Skirta Lutukei....ir ne tik....
Kazkada senai buvau issisaugojus labai gera pssichologo analize - dialogo pozicja su kitu žmogumi.
Paskaityk atydziai. Tai viena is 6 dvipolės komunikacijos psichologiniu poziciju.
Nematai jokiu tapatumu su savimi?
"...Vertinimo pozicija Priėmimo pozicija
Vertinimo poziciją užėmęs žmogus, klausydamasis kito, iš karto lygina jo sakomus žodžius su savo asmeniniais įsitikinimais, pažiūromis ar tiesiog sau priimtinomis idėjomis. Iš esmės jis klausosi paties savęs. Dažniausiai įsiterpia tokiomis būdingomis frazėmis: gerai padarei, blogai padarei, o, ne! taip negalima!, tu pravalai, tu neprivalai, tai nuodėmė, stebiuosi, kad toks žmogus kaip tu ..., tik tu dėl to kaltas, leisk tau pasakyti: tu pats taip norėjai, tau tai tinka, tam tikru požiūriu esu patenkintas: tau tai gera pamoka ateičiai!
Vertintojo prasminiai sinonimai yra šie: teisiantis, rūšiuojantis, moralizuojantis, diskriminuojantis, kaltinantis, mokinantis, įspėjantis. Šie terminai apibūdina asmenis, kurie, būdami griežtai susitapatinę su įsikaltomis sampratomis, jomis instinktyviai filtruoja ir matuoja tai, ką girdi: perspėtojas išankstinėmis nuostatomis, moralistas etinėmis normomis, instrukcijos atstovas savo institucijos stereotipais: mokyklos, partijos, visuomeninio sluoksnio ar grupes ... Įsitikinimų kategoriškumas jiems suteikia tariamo pasitikėjimo jausmą, leidžiantį nedvejojant skelbti nuosprendį.
Vertinantis asmuo lengvai nuslysta į perdėtą kritiką: tampa ypač reiklus ir suktas. Bendravimas su tokiu žmogumi alina, nes šis nuolatos randa kitame ką nors taisytina. Tad pokalbio partneriui belieka liūdnai pripažinti, jog jis nepasako nei vieno teisingo dalyko, tik dėsto savo klaidas vieną po kitos.
Nesunku suprasti, kad tas, kuris pakliūva į tokio bendravimo pinkles, užima gynybos poziciją, sveria žodžius, sako tik tai, kas tikisi bus priimta. Tokia komunikacija nėra laisva, be to, ji gali tapti agresyvi ar net griaunanti.
Priimti tai nebūtinai pritarti. Tai leisti kalbančiajam jaustis savimi čia, dabar, su manimi; tai leisti jam reikšti mintis ir jausmus taip, kaip jis moka ir nori. Šitaip klausantis žmogus nerūšiuoja ir juo labiau nekaltina. Jis išklauso ir priima kito patyrimą, nutildęs savo paties principus.
Priimti bendravimo partnerį ir susilaikyti nuo vertinimų tai nereiškia pristigti savo įsitikinimų ar supratimo, tai nereiškia eiti į kompromisą. Klausantysis gali nesutikti su kito nuomone, bet tai jam nekliudo vadovautis bendra nuostata: kiekvienas yra laisvas būti savimi, kliautis savo idėjomis, grįsti gyvenimą savo pasirinktais principais, kiekvienas turi teisę būti skirtingas negu kiti ir matyti, jog jo bruožai, darantys jį skirtingu, yra gerbiami.
Atviras ir tolerantiškas asmuo nebijo to, kas skirtinga. Jis žino, kas skirtingumai egzistuoja, visada turi tai omenyje ir yra pasirengęs priimti pozityvius kitoniškumo elementus, pats dėl to nesijausdamas menkesnis. Bendravimas jam nėra susijęs su pergale ar pralaimėjimu, pasiduosiu ar nepasiduosiu. Jis nesuinteresuotas mesti iššūkius, o nori aiškiai matyti ir pastebėti tai, kas geriausia, o ne įrodinėti savo teisumą. Tokia pozicija ne vergiškas nuolaidumas ar dviprasmybė, tai reiškia paprasčiausiai nepamiršti kitų žmonių įsitikinimų.
Toks žmogus laisvas nuo poreikio bet kokia kaina įrodyti savo tiesą. Jis geba objektyviai spręsti ir viešai prisipažinti, ką bendravimo partneris sako vertinga: tai, ką sakai, yra tiesa, tavo pastaba teisinga, tavo siūlymas įdomus, man patinka. O savo pastebėjimus ginčytinais klausimais pradeda taip: mano nuomone ..., man atrodo, kad ..., aš sakyčiau ..., jei supratau teisingai, jei neklystu, mano žiniomis... "
Papildyta:
QUOTE(Monteverte @ 2019 12 20, 15:49)
tada ir aš
kažkada aš irgi kračiausi to senamadiškumo, bet kai supratau ir ant savęs realybėje pajutau kokie senoviniai žmonės buvo teisūs ir išmintingi, tai visokie "senamadiška" ar "sena galva", man didžiausi komplimentai

labiausiai nenorėčiau tai būti gimusi tik dabar, kai jau užvaldė tie visi kompai, nenatūralumas ir t.t. Labai džiaugiuosi savo amžiumi, net būčiau ne prieš in anksčiau gimusi
As tai lygtais ne tau rašiau?
Neturi su kuo bendrauti?