Aš seku jį Facebooke... tai jo parašymas apie šitą interviu buvo toks
#PrašauPasidalinti
Sveiki, draugai! Galbūt pirmadienį (09-28) žiūrėjote TV3 žinias 18:30. Pats pirmas reportažas buvo susijęs su smauglinių gyvačių šėrimu. Į šią temą buvau pakviestas ir aš pareikšti eksperto nuomonę, tačiau reportažą šlykščiai iškraipė ir mano norima pasakyti žinutė gavosi išimta iš konteksto. 🤬
Taigi, ta mintis, kurią paliko mano siunčiamos žinutes gale apie tai, kad pasmerktą kaime gimusį kačiuką geriau sušerti pitonui nei įmesti ir gyvą užkasti duobėje buvo itin iš konteksto. Šios minties esmė ta, kad užkastas plastikiniame maiše kačiukas ilgai kankinsis ir dar ilgiau irs kūnelis, kol vėl taps gamtos dalimi. Kad ir kaip bebūtų tokie dalykai kaimuose tikrai vyksta, o prieglaudų ten niekas nesupranta... O sumaitinimas pitonui vyktų žaibiškai, negana to, kačiuko paaukotos gyvybės dėka galėtų gyventi kelios žiurkės. Juk gyvybė yra lygi gyvybei ir visai nesvarbu ar tai šuns, katės, pitono ar žiurkės. Tai tebuvo pasamprotavimas, garsus pagalvojimas ir bandydamas ieškoti logikos smauglinių gyvačių augintojų, kurie galimai taip elgiasi.
Prieš tai pokalbyje aiškiai išdėsčiau argumentus, kodėl atsakingi egzotinių gyvačių augintojai savo roplių nešeria jokiais kačiukais ar šuniukais, taigi pabandysiu dabar jas vėl išdėstyti.
Šerti savo mylimą smauglį ar pitoną ėdesiu, kurio kilmė, auginimas nėra aiški yra labai rizikinga, nes tie, tariamai, beglobiai kačiukai gali turėti įvairių helmintų, bakterijų, grybelių ir pan. kurie turi visai realų šansą susargdinti brangų ir mylimą augintinį, o po pasibuvimo su neaiškios kilmės ėdesiu šeriamu ropliu ir pačio šeimininko sveikata gali sutrikti. Kitas dalykas, rašyti skelbimus, ieškoti kuo šerti gyvatę užtrunka neaiškų laiko kiekį, todėl nėra jokio pastovumo ir net negalėtų roplio šeimininkas būti tikras ar suras ėdesio savo augintiniui. Įprastai roplių augintojai turi preliminarius grafikus, kada turi maitintis jų ropliai, o tokio tipo šėrimas prieglaudiniais kačiukais vargiai ar būtų labai jau grafiškas. Pelės, žiurkės, triušiai, vištos tikrai nėra brangesnis pasirinkimas šerti ropliams nė, kad vidutinės ar premium klasės šunų ėdalas, todėl taupimo sumetimų irgi čia įžvelgti nėra realu. Tos "gyvūnų globėjos" atlikusios tyrimą rodo skelbimus, kuriuose žmonės ieško šuniukų/kačiukų ir su nurodyta pageidaujama lytimi, juk jei tai būtų ieškoma roplio šėrimui, būtų visiškai dzin ar ten patelę ar patinėlį ketini sušerti...
Na šis reportažas - aiškiai bandymas pritempti kažkokius abejotinus faktus prie egzotinių gyvūnų augintojų ir tai tikrai nėra profesonalu. Jeigu kačių ir šunų augintojai taip myli savo augintinius, tai kodėl jų pilnos prieglaudos? Gal problemų turime ne mes (jeigu man leisite, kalbėsiu visų egzotinių gyvūnų augintojų vardu), o šunų ir kačių "pasaulio" žmonės? Kitam reportažui prašom papasakoti apie laukinių gyvūnų pjudimą šunimis, laukinių paukščių, žinduolių ir roplių beprasmį žudimą neatsakingai auginamomis katėmis... Egzotiniai ropliai yra tiek pat "žiaurūs", kiek katės ir šunys? Ne, visiškai nežiaurūs, nes tai ką jie sumedžioja, patys ir suėda, o ne atnešę prie namų slenksčio numeta nuplėštais sparnais žvirbliuką ir laukia paplekšnojimo per murkiantį pilvuką po to, kai neatsakingai auginamo katino šeimininkas su šleikštuliu pakels paukštuko kūnelį ir išmes į konteinerį...
P.S.
Čia ne koks pasiteisinimas, o vieša atsakingų roplių augintojų gynyba neadekvačioje diskusijoje, kurioje neįdėjo išsakytų argumentų, kodėl toks elgesys labai mažai tikėtinas.
Džiunglių Žmogus - už atsakingą elgesį su gyvūnais