Įkraunama...
Įkraunama...

Viskas apie atostogas:

QUOTE(AsJa @ 2006 12 13, 13:52)
169 straipsnis. Kasmetinių atostogų suteikimo tvarka
...
7. Asmenims, kurie mokosi nenutraukdami darbo, kasmetinės atostogos jų pageidavimu derinamos prie egzaminų, įskaitų laikymo, diplominio darbo rengimo, laboratorinių darbų ir konsultacijų laiko.
...

Aš dirbu ir mokausi neakivaizdžiai. Dabar ruošiu diplominį darbą ir turiu teisę pasiimti 30 d. mokslo atostogas. Taip pat turiu dar nepanaudotų kasmetinių atostogų. Pas mus įmonėje labai nenoriai duoda atostogas, o tuo labiau mokslui.

1. Ar pagal 169 str. 7 d. darbdavys privalo patenkinti mano pageidavimus dėl kasmetinių atostogų derinimo su mokslo atostogom, ar tai jam nėra privaloma? Darbdavys manęs nenori išleisti kasmetinių atostogų, kad aš jas panaudočiau diplominio darbo rašymui. Pagal 169 str. 7 d. išeina taip, kad darbdavys yra neteisus. Ar aš savo pageidavimu galiu panaudoti turimas kasmetines atostogas diplominio darbo rašymui?

2. Šiuo metu aš turiu nedarbingumo lapelį. Ar galiu aš tas atostogas reikalauti gauti iškarto po nedarbingumo pasibaigimo. Tarkim, nedarbingumas baigiasi balandžio 18 d., o jo metu aš parašau prašymą kasmetinėms atostogoms, derinamoms su mokslu diplominiui ruošti, nuo balandžio 19 d.? Ar aš turiu po nedarbingumo išeiti į darbą, o tik po to prašyti atostogų?

3. Ar galiu aš būnant tose kasmetinėse atostogose prieš 14 d. parašyti prašymą išeiti iš darbo? Ir tada paskutinė mano atostogų diena sutaps su paskutine darbo įmonėje diena, ar dar reikės atidirbti po atostogų?

Iš anksto dėkoju už pagalbą, išsprendžiant mano situaciją. 4u.gif
Atsakyti
Geltoniausia,
1. savo kasmetines atostogas gali panaudoti kam tinkama - diplomo rašymui, kelionei, kito darbo ieškojimui ir pan. Čia problemą matau tame, kad darbdavys nelinkęs tavęs apskritai leisti atostogų g.gif
2. Kol esi nedarbingumo laikotarpyje, jokių prašymų rašyti negali, juk logiškai mąstant, tu sergi ir tavęs nėra darbe tongue.gif
3. Prieš išeinant atostogų, galima parašyti prašymą dėl atleidimo. Atostogų laikas įsiskaičiuoja ir atidirbti vėliau nereikia, telieka sutvarkyti popierizmą.
Atsakyti
QUOTE(node @ 2007 04 22, 01:20)
Geltoniausia,
1. savo kasmetines atostogas gali panaudoti kam tinkama - diplomo rašymui, kelionei, kito darbo ieškojimui ir pan. Čia problemą matau tame, kad darbdavys nelinkęs tavęs apskritai leisti atostogų  g.gif
2. Kol esi nedarbingumo laikotarpyje, jokių prašymų rašyti negali, juk logiškai mąstant, tu sergi ir tavęs nėra darbe  tongue.gif
3. Prieš išeinant atostogų, galima parašyti prašymą dėl atleidimo. Atostogų laikas įsiskaičiuoja ir atidirbti vėliau nereikia, telieka sutvarkyti popierizmą.

Į 2 kl. o kas trukdo išsiųsti laišką registruotu paštu dėl darbo sutarties nutraukimo (kas nuneš laišką į paštą - tapatybės kortelės ar paso nereikalauja)?
Atsakyti
3 klausimo patikslinimas įstatymiškai:

175 straipsnis. Nepanaudotų kasmetinių atostogų suteikimas atleidžiant iš darbo
Atleidžiant darbuotoją iš darbo (išskyrus atvejus, kai atleidžiama dėl jo paties kaltės), nepanaudotos kasmetinės atostogos jo pageidavimu suteikiamos nukeliant atleidimo datą. Tokiu atveju atleidimo iš darbo diena yra laikoma kita diena po kasmetinių atostogų pabaigos dienos.

AsJa, tarkim, darbuotojas išsiunčia prašymą reg. paštu, o kaip jis sužinos, ar jo prašymas patenkintas? Negi darbdavys privalo jį informuoti? g.gif

niekad nepasitaikė tokios situacijos...
Atsakyti
QUOTE(node @ 2007 04 22, 13:38)
3 klausimo patikslinimas įstatymiškai:

175 straipsnis. Nepanaudotų kasmetinių atostogų suteikimas atleidžiant iš darbo
Atleidžiant darbuotoją iš darbo (išskyrus atvejus, kai atleidžiama dėl jo paties kaltės), nepanaudotos kasmetinės atostogos jo pageidavimu suteikiamos nukeliant atleidimo datą. Tokiu atveju atleidimo iš darbo diena yra laikoma kita diena po kasmetinių atostogų pabaigos dienos.

