Įkraunama...
Įkraunama...

1-1,5 metų vaiko kalbos raida

QUOTE(xvikutex @ 2008 01 05, 15:57)
o musiške nebežinau nė ką daryt. patarkit  verysad.gif
Jai jau metu ir 9 men su biskiu, ir kalba iš principo. Šiaip galima išgirsti mama, amam, au au, lele, bam bam. kai zaidzia ar knygute varto tai begale batia, utia, yjaijai ir t.t. o kai prašau pasakyt ką nors kad ir paprasčiausiai aaa, nesako ir viskas. purto galvą, verkia, išsižada net megstamiausių dalykų, jei žadu juos duoti už žodį. Šiaip tai supranta viską ir yra paklusni. tik kalbos moksluose uzsispyrusi. kodel? ar teko susidurt? ką daryt?

Gal todel ir nesako nes prasote:) Maniske irgi paprasyta nevisada pasako, va buvom sveciuose, norejau pasigirti, sakau skaiciuojam iki 10, vienas , du, o maniske NENOLIA!!! taip ir neteko pademonstruoti g.gif TIkriausiai bandet kartu sedet ir zaist su knygutem? Pas mus is pradziu buvo taip, as rodau sakau kas (pvz katyte) ir klausiu kaip sako gyvunas (miau), kai jau zinojo visus garsus, as klausdavau kas sako ko ko ko, ar miau ir panasiai...smile.gif bet viskas buvo zaidimo metu. Taip ir visu vaisiu ir darzoviu pavadinimus ismokom is knygu (yra knygutes kur maistas pavaizduotas) o po to gyvai. Dabar kai atnestus pirkinus iskrausto, paduodama garsiai saukia pavadinimus, o is kiemo grizus rekia MESYTE!!! arba LIUBYTE (sriubyte) drinks_cheers.gif
O siaip nesijaudink, ismoks, as kiek suprantu pas mus gan anksti pradejo sneketi, tai ir norejau pasigirti, jus mamytes turit suprasti, pacios gi dziaugiates savo angeliukais, ir as noriu smile.gif
Dar vienas pastebejimas, labai daug kantrybes reikia. Mano vyras jos neturi lotuliukas.gif bet as galiu is eiles ta pacia knygute ar eilerasti skaityti kad ir 10 kartu, kol maze reikalauja, po to paduoda kita. Pati jau atmintinai kiek ilgu eilerasciu moku! Ir dabar pasufleruojant mergyte du gaidelius sudainuoja besokdama (na, taip vaikiskai aisku dainuoja), visu megstamiausiu eilerasciu ar siaip knyguciu man skaitant pati pasako sakiniu paskutiniu zodzius ir tt. Bet kiek as jai skaitau... blink.gif kartais net uzkimus bunu mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(ausand @ 2007 12 28, 22:58)
O aš tikiu ir man nekelia jokios nuostabos, jau greičiau dabar man keista matyti 1,5 ar 2 metų vaiką, kuris tik kelis žodžius moka. Aišku nuo vaiko priklauso, bet kai mano mergytė pradėjo anksti kalbėti, tai man dabar atrodo, kad taip ir turi būti. Maniškė pirmą žodį lelė pasakė 6 mėn. ir taip pradėjo kalbėti, kas mėnesį vis išmokdavo naujų žodžių, metų laiko jau mes su ja pilnai susišnekėdavom, pasakydavo ko nori, ką skauda. Ką jinai sakydavo ar prašydavo aš visada tą žodį pakartodavau "suaugusių" šneka, nes aišku ne visus žodžius ištardavo aiškiai  biggrin.gif  ir jeigu pataikau tai jinai palinksi galva, pritaria, o jeigu ne tai purto galvą ir tol kartoja, kol mamai pasidaro aišku apie ką jinai kalba  lotuliukas.gif  Papasakosiu vieną atvejį: į darbą išėjau kai jai suėjo metai ir kiekvieną rytą vežioju ją pas močiutę. Pradėjus važiuoti visada klausdavau Ugne muzikos reikia? O ji atsako: juo, tada įjungiu radiją ir mes važiuojam. Ir vieną rytą kažkaip pamiršau įjungti muziką, mes važiuojam, o jinai sako: mama reitia muzitos, aš dar lyg ir neišgirdau, ir nesupratau gerai, nes tokio žodžio dar iš jos negirdėjau, tai klausiu ko reikia? Sako muzitos, aš vėl klausiu ko? nesuprantu, o jinai man piktu tonu - lia lia lia reitia. biggrin.gif 

