QUOTE(Ute @ 2007 11 06, 12:31)
Dėl pagalbos tik tada kai šeimai reikia. O ką daryti jeigu šeima nesupranta, kad reikia pagalbos ir nenori su tuo sutikti? Ką daryti, jei šeima vaiką augina taip kaip savo biologinį vaiką ir nesupranta, kad konkrečiai jų įvaikintas vaikas yra kitoks ir tam vaikui reikia kitokio požiūrio ir būtina pagalba?
Prieš įvaikinant negali net prognozuoti, kad taip gali nutikti. Tačiau kursai bent atkreiptų dėmesį, kad jei yra taip ir anaip, tai tada reikia ieškoti pagalbos, kažką keisti vaiko gyvenime, o ne vien ramiai laukti kol viskas susitvarkys.
Nekalbėsiu apie išskirtinius atvejus kai pagalba tikrai būtina ir jos labai reikia.
Nežinau ar pavyks išsakyti teisingai ką manau. Kartais aš galvoju, kad mes patys padarome tuos vaikus kitokiais, įžiūrime būtimumą pagalbai ten kur ji nebūtina, o užtenka tik normalaus požiūrio į situaciją, padarome juos vargšiukais, gailimės. Bet juk gerai pagalvojus neaišku kuris vaikas labiau nuskriaustas ar tas kurį paliko tėvai , ar tas kuris auga su tėvais , bet yra neįgalus, sakykim sėdi vežimėlyje.Kuriam didesnės pagalbos reikia. Dažniausiai neįgalūs nori, kad su jais eltųsi, kaip su sveikais, todėl manau ir palikti vaikai norėtų, kad į juos būtų žiūrima, kaip į normalius. Dažnai pastebiu, kad vos ne kiekvienas įvaikintas ar globojamas vaikas skubama vesti pas psichologus, juk savų taip greit nevedame, sakome ai išaugs, ai užėjo čia kokia audra, ai judrus, ko norėti, na vienu žodžiu pateisiname bet kokį elgesį, o va šituos jau vedame greit, lyg pripaišydami , kad jie kitokie.
Savo dukrą, kai pasiėmiau auginau taip kaip visus, nežinau ar klydau, bet rezultatas geras. Ji normalus vaikas. Visada laikiausi nuostatos, kad ji nedaro nieko keistesnio negu kiti jos amžiaus vaikai. Pavyzdžiui mano pažystamų tokio pačio amžiaus vaikai didesnių nesamonių mano galva darydavo, negu manoji. Kažką paderinau, kažką nuleidau, kažką griežčiau ėmiau, bet sakykim auklėtoja sako, nu jos sunkus charakteris, sakau mano sūnaus irgi sunkus, ir tai tiesa. Lipdavo ant svetimų žmonių, pasisodinau ir atskaičiau griežtą moralą, negalima lipti, lysti , bučiuoti svetimų žmonių, tai negražu, taip daryti neleidžiu, darysi supyksiu. Nelenda. Ir taip visada, nežiūrėjau į ją kaip į kokią išskirtinę, globojamą, gal tik pirmus mėnesius truputį nuolaidžiau auklėjau, norėjau, kad prisitaikytų, o dabar jai tie patys standartai, kaip ir kitiems. Vaikai ypač maži , linkę prisitaikyti greitai, kokybiškai. žinau ko jiems labai reikia ,tai didelės besalygiškos meilės, teisingo požiūrio ir reiklumo.