QUOTE (vobla @ 2003 12 22, 15:55) |
Aha, kaimynai babtistai taip saugodamiesi jau penkis augina... |
Vobla, Maugli, paklausikite tu savo kaimynu ar jie del to labai nelaimingi? Kenciantys? Paklauskite ar jie turi nustate skaiciu vaiku, kiek jie tures? Paklauskite, ar jiems akys ant kaktos issoktu suzinojus paie dar viena vaika? Nera reikalo matuoti kitu zmoniu gyvenimus pagal musu "idealios" seimos modeli.
QUOTE (Debi @ 2003 12 22, 16:23) |
Rimaiste, be reikalo tu cia tiek laiko varginaisi man asmeniskai atsakinedama ![]() kiek isivaizduoju, pati nesi gydytoja, todel apie ovuliacija ismanai tiek, kiek skatei literaturoje arba tau pasake naturalaus planavimo atstovai. (jei klystu, tuomet atsiprasau). |
Debi, ne del taves rasau cia tuos atsakymus ir neturiu ne menkiausio ketinimo pakeisti tavo ar kurios kitos konkrecios moters nuomone.
Kazkaip idomiai skamba tavo pasakymai, kad jei as neesu medike, tai net ir perskaicius literatura, lieku neismanele, ir kad man nsp atstovai melavo. Na, tie zmones, kurie mane moke naturaliu metodu yra gydytojai ginekologai-akuseriai, tai turetu si ta ismanyti ir apie moters vaisinguma ir apie kontracepcijos metodus, tiesa? O jei as pasakyciau, kad esu medike, tai tu atsiimtum visa sita posta? Labai keistas poziuris. Nemaniau, kad medicinos literatura yra rasoma kokiu tai slaptu kodu, kuri teisingai gali suprasti tik medikai, o kitiems tai - nieko nesakantis tekstas....

QUOTE |
mokslininkai pasvencia visa gyvenima vienam ar kitam tyrimui, taciau ne visada gali jiems pavyksta irodyti vienokios ar kitokios hipotezes. juolab tu negali tvirtinti, kad antros ovulicijos nebuna ar buna, sakykim, tuomet ir tuomet. kaip ir negali daryti vienokiu ar kitokiu isvadu, kurias cia pateikineji kaip 100 procentine tiesa. |
Na, Debi, hipotezes - tai dar ne faktai. Kaip manai, jei as pasvesciau visa savo gyvenima irodyti hipoteziai, kad moteris gali pastoti ir be vyro pagalbos - ar nuo to ta hipoteze staiga taptu nenugincijama tiesa? Juk netgi turime viena atveji istorijoje kai taip nutiko, tai empiriniu duomenu kaip ir yra. Tuo tarpu dvi ovuliacijos vieno ciklo metu keliu dienu skirtumu - ar yra nors vienas tai irodantis faktas? Esi medike, tai gal gali mane apsviesti, nurodyti literatura, kurioje apie tai butu parastyta? As esu atvira visokios literaturos skaitymui ir aiskinimuisi

QUOTE |
kalbedama apie kontraceptiku zala, pamirsti ir apie teigiama ju poveiki: mazina veziniu susirgimu rizika, sureguliuoja menesiniu cikla t.t. |
Na, menesiniu su kontraceptikais is viso nebuna. Tai cia jau faktas, ar ne? Tai buna kraujavimas is gimdos, kuri patogumo delei vadiname menesinemis. O toks sureguliavimas - jis neduoda ne menkiausio pranasumo pries fakta, kad gali buti pradetas zmogus ir nuzudytas. Juk labiau privalumas, kad piliules padeda sumazinti plaukuotuma, spuogus ir pan.
Del pasalinio poveikio. Gal deretu priminti, kad ne tik paliekama galimybe pradeti zmogu, bet taip pat gali atsirasti pykinimas, krutu skausmas, patinimai, galvos skausmas, pasunkejusi migrena, gali padideti odos pigmentacija, issiplesti slapimtakiai, dazniau atsiranda ir sunkiau gydomos maksties infekcijos, 3 kartus padideja venu trombozes ir embolijos tikimybe, nezymiai padideja miokardo infarkto tikimybe, gali sutrikti smegenu kraujotaka, gali atsirasti tulzies stazes sukelta gelta, kai kurie kontraceptikiai didina tulzies pusles ir lataku uzdegimo, kepenu adenomos (gerybinio naviko) ir iseminio zarnu pazeidimo pavoju. Mazdaug 6 proc. moteru atsiranda depresija. Ir tai as nurasiau pasirinktinai, ne visas galimas komplikacijas. Siame fone man kontraceptikai susizavejimo nekelia net ir zinant tavo minetus privalumus.
QUOTE |
teigi, kad kontraceptikai gali neapsaugoti nuo pastojimo, bet patikikimumo procentas yra labai aukstas - 97 %. nemanau, kad naturalus budas, kuri tu taip propaguoji, apsaugo 100 %. bet kuriuo atveju yra rizika, o ypac lengvai pastojancios moterys gali naudoti dviguba apsauga, kad ir, sakykim, naturalu seimos planavima plius prezervatyvus. |
Naturaliu metodu patikimumas mokantiems naudoti - 98 proc. Tai ne tiek jau mazai