AsJa, tarkim, darbuotojas išsiunčia prašymą reg. paštu, o kaip jis sužinos, ar jo prašymas patenkintas? Negi darbdavys privalo jį informuoti?  g.gif

Apie atleidimą pirvaloma informuoti, net gi darbo sutartyje yra punktas, kad darbo sutartis nutrauka, ir ten pagal visas taisykles nutraukiant darbo sutartį pasirašo darbdavys ir darbuotojas.
Atsakyti
QUOTE(AsJa @ 2007 04 22, 15:01)
Apie atleidimą pirvaloma informuoti, net  gi darbo sutartyje yra punktas, kad darbo sutartis nutrauka, ir ten pagal visas taisykles nutraukiant darbo sutartį pasirašo darbdavys ir darbuotojas.

bet kad čia (2 kl.) kalba eina apie atostogų prašymą ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo node: 22 balandžio 2007 - 18:37
Kažkur skaičiau, bet kai skubiai reikia, kaip visada neberandu kuriame forume, gal kas pagelbėsit?
Nebesusigaudau, kiek man priklauso tų kasmetinių atostogų. Esu išsituokusi, auginu du vaikus iki 14 metų, vaikų gyvenamoji vieta nustatyta su manim, buvau tvirtai įsitikinusi, kad priklauso 35 dienos. Pasiskambinau personalo sk.viršininkei, ji man sako, kad 28d., nes esu ne vieniša, nors jau gal dvidešimt kartų tą 166 str.perskaičiau, bet ten randu tik žodį vieniems, o ne vienišiems. Kaip yra iš tikrųjų? Ar tas vieniems reiškia, kad buvęs sutuoktinis kalėjime, miręs, jam apribotos tėvo teisės? Kur rast atsakymą help.gif
Atsakyti
QUOTE(iride @ 2007 04 24, 15:29)
Kažkur skaičiau, bet kai skubiai reikia, kaip visada neberandu kuriame forume, gal kas pagelbėsit?
Nebesusigaudau, kiek man priklauso tų kasmetinių atostogų. Esu išsituokusi, auginu du vaikus iki 14 metų, vaikų gyvenamoji vieta nustatyta su manim, buvau tvirtai įsitikinusi, kad priklauso 35 dienos. Pasiskambinau personalo sk.viršininkei, ji man sako, kad 28d., nes esu ne vieniša, nors jau gal dvidešimt kartų tą 166 str.perskaičiau, bet ten randu tik žodį vieniems, o ne vienišiems. Kaip yra iš tikrųjų? Ar tas vieniems reiškia, kad buvęs sutuoktinis kalėjime, miręs, jam apribotos tėvo teisės? Kur rast atsakymą  help.gif

DK parašyta
166 straipsnis. Kasmetinės minimaliosios atostogos
1. Kasmetinių minimaliųjų atostogų trukmė - dvidešimt aštuonios kalendorinės dienos.
2. Kasmetinės minimaliosios trisdešimt penkių kalendorinių dienų atostogos suteikiamos:
1) darbuotojams iki aštuoniolikos metų;
2) darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų;

Šiuo klausimu yra Lietuvo Aukščiausiojo teismo išaiškinimas:
Klau­si­mas. Pa­gal Lie­tu­vos Res­pub­li­kos dar­bo ko­dek­so 166 straips­nio 2 da­lies 2 punk­tą kas­me­ti­nės tris­de­šimt pen­kių ka­len­do­ri­nių die­nų atos­to­gos su­tei­kia­mos dar­buo­to­jams, vie­niems au­gi­nan­tiems vai­ką iki ke­tu­rio­li­kos me­tų ar­ba vai­ką in­va­li­dą iki še­šio­li­kos me­tų. Kaip tu­rė­tų bū­ti aiš­ki­na­ma „dar­buo­to­jo, vie­no au­gi­nan­čio vai­ką“ są­vo­ka? Kaip šiuo at­ve­ju tai tu­rė­tų bū­ti sie­ja­ma su iš­lai­ky­mo są­ly­ga?

