Įkraunama...
Įkraunama...

kiti darbo teisės klausimai

Chilli, ieškojau www.tavovaikas.lt bet neradau. Gal gali parašyti konkrečią nuorodą? Aš nuo rugsėjo pabaigos išeinu į darbą. Da rvis maitinu savo pienu. Ar maitinančiai motinai priklauso trumpesnė darbo diena?
Atsakyti
QUOTE (Kristinka @ 2004 09 04, 10:42)
Chilli, ieškojau www.tavovaikas.lt bet neradau. Gal gali parašyti konkrečią nuorodą? Aš nuo rugsėjo pabaigos išeinu į darbą. Da rvis maitinu savo pienu. Ar maitinančiai motinai priklauso trumpesnė darbo diena?

lengvatos maitinanciai motinai priklauso tik iki kol vaikui sukaks vieni metai.
Del vienos papildomos laisvos dienos per savaite tai nieko neteko girdeti, gal maisai su tuo, kad tevams auginantiems du vaikus iki 12 metu priklauso dar viena laisva diena arba keliom valandom sutrumpintas darbo laikas paskutine savaites diena.

Lengvatos yra tokios - taves negali versti be tavo sutikimo dirbti virsvalandzius, naktinej pamainoj. Etatu mazinimo atveju tu irgi turi privilegiju.

oi parasiau ir tik tada paziurejau, kad taviskiui metu dar nebus - maitinanacios motinos lengvata... maitinanciai mamai be pietu pertraukos dar kas 3.5 valandos yra skiriama 30 min pertrauka pienui nusitraukti/vaika pamaitinti. Mamai pageidaujant tos pertraukas gali buti sudedamos ir taip sutrumpinama darbo diena.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Silvute: 04 rugsėjo 2004 - 20:48
Ačiū, Silvute, thumbup.gif

Būtinai tuo pasinaudosiu, kad su 2.gif daugiau galėčiau pabūti.
Atsakyti
Lexana, nieko nesuprantu. Šiandien dar kartą gydytojos klausiau, tai ji sakė, kad poliklinika pažymą dėl nėštumo į darbą išduoda tik nuo 12 savaitės, remiantis sudaryta iš kelių gydytojų komisija.
O kas tau išdavė, kaip ji atrodo ir kas ten rašoma?

Gal kas dar susidūrėte su šia problema? Įdomu, ar Klinikose išduotų tokią pažymą?
Atsakyti
QUOTE (Janike @ 2004 09 06, 18:03)
Lexana, nieko nesuprantu. Šiandien dar kartą gydytojos klausiau, tai ji sakė, kad poliklinika pažymą dėl nėštumo į darbą išduoda tik nuo 12 savaitės, remiantis sudaryta iš kelių gydytojų komisija.
O kas tau išdavė, kaip ji atrodo ir kas ten rašoma?

Na kas cia per nesamones? blink.gif Jokios komisijos nereikia, ta pazyma isduoda ginekologas. Eik pas vyr. gydytoja.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Libra: 07 rugsėjo 2004 - 08:08
Susidare darbe tokia situacija unsure.gif nera darbo...buna kai isvis nereikia eiti savaite ar pusantros, buna kai liepia ateiti kokiom 2-3 valandom per diena, nustatytu konkreciu darbo valandu nera...Alga moka kiekviena menesi tvarkingai, daznai net anksciau (galbut del to kad alga yra fiksuota)...Tai kur cia beda? ogi todel, kad visos valandos kurios yra neisdirbtos ( 30 val per savaite tureciau isdirbti) yra nurasomos i minusa, t.t kiekviena menesi as smunku i dideli valandu minusa....buna taip kad darbo atsiranda ir mes prasom darbo padirbeti, bet bose sako, ne ir viskas uzteks siandien kokiu 2 val, nors ta darba galetumem padaryti daug greiciau...Buna kad siulausi pati pasilikti ir padirbeti ,atlikti darba iki pabaigos, o ji sako, kad nereikia ir viskas, nors darbas stovi nepadirbtas g.gif
darbe pradejo sneketi, kad tai yra daroma specialiai, kad paskui atsiradus kokiam extra uzsakymui, lieps mums tas minusines valandas atidirbti net naktimis (zinant sefes buda tai visai imanoma g.gif
be to,jei noreciau iseiti lauk is darbo tureciau daug minusiniu vaklandu, ar jas man lieptu atidirbti veltui? ka tokiu atveju sako darbo teise?
aciu uz atsakymus ir patarimus wink.gif
Atsakyti
"Minusiniu" darbo valandu termino LR Darbo kodekse nera. Tai tik Tavo sefes(manau, ne vieninteles) "ismislas". Faktiskai darbuotojo dirbta laika darbdavys privalo zymeti privalomos formos ziniarasciuose (tabeliuose), juos saugoti ir pateikti kontroliuojancioms institucijoms (pvz, darbo inspekcijai), jei jos to praso. Kadangi darbo uzmokesti Tau moka laiku ir visa (kaip kad parasei - fiksuota), reiskia, minetame oficialiame ziniarastyje (tabelyje) yra nurodyta, kad dirbai visas darbo dienas visas istatymu nustatytas darbo valandas. Tad oficialiai Tu - nieko nesi skolinga. Taip sakant "de jure".
O "de facto" - faktiskai gaunasi kitaip. Jei noretum iseit is darbo, vienintelis budas priversti Tave atidirbt tas minusines valandas yra prigasdint, kad irasys koki nors neparanku straipsni i sodros pazymejima. Arba, pvz, apvagins, apkaltins kokiu nors darbo drausmes pazeidimu, ar panasiai (jei jau sugalvojo "minusines" valandas, tai, matyt, fantazija nesiskundzia).. Tik ner padeties be iseities, Darbo inspekcija visgi - daugiau ar maziau - gina zmones, tad, turint irodymu del naktinio darbo (galva dedu, sefe jo oficialiuose tabeliuose nerodo), del dirbanciu nelegalu ar pan., galima apsidrausti. Bet siaip - geriausia kreiptis i darbo inspekcija. Kontaktinius duomenis rasi www.vdi.lt
O ir siaip - pavartyk darbo kodeksa (yra internete, gali rasti per www.lrs.lt). Su istatymus ismanaciais darbdaviai elgiasi kitaip, negu su kitais. wink.gif
Atsakyti
QUOTE (stebukliuke @ 2004 07 04, 12:01)
Sveiki,

