Įkraunama...
Įkraunama...

1-1,5 metų vaiko kalbos raida

Biškutuką liūdnoka pasiskaičius, nes maniškis 2 metų 2 mėnesių ir kalba minimaliai tik tete, mama, baba (nėra), ala (alus lotuliukas.gif cia matyt svarbiausias žodis) niainia (saldainis), mi (katė) ir am-am (šuo) ai dar kai paklausi kur tetis sako dabe (darbe) aišku neapsieina be sisi ir det (gert) sako noniu bet labai retai ir išvis nerodo jokio norio kalbėt knygutes galima sakyt skaitau pati sau, puslapi dar ištveria o paskaui pasiplauna, kai paprašau kažką pasakyt lenda bučiuotis matyt, kad atsiknisčiau megalol.gif
Atsakyti
cia kazkas sake, kad nelabai tiketina, kaad 1.5 metuku vaikas taip kalbetu, as ir netikeciau, jai pati to negirdeciau, mano tetos mergaitei 1 metai ir sesi menesiai, bet pasako beveik visus zodzius, aiskiai isdesto ko nori sakiniais. maniskei tik metukai, irgi negausus zodynas, mama, tete, dede, pasako kaip ssako katyte miau, suniukas, au au, gyvate, ssss, karvyte muuuu, lelia, gele, ne, o seip sakiniais kalba, bet sava kalba... ziuriu i tetos mergyte ir zaviuosiu, nes noreciau, kad ir maniske po puses metuku sitaip kalbetu kaip ji biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos mamytės. Mano sūnaitėliui greit metai ir penki mėnesiai . Seneliai labai pergyvena ,kad mažai šneka vaikinukas. Nes mano brolis labai labai anksti šnekėti pradėjo, visi stebėjosi. g.gif g.gif

Ir kaip aš jums PAVYDŽIU 4u.gif Jūsų vaikai sako MAMA , o maniškis - nė per kur doh.gif Visa šeima kartojame, o jis ne burbt. Na prieš kelias dienas sudeliojo MA-MA.
Gal ir ne keista būtų, kad nesako, bet NIAM-NIAM šaukia garsiausiai lėkšę ar mėsos pamatęs doh.gif thumbup.gif
"Te-te" sako jau nuo metų, o gal ir anksčiau . Pats brangiausias žmogus Tėtis- negali atsidžiaugti , kai pamato. Labai panasiai - de de (Dėdelis) , ciutė (močiutė) , ba-ba ( skėsčioja rankutėmis) , kur? ( stebėtinai kartais r raidę ištaria tongue.gif , bet ir kul ? ) , brrr ( eiti į lauką ; mašina ir visi ratuoti objektai ), žemu žemu balsu " ou ou " (šuo arba visi kiti neatpažinti ir bauginantys subjektai ), le-le (lėlės ir vaikai), sumasto ir aciu pasakyti . Šiandien mano broli pašaukė "Auli" (Aurimas) . Kalba telefonu "alio alio "