Kon­sul­ta­ci­ja. Dar­bo ko­dek­so 166 straips­nio 2 da­lies 2 punk­te įtvir­tin­ta tei­sės nor­ma ap­ima dar­buo­to­jus, ku­rie fak­tiškai vie­ni au­gi­na vai­ką (pvz.: yra naš­lys (naš­lė), vie­ni­ša mo­ti­na, ki­tas vai­ko tė­vas at­lie­ka lais­vės at­ėmi­mo baus­mę ar jam ne­ter­mi­nuo­tai ar­ba ter­mi­nuo­tai ap­ri­bo­ta tė­vų val­džia, yra iš­si­tuo­kęs ar gy­ve­na sky­rium ir teis­mo spren­di­mu vai­ko gy­ve­na­mo­ji vie­ta yra nu­sta­ty­ta su juo, kt.). Šis są­ra­šas nė­ra baig­ti­nis, nes prak­ti­ko­je ga­li bū­ti ir ki­tų si­tu­a­ci­jų, kai dar­buo­to­jas bus lai­ko­mas fak­tiškai vie­nas au­gi­nan­tis vai­ką. Dar­bo ko­dek­so 166 straips­nio 2 da­lies 2 punk­tas tai­ko­mas ir įsta­ty­mi­nių glo­bė­jų at­žvil­giu. Tarp darb­da­vio ir dar­buo­to­jo ki­lus gin­čui, ar kon­kre­čiam dar­buo­to­jui tai­ky­ti­na Dar­bo ko­dek­so 166 straips­nio 2 da­lies 2 punk­te nu­ma­ty­ta ga­ran­ti­ja, gin­čas bus spren­džia­mas Dar­bo ko­dek­so XIX sky­riu­je nu­sta­ty­ta dar­bo gin­čų nag­ri­nė­ji­mo tvar­ka. Be to, ap­ta­ria­mo­ji įsta­ty­me nu­ma­ty­ta ga­ran­ti­ja šiuo at­ve­ju ne­pri­klau­so nuo to, ar dar­buo­to­jas vie­nas iš­lai­ko au­gi­na­mą vai­ką, ar ki­tas vai­ko tė­vas taip pat vyk­do pa­rei­gą ma­te­ria­liai iš­lai­ky­ti sa­vo ne­pil­na­me­čius vai­kus.

http://ovada.tic.lt/...s.aspx?id=26471

Manau personalo sk. vertėtų gerti LTA išaiškinimus ir suteikti jums 35 d. kasmetines atostogas.
Atsakyti
QUOTE(node @ 2007 04 22, 13:38)
AsJa, tarkim, darbuotojas išsiunčia prašymą reg. paštu, o kaip jis sužinos, ar jo prašymas patenkintas? Negi darbdavys privalo jį informuoti?  g.gif

Tai jeigu išsiunti prašymą, nurodai ir aleidimo datą, sergant atleisti negali, kai ateini į darbą ir informuoja apie situaciją , žiūrint kada baigiasi nedarbingumas, kada gautas prašymas dėl atelidimo ir pan., turi atleisti per 14 d. nuo prašymo gavimo, jeigu sergi daugiau kaip 14 d., tai po ligos. Jeigu mažiau - atidirbi, nors tai priklauso ir nuo direktoriaus. Gali iš karto gįžus jums į darbą patenkinti jūsų prašymą.
Atsakyti
QUOTE(AsJa @ 2007 04 24, 16:40)
Tai jeigu išsiunti prašymą, nurodai ir aleidimo datą, sergant atleisti negali, kai ateini į darbą ir informuoja apie situaciją , žiūrint kada baigiasi nedarbingumas, kada gautas prašymas dėl atelidimo ir pan., turi atleisti per 14 d. nuo prašymo gavimo, jeigu sergi daugiau kaip 14 d., tai po ligos. Jeigu mažiau - atidirbi, nors tai priklauso ir nuo direktoriaus. Gali iš karto gįžus jums į darbą patenkinti jūsų prašymą.

mes čia modeliuojam visokius galimus variantus, o Geltoniausia turbūt jau seniai viską susitvarkiusi doh.gif
ateities kartoms, tskant liks tongue.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo node: 24 balandžio 2007 - 15:46
QUOTE(AsJa @ 2007 04 24, 15:23)
DK parašyta
166 straipsnis. Kasmetinės minimaliosios atostogos
1. Kasmetinių minimaliųjų atostogų trukmė - dvidešimt aštuonios kalendorinės dienos.
2. Kasmetinės minimaliosios trisdešimt penkių kalendorinių dienų atostogos suteikiamos:
1) darbuotojams iki aštuoniolikos metų;
2) darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų;

Šiuo klausimu yra Lietuvo Aukščiausiojo teismo išaiškinimas:
Klau­si­mas. Pa­gal Lie­tu­vos Res­pub­li­kos dar­bo ko­dek­so 166 straips­nio 2 da­lies 2 punk­tą kas­me­ti­nės tris­de­šimt pen­kių ka­len­do­ri­nių die­nų atos­to­gos su­tei­kia­mos dar­buo­to­jams, vie­niems au­gi­nan­tiems vai­ką iki ke­tu­rio­li­kos me­tų ar­ba vai­ką in­va­li­dą iki še­šio­li­kos me­tų. Kaip tu­rė­tų bū­ti aiš­ki­na­ma „dar­buo­to­jo, vie­no au­gi­nan­čio vai­ką“ są­vo­ka? Kaip šiuo at­ve­ju tai tu­rė­tų bū­ti sie­ja­ma su iš­lai­ky­mo są­ly­ga?