nu man tai čia skamba kažkaip nerealiai... Manau, kad truputi perlenkta lazda su tuo kalbėjimu nuo 6 mėnesių. Netikiu šituo straipsneliu megalol.gif
Atsakyti
vienus postus skaitydama nusiramindavau, kad ne mes vieni tokie nekalbiukai, o kitu paskaicius net seile nutysdavo kokius zodelius mazieji istaria bigsmile.gif . musiskis pasake mama ir tete budamas mazdaug 10-11 menesiu, ir tai tik pora savaiciu tai truko o paskui uzsiriso burnele vaiko. viskas ko nori rodoma pristu ir sako AAAAA skritingom intonacijom doh.gif . zinoma as suprantu ko jis nori ar ka bando pasakyti, ir zinoma visalaik pasakau ka jis rodo ar praso normalia zmoniu sneka, bet kol kas efektas labai menkas. turim tik kelis zodelius savo zodyne, bet supranta labai daug. padeda man is indaplove iskrauti, zino kur laikomi puodai, o kur plastmasiniai indeliai (tik tokius daiktus gauna iskrauti kol kas biggrin.gif ), ir aplamai padaro (zinoma jei to nori biggrin.gif ) tai ka liepiam ar prasom ax.gif .

mes save su vyru raminam, kad iki kol sueis 18 tikrai prabils biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Skarota Egle: 09 sausio 2008 - 18:34
QUOTE(juraga @ 2008 01 09, 13:53)
nu man tai čia skamba kažkaip nerealiai... Manau, kad truputi perlenkta lazda su tuo kalbėjimu nuo 6 mėnesių. Netikiu šituo straipsneliu  megalol.gif

Jeigu skaitėte viską tai 6 mėnesių buvo pasakytas pirmas žodis (patikslinsiu 6 mėn. pabaigoje, o ne kai suėjo 6 mėn.) ir kas mėnesį išmokdavo vis naujų žodelių ir taip pradėjo šnekėti. Tai nereiškia, kad 6 mėnesių jau kalbėjo. 4u.gif Prašom užsukti į svečius galėsit pabendrauti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(ausand @ 2008 01 09, 20:22)
Jeigu skaitėte viską tai 6 mėnesių buvo pasakytas pirmas žodis (patikslinsiu 6 mėn. pabaigoje, o ne kai suėjo 6 mėn.) ir kas mėnesį išmokdavo vis naujų žodelių ir taip pradėjo šnekėti. Tai nereiškia, kad 6 mėnesių jau kalbėjo. 4u.gif  Prašom užsukti į svečius galėsit pabendrauti  biggrin.gif

O mūsų pirmas "žodis" buvo pasakytas jau pirmosiomis gyvenimo dienomis. Tai buvo GEEEERT!!!. Kai pradėdavo prašyti gerti, tai visada ir gerdavo. Vėliau tą "žodį" mažylė pamiršo.
Nemanau, kad reikėtų kalbėjimu vadinti vieną kitą kūdikiuko atsitiktinai išlementą mūsų ausiai priimtinesnį garsų derinį.

Ir jei 1 metukų atžalėlė dar nekalba kaip diktorius, tikrai nereikia panikuoti ir skųstis gyvenimu, nes tai nereiškia, kad vaikelis bus kvailesnis už anksčiau prakalbusiuosius. Ir atvirkščiai - nereikia tikėtis, kad iš 6 mėn. klecko, pavapėjusio kažką "suprantamesnio", išaugs poliglotas (nors visko gali būti).
Ir dar - liūdinčioms dėl metinukų, kurie dar nesisvaido moliūgais ir kitais žodeliais, anekdotas:
Vienas vaikiukas žemaitukas nekalbėjo. Jau ir 3 metukai sukako, o tas nekalba ir tiek. Tėvai jau nebežino, ko imtis - negi vaikelis užaugs nebylys. Ir štai vieną kartą susirgo tas mažius sloga. Ištįso jam liūlis, o mama nepastebėjo. Tai mažius kad užriks:
- Nuosė nušloustyk!
Mama apakusi:
- Sūnel! To kalbė?! Kuodėl nekalbieja unksčiau?
- Vuo ka nebova reikala...
lotuliukas.gif

p.s. Maniškė nesustodama klausinėja kas čia (as se?) smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Laumiux: 09 sausio 2008 - 20:52
QUOTE(Skarota Egle @ 2008 01 09, 18:33)
vienus postus skaitydama nusiramindavau, kad ne mes vieni tokie nekalbiukai, o kitu paskaicius net seile nutysdavo kokius zodelius mazieji istaria  bigsmile.gif . musiskis pasake mama ir tete budamas mazdaug 10-11 menesiu, ir tai tik pora savaiciu tai truko o paskui uzsiriso burnele vaiko. viskas ko nori rodoma pristu ir sako AAAAA skritingom intonacijom  doh.gif . zinoma as suprantu ko jis nori ar ka bando pasakyti, ir zinoma visalaik pasakau ka jis rodo ar praso normalia zmoniu sneka, bet kol kas efektas labai menkas. turim tik kelis zodelius savo zodyne, bet supranta labai daug. padeda man is indaplove iskrauti, zino kur laikomi puodai, o kur plastmasiniai indeliai (tik tokius daiktus gauna iskrauti kol kas  biggrin.gif ), ir aplamai padaro (zinoma jei to nori  biggrin.gif ) tai ka liepiam ar prasom  ax.gif .

