Įkraunama...
Įkraunama...

Viskas apie atostogas:

pabūsiu dar įkyri blush2.gif nes, AsJa, kai paskaitau tavo paaiškinimus, pradedu kažką suprasti (kai bandau pati tuos kodeksus išnarplioti, gaunasi šnipštas).
taigi, nėštumo-gimdymo atostogos įskaičiuojamos į tą "stažą" gauti kasmetines atostogas. rugpjūčio pabaigoj man reiks imti jau vaiko priežiūros atostogas. jos neįskaičiuojamos į tą "stažą". taip išeina, kad man kasmetinės atostogos už rugsėjį-gruodį nepriklausys. tai reiškia, kad darbdavys kažkaip procentaliai sumažins tas mano 28 atostogų dienas? noriu būti "pasikausčius" ir viską pati suprasti kai eisiu kalbėti dėl atostogų ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Peledike @ 2006 12 10, 17:17)
pabūsiu dar įkyri   blush2.gif nes, AsJa, kai paskaitau tavo paaiškinimus, pradedu kažką suprasti (kai bandau pati tuos kodeksus išnarplioti, gaunasi šnipštas).
taigi, nėštumo-gimdymo atostogos įskaičiuojamos į tą "stažą" gauti kasmetines atostogas. rugpjūčio pabaigoj man reiks imti jau vaiko priežiūros atostogas. jos neįskaičiuojamos į tą "stažą". taip išeina, kad man kasmetinės atostogos už rugsėjį-gruodį nepriklausys. tai reiškia, kad darbdavys kažkaip procentaliai sumažins tas mano 28 atostogų dienas?  noriu būti "pasikausčius" ir viską pati suprasti kai eisiu kalbėti dėl atostogų  ax.gif

O kaip jūs skaičiuojate darbo stažą, reikia skaičiuoti ne kalnedoriniais metais, o nuo kada pardėjote dirbti. pav. pradėjote dirbti 2005-06-01 tai iki 2006-06-01 jums priklauso 28 d. kasmetinių atostogų. nebent dirbate nuo sausio 1 d. g.gif
Kaip gali darbdavys mažinti atostogas už tu0s laikotrapius, dar nežinodamas o gal jūs neimsite vaiko priežiūros atostogų.
Atsakyti
QUOTE(AsJa @ 2006 12 12, 14:36)
O kaip jūs skaičiuojate darbo stažą, reikia skaičiuoti ne kalnedoriniais metais, o nuo kada pardėjote dirbti. pav. pradėjote dirbti 2005-06-01 tai iki 2006-06-01 jums priklauso 28 d. kasmetinių atostogų. nebent dirbate nuo sausio 1 d.  g.gif
Kaip gali darbdavys mažinti atostogas už  tu0s laikotrapius, dar nežinodamas o gal jūs neimsite vaiko priežiūros atostogų.

