QUOTE(agutis @ 2008 04 11, 12:39)
Mums apie Arnold -Chiari malformaciją,pasakė po stuburo operacijos,kai Ugniuką ištiko koma...Man rodosi ji ir prisidėjo prie visos tos komos,kurioje išgulėjome mėnesį

Daugiau apie tą malformaciją nieko nesakė,nei perspektyvas,nei operacijas...Tik kai sužinojau apie tai,iškart neurochirurgo paklausiau ar yra nors mažytė viltis,kad mano vaikas nebus protiškai atsilikęs?Man gydytojas pasakė,kad nei vienas gydytojas nieko 100proc.negali prognozuoti,o pasaulyje yra žmogus kuris gyvena su puse smegenų,ir gyvena pilnavertį gyvenimą...Atvirai mamytės jums pasakysiu,aš niekada nebijojau ir nebijau,kad mano sūnus gali nevaikščioti,tai ne didžiausia mano baimė....Didžiausia mano baimė-vaiko intelektas.Na suprantu,kad nebus jis profesorius,bet labai vyliuosi,kad ateity su juo galėsiu pasikalbėti protingai,kaip mama su sūnumi-tai didžiausia mano viltis ir svajonė
Apie Arnold-Chiari pradėjau pati domėtis neperseniausiai,o domėjimasis yra tai,kad verčiausi šiek tiek straipsnių internete iš anglų kalbos...Aš ten tokių baisybių apie tą malformaciją išsiverčiau,kad širdis krauju pasruvo...Tad toliau verstis nebeturėjau nei noro nei jėgų....Suprantu,kad reiktų viską žinoti,bet..gal kartais geriau ir ko nežinoti,nes ką perskaičiau kol kas nieko Ugniui nepritaikiau.Labai būtų įdomu mikele,ką tu žinai apie A.Ch.malformaciją,ką jums gydytojai apie ją pasakojo,kokios perspektyvos ir t.t.Aš kai verčiausi,tai skaičiau kad daro operacijas,kurios visam laikui nepašalina problemų,bet gerokai palengvina paciento būklę.
Labas,agutis.Labai jau liūdnos tavo mintys...Visuose baisiuose dalykuose reikia įžvelgti ką kors gero ir pozityvaus.Mano vaikas sunkiai serga,bet jis yra švelnus,gražus,supratingas ir labai geras.Jis nestovi ir nevaikšto,bet jis gali sėdėti,ropoti,kitaip judėti.Galų gale jis gali kalbėti,prašyti,kviesti.O jei to negalėtų,tai vistiek žvilgsniu pasakytų arba judesiu.O jei visai nemastytų? Tai vistiek turėtų savo pasaulį ir leistų man jam padėti.O jei ir tai labai blogai,tai dar turiu kitą vaikutį,kuris sveikas ir protingas.O jei jo neturiu,tai turiu vyrą,mylintį ir gerbiantį.Jei nėra,tai tėvus su savo besąlygiška ir amžina meile...Ir taip toliau,kol randi tai,kas džiugina,ramina ir suteikia tvirtybės.Ir kiekvienam tai labai individualus minčių kelias,ilgesnis ar trumpesnis,bet labai asmeniškas.Man tai kelias į vidinę ramybę.
Kalbant apie chiari malformaciją(ACM),pirmiausia noriu tau,agutis,pasakyti,kad niekur neradau tiesioginio ryšio tarp ACM ir vaiko protinio vystymosi.Manau,kad tai galima sieti su meningitu,hidrocefalija ir,žinoma, su mikrocefalija.ACM gali turėti betkokio amžiaus,iki simptomu pasireiškimo apie tai net neįtariantis žmogus.Tai gali būti įgimta arba atsirasti po traumų.Nenoriu nieko gasdinti,bet remiantis amerikiečių neurochirurgų ir neuroradiologų tyrimais, iš 30 egzaminuotų žmonių,turinčių mielomeningocelę,visi 30 turi ir ACM.Mums pasidaryti magnetinį rezonansa pasiūlė Lubikis.Jei ne jis,dar būtume kurį laiką apie tai nežinoję.KMUK neurochirurgų konsiliumas mums siūlė operuoti.Beje,tai vienintelis efektyvus gydymas ACM šiuo metu visame pasaulyje(tokią nuomonę susidariau vartydama internete begalę medžiagos).Operacijos šiai dienai mes atsisakėme.Gyd.Ragaišis daug kartų kartojo,kad tai labai sudėtinga operacija.Operacijos metu liečiamos galvos ir stuburo smegenys,likvoras,nervų raizginys,atsakingas už viską,didinama apatinė nugarinė kaukolės dalis(kad būtų vietos smegenims)...Lietuvoje per metus atliekamos pora,kelios tokios operacijos.Man tai mažai...Iš kitos pusės,Mykolas neturi ryškių symptomų.Tai tik kol kas,nes anksčiau ar vėliau tai išryškės.Tai būtina sekti,esant įtarimams vėl daryti MR.Žodžiu,laiko klausimas,kiek galėsim gyvent be operacijos.O symptomai yra tokie:stiprūs galvos ir kaklo skausmai,skausmai kaklo srityje kostint,čiaudint,galvos svaigimas,sukimasis,galūnių tirpimas,stingimas,rankų dilgčiojimas, peršėjimas arba skausmas,smulkiosios motorikos sutrikimai,springimas,chroniškas kosulys,vėmimas,spastiškumas arba silpnumas rankose,kūno balanso problemos,regėjimo sutrikimai(ratilai akyse,mirgėjimas),didelis jautrumas ryškiai šviesai,klausos sutrikimai,kalbos problemos,kvėpavimo sutrikimai(trumpi kvėpavimo sustojimai,ypač miegant),rijimo problemos,staigūs akių judesiai,silpnas verksmas ir t.t.Turint II tipo malformaciją,viskas dar stipriau ir prasčiau.Esant Syrix'ui(Cista smedenų kanale arba stuburo vandenė) dar vyrauja skoliozė,sumažėjęs jautrumas karščiui ir šalčiui,žarnų ir šlapimo pūslės kontrolės suprastėjimas arba praradimas,motorikos pablogėjimai,chroniški skausmai.
Taip smulkiai rašau todėl,kad pati iki MR tyrimo buvau apie tai nieko negirdėjusi,o kai kuriuos jau pasireiškiančius ACM požymius,suversdavau hydrocefalijai.Tuo tarpu gydytojai tik patvirtindavo,kad šuntas veikia ir neieškojo atsakymo į mano klausimus apie kitas problemas.O aš mėgstu daiktus vadinti savais vardais...