Įkraunama...
Įkraunama...

Gyventojų pajamų mokestis

Sveiki, labai tikiuosi, kad kas nors iš išmanančių man padės susigaudyti. Situacija tokia:
Mano mama pasiėmė paskolą iš banko ir nusipirko namą per pusę su savo seserim už 240 tūkst.lt. Vakarų Lietuvos miestelyje. Visus metus jos tą namą remonatvo. Atsitiko nelaimė, mama žuvo avarijoje. Paaiškėjo, kad gyvybės draudimo ji neturi. Mamos turtą (tą pusę namo) paveldėjau aš su seserim. Aš gyvenu Vilniuj, sesuo - Klaipėdoj. Abi turim savas paskolas už šeimos būstus.
Mamos namo dalis buvo įkeista bankui - už paskolą. Kadangi tame name mes su seserim negyvenome, o paskolos mokėti nei norėjome nei išgalėjome, pasistengėme kuo greičiau tą namą parduoti - nes jo išlaikymas buvo mums per brangus. Taigi, tą namą pardavėme neišlaikiusios trijų metų už tą pačią kainą kaip mama buvo pirkusi. Tačiau paveldėjimo dokumentuose to namo vertė nustatyta Registrų centro - ir ne sumokėti perkant 240000(užfikusuota pas notarą pirkimo pardavimo sutartyje), o viso labo 62000. Pardavėm namą kartu su mamos seseria. Taigi, mums teko 1/4 pinigų. Pardavimo metu buvo būtina sąlyga padengti mamos įsiskolinimą bankui - kitaip negalėjom parduoti. Taigi, iš mums su seserim priklausiusių 120 tūkst. lt, 109 tūkst. namo pirkėjas pervedė tiesiai bankui.
Klausimai dėl mokesčių. Kadangi pirktas namas už tiek pat kiek parduotas, atrodo, kad mokesčių mokėti nereiks. Tačiau paveldėjimo liudijime nurdyta namo vertė yra jau minėti 62000 (iš kurių man priklauso 1/4). Taigi, mokesčių inspekcija reikalauja, kad aš sumokėčiau 15 % pajamų mokesčio nuo skirtumo tarp pardavimo kainos 240000 (1/4 mano dalis) ir registrų centro nustatytos kainos. Banko paskola irgi yra kažkodėl traktuojama kaip mano pajamos, nors aš tų pinigų net akyse neregėjau..... Pagal mokesčių inspekciją, aš turiu sumokėti 5780 Lt pajamų mokesčio, nors aš realiai gavau už šį namą 5500 lt. taigi, daugiau sumokėti mokesčių, nei gavau pajamų. Mano galva, aš turiu mokėti nuo realiai gautų pajamų 5500Lt - nuo šios sumos pagal mane aš ir turėčiau sumokėti 15 %.
Klausimas.- Kodėl paskola pripažįstama pajamomis, nors tai yra išlaidos? kodėl regstrų centras nurodo tokią paveldėjimo vertą, nors prieš metus realus pirkimo pardavimo sandėris užfiksuotas visiškai kita suma? O dar per metus ir investuota į tą namą dvigubai tiek? Pirkėjas darė turto vertinimą - namas įvertintas virs 400 000 lt. Pardavėm žymiai pigiau, nes labai skubėjom - nebuvo iš ko mokėt paskolos ir namo išlaikymo. Antra - pardavėm mamos sesers sūnui - be tikslo uždirbti, o tik atsiimti mamos sumokėtą sumą - t.y. nors pasidengti banko paskolą.
Sakykit, kur ieškoti teisybės ir ar išvis įmanoma ją rasti?
Atsakyti
Pakliuvau į gana keblią situaciją: Paskolinau pinigų draugui,jis man pervedė skolą į mano banko sąskaitą,nors buvau skolinusi grynais ir pinigai buvo nedeklaruoti.Suma nemaža,tai dabar kaip suprantu turėsiu pasiaiškinti mokesčių inspekcijai, g.gif iš kur gavau tuos pinigus doh.gif patarkit kaip turėčiau elgtis ,kad išvengčiau problemų ir mokesčių už savo pinigus g.gif
Koks yra pinigų limitas,kurių nereikia deklaruoti?
Atsakyti
QUOTE(pince @ 2009 11 19, 22:23)
Pakliuvau į gana keblią situaciją: Paskolinau pinigų draugui,jis man pervedė skolą į mano banko sąskaitą,nors buvau skolinusi grynais ir pinigai buvo nedeklaruoti.Suma nemaža,tai dabar kaip suprantu turėsiu pasiaiškinti mokesčių inspekcijai, g.gif  iš kur gavau tuos pinigus doh.gif patarkit kaip turėčiau elgtis ,kad išvengčiau problemų ir mokesčių už savo pinigus g.gif
Koks yra pinigų limitas,kurių nereikia deklaruoti?