ačiū, AsJa, už paprotinimą 4u.gif visai nepagalvojau apie tai, kad ne nuo metų pradžios pradėjau dirbti doh.gif aš pagimdysiu vėliau nei galiu išnaudoti savo 28 poilsio dienas. taigi man tikrai priklauso pailsėti. valio ir dar kartą ačiū biggrin.gif
Atsakyti
Norėjau jūsų AsJa paklausti . Dirbu Všį ligoninėje vaikų reanimacijoje slaugytoja(sesute). Mums priklauso 42 d. Atostogų. atostogas skelia į 2 dalis. Eilę metų atostogas užsirašydavome taip, kas pirmas pripuola, tas ir užsirašo geriausius mėn. Viena slaugytoja yra vieniša mama, auginanti 9m sūnų(tėvas pavardę yra suteikęs, bet ir viskas). Kai skaičiau darbo kodekse 169 str. 4 daly parašyta, kad vienišos mamos, auginančios vaiką iki 14 m gali pasirinkti atostogas joms patogiu laiku, bet, kai ši slaugytoja užsiminė vyr. seseriai, kad jai priklausytų, ši tik piktai atšovė, kad pas ją tokių darbuotojų ne viena ir niekas jai nepriklauso. Yra dar viena sesutė, kuri augina invalidę mergaitę ir jai leidžiama pasirinkti atostogas kada nori. Žinau, kad dabar laikas pratęstas iki 18 m.(buvo iki16m).Tik niekur DK nerandu, kur tai parašyta. Gal galite įdėti naujausias nuorodas DK pataisas šiuo klausimu, kad galėtume vyr. seseriai pakišti po nosiai, kad pasirenkamų atostogų teisė dar priklauso. Ar tai vienišai mamai 2003m DK 169 str.4 punkte esantys teiginiai galioja?
Būsiu jums dėkinga už atsakymus. aciuks.gif
Atsakyti
QUOTE(vėtrė @ 2006 12 12, 23:44)
Norėjau jūsų AsJa paklausti . Dirbu Všį ligoninėje vaikų reanimacijoje slaugytoja(sesute). Mums priklauso 42 d. Atostogų. atostogas skelia į 2 dalis. Eilę metų atostogas užsirašydavome taip, kas pirmas pripuola, tas ir užsirašo geriausius mėn. Viena slaugytoja yra vieniša mama, auginanti 9m sūnų(tėvas pavardę yra suteikęs, bet ir viskas). Kai skaičiau darbo kodekse 169 str. 4 daly parašyta, kad vienišos mamos, auginančios vaiką iki 14 m gali pasirinkti atostogas joms patogiu laiku, bet, kai ši slaugytoja užsiminė vyr. seseriai, kad jai priklausytų, ši tik piktai atšovė, kad pas ją tokių darbuotojų ne viena ir niekas jai nepriklauso. Yra dar viena sesutė, kuri augina invalidę mergaitę ir jai leidžiama pasirinkti atostogas kada nori. Žinau, kad dabar laikas pratęstas iki 18 m.(buvo iki16m).Tik niekur DK nerandu, kur tai parašyta. Gal galite įdėti naujausias nuorodas DK pataisas šiuo klausimu, kad galėtume vyr. seseriai pakišti po nosiai, kad pasirenkamų atostogų teisė dar priklauso. Ar tai vienišai mamai 2003m DK 169 str.4 punkte esantys teiginiai galioja?
Būsiu jums dėkinga už atsakymus. aciuks.gif

Galionjatis darbo kodeksas (aktuali redakcija nuo 2006-11-21)
Darbo kodeksas
169 straipsnis. Kasmetinių atostogų suteikimo tvarka
1. Už kiekvienus darbo metus kasmetinės atostogos suteikiamos tais pačiais darbo metais.
2. Už pirmuosius darbo metus kasmetinės atostogos paprastai suteikiamos po šešių mėnesių nepertraukiamojo darbo toje įmonėje. Už antruosius ir paskesnius darbo metus kasmetinės atostogos suteikiamos bet kuriuo darbo metų laiku pagal kasmetinių atostogų suteikimo eilę. Eilės sudarymo tvarka nustatoma kolektyvinėje sutartyje, o ten, kur tokia sutartis nesudaroma, kasmetinių atostogų suteikimo eilė nustatoma šalių susitarimu.
3. Nesuėjus šešiems nepertraukiamojo darbo mėnesiams, darbuotojo prašymu kasmetinės atostogos suteikiamos:
1) moterims prieš nėštumo ir gimdymo atostogas arba po jų;
2) kitais įstatymų arba kolektyvinių sutarčių nustatytais atvejais.
4. Teisę pasirinkti kasmetinių atostogų laiką po šešių mėnesių nepertraukiamojo darbo įmonėje turi:
1) asmenys iki aštuoniolikos metų;
2) nėščios moterys ir darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų.
5. Vyrams jų pageidavimu kasmetinės atostogos suteikiamos žmonos nėštumo ir gimdymo atostogų metu.
6. Mokymo įstaigų pedagogams pirmaisiais darbo metais kasmetinės atostogos suteikiamos moksleivių ir studentų vasaros atostogų metu, nepaisant to, kada šie pedagogai pradėjo dirbti toje mokymo įstaigoje.
7. Asmenims, kurie mokosi nenutraukdami darbo, kasmetinės atostogos jų pageidavimu derinamos prie egzaminų, įskaitų laikymo, diplominio darbo rengimo, laboratorinių darbų ir konsultacijų laiko.
8. Darbuotojams, namie slaugantiems ligonius ir neįgaliuosius, taip pat asmenims, sergantiems chroniškomis ligomis, kurių paūmėjimas priklauso nuo atmosferos sąlygų, esant medicinos įstaigos rekomendacijai, kasmetinės atostogos suteikiamos jų pageidaujamu laiku.

