Įkraunama...
Įkraunama...

1-1,5 metų vaiko kalbos raida

Musu dukrytei 17 men ir kalba ji labai daug ,,savo" kalba mirksiukas.gif Suprantamu zodziu dar nedaug, bet manau, kad zodynas atitinka amziu mirksiukas.gif
Pupa sako: niam-niam (kai nori valgyti), niam (kai praso gerti), nio (noriu), nenio (nenoriu), ma-ma, te-te, babaa (nera), ate, atiu (aciu), ten, sia (cia), a-am (suo), dio (duok) de (dede), save ir kitus vaikus vadina ja-ja biggrin.gif
Atsakyti
Bandau ir aš suskaičiuoti,kiek žodžių moka mano mergytė g.gif Daug kalba ji savo kalba,o suprantamai pasako turbūt standartiškai,kaip ir visi.Taria mama,tete,baba,diadia(dėdė),niam-niam,atia-tia(gerti),atia,apa-pa,ne,kas čia,bati(batai),bali(brolis)ale(alio),au-au,kate,mmm(mū),kytė(akytė),kaka,mani(Simona)tepti(tepaliukas),tep-tep(sviestukas)lialia(vaikas ar lėlytė)...Atrodo,kad daugmaž visus išvardinau bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Editukė: 26 gruodžio 2008 - 16:50
Mano mergytei 1,2 metukai smile.gif , bet mes labai stebimes, kad pagal savo amžių ji labai daug šneka, nuolat klausia: "kas cia?", sako mama, tete, batai, ateik, asiu (aciu), kate, mano, deti, niam, duok, dede, teta, baba...ir daug dar kitu zodeliu, ir dar aisku savo kalba vis kazka burbuliuoja. biggrin.gif As nuo pat jos gimimo, nuolat kalbejau su savo maziuke, pasakodavau ka veikiu, skaitydavau pasakas, gal del to ji mas mane tokia plepute tongue.gif
Atsakyti
na jo maniskis,tai ir dar savo kalba kazka sneka, pvz frazes suprast negaliu, na o tokius lengvus zodelius sako,kaip ir jusu vaikuciai.... 4u.gif
Atsakyti
manajai tuoj 1.5 men. sneka sava kalba tikrai nemazai, sako mama, tete, baba, abas(labas), atia, pupa, ejam(einam), apa (kai stojasi), na jau bando sakyti ivairius zodzius, manau jos amziuje tiek kalbeti yra normalu mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveikos, mamytės smile.gif
Neverta taip labai nerimauti. Pati esu vaikų psichologė, todėl galiu pasakyti, kas vaiko raidoje yra normalu, kalbant apie kalbą. Iki metukų vaikas taria pavienius įvairius garsus, raides jungia i skiemenis, sulaukęs metukų, gali pasakyti vieną kitą žodį. Dažniausiai tai būna mama, tete, baba ( tokie dviskiemeniai, lengvi žodeliai ). Ir tie pirmi vaiko žodžiai greičiau yra taip noriai kartojami dėl sulaukiamo teigiamo suaugusiųjų paskatinimo. Sulaukęs maždaug 18 mėnesių, gali jau žinoti iki 20 žodžiu, bet nebūtinai juos tarti mums visiškai aiškiai ir suprantamai. Dvejų metų vaikas jau supranta 100 - 200 žodžių. Vėlgi, pasakyti juos visus greičiausiai pats dar nesugeba. Iš kitos pusės, iki dvejų metų labiau už patį kalbėjimą vaikui yra svarbiau kalbos suvokimas. Jeigu vaikas supranta ką jūs kalbate, reaguoja i jūsų pastabas, vadinasi viskas yra gerai. Iš pradžių vaikas perpranta visą kalbos struktūrą, žodžių, sakinių sudarymo principus. Paskui tik pradeda pats šnekėti. O apie antruosius metus, naudodamas jau žinomus žodžius, vaikas gali pradėti jungti dvižodžius sakinius.
O svarbiausia yra tai, kad vaikas pradeda šnekėti tada, kai tėvai yra pasiruošę jį išgirsti. Todėl su vaiku reikia nuolat bendrauti, reaguoti į jo kad ir dar neaiškią kalbą, atsakyti, klausti. Ar pastebite, kaip vaikas atidžiai klausosi, kai su juo kalbate? Va tada jisai ir mokosi kalbėti. Sėkmės visoms ir kantrybės mirksiukas.gif smile.gif
Atsakyti