Labai mėgsta knygutes vartyti (per dieną net man kantrybė baigiasi doh.gif , o po to dar prieš miegą romaną perskaityt reikia doh.gif ) , todėl jau moką "sip sip " (pauksciukai ) , muu (karvutė) ir kliu kliu (paršelis) .
Tiek prirašiau doh.gif Reiks seneliams parodyti, kad visai neblogai vaikinas sneka thumbup.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo solialia: 12 gruodžio 2007 - 21:51
Na, man seip ir sunkoka patiketi kad 1,5 metuku vaikas sakytu 'moliugas' ar kitus zodelius is triju skiemenu... rolleyes.gif
Vyresnelis tai buvo tinginiukas su sneka, dar ir dabar ne visus zodzius aiskiai istaria...
O vat mazasis tai sneka daug, aisku ne triskiemenius zodzius... Be paprastuciu mama, tete, aciu, dede ir kitu pan. sako: teik (ateik), einam, susiu (sulciu), eikia (reikia), im (imk), noniu (noriu), ma (masina), syte (mesyte), pupa, popa (kai ka skauda), na ir dar kitus zodelius, visus dabar net sunku prisiminti 4u.gif
Atsakyti
sveikos,mum metai ir 2 men,ir plepam kaip reikalas biggrin.gif tete ir mama tai jau nuo 6 men kalba.o siaip tai tikrai daug visko pasako,bet aisku nelabai taisyklingai,nepasako transformeris tongue.gif visada pasako kai nori valgyti (am am),ir gerti(deti) pasako,duoti sako labai aiskiai,megdzioja kaip sako visi gyvuneliai ir knygutej juos parodo,kai nori ant ranku sako apapa,visada jei kazko nenori ka siulau sako "ne",pamersas-pampa,mociute-ute,sako kur dega lenpa ir parodo,visada parodo jei kakur uzsigavo tai kas uzgavo ir kur skauda,sako popa atyte(cia akyte),ir rodo pirstuku i zeme ir sako zemei niu niu niu biggrin.gif taip graziai guodziasi 4u.gif jei nori i lauka sako auta ir eina prie duru,jei nori kad greiciau lipciau is duso paima ranksluosti ir kelia ji man ir sako deti(kad greiciau sluostyciausi ir lipciau) biggrin.gif labai megsta slepyniu zaisti,ypac megsta sleptis uz uzuolaidu,o kai staiga islenenda is po ju ir sako a va,arba atiutiu arba opa.pasako mamos varda 4u.gif editia(edita),tecio vardas sunkokas arturas tai sako atuja,pasipraso miegoti kai noris,tai sako labai aiskiai aaaa pupa ir veda mane i miegama.kai buna negera po to atsipraso prisiglausdama stipriai ir sako myju myju(cia myliu reiskia)ir sako pa pa (cia praso kad pasibuciuoti).ir dar galeciau tiek vardinti,bet pyskit kiek cia galiu rasinet ax.gif is tikro tai kiekvienas vaikas yra uniklus,vienas viena anksciau pradeda daryti,kitas kita,bet visi jie yra ipatingi,tai nepergyvenkit kad jusu mazuciai dar nedaug kalba,jie kalbes tikrai,ir pamatysit kiekj um visko pasakys mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Kaliopė @ 2007 11 27, 11:42)
Sveikos, mamytės. Skelbiu tokią temą, nes ji man aktuali  4u.gif Turiu 1,5 metų dukrytę, ir ji kalba dar tikrai labai nedaug - vartoja tuos pačius elementarius žodelius - mama, tete, kate, labai, dėdė, baba, ačiū ir panašiai. Kai tuo tarpu pažįstu keletą jos bendraamžių, kurių žodynas žavi - moliūgas, varna, nenoriu, senelis, balionas, kamuoliukas ir t.t.  blink.gif  Net nežinau..,  g.gif ar čia mes taip atsiliekam, ar čia kiti taip sparčiai tobulėja... mirksiukas.gif
Pasidalinkit savo patirtimi ir žiniomis, ką sugeba kalbėti tokio amžiaus vaikai  smile.gif  smile.gif

aš irgi pergyvenau kad mano mažai kalba bet perskaičiau ir ramiau pasidarė mano mergina pasako mama, tete, au, atiu. ate,cia, tutia ir daug plepa sava kalba.
Atsakyti
QUOTE(Zioge @ 2007 11 28, 14:24)
maniskiui iki 1,5, tai sneka tikrai ne ka daugiau - bet supranta bene viska, tai mes jau geri keli menesiai pries su vyru kai reikia tarpusavy kalbam rusiskai mirksiukas.gif  Siaip matau kad mokintis kalbeti vaikinas labai nori,  - atsisedu priesais ir letai sakau paprastini zodi, tai jis paziuri, poto bando kartoti - ziojasi kartu ir sako kaip jam iseina. Va taip ir ismoko kelis zodzius 4u.gif  mano pagalba. Bet as manau kad ateis laikas, ir patys prades kalbeti. Beje mes irgi pazistam viena mergaite musu amziaus, kuri irgi labai graziai kalba thumbup.gif Kiekvienam savas laikas.  smile.gif