mes save su vyru raminam, kad iki kol sueis 18 tikrai prabils  biggrin.gif

drinks_cheers.gif Viens prie vieno, kaip mano sūnus tik jo žodis ne AAA, o ЫЫЫЫ (jojo, ta rusiška raidė lotuliukas.gif ).
Atsakyti
maniskis tai irgi pastoviai tik : kas cia sakydavo... ax.gif
Atsakyti
sveikos mamytes mum 1.7 bus ir snekam mes labai neblogai suskaiciuojam iki 5 tokius ilgus zodzius kaip aktorius, berniukas istaria tik aisku truputi sumykstitai, ir tikrai nedejome jokiu dideliu pastangu paprasciausiai tikriausiai pats nori sneketi ir tiek ir manau tai nuo vaiko priklauso o ne nuo teveliu pastangu kaip nebutu gaila ax.gif
Atsakyti
Mum jau greit 1,5men o zodynas atrodo pildosi kiekviena diena, zinoma dar daugeli sunkiu zodziu taria sava kalba bet labai smagu klausyti pvz. ganha-kranas, dadija-radijas, ilti-kisti i rozete, uka-uztrauktukas, didth-dulkiu surblys, fui(kojines), osiaip visokiu trumpu zodeliu taria daug-moka pasakyti beveik kaip daro visi gyvunai, zinoma ir cia pasireiskia mazojo grazi kalba pvz. bezdzionele-kaku, varlyte-fau, visciukai-tetete, meskute-cacaca, gaidelis-aku. O snekam dar mama, tete, baba, pampa(lempa), deti(gerti), birba(dirba), lelis, dede, teta, nenoliu, nelysk, nedosiu, aciu, didi, sesti, namas, popa, eiti, gazus, myiu, tiaptis, opapa, kaka, mamis(mamos drabuzine) na tiek teprisiminiau..Na labai smagu klausytis vaiko pirmuju zodeliu thumbup.gif
Atsakyti
nieko baisaus, manajai 1 m ir 8 men bet kalba irgi nedaug ax.gif cia priklauso nuo vaiko, nes drauges velai pradejo vaikscios bet anksti kalbeti, o sesers anksti vaikscioti, bet velai kalbeti. be to kalba individualu, nes pvz tetis mazosios neaiskiai kalbejo iki 7 metu, taip kad ir genai savo lemia g.gif
Atsakyti
QUOTE(gintuks @ 2008 01 10, 09:04)
zinoma dar daugeli sunkiu zodziu taria sava kalba bet labai smagu klausyti pvz. ganha-kranas, dadija-radijas, ilti-kisti i rozete, uka-uztrauktukas, didth-dulkiu surblys, fui(kojines), osiaip visokiu trumpu zodeliu taria daug-moka pasakyti beveik kaip daro visi gyvunai, zinoma ir cia pasireiskia mazojo grazi kalba pvz. bezdzionele-kaku, varlyte-fau, visciukai-tetete, meskute-cacaca, gaidelis-aku.

Oi, tokių "žodžių" tai ir aš daug pririnkčiau. Mano galva, tai normaliu šnekėjimu derėtų vadinti daugumai suprantamus žodžius (na, gali būti nukąsta pradžia ar galūnė, sukeisti garsai, bet iš esmės tai tikras žodis). O tai, kad jūsų vaikas kojines vadina fui, tai be jūsų niekas ir nesupras. Mums fui - reiškia nešvaru. O kamuolį pvz. vadina dede, bet man tai čia ne žodis, kai pavadins bent kažkiek į tą pusę, tada jau užskaitysiu biggrin.gif . O va "batai" sako visiškai taisyklingai thumbup.gif , supras kiekvienas išgirdęs.
Kiekvienai mūsų vaikai patys pačiausi, na bet šiek tiek kritiškai į tuos mūsų akso grynuolius irgi reikia pažvelgti, nes taip ir gaunasi, kad jau 6 mėn. pradeda "šnekėti" doh.gif
Atsakyti
mums 1,9 kalbam sakyčiau kaip dauguma tokio amžiaus pyplių mama, tete, boli (brolis) kate (katė) anam (einam) kas čia? taria labai aiškiai thumbup.gif diuok, mau (mauk), kakų, nėja (nėra) o dabar išmokom pagrindinį MANIO ir tėtės kompas ir brolio kuprinė ir viskas yra MANIO doh.gif doh.gif blink.gif
Atsakyti