Straipsnio pakeitimai:

Nr. X-294, 2005-06-30, Žin., 2005, Nr. 85-3138 (2005-07-14)

DK 169 str. 4 dalies pakeitimai

Šis pakeitimas (kad iki 18 metų) įsigaliojo nuo 2005-07-14
Atsakyti
Ačiū jums AsJa, tuoj viską atsispausdinsiu, rytoj nešu į darbą.
Atsakyti
Sveiki,
Labai atsiprasau uz sutrugdyma blush2.gif
Domina ar man priklause atostogos jei imoneje pradejau dirbti Geguzes 2d. o i dekreta isejau nuo Spalio 18d.

QUOTE(AsJa @ 2006 11 23, 19:05)
DK
166 straipsnis. Kasmetinės minimaliosios atostogos
1. Kasmetinių minimaliųjų atostogų trukmė - dvidešimt aštuonios kalendorinės dienos.
2. Kasmetinės minimaliosios trisdešimt penkių kalendorinių dienų atostogos suteikiamos:
(...)

169 straipsnis. Kasmetinių atostogų suteikimo tvarka
1. Už kiekvienus darbo metus kasmetinės atostogos suteikiamos tais pačiais darbo metais.
2. Už pirmuosius darbo metus kasmetinės atostogos paprastai suteikiamos po šešių mėnesių nepertraukiamojo darbo toje įmonėje. Už antruosius ir paskesnius darbo metus kasmetinės atostogos suteikiamos bet kuriuo darbo metų laiku pagal kasmetinių atostogų suteikimo eilę. Eilės sudarymo tvarka nustatoma kolektyvinėje sutartyje, o ten, kur tokia sutartis nesudaroma, kasmetinių atostogų suteikimo eilė nustatoma šalių susitarimu.
3. Nesuėjus šešiems nepertraukiamojo darbo mėnesiams, darbuotojo prašymu kasmetinės atostogos suteikiamos:1) moterims prieš nėštumo ir gimdymo atostogas arba po jų;
2) kitais įstatymų arba kolektyvinių sutarčių nustatytais atvejais.
4. Teisę pasirinkti kasmetinių atostogų laiką po šešių mėnesių nepertraukiamojo darbo įmonėje turi:
1) asmenys iki aštuoniolikos metų;
2) nėščios moterys ir darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų.
172 straipsnis. Kasmetinių atostogų suteikimas dalimis

Darbuotojo pageidavimu kasmetinės atostogos gali būti suteikiamos dalimis. Viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip keturiolika kalendorinių dienų.

Jūsų galėjote pasinaudoti teise į kasmetines atostogas prieš dekreta, pagal DK 169 str. 3 dalį, nors įmonėje ir neišdirbote pusės metų.
Atsakyti
vasarį baigsis mano atostogos" iki vaikui sukaks vieneri metai "

sakykit .jei nebenoriu grįžt į darbą -rašyt prašymą ,kad atleistų ?
o kt darbe lieku dar ,tai prašymą,kad tesiu atostogas ?
Atsakyti
QUOTE(Mantilė @ 2007 01 02, 00:34)
vasarį baigsis mano atostogos" iki vaikui sukaks vieneri metai "

sakykit .jei nebenoriu grįžt į darbą -rašyt prašymą ,kad atleistų ?
o kt darbe lieku dar ,tai prašymą,kad tesiu atostogas ?