Tuoj supras vaikas ir rusiskai lotuliukas.gif
Atsakyti
Na va, pati užvedžiau šią temą lygiai prieš mėnesį sakydama, kad mano mergytė kalba pačius elementariausius dviskiemenius žodelius (mama, tete, dėdė, teta ir pa.) ir kartodama gyvūnų garsažodžius smile.gif Sunku net patikėti - praėjo TIK MĖNUO, o per šį laiką jos kalbos maišelį tarsi kažkas atrišo bigsmile.gif bigsmile.gif Dabar kasdien jos lūpose nuaidi vis kitas/kiti žodžiai bigsmile.gif bigsmile.gif Pabandysiu pavardink, ką ji sako: katytė, katė, mėsa, vata, kaladelė, žalia, juda (ruda), noniu (noriu), eglė žiba, močiutė, mamytė, babytė, lipa, žemyn, didelė, maža, obolio (obuolio), oga (uoga), guma, yja (yra), padidi (padedi), kalėdi (Kalėdos), pati, koltelė (kortelė), pelytė, saulė, saulytė, dudelė, oda, kukulia (kukulis), labai, kitas, šitas, čia, ten ir t.t. Ne viską atsimenu, bet surašiau pagrindinius. Be to, pagaliau normaliai ištaria savo vardą - Utytė arba Utė (jos vardas Urtė) biggrin.gif biggrin.gif Kai kuriuos žodelius jau jungia į dvižodžius sakinius. Ir dar - pradėjo klausti "kas čia?", tik pameta raidę "s" ir išeina "ka čia?" ax.gif
Tikrai nesigiriu 4u.gif , bet tiesiog pati paneigiu savo pradinį pergyvenimą, kad vaikas mažai moka žodžių. Štai tau ir mažai bigsmile.gif Ir tas žodžių bagažas, kartoju, tik per mėnesį smile.gif Jai dabar lygiai 1 metai ir 7 mėnesiai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Liova @ 2007 12 14, 21:41)
Na, man seip ir sunkoka patiketi kad 1,5 metuku vaikas sakytu 'moliugas' ar kitus zodelius is triju skiemenu... rolleyes.gif
Vyresnelis tai buvo tinginiukas su sneka, dar ir dabar ne visus zodzius aiskiai istaria...
O vat mazasis tai sneka daug, aisku ne triskiemenius zodzius... Be paprastuciu mama, tete, aciu, dede ir kitu pan. sako: teik (ateik), einam, susiu (sulciu), eikia (reikia), im (imk), noniu (noriu), ma (masina), syte (mesyte), pupa, popa (kai ka skauda), na ir dar kitus zodelius, visus dabar net sunku prisiminti 4u.gif

O aš tikiu ir man nekelia jokios nuostabos, jau greičiau dabar man keista matyti 1,5 ar 2 metų vaiką, kuris tik kelis žodžius moka. Aišku nuo vaiko priklauso, bet kai mano mergytė pradėjo anksti kalbėti, tai man dabar atrodo, kad taip ir turi būti. Maniškė pirmą žodį lelė pasakė 6 mėn. ir taip pradėjo kalbėti, kas mėnesį vis išmokdavo naujų žodžių, metų laiko jau mes su ja pilnai susišnekėdavom, pasakydavo ko nori, ką skauda. Ką jinai sakydavo ar prašydavo aš visada tą žodį pakartodavau "suaugusių" šneka, nes aišku ne visus žodžius ištardavo aiškiai biggrin.gif ir jeigu pataikau tai jinai palinksi galva, pritaria, o jeigu ne tai purto galvą ir tol kartoja, kol mamai pasidaro aišku apie ką jinai kalba lotuliukas.gif Papasakosiu vieną atvejį: į darbą išėjau kai jai suėjo metai ir kiekvieną rytą vežioju ją pas močiutę. Pradėjus važiuoti visada klausdavau Ugne muzikos reikia? O ji atsako: juo, tada įjungiu radiją ir mes važiuojam. Ir vieną rytą kažkaip pamiršau įjungti muziką, mes važiuojam, o jinai sako: mama reitia muzitos, aš dar lyg ir neišgirdau, ir nesupratau gerai, nes tokio žodžio dar iš jos negirdėjau, tai klausiu ko reikia? Sako muzitos, aš vėl klausiu ko? nesuprantu, o jinai man piktu tonu - lia lia lia reitia. biggrin.gif
1,5 metų pradėjo kalbėti sakiniais, nesenai suėjo 2 metai, tai jau ir paprastus eilėraštukus pasako.
Atsakyti
QUOTE(ausand @ 2007 12 28, 21:58)
O aš tikiu ir man nekelia jokios nuostabos, jau greičiau dabar man keista matyti 1,5 ar 2 metų vaiką, kuris tik kelis žodžius moka. Aišku nuo vaiko priklauso, bet kai mano mergytė pradėjo anksti kalbėti, tai man dabar atrodo, kad taip ir turi būti. Maniškė pirmą žodį lelė pasakė 6 mėn. ir taip pradėjo kalbėti, kas mėnesį vis išmokdavo naujų žodžių, metų laiko jau mes su ja pilnai susišnekėdavom, pasakydavo ko nori, ką skauda. Ką jinai sakydavo ar prašydavo aš visada tą žodį pakartodavau "suaugusių" šneka, nes aišku ne visus žodžius ištardavo aiškiai  biggrin.gif  ir jeigu pataikau tai jinai palinksi galva, pritaria, o jeigu ne tai purto galvą ir tol kartoja, kol mamai pasidaro aišku apie ką jinai kalba  lotuliukas.gif  Papasakosiu vieną atvejį: į darbą išėjau kai jai suėjo metai ir kiekvieną rytą vežioju ją pas močiutę. Pradėjus važiuoti visada klausdavau Ugne muzikos reikia? O ji atsako: juo, tada įjungiu radiją ir mes važiuojam. Ir vieną rytą kažkaip pamiršau įjungti muziką, mes važiuojam, o jinai sako: mama reitia muzitos, aš dar lyg ir neišgirdau, ir nesupratau gerai, nes tokio žodžio dar iš jos negirdėjau, tai klausiu ko reikia? Sako muzitos, aš vėl klausiu ko? nesuprantu, o jinai man piktu tonu - lia lia lia reitia. biggrin.gif 
1,5 metų pradėjo kalbėti sakiniais, nesenai suėjo 2 metai, tai jau ir paprastus eilėraštukus pasako.