Vakar kaip tik susėdę skaičiavom,kiek Nojus moka žodelių. Tai suskaičiavom 30. Aišku, ne visus juos taria aiškiai, bet tie žodžiai pastovūs, visada vartojami tam dalykui įvardinti. Pvz gerti sako deti, mano- mamo ir pan. Kai kuriuos pasako visai aiškiai.
Atsakyti
Maniškis vartoja mums suprantamų kažkur apie 20 žodžių. Tik gaila, kad kol kas dažniausiai vartojami dink ir baik... lotuliukas.gif Štai ką reiškia turėti vyresnius sesę ir brolį... lotuliukas.gif
Papildyta:
Jis dabar pusantrų...
Atsakyti
mes jau pasakom , mama, tete , ate ,baba, kas cia , mano , cia mano ir labai dak savo (pauksciu) kalba, dar nors ner viresniu sesiu ar broliu bet vistiek girdziu dink, nelisk , negalma gal is musu tesiok blush2.gif , anau kad kiekvienas vaikas skirtingas kiti vaikai sakinim pradeda kabeti zivei veliau ir nieko cia baisaus ner ax.gif
Atsakyti
O maniskis dar konkreciu zodeliu netaria.. verysad.gif Laukiu nesulaukiu, kada prabils.. lotuliukas.gif
Atsakyti
Musu dukryte tikra tauskalyte biggrin.gif labai daug ciauska savo kalba. Taciau vis daugiau jos kalboje atsiranda suprantamu zodziu be mama, tete, dede, aciu,nio niam (noriu valgyti), me-me arba mi-mi (mylu mylu),ate,diok (duok) jau sako: imsiu, sesiu, cia, ten, babaaa (nebera), as cia, nio, nenio (noriu, nenoriu) nemo (nemoku) mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lyra82: 25 sausio 2009 - 22:30
QUOTE(aaidaa @ 2009 01 21, 16:00)
Sveikos, mamytės  smile.gif
Neverta taip labai nerimauti. Pati esu vaikų psichologė, todėl galiu pasakyti, kas vaiko raidoje yra normalu, kalbant apie kalbą. Iki metukų vaikas taria pavienius įvairius garsus, raides jungia i skiemenis, sulaukęs metukų, gali pasakyti vieną kitą žodį. Dažniausiai tai būna mama, tete, baba ( tokie dviskiemeniai, lengvi žodeliai ). Ir tie pirmi vaiko žodžiai greičiau yra taip noriai kartojami dėl sulaukiamo teigiamo suaugusiųjų paskatinimo. Sulaukęs maždaug 18 mėnesių, gali jau žinoti iki 20 žodžiu, bet nebūtinai juos tarti mums visiškai aiškiai ir suprantamai. Dvejų metų vaikas jau supranta 100 - 200 žodžių. Vėlgi, pasakyti juos visus greičiausiai pats dar nesugeba. Iš kitos pusės, iki dvejų metų labiau už patį kalbėjimą vaikui yra svarbiau kalbos suvokimas. Jeigu vaikas supranta ką jūs kalbate, reaguoja i jūsų pastabas, vadinasi viskas yra gerai. Iš pradžių vaikas perpranta visą kalbos struktūrą, žodžių, sakinių sudarymo principus. Paskui tik pradeda pats šnekėti. O apie antruosius metus, naudodamas jau žinomus žodžius, vaikas gali pradėti jungti dvižodžius sakinius.
O svarbiausia yra tai, kad vaikas pradeda šnekėti tada, kai tėvai yra pasiruošę jį išgirsti. Todėl su vaiku reikia nuolat bendrauti, reaguoti į jo kad ir dar neaiškią kalbą, atsakyti, klausti. Ar pastebite, kaip vaikas atidžiai klausosi, kai su juo kalbate? Va tada jisai ir mokosi kalbėti. Sėkmės visoms ir kantrybės    mirksiukas.gif  smile.gif

Niu pilnai sutinku 4u.gif , bet taip skaudu mamai, kai mėnesiuku mažesnis draugas šneka už jos vaikiuką daugiau rolleyes.gif , tada atrodo priekaištauji sau, kad gal napakankamai su juo bendrauji, mokai, žaidi... Nors stengiesi ir tikrai nepalieki visko likimo valiai, numojus ranka nelauki kol pats išmoks unsure.gif Iš kitos pusės imi sau ieškot tarsi pateisinimo ar atsakymo į klausimą- kodėl taip yra jei ne aš kalta? verysad.gif Niu ir galvoji, kad nevisi vaikai vienodi, kad mano vaikas fiziškai stipresnis, o jo draugas plepesnis... Bet taip noris, kad jis būtų pats pats wub.gif
Atsakyti