Įkraunama...
Įkraunama...

1-1,5 metų vaiko kalbos raida

QUOTE(Lilly @ 2007 12 29, 14:06)
Musu mergyte pradejo kalbeti dar metu neturedama, prasidejo nuo tete. Siuo metu 1.7 metu ir jau senokai sako beveik viska, kartoja kaip papugele, tik aisku labai savotiska ir daznai tik mums suprantamai:) Labai graziai sako mociute, senelis, banianias (nabanas), abalys (obuolys), papika (paprika), kuliuliuzas (kukuruzas), moka (morka), manininas (mandarinas), apasinas (apelsinas), ananasas, oga (uoga), mesyte, sulis (suris), duona, duoniukas, saseinis (nauseinis), dunenas (hematogenas), minas (vitaminas:), jogujas (jogurtas), visus gyvumus pazista ir sako, bet pvz krokodilas - kololilas, zeba (zebra), papuga, tiglias (tigras), katytes, suniukai, anciukai ir visa kita. Kazka paslepia ar numeta ir sako pasisele (pasislepe), kai grizta tetis, sako atejoooooo, klausiu kas, teteeeeee...  lotuliukas.gif  o tetis laimingas...  rolleyes.gif  kai klausi kaip miegojai ar kaip sekasi, atsako gejaj smile.gif Knygutes dievinas, kiekviena turi savo pavadinima, atnesa ir garsiai rekia tityt (skaityt), megstamiasios: boliulele (bozruzele), blambliukas (drambliukas), maninyte (masinyte) ir kt. Sako einam, vagyt (valgyt), muziga!!! (muzika), glioja (groja)...
Oi kaip isijauciau, galeciau dar labai daug prirasyti, siaip labai platus zodynas, tik tiek kad gal ne visi supranta ka ji sneka. Sakinuku kol kas dar nera, ir kadangi dabar auklyte ja uzsiema, o as tik vakarais, tai speju raida prisistabdys, jau pastebejome ta...  verysad.gif
I siaip, tai mano vyras stebejosi ir juokesi is manes, kad as nieko nesuprantanciam kudikiui rinkdavau vietoj barskuciu ar kitu zaisliuku knygutes, mes jas skaitem ir skaitem, visi stebejosi kai vaikas pradejo su jomis zaisti, tik ismoko sedeti, pradejo pati vartyti ir mane megdziodama vedziodavo pirstu ir kazka burbeno panosei  thumbup.gif  ir taip po truputi vedziodamos kartu ir pradejo anksti kartoti. Taigi, negalvokit 'per anksti', reikia vaika pratinti prie knyguciu ir kuo daugiau sneketi:) Pvz dabar matau kad su auklyte tikrai nelabai ko ismoko, nes svetimas vaikas (ypac jei labai judrus ir aktyvus), tai ne savas...
Beje, mano megstamiausias zodis, ypac kai man tariamas nyliu (myliu), o jos megstamiausias ir dazniausias NENOLIA (nenoriu)!!!  lotuliukas.gif

Pasidziaugsiu dar, skaiciuojam iki 10, dazniausiai kol kas praleidziam 7 ir 8... biggrin.gif O siaip dar labai daug kitu dalyku sakom. galeciau vardint ir vardint, su vyru manom kad gal kokiu 200 zodziu zodynas yra. Bet kaip keista, mamai savo vaikas pats ypatingiausias atrodo lotuliukas.gif
Atsakyti
Mano sūnui mėnesio pabaigoje bus pusantrų metukų. Apie kalbėjimą pas mus nėr ką ir kalbėt. biggrin.gif Praktiškai vienintelis jo žodis: AAAAA arba AAAATE (išverčiu: ačiū) ir jis sakomas tik tada, kai norima valgyti arba gerti, palydint reveransais, lankstymais ir kitom priemonėm, kad tik visi suprastų, kad jis alkanas ar ištroškęs. lotuliukas.gif
Kartais galvoju, kad jis piktybiškai nešneka. Nesijuokit, bet toks pas mane jis: banditukas. O ką sakyt, jei prašai: "Pasakyk MAMA..." O jis žiūri gudriom akytėm ir išraito: "Tiaaaatiaaaa...". doh.gif
O visa kita yra garsai. Mano bernužėlis, matyt, labai emocionalus, nes labai išraiškingai pavaizduoja, kaip šuniukas loja ir katytė miaukia: U U U UEEEEE U U U UEEEE Arba kai nori ką nors neleistino pačiupinėti, tai nukreipia dėmesį išpūsdamas akis ir nutęsdamas OOOOO, o tuo tarpu cykiai cykiai rankute pasiekia, ko jam reikia. biggrin.gif
Ne kas pas mus su kalba... lotuliukas.gif
Atsakyti
Mano panelytei taip pat 1.5 metuku. Ir visai nesneka! doh.gif Budama 6men. sake tete, mama, sese, o beliko tik ate! Niekas nepadeda! Vyresnioji toikio amziaus truputi snekejo.
Atsakyti
niu nezinau maniskei 1.4men mes dar nieko nesnekam tik moka paklausti kas cia ? bet dazniausiai manau tik siaip o ne del to kad tikrai nori paklausti, ir zino ka reiskia duok butuka........ palyginus kaip cia paskaiciau tai mes kazkokios doh.gif
Dar kartais pasako ate kai muojuoja, ir jei ilgai prasai pasako aciu, tai dabar jau man susirupink kad vaikas dar nesneka? g.gif g.gif

o siaip cia kazkas rase kad pasisodina ir raiskiai zodi tare o vaikas kartoja tai kai as taip darau tai maniske pasiklauso lupom padelioja kazka ir pradeda i burna man pirstus kisti arba biskiu daug duoda biggrin.gif g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kedute: 04 sausio 2008 - 20:08
Maniske metu sesiu menesiu kartoja labai daug zodziu, o sneka pagrindinius kazdien vartojamus.Na moliugas dar nesako, bet manau kiekvienas skirtingai.

