Arklį tvarte turėjo.karvę,kiaulių,vištų.
Mano senelis ta krasta mandagiai wilnijos krastu vadino ir niekint to krasto skurde skestanciu zmoniu neleisdavo. Nebuvo tam kraste tu MTZ . Ten buvo pramone koncentruota.
Intemora ,arklys kaip didele gamybos priemone nebuvo leistina asmeniniam ukiui. Galejo tas arklys tvarte stovet ,bet priklause jis kolukiui.
Sutinku ,kad ta nelegali gamyba ir veikla bujojo,gal kur nieks nekreipe demesio i tuos asmeninius ukius.
GAILE*, 27 Lie 2020 - 14:45, parašė: 85-90 žinok jau traktorių dauguma sienui naudojo. Belarus tokie mėlyni buvo ant kiekvieno kampoKolūky tai taip,bet savo reikmėm arklys.tai kam tie arkliai kaime ?ar tavo kaime jų nebuvo? Taip, pamenu ir traktirius ir kombainus ir net malūnsparnius,bet čia kolūkį taip spdurbdavo.gal kokie kietesnį samdydavo iš kolūkio,nežinau,mano kaimuose tokios praktikos nebuvo.Aukštaitijos,Dzūkijoj kaimiečiai naudojo arklius sau.
Ar tu jau mėnulyje gyvenai kokiais pvz 94-ais?
Aplink savo laukus bulvėms kaimiečiai arkliukais arė, savo akimis mačiau, ir ne tik tada, o ir vėliau.
Patys sodybos laukuose buvom sugalvoję bulves augint, apėjom aplinkinius kaimus, visi su tais arkliukais, gal tik vienas traktoriuką turėjo. O suarė mums arkliukas, sodybos kaimyno.
Nekalbu apie stambius ūkininkus, kurie neišvengiamai naudojo traktorius, kitaip niekaip.
Tai daržui suarti naudojo arklius. Bet ji kalbėjo kad jos diedukas naudojo kaip transporto priemone. Ir visas jos kaimas tą darė 85-90. Nu sory, nzn kas čia per guduma. Keista tikrai
GAILE*, 27 Lie 2020 - 14:51, parašė: Tai daržui suarti naudojo arklius. Bet ji kalbėjo kad jos diedukas naudojo kaip transporto priemone. Ir visas jos kaimas tą darė 85-90. Nu sory, nzn kas čia per guduma. Keista tikraiTai gal ne į Vilnių,o į kitą kaimą.taigi mašinos neturėjo.at tu nematei žmogaus 85 metais su arkliu ir vežimu kažkur riedančio? Kas turėjo mašiną tas du msšiną ,bet turėjo tikrai nr kiekvienas,mašinos biški retesnis atvejis buvo. Visų seneliai. su arkliaus važunėjo.nes jiems buvo 60 plius.ir tai buvo 85 m. Mašinų pamenu ,bet nedaug.
Tai tavo senelis ir tavo vaikystė buvo daug seniau nei intermoros
Tas taip.
Intemora ,tu buvai mazas vaikas. Gi nezinojai kam tas arklys priklauso.O ko nevazinet tuo arkliu ,kaip transporto priemone ,jei jau yra.
Na kazkaip reikia biski isplesti vieta ir laika, i zemaitija su datchiu darbo etika, i reformatu krastus zindancius rygos turgaus speni ir net aukstaitija ,kur siaip faini zmones gyveno. Net su arkliais.
Nu ne viduramžiai,bet nu skyrėsi gyvenimas ir mašinų kiekis .arkliai buvo,ar nebuvo?
Nemanau kad mašinų kiekis žmonių skaičiui Vilniuje skyrėsi nuo mašinų kiekio žmonių skaičiui provincijoj. Supranti kas juokinga? Tu gyvenai vln o aš provincijoj. Tais pačiais laikais. Tu kažkodėl įsivaizduoji kad provincijoj mes arkliais važiavom ir vyzoti gal vaikščiojom mokyklos 🤣. Nu bet žinok buvo daug mašinų, buvo pilnai veikiantis viešas transportas. Gyvenom civilizuotai
GAILE*, 27 Lie 2020 - 15:11, parašė: Nemanau kad mašinų kiekis žmonių skaičiui Vilniuje skyrėsi nuo mašinų kiekio žmonių skaičiui provincijoj. Supranti kas juokinga? Tu gyvenai vln o aš provincijoj. Tais pačiais laikais. Tu kažkodėl įsivaizduoji kad provincijoj mes arkliais važiavom ir vyzoti gal vaikščiojom mokyklos 🤣. Nu bet žinok buvo daug mašinų, buvo pilnai veikiantis viešas transportas. Gyvenom civilizuotaiNe aš taip neįsivaizduoju.tiesiog mašinų buvo proporcingai mažiau visur.ir nieko keisto,kad į svečius važiuot kaime kinkydavo arklį.
Tai gal ne į Vilnių,o į kitą kaimą.taigi mašinos neturėjo.at tu nematei žmogaus 85 metais su arkliu ir vežimu kažkur riedančio? Kas turėjo mašiną tas du msšiną ,bet turėjo tikrai nr kiekvienas,mašinos biški retesnis atvejis buvo. Visų seneliai. su arkliaus važunėjo.nes jiems buvo 60 plius.ir tai buvo 85 m. Mašinų pamenu ,bet nedaug.
Arklys buvo retesnis vaizdas kelyje nei masina tokiais metais jau. Provincijos miestuose tai iš vis retenybė arklys. Ir aš iš Aukštaitijos esu. Ir visa mano giminė. Nesuvokiu kaip tavo vaikystėj, kuri buvo dar vėliau nei mano, galėjo būt kitaip. Tu tikrai blogai įsivaizduoji provincijos gyvenima. Nieko jis nesiskyrė nuo vilniečių.
Oi, viesas tramsportas tai taip, nepalyginsi su siais laikais kaime. "Keleivine", kaip mociute sakydavo ejo zvyrkeliu kaimo keturiskart dienoj, cia jau grynai toli nuo baznytkaimio centro, praktiskai per vienkiemiu "greitkeli".
Gal as talonus ir pamirsau, nes mes tuo metu neblogai gyvenom, nebuvo man jie labai aktualus, bet vat, kad tu, Alta, pamirsti, kaip tu Intemora gyrei po jos vizito pas tave, tai itin keista...