kaip smagu , o mes dar nesusikalbam matyt nemoku mokinti blush2.gif
Atsakyti
Musu mergyte pradejo kalbeti dar metu neturedama, prasidejo nuo tete. Siuo metu 1.7 metu ir jau senokai sako beveik viska, kartoja kaip papugele, tik aisku labai savotiska ir daznai tik mums suprantamai:) Labai graziai sako mociute, senelis, banianias (nabanas), abalys (obuolys), papika (paprika), kuliuliuzas (kukuruzas), moka (morka), manininas (mandarinas), apasinas (apelsinas), ananasas, oga (uoga), mesyte, sulis (suris), duona, duoniukas, saseinis (nauseinis), dunenas (hematogenas), minas (vitaminas:), jogujas (jogurtas), visus gyvumus pazista ir sako, bet pvz krokodilas - kololilas, zeba (zebra), papuga, tiglias (tigras), katytes, suniukai, anciukai ir visa kita. Kazka paslepia ar numeta ir sako pasisele (pasislepe), kai grizta tetis, sako atejoooooo, klausiu kas, teteeeeee... lotuliukas.gif o tetis laimingas... rolleyes.gif kai klausi kaip miegojai ar kaip sekasi, atsako gejaj smile.gif Knygutes dievinas, kiekviena turi savo pavadinima, atnesa ir garsiai rekia tityt (skaityt), megstamiasios: boliulele (bozruzele), blambliukas (drambliukas), maninyte (masinyte) ir kt. Sako einam, vagyt (valgyt), muziga!!! (muzika), glioja (groja)...
Oi kaip isijauciau, galeciau dar labai daug prirasyti, siaip labai platus zodynas, tik tiek kad gal ne visi supranta ka ji sneka. Sakinuku kol kas dar nera, ir kadangi dabar auklyte ja uzsiema, o as tik vakarais, tai speju raida prisistabdys, jau pastebejome ta... verysad.gif
I siaip, tai mano vyras stebejosi ir juokesi is manes, kad as nieko nesuprantanciam kudikiui rinkdavau vietoj barskuciu ar kitu zaisliuku knygutes, mes jas skaitem ir skaitem, visi stebejosi kai vaikas pradejo su jomis zaisti, tik ismoko sedeti, pradejo pati vartyti ir mane megdziodama vedziodavo pirstu ir kazka burbeno panosei thumbup.gif ir taip po truputi vedziodamos kartu ir pradejo anksti kartoti. Taigi, negalvokit 'per anksti', reikia vaika pratinti prie knyguciu ir kuo daugiau sneketi:) Pvz dabar matau kad su auklyte tikrai nelabai ko ismoko, nes svetimas vaikas (ypac jei labai judrus ir aktyvus), tai ne savas...
Beje, mano megstamiausias zodis, ypac kai man tariamas nyliu (myliu), o jos megstamiausias ir dazniausias NENOLIA (nenoriu)!!! lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lilly: 29 gruodžio 2007 - 14:09
na mano dukrytei metukai, tai gan aiskiai taria savo zodelius mama, tete, baba, ate, ne, niam niam, au, atei tik be k raideles smile.gif viskas savo laiku mirksiukas.gif
Atsakyti