Kon­sul­ta­ci­ja. Dar­bo ko­dek­so 166 straips­nio 2 da­lies 2 punk­te įtvir­tin­ta tei­sės nor­ma ap­ima dar­buo­to­jus, ku­rie fak­tiškai vie­ni au­gi­na vai­ką (pvz.: yra naš­lys (naš­lė), vie­ni­ša mo­ti­na, ki­tas vai­ko tė­vas at­lie­ka lais­vės at­ėmi­mo baus­mę ar jam ne­ter­mi­nuo­tai ar­ba ter­mi­nuo­tai ap­ri­bo­ta tė­vų val­džia, yra iš­si­tuo­kęs ar gy­ve­na sky­rium ir teis­mo spren­di­mu vai­ko gy­ve­na­mo­ji vie­ta yra nu­sta­ty­ta su juo, kt.). Šis są­ra­šas nė­ra baig­ti­nis, nes prak­ti­ko­je ga­li bū­ti ir ki­tų si­tu­a­ci­jų, kai dar­buo­to­jas bus lai­ko­mas fak­tiškai vie­nas au­gi­nan­tis vai­ką. Dar­bo ko­dek­so 166 straips­nio 2 da­lies 2 punk­tas tai­ko­mas ir įsta­ty­mi­nių glo­bė­jų at­žvil­giu. Tarp darb­da­vio ir dar­buo­to­jo ki­lus gin­čui, ar kon­kre­čiam dar­buo­to­jui tai­ky­ti­na Dar­bo ko­dek­so 166 straips­nio 2 da­lies 2 punk­te nu­ma­ty­ta ga­ran­ti­ja, gin­čas bus spren­džia­mas Dar­bo ko­dek­so XIX sky­riu­je nu­sta­ty­ta dar­bo gin­čų nag­ri­nė­ji­mo tvar­ka. Be to, ap­ta­ria­mo­ji įsta­ty­me nu­ma­ty­ta ga­ran­ti­ja šiuo at­ve­ju ne­pri­klau­so nuo to, ar dar­buo­to­jas vie­nas iš­lai­ko au­gi­na­mą vai­ką, ar ki­tas vai­ko tė­vas taip pat vyk­do pa­rei­gą ma­te­ria­liai iš­lai­ky­ti sa­vo ne­pil­na­me­čius vai­kus.

http://ovada.tic.lt/...s.aspx?id=26471

Manau personalo sk. vertėtų gerti LTA išaiškinimus ir suteikti jums 35 d. kasmetines atostogas.

Radau atsakymą ir ten, kur pirma susinervinus neradau. bet kaip tai pateikti personalo sk.viršininkei? Nusiųsti nuorodą, atspausdinti? Kur yra oficialiai tai parašyta? g.gif Ir nesuprantu, kodėl vienur žino, kas yra "vieni augina vaikus", o kitur turi kažką įrodinėti? blink.gif(retorinis klausimas, greičiau parodantis kai kurių darbuotojų kvalifikaciją).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo iride: 24 balandžio 2007 - 16:30
QUOTE(iride @ 2007 04 24, 17:26)
Radau atsakymą ir ten, kur pirma susinervinus neradau. bet kaip tai pateikti personalo sk.viršininkei? Nusiųsti nuorodą, atspausdinti? Kur yra oficialiai tai parašyta? g.gif  Ir nesuprantu, kodėl vienur žino, kas yra "vieni augina vaikus", o kitur turi kažką įrodinėti? blink.gif(retorinis klausimas, greičiau parodantis kai kurių darbuotojų kvalifikaciją).

Tai parašyta DK 166 str. 2 dalis, jūs gi komentavote, aš tai darbovietė parašyčiau prašymą , kad vadovaujanis tuo ir tuo DK straipsniu suteiktų man 35 d. atostogas, pridėčiau teismo nutartį (apie santuokos nutraukimą), nes jūsų teisė naudotis viena ar kita DK lengvata turi būti pagrįsta. Ir Viskas
Nu nežinau, ar jūs eilinė darbuotoja, turi aiškinti personalo skyriui DK nuostatas, ir pan., manau jie patys turi puikiai tai išmanyti, suprasti ir pasiskaityti jas, be to tas LAT išaiškinimas yra jau daugiau negu 3 metai. LAT išaikinimai yra privalomi ir taikytini, juos galima rasti LAT svetainėje LAT. lt
Atsakyti