QUOTE |
Visoms moterims pries priimant sprendimus siulyciau isklausyti dvieju pusiu: ne tik naturaus planavimo salininku, bet ir profesonaliu mediku nuomones, kurie su tuo susiduria jau ne vienerius metus ir gali isvardinti abieju metodu ir pliusus ir minusus. |
Visiskai sutinku. Tik apie naturalius metodus neklauskite profesionaliu mediku, nes atsakymai gali buti nelabai kompetetingi kalbant apie naudojimo galimybes, taisykles ir patikimuma.

QUOTE (Smurka @ 2003 12 22, 16:44) |
pasiskaicius cia kai kuriu komentaru padariau isvada, kad as esu zmogzude ![]() ![]() Si diskusija pavirto i davatku ir paleistuviu pestynes. Fu ![]() |
Smurka, jei tau patinka zmones skirstyti i kategorijas, tai gali atidaryti tam reikalui atskira tema. Joje sukurk tokia kategorija radikali katalike fundamentaliste. As priklausau butent tokia. Davatka - tai ne is tolo neatspindi mano pozicijos

QUOTE (sauluke @ 2003 12 22, 17:39) |
sumodeliuosiu tokia situacija: menstruacijos neregiliarios, persirgta virusine kepavimo taku infekcija ko pasekoje subfebrilitetas, taip pat daznai pavargina candida... kaip patartute naudoti NSP? ![]() |
Na, Sauluke, as galiu sumodeliuoti nemazai situaciju, kuriose vieni ar kiti kontraceptikai netiktu. Ir ka tai irodo? Kad konkreciu atveju netinka? O ka tai pasako apie visa metoda?
Na, tarkim, moteris maitina krutimi. Kokias pililes jai skirsi, kad vaikui nepakenktum, kad pieno nesumazetu? O gali irodyti, kad tos piliules netures ilgalaikio poveikio maitinamam kudikiui?
O pati ar gali atsakyti kokia itaka turi subfebrilitetas bazinei kuno temperaturai? O candida yra isgydoma. Jei gerai gydoma, tai nesikartoja. Kai kurie gydytojai sergant maksties infekcijomis pataria is viso susilaikyti nuo lytiniu santykiu. Tai kokios problemos?
QUOTE (Rimaiste @ 2003 12 23, 15:25) | ||
Vobla, Maugli, paklausikite tu savo kaimynu ar jie del to labai nelaimingi? Kenciantys? Paklauskite ar jie turi nustate skaiciu vaiku, kiek jie tures? Paklauskite, ar jiems akys ant kaktos issoktu suzinojus paie dar viena vaika? Nera reikalo matuoti kitu zmoniu gyvenimus pagal musu "idealios" seimos modeli. |
Neklausiau, ar mano minima mergina labai laiminga, bet kad uzhuot tvarkiusi svetimus butus ir plovusi svetimus marshkinius ji mieliau rinktusi studijas universitete, normalu darba ar tiesiog butu su savo vaikuchiais - net neabejoju.
Beje, jei asmenishkai ja pazhinochiau, tai paklauschiau

Rimaiste, na pripazhink gi pagaliau, kad viskam turetu buti sveiko proto ribos...

O del tos laimes, tai visi zhinome, kur zhmones laimingiausi - durniu namuose...
Labai subjektyvus dalykas ta laime

Bet shiap man labai patinka tavo mastymo kryptis, Rimaiste, tikrai!