kiek man žinoma, remiantis įstatymais, nėščios negali atleisti iš darbo. pas mane situacija kiek kitokia. Įstojus į pirminę rezidentūrą (medicinos), buvom įdarbinti VU, dabar keičiasi tvarka ir visi rezidentai vėl prilyginami studentams ir nesvarbu, kad nuo rudens mokės 850 Lt. Į dekretines turėčiau eiti apie naujuosius metus, tai reiškia, kad rugsėjo mėnesį būsiu atleista iš darbo (kaip ir visi kiti rezidentai) ir kaip studente gausiu tik 90 su trupučiu litų. Ar tokioje situacijoje galima būtų pasiekti, kad manęs neatleistų iš darbo??? Ar čia negali būt taikomos jokios išimtys?

As 2000 m. rugseji buvau priimta KTU i doktorantura, t.y. buvau idarbinta katedroje, turejau darbo knygele ir mokejau mokescius. Taip pat turejau studento pazymejima, nes kaip tik nuo 2000m 09.01 isigaliojo istatymas, kad doktorantai, rezidentai ir aspirantai tampa studentais. Praejus porai metu musu univeras atsipeikejo, tiksliau kazkas kreipesi i darbo inspekcija su klausimu ar nuo studentu stipendiju gali buti atskaitomi mokesciai. Zinoma jie negalejo buti atskaitomis. Zodziu, 2003m apie kovo men , po ivairiu popieriniu proceduru ir laukimo, mums buvo sugrazinti visi permoketi mokesciai.
Neparasiai kuriais metais istojai i rezidentura, todel parasiau visa istorija. Jeigu esi priimta nuo 2000 m 09.01 ir veliau, reiskia tai nesiskaito idarbinimu, ir jokios pasalpos, kaip normaliam dirbanciam zmogui, tau nepriklausys.
Atsakyti
Labas

kiek skaiciau istatyma, tai gali buti leidziama kazkiek sutrumpinti darba, bet mokama - pagal padaryta darba arba isdirbta laika. zodziu, susitrumpinusi laika, galima ir alga susitrumpinti...
Atsakyti
Vini, ne visai tai yra. Jei dirbi uz nustatyta atlyginima - nieko nesikeicia. Kike zinau, mano drauge isejo dirbti, kaijos mazyliui buvo vos trys menesiai ir ji gavo pilna atlyginima. Jokios itakos maitinimui trumpinamas laikas neturejo.
Atsakyti
dekoju labai uz informacija Laiza wink.gif buvau jau nusiraminus del to, bet...
pasirodo, kad ir be manes ir kitus ta problema jaudina wink.gif

tai mums uzdavus klausima, ka daryti su tom minusinem valandom-mums pasake, kad blogiausiai nuskils tiems, kas nores iseiti is darbo-jiems isskaiciuos is algos (iki siol alga mokama tvarkingai) taciau kai minusines valandos siekia net iki 150 wink.gif tai jau baisu darosi wink.gif
o ar nera taip, kad sumokedamas alga darbdavys pripazysta, kad as tas valandas ir atidirbau, tai uz ka man turetu isskaiciuoti...taip nesazininga-tai taip iseina, kad jei firmai pristigs pinigu, jie gali mane atleisti ir isskaiciuoti is manes pinigus...tai mane gali bet kada atleist...kada tik panoreje...
gal kas susiduret su panasia problema? wink.gif
Atsakyti
Sveiki, noreciau paklausti keletos klausimu, nes pasitaike nebloga proga grizti i darba (nors dar labai nenoriu):
1. Ar yra kokiu privilegiju dirbancioms mamoms , kurios augina vaika iki 3 metu. (na pvz. sutrumpintas darbo laikas ar pan.) . Tiesiog noreciau zinoti, ko galiu reikalauti.
2. Dirbu mokykloje, labai toli nuo namu. Dabar atsilaisvino vieta mokykloje, kuri yra salia namu. Ar galima eiti dirbti i nauja mokykla, neisejus is senosios. T.y. senojoje likti dekretinese atostogose? (Jeigu kuo nors nepatiktu naujoji, kad galeciau grizti i senaja).
Atsakyti