Įkraunama...
Įkraunama...

1-1,5 metų vaiko kalbos raida

QUOTE(Mirėja @ 2008 11 03, 19:14)
Tik nesupyk, bet vienas iš galimų paaiškinimų mamų atmintis  blush2.gif Pvz. draugės vaikas buvo toks standartinis. Dabar jam 5 metukai, tai pasak jo mamos ir atsisėsdavo 6 mėn, ir vaiščiojo 9, ir kalbėjo dar metukų nesulaukęs. Su draugėm kartais pažvengiam, nes visos pamenam, kaip buvo. Beto "pilnai ryšliai" kalbantis metukų vaikas  g.gif Ką reiškia pilnai? Man atrodo super gabiu būtų pripažintas vos 100 žodžių mokantis metinukas, dauguma apie 10 "au-au" lygio žodžių moka. Tai kas tas "pilnai", jei net ir buvai super-super ir kokių 300 žodžių mokėjai?

Nes aš netikiu tokiais skirtumais: kai mamų kartos paklausai VISI vaikai vaikščiuojo iki metukų, pusantrų eilėraštukus 4 ir daugiau eilučių mintinai skaitė, tt, o aplinkui, kaip tu ir sakai: labai menkai kalbantys vaikai...

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
Man teta anąkart sako, tu metų aiškiai kalbėjai, kai brolį parvežė, sakei,kad jo nenori. O brolis už mane dviem metais jaunesnis. doh.gif O geriausia tai irgi draugė kažkada pasakoja kaip jos dukra nepilnai metų jau "sakiniais" kalbėjo. Klausiau klausiau, po kiek laiko prisiminiau,kad dar pradėjus eit į darželį apie 3 metų vos kalbėjo ir kad pati tada guodės, kad tokia didelė , o nekalba. dabar panelei jau 14, tai mama ir pamiršo..
vyresnysis pusantrų pradėjo aiškiau ir daugiau kalbėt o mažius kol kas visiems įprastus žodelius sako.
Atsakyti
As jau irgi buvau pradejus galvot kad mano dukryte kazkaip veluojasi su kalbejimu, kadangi pati logopedija baigus esu tai gaudaus kas kiek ir kaip. Esme kad pradejau pastebet , kad jinai kai ko nors nori, tik parodo, sumykia ar dar kitaip papraso (bet nesako) ir mes iskart jai paduodam, savaime aisku, juk suprantam, gi musu vaikas. Bet tai ir yra viena blogybiu del kuriu vaikai nekalba- - nes jie nemato reikalo, juk mamyte ir tetukas ir taip juos supranta. Pradejau is vaiko reikalaut kad pasakytu, ko nori, ji rodo, as sakau - nesuprantu, ko nori? pasakyk. pradzioj taip psakius paduodavau, tada pasakydavau pati kelis kartus, prasydama: pakartok. Aisku, ne iskart vaikas aiskiai pakartos, bet esme yra, akd vaikas kartotu, taip jie moksi, kad kartodamas nors panasiai, nors skiemeni is to zodzio pasakytu. ir ka jus manot, taip ,,mokomes" gal tik pora geru savaiciu, o ji jau prasydama beveik visad pasako noniu(noriu), vietoj savo zodzio papa (arbata) pasako geti arba gerti, sasani(sausaini), desia (desra)ir pan. akivaizdziai daug prasipletem zodyna. Neuzsimerkim mamytes, nesvarbu kad musu, kad mylimi ir kad mazi musu vaikuciai, padekim jiems, jie siame amziuje labai imlus, ir tikrai nepervargs nei jie nei mes... rolleyes.gif 4u.gif
Atsakyti
Maniskis labai daug nesneka, sako tete,mama,am am,au au (suniukas),baba,atia,atiu(aciu) ir gal pries menesiuka pradejo klausineti kas cia? Rodo su pirstu i viska is eiles ir vis klausineja kas cia kas cia? Zinoma jau pabodo desimt kartu aiskinti ir sakyti, bet juk vaikas taip mokosi, is kur kitur jis suzinos kas ir kur, nei is savo tevu smile.gif
Atsakyti
manoji kazkaip labai domisi kalba, nuolat klausineja kas cia? ir bando kartoti zodzius..karta su vyru rasem ant lapo ir bandem susukaiciuoti kiek zodziu ji moka tai suskaiciavom virs 30 bet jos zodynas nuolat pasipirdo nausias zodziais...tokiu kaip "au au", ar "ko ko" kaip zodzius neskaitom rolleyes.gif aisku, ji kalba netiksliai taciau atpazinti galima ir svetimi atpazista jos zodzius. ai, dar ji pradeda delioti zodzius sako pvz. "kur kate" ir panasiai moka sudeti du zodzius.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Margareta: 05 lapkričio 2008 - 14:54
QUOTE(bailutyte @ 2008 11 04, 16:15)
As jau irgi buvau pradejus galvot kad mano dukryte kazkaip veluojasi su kalbejimu, kadangi pati logopedija baigus esu tai gaudaus kas kiek ir kaip. Esme kad pradejau pastebet , kad jinai kai ko nors nori, tik parodo, sumykia ar dar kitaip papraso (bet nesako) ir mes iskart jai paduodam, savaime aisku, juk suprantam, gi musu vaikas. Bet tai ir yra viena blogybiu del kuriu vaikai nekalba- - nes jie nemato reikalo, juk mamyte ir tetukas ir taip juos supranta. Pradejau is vaiko reikalaut kad pasakytu, ko nori, ji rodo, as sakau - nesuprantu, ko nori? pasakyk. pradzioj taip psakius paduodavau, tada pasakydavau pati kelis kartus, prasydama: pakartok. Aisku, ne iskart vaikas aiskiai pakartos, bet esme yra, akd vaikas kartotu, taip jie moksi, kad kartodamas nors panasiai, nors skiemeni is to zodzio pasakytu. ir ka jus manot, taip ,,mokomes" gal tik pora geru savaiciu, o ji jau prasydama beveik visad pasako noniu(noriu), vietoj savo zodzio papa (arbata) pasako geti arba gerti, sasani(sausaini), desia  (desra)ir pan. akivaizdziai daug prasipletem zodyna. Neuzsimerkim mamytes, nesvarbu kad musu, kad mylimi ir kad mazi musu vaikuciai, padekim jiems, jie siame amziuje labai imlus, ir tikrai nepervargs nei jie nei mes... rolleyes.gif  4u.gif