Galite išeiti š vienos darbvietės, o kitoje tęsti vaiko priežiūros atostogas. Tik darbovietėje, iš kurios norite išeiti, parašykite paršymą dėl atleidimo prieš 14 dienų, iki kol bagsis vaiko priežiūros atostogos, tada tą pačią dieną baigsis vaiko priežiūros atostogos ir bus nutraukta darbo sutartis. Nes priešingu atveju, darbdavys pagal įstatymą gali reikaluti atidibti 14 dienų.
Atsakyti
Sveiki,

Domina ar man priklause atostogos jei imoneje pradejau dirbti Geguzes 2d. o i dekreta isejau nuo Spalio 18d.

Sveiki, atsakiau temoje, Viskas apie atostogas, žinutė Nr. 163
http://www.supermama...p;#entry7192206

O ar galesiu pasinaudoti siomis atostogomis grizusi i darba is dekreto?Labai nenoreciau,kad jos dingtu schmoll.gif

Atostogos niekur nedings, galesite jomis pasinaudoti.

Darbo kodeksas:

174 straipsnis. Kasmetinių atostogų perkėlimas ir pratęsimas1. Perkelti kasmetines atostogas leidžiama tik darbuotojo prašymu arba sutikimu. Kasmetinės atostogos taip pat perkeliamos, kai darbuotojas:
1) yra laikinai nedarbingas;
2) įgyja teisę į tikslines atostogas, nurodytas šio Kodekso 178 straipsnyje;3) įgyja teisę į nemokamas atostogas, nurodytas šio Kodekso 184 straipsnio 1 dalyje;
4) atleidžiamas nuo darbo valstybinėms ar visuomeninėms pareigoms atlikti šio Kodekso 183 straipsnio 1 ir 3 dalyse nustatytais atvejais;
5) dalyvauja likviduojant stichinių nelaimių ir avarijų pasekmes, nepaisant to, kokia tvarka jis buvo pašauktas šiems darbams.
2. Jeigu šio straipsnio 1 dalyje nustatytos arba kitos priežastys, dėl kurių kasmetinės atostogos negali būti panaudotos, atsirado iki kasmetinių atostogų pradžios, darbuotojui susitarus su administracija kasmetinės atostogos perkeliamos kitam laikui. Jei tokios priežastys atsirado kasmetinių atostogų metu, kasmetinės atostogos pratęsiamos atitinkamą dienų skaičių arba darbuotojui susitarus su administracija nepanaudotų kasmetinių atostogų dalis perkeliama į kitą laiką.
3. Perkeltos kasmetinės atostogos paprastai suteikiamos tais pačiais darbo metais. Darbuotojo prašymu arba sutikimu nepanaudotų kasmetinių atostogų dalis gali būti perkeliama ir pridedama prie kitų darbo metų kasmetinių atostogų.

178 straipsnis. Tikslinių atostogų rūšys
Tikslinės atostogos yra:
1) nėštumo ir gimdymo;
2) tėvystės atostogos;
3) atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai;
(....)

Tai jeigu jūs įgyjate teisę į tikslines atostogas (nėštumo ir gimdymo, bei iki kol vaikui sueis 3 metai) kasmetinės atostogos jums yra perkeliamos.
Atsakyti
Labukas.
Darbe man labai sunkiai skasi dirbti,virsininke siulo paimti pazyma is daktares kad as esu nedarbinga, kad man per sunku, tada mano darbuoviete isleis mane atostogu iki dekretiniu.
Gal kas turejo panasia situacija?
Atsakyti
Laba diena merginos, moterys smile.gif

esu sitoj temelej pirma kart ir iskart jau prasau jusu pagalbos blush2.gif

Gal galite padeti ax.gif

Dirbu viesoji istaigoje, siuo metu dar dirbu ir pagal papildoma sutarti tame paciame darbe, taip pat studijuoju univere.

Jei pagal pagrindine darbo sutarti, esu mokymosi atostogose, tai ar galiu pagal papildoma darbo sutarti dirbti pilnu kruviu, t.y. po 8-12 valandu per diena??

labai aciu uz atsakyma
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo siamka: 11 sausio 2007 - 15:42