QUOTE(Tynka @ 2007 07 12, 09:19)
vyno tai ir aš kažkada pyliau, o jonažolių truputį bijau, dėl jų kaip vaistažolių stipraus poveikio, jos ten kažką daro ....
va ką radau internete:
Jonažolė seniai vartojama nuo įvairių negalavimų, taip pat kaip kosmetinė priemonė. Tačiau nereikia pamiršti, kad joje esantis hipericinas didina organizmo jautrumą ultravioletiniams spinduliams. Vartojant šio augalo preparatus reikia vengti stiprios saulės ar spindulius skleidžiančios aparatūros. Dėl to ganyklose, kur daug jonažolės, gali pakenkti ir gyvuliams. Nepageidautina net priemaiša šiene. Jonažolė dažo vilną, šilką, liną raudona ir įvairaus atspalvio rusva spalva. Be jos neišsiverčia stipresnių gėrimų gamintojai.
Žaliavoje gausu kondensuotų antraceno darinių hipericino ir pseudohipericino (iki 0,5 % - pagrindinės veikliosios medžiagos). Be to, yra flavonoidų apie 1 % hiperozido, rutino, kvercitrino, kvercetino, iki 10 % rauginių medžiagų, beveik 55 mg% karotino.
Jonažolė tonizuoja organizmą, skatina virškinimo sulčių bei tulžies išsiskyrimą, gerina tulžies latakų veiklą ir medžiagų apykaitą. Vartojama sutrikus virškinimui bei pasireiškus skrandžio opaligei. Jonažolė mažina uždegimą, sutraukia, sukelia antiseptinį poveikį, todėl jos preparatais galima skalauti ir tepti dantenas prasidėjus stomatitui. Ji ramina nervus, skatina žaizdų gijimą ir audinių atsinaujinimą.
Atrodo lyg nieko blogo, ale jei padidėja jautrumas UV, tai gal nerizikuok..

Gal būnant ant saulės plaukučiam gali pakenkt..
O tu pabandyk gal su kakava maišyt, irgi čia rašė, kad rausvas atspalvis gaunasi.