Labai įdomus paaiškinimas smile.gif Turėsiu omeny, ačiū

Atsakyti
mano merguzyte 1,5 metuku,bet nepasakyciau kad labai daug kalba(iskyrus savo paukstuku kalba)kartais pasako "as cia" "mama" "tete" o daugiau burbuliuoja kazka ir tiek biggrin.gif matyt jai dar ne laikas kalbet,vieniems vaikuciams staiga atsirisa kalba,o kiti mokosi pamazu smile.gif
Atsakyti
Sveikos,

mano mazgiui pusantrų metukų, tai manau pagal savo amžių jis šneka pakankamai smile.gif Sako ir žino: mama, tete, pampa (lempa biggrin.gif ), atiu (ačiū), tetuti (keturi, čia vakar bežiūrėdamas Teletabius išmoko biggrin.gif ), bamba, sisisi, kaka, koko (paukščiukas), ne, au-au (šuo), kartais katina pavadina "kate", o ne peša už palukų, niam niam, popa (skaudama vieta), caca (sako, kai glosto), o save vadina ne "aš", o "ja", nors atrodo visi šeimoj lietuviai ir šneka lietuviškai biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(multti @ 2008 12 01, 18:52)
o save vadina ne "aš", o "ja", nors atrodo visi šeimoj lietuviai ir šneka lietuviškai  biggrin.gif

Gal savo varda bando istart mirksiukas.gif
Atsakyti
mano mergytei 14 menesiu tai moka 2 zodzius- batai ir papai blush2.gif bet kartais vietoj batai sako bapki, na kaip jai gaunasi. o daugiau tai tik uouo- tipo suniukas, koko- tai visi gyvuneliai su ilgom nosim, dar kate kai pamato tai saukia 'kshksh' tipo kis kis biggrin.gif aisku mamam- valgyti ir tete. siaip zino daug daiktu kai paklausi, kur laikrodis ar kur lempa tai parodo su pirstuku, bet nesako. kaip laukiu daugiau zodeliu!!
Atsakyti
QUOTE(Margareta @ 2008 11 05, 14:50)
manoji kazkaip labai domisi kalba, nuolat klausineja kas cia? ir bando kartoti zodzius..karta su vyru rasem ant lapo ir bandem susukaiciuoti kiek zodziu ji moka tai suskaiciavom virs 30 bet jos zodynas nuolat pasipirdo nausias zodziais...tokiu kaip "au au", ar "ko ko" kaip zodzius neskaitom  rolleyes.gif aisku, ji kalba netiksliai taciau atpazinti galima ir svetimi atpazista jos zodzius. ai, dar ji pradeda delioti zodzius sako pvz. "kur kate" ir panasiai moka sudeti du zodzius.

aciu uz naudinga patarima 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Margareta @ 2008 11 05, 14:50)
tokiu kaip "au au", ar "ko ko" kaip zodzius neskaitom  rolleyes.gif

O kodel g.gif Jei vaikas bet kurioje situacijoje ta pati daikta ar gyvuna taip pat vadina, as skaityciau kad tai jau naujas zodis smile.gif (beje kažkur esu skaičiusi rekomendacijas, kad butent taip reikia skaičiuoti vaiku žodelius 4u.gif ...)

Maniškis jau pusantrų metukų, tai moka pasakyti:
mama, tete, dede, lialia, au-au, kati (katė), noniu niam (noriu valgyt), ku tete? (kur tete?) ka tia? (kas čia?), brum brum (mašina), ku-ku (sako kai slepiasi), caca (kai glosto ka nors), deti (gerti), bapa (batai) , mano biggrin.gif
Ir dar daug daug žodelių kurių neiššifruoju lotuliukas.gif
Atsakyti
mano vaikas iki 1 m. 10 mėn. kalbėjo atskirus žodžius, bet ne per daugiausia- apie 50-60 buvau suskaičiavusi. bet kai suėjo 1.10 m., , tai 'atsirišo'. labai greitai pradėjo plėstis žodynas, jungti žodžius pradėjo, sakinukus. dabar jai 2,2 m., tai jau ir pasikalbam neblogai wub.gif thumbup.gif tik truputį švepluoja- r,l neaiškiai taria.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kastone: 16 gruodžio 2008 - 09:38