Zhinoma, jei tu pasirinkai ta "kitonishkumo" pozicija ne ish tushchiagarbishkumo

Jau sakiau nesikisiu, bet Rimaiste nurode musu pokalbi kaip argumenta, tai tada gal gali paaiskinti. kazkada bandziau matuotis temperatura, bet nepasirode patikima. Po ano pokalbio nusprendziau pasitikrinti ir vel tas pats, kaip buvau itikineta, kad kas menesi gali buti ne menesines, o ovuliacija per kuria pastojama ir kraujuojama. Praeito menesio stebejimas: po menesiniu ( bent as taip supratau savo organizma ) temperatura ramiai kyla, 12d. (po menesiniu) maximumas, nukrinta, ir pagal viska as turiu buti rami, tik pirma menesiniu diena temperatura, kilusi lygiai taip pat ramiai pasiekia 12d. lygi, sekancia diena vel mazesne.
Zinoma, dabar as ziurejau tik viena menesi, bet kazkaip netinka nei vienas siulytas pavadinimas, nebent hormoninis kraujavimas del antros ovuliacijos tam paciam cikle (kaip man atrodo pakankamai pastoviam). Tepliojima nuo kraujavimo manau taip pat atskiriu, o jei menesines nusikeltu del stresu tai sokineciau is dziaugsmo niekad nesirgdama.
Rimaiste, tikrai anksciau nemaciau normaliu argumentu kad taip negali buti, nes as savo organizma tikrai pazistu, tik nebenorejau konfliktuoti.
Zinoma, dabar as ziurejau tik viena menesi, bet kazkaip netinka nei vienas siulytas pavadinimas, nebent hormoninis kraujavimas del antros ovuliacijos tam paciam cikle (kaip man atrodo pakankamai pastoviam). Tepliojima nuo kraujavimo manau taip pat atskiriu, o jei menesines nusikeltu del stresu tai sokineciau is dziaugsmo niekad nesirgdama.
Rimaiste, tikrai anksciau nemaciau normaliu argumentu kad taip negali buti, nes as savo organizma tikrai pazistu, tik nebenorejau konfliktuoti.
Mingaude, negaliu taves pakonsultuoti cia, forume, nes tai ka parasei, kelia man daug klausimu ir atrodo, kad visgi kai kurie dalykai tau yra neaiskus is duomenu interpertavimo. Jei turi visus stebejimus uzfiksavusi, galim susitikti asmeniskai ir issiaiskinti kas prie ko. Jei turi kantrybes, matuok tempertatura toliau (na, bent tam, kad irodytum mano neteisuma
), tik pasitikrink ar teisingai ja matuoji, ar tavo termometras yra geras ir vieta visada ta pati (kuno vidus) Temperaturos matavimo taisykles esu uzrasiusi cia: Planuojame vaikeli

QUOTE (Debi @ 2003 12 23, 10:56) |
O del temperaturos, vienas profesorius ginekologas sake, kad 20 procentu moteru per ovuliacija ir po jos temperatura islieka nepakitusi. Jei ir pasikliauciau naturaliu planavimu, tai tik po ilgo laiko saves stebejimo. Bet turbut vistiek nesijausciau 100 procentu tikra ![]() |
Taigi, del tu 20 proc. ir temperaturos.
"Ovuliacijos fakta su didele tikimybe (virs 95 proc. ) patvirtina bazines kuno temperaturos pakilimas. <...> Jeigu ilgesni laika moteris stebi anovuliacinius ciklus (bazine kuno temperatura vienfaze, ciklai nereguliarus), tai aiskus irodymas, kad organizme hormonu pusiausvyra sutrikusi ir reiketu aiskintis to priezastis. Vizitas pas gydytoja cia butu naudingas visais atzvilgiais." p. 63-64
"Dazniau anovuliacija (neivykusia ovuliacija) sukelia nepakankama FSH ir LH sinteze hipofizyje ar FSH ir LH atpalaiduojanciu faktoriu stokia pagumburyje. <...> Ovuliacijos sutrikimus gali parodyti menograma (temperaturos zymejimas) ir zinios apie menstruacijas. Po to atliekamas detalus hormonu ir ultragarsinis moters tyrimas." p. 70
"Kai kurioms nevaisingoms moterims folikulai pradeda augti, bet neislaisvinamas is folikulo kiausinelis ir ciklas lieka anovuliacinis ir nevaisingas. Pagrindine priezastis - folikulas nepakankamai gamina estrogenu ir nesukelia reikalingo ovuliacijai LH isskyrimo. Jei folikulas pradeda gaminti tam tikra kieki progesterono, si bukle vadinama neplysusiu liuteinizuotu folikulu arba NLF sindromu. Tai labai daznai sukelia nevaisinguma. Cikliski kraujavimai paprastai vyksta del endometriumo isvesejimo veikiant estrogenams, o kai folikulas yra regresijos fazeje, estrogenu kritimas sukelia endometriumo deskvamacija ir kartu vykstanti kraujavima. Ciklai parastai trunka trumpai, kraujavimas nedidelis. Bet jei neivyksta ovuliacija, nesivysto geltonkunis ir progesterono kiekis viso ciklo eigoje lieka nedidelis, del to temperaturos kreive yra vienfaze." p. 71
Ir taip toliau. Visos citatos is "Vaisingumo pazinimas. Kursu klausytojo vadovas." autoriai G. Cerkauskas, V. Rudzinskas.
Taigi, nepastebejus temperaturos pakilimo neverta is karto imtis kitu apsaugos priemoniu, o geriau issiaiskinti kas ir kaip su tavo vaisingumu yra.
Naturaliu metodu mokytojai paprastai sako, kad sveikai moteriai per metus gali buti vienas ciklas, kurio metu nepakyla temperatura (tarkim, kad ovuliacija ivyksta, kad padetume Debi profesoriui). Tarkim, kad per metus moteriai buna 13 ciklu. Tarkime, kad vieno ciklo metu moteris karsciavo ir negalejo nustatyti savo temperaturos pakilimo del ovuliacijos. Ir imkime 100 moteru, iliustravimui. 100 moteru * 13 ciklu = 1300 ciklu. Is ju temperaturos pakilimo nepastebejome 100 moteru * 2 ciklai = 200 ciklu. Taigi, tie cikai, kuriu metu temperatura nepativrtina ovuliacijos, surado 15.83 proc. Labai artimas skaicius tam, kuri minejo tavo profesurius, Debi, ar ne? O kas jei visus tuos nepakilusios/nenustatytos temperaturos atvejus priskirsime vienoms moterims, o kitoms priskirsime tuos ciklus, kuriose temperatura visada patvirtina ovuliacija? Abra kadarbra, turime 15,83 (suapvalinkime iki 20, kad butu baisiau) procentus moteru, kurioms ovuliacija ivyksta, o temperatura to nepatvirtina.
Tam, kad irodytum, jog ovuliacija ivyko, o temperatura nepakilo, reikia moteri stebeti kasdien ultragarsu ir dar priversti ja matuotis temperatura. Taigi, butu labai idomu suzinoti kokia literatura remesi tavo profesorius teigdamas apie tuos 20 proc. Is tiesu idomu, net jei tai yra knygu ar straipsniu pavadinima, net jei tai tera medikams prienamuose zurnaluose ar bibliotekose. Dideliems norams keliai atsiveria, o as noriu zinoti. Taigi, parasyk, laukiu