na jeigu nesi prie "itartinu" asmenu, tai tavo saskaitu mokesciu inspekcija siaip sau tikrai netikrins, buk rami-pati cia dirbu, todel galiu garantuot mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Puma84 @ 2009 11 27, 12:19)
na jeigu nesi prie "itartinu" asmenu, tai tavo saskaitu mokesciu inspekcija siaip sau tikrai netikrins, buk rami-pati cia dirbu, todel galiu garantuot mirksiukas.gif

Ačiū 4u.gif nuraminai,esu paprasta tikiuos niekam neįtartina blush2.gif
O bankai neturi pranešt mokesčių inspekcijai apie stambesnius pervedimus g.gif
Atsakyti
Sveikos,

ir mano eilė atėjo klausymams blush2.gif . Skaičiau turto paveldėjimo įstatymą, bet truputi nesupratau, nes kalbama kaip ir tik apie giminystės ryšį turintiems paveldėtojams.

O kaip tada jei yra testamentas paliktas gimystės ryšių nesusietam asmeniui? ar jam tokie patys mokesčiai galioja (5% - 10%) ?

Ir per kiek laiko reikia tą mokestį sumokėtį?
O jei asmuo bedarbis, dar senatvės pensijos amžiaus nesulaukęs asmuo, ar šitos priežastys gali kažkaip įtakoti, kad jam tą mokestį nuimtu (neradau žodžiu kaip čia tiksliau paklaust ax.gif )

aciuks.gif

Ir, ar negalėdamas susimokėti mokesčių turi teisę priimti pagal testamentą paveldėtą turtą?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Delight: 01 gruodžio 2009 - 20:50
Girdėjau kažkur kažką sakant, kad nuo sausio NPD nebebus taikomas... Kas apie tai žino tiksliai? Ir ar kas nors keičiasi nuo vaikų skaičiaus?

Koks NPD bus nuo šių metų sausio?

Ačiū
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Lapelokė @ 2010 01 20, 19:41)
Girdėjau kažkur kažką sakant, kad nuo sausio NPD  nebebus taikomas... Kas apie tai žino tiksliai? Ir ar kas nors keičiasi nuo vaikų skaičiaus?

Koks NPD bus nuo šių metų sausio?

Ačiū
4u.gif

mane irgi domina šis klausimas
Atsakyti
negi niekas negali atsakyt? ax.gif
Atsakyti
Dėl NPD ir PNPD niekas nepasikeitė, viskas bus taip pat, kaip ir praeitais metais.
Atsakyti
Ir motinystės pašalpas skaičiuojant bus taikomas NPD?
Atsakyti
Jei motinystės pašalpa paskaičiuota pagal pajamas iš darbo santykių, tuomet taip. Pajamoms iš savarankiškos veiklos NPD/PNPD netaikomas, taigi ir pagal šias pajamas paskaičiuotai pašalpai - ne.
Kai Sodrai teikiamas prašymas ir kiti dokumentai dėl pašalpos, kartu pateikiamas ir prašymas dėl NPD taikymo.
Atsakyti
Labai ačiū Saulalai už paaiškinimą 4u.gif
Atsakyti