Dabar del taikymo. Jei pavyzdingai naudojiesi metodu, kol nepakilo temperatura, tol nesimylesi (net su prezervatyvais!) taigi, jei ovuliacija ivyko, o temperatura nepakilo, tai susilakymas 100 proc apsaugos nuo nestumo. Jei temperatura paliko, o ovuliacija dar neivyko - turi leliuka del metodo klaidos (kaip zinome, visi metodai daro klaidas isskyrus susilaikyma) ir gali ji pavadinti metodo autoriaus/autores vardu. Tai, ko pagaliau ir as ismokau, vadinasi dvigubo patikrinimo metodas - pagal temperatura ir gleives, o tai mazina metodo klaidu tikimybe

QUOTE (Rimaiste @ 2003 12 23, 16:03) | ||
Smurka, jei tau patinka zmones skirstyti i kategorijas, tai gali atidaryti tam reikalui atskira tema. Joje sukurk tokia kategorija radikali katalike fundamentaliste. As priklausau butent tokia. Davatka - tai ne is tolo neatspindi mano pozicijos ![]() ![]() ![]() |
Ne, cia ne as skirstau zmones i kategorijas. Jei kazkam NSP metodas yra pats tinkamiausias apsisaugoti nuo nestumo - pirmyn. Ne mano reikalas, kas kaip apsisprendzia saugotis. Tik as tuo NSP nepasitikiu, todel darsyk pareiskiu, kad artimiausiu metu turesiu spirale.
Deja, mano apsisprendimas pasirinkti tokia kontracepcijos rusi radikaliu katalikiu fundamentalisciu buvo paniekintas. MAza to- jis buvo prilygintas zmogzudystei, nes as neva abortus tokiu budu kas menesi daryciaus. Atleiskit, bet toks radikalizmas man yra nepriimtinas.
Savo kolegems, kurios net nenutuokia, kad as isivelusi i sias diskusijas uzdaviau klausima (cituoju pazodziui):
-Isverskit i zmoniu kalba, ka reiskia "radikali katalike fundamendaliste"?
-Cypdavatke, - toks buvo atsakymas.
Uzvesiu nauja tema, kad cia diskusija siuo klausimu neissirutuliotu

na ir marazmu kruva cia priraset
nesiruosiu as but daugiavaike

QUOTE (maugli @ 2003 12 22, 16:54) |
Beje, kas man atsakytu, kur apie spirales veikima galechia pasiskaityti? |
Smurka, cia ne tau, tai geriau ir neskaityki, kad paskui vel emocijos nepaimtu virsaus.
Maugli, klausei apie spirales veikima. Spirales angliskai vadinamos IUD (Intra-Uterine Device) ir paieskojusi Internete gali rasti daug daug visko

Keletas nuorodu:
Mirenos reklaminis puslapis
Judejimo "Uz gyvybe" informacija
Vienos moters pasakojimas apie jos patirti su spirale
Apie baznycios poziuri pasistengsiu parasyti artimiausiu laiku, bet turbut ne anksciau kaip kitais metais