Mes snekam: mama, tetis, tetukas, katyte, ciucis, au , noriu, nenoriu, karsta, gerti, sasyska biggrin.gif , maja (turetu buti masina), senis senis (senis saltis), koja , ranka, galva, skauda ir tt. 4u.gif
Atsakyti
Mano mazius budamas 9-10 menesiu sake zodziu daugiau nei dabar, budamas 16 menesiu biggrin.gif ir nesukam galvos de to, matosi kad nera nenormalus, viskas su vaiku gerai, sako aciu, prasom, mama ir uztenka smile.gif
o kitu vaiku mamoms siulau labai nesinervyti del vaiku kalbos atseit velavimo, kaip taisykle dauguma pirmagimius auginanciu mamu, lengvai sakant, apie vaiku raida pasakojant gerokai perdeda, nes joms viskas pirma karta atrodo kaip stebuklas smile.gif o kitos pirmagimiu mamos tiesiog nekreipia tiek daug demesio i vaiko kalba ir negirdi tu visu garsu, panasiu i musu kalba ir neuzskaito kaip normaliu zodziu.
bukit kantrios ir neverskit vaiku sakyti zodziu vien todel, kad kazkurios mamos vaikas is interneto kalba daugiau wink.gif
Atsakyti
Na paskaičiau ir išsigandau,kad mes tiek mažai kalbam.Sakom:mama,tete,kate,ase[sese],au,ačiū,ate,duok,mamam,get[gert],o visa kita tai savo kalba,bet mes susikalbam,kai paprašau ka padaryti,ar atnešti padaro.
Atsakyti
labutis mirksiukas.gif
na ir mes iš tų nekalbiųjų ax.gif maniškė sako ate (ačiū), ne,di (duok), neti (gerti) au, miau lelia, opa, tėtė sakė, dabar nebe, o mama išvis nesako blink.gif
šiaip viską supranta, paprašai kokį popierių išmesti į šiukšlių dėžę ir išneša bigsmile.gif
Atsakyti
o musiške nebežinau nė ką daryt. patarkit verysad.gif
Jai jau metu ir 9 men su biskiu, ir kalba iš principo. Šiaip galima išgirsti mama, amam, au au, lele, bam bam. kai zaidzia ar knygute varto tai begale batia, utia, yjaijai ir t.t. o kai prašau pasakyt ką nors kad ir paprasčiausiai aaa, nesako ir viskas. purto galvą, verkia, išsižada net megstamiausių dalykų, jei žadu juos duoti už žodį. Šiaip tai supranta viską ir yra paklusni. tik kalbos moksluose uzsispyrusi. kodel? ar teko susidurt? ką daryt?
Atsakyti
mes taipat dar galima sakyti nieko nekalbame o jau beveik 2metukai, isskyrus kelius lengvus zodelius, mama, tete, baba,amam. ir dar kelis skiemenis verysad.gif bet as nepergyvenu ateis laikas ir prades kalbeti, dabar tikriausiai neturi ka pasakyti lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(iloniukas76 @ 2008 01 05, 22:02)
dabar tikriausiai neturi ka pasakyti  lotuliukas.gif

Tai žinoma! irnesakyk.gif Čia kaip tam anekdote, kur penkis metus nešnekėjęs žemaitis vaikas vieną dieną per pietus sako: "Muotin, padouk drusks". Visi vos nuo kėdžių nenukrito: "Vaikel, a kuo tu onkšiau našnakiej?" Vaikas: "Tai kad nabuva reikala.." hihihi.gif (atsiprašau už netaisyklingą žemaičių šnektą... blush2.gif )
Atsakyti
Eva kalba nedaug, bet pastebiu, kad kiekvieną dieną vis daugiau "laužo" liežuvį ir bando pamėgdžiot ką sakom, nors anksčiau nekartodavo kai prašydavau pakartot. Tiesiog manau atėjo laikas dabar ax.gif Va, prieš kelias dienas pradėjo sakyt tiu (du) kai pamato du daiktus ir juos parodo (išmoko iki dviejų suskaičiuot). Mama, tetė, tete (sesė) visus gyvūnų garsus pamėgdžioja kaip išeina.
Knygas mėgsta gal nuo pusės metų, gali skaityt patinka klausytis, bet kalbėjimo tai nepaveikė bigsmile.gif Svarbu, kad supranta viską, o pasakyt suspės (čia raminu save ir kitas)

QUOTE(xvikutex @ 2008 01 05, 15:57)
o musiške nebežinau nė ką daryt. patarkit  verysad.gif
Jai jau metu ir 9 men su biskiu, ir kalba iš principo. Šiaip galima išgirsti mama, amam, au au, lele, bam bam. kai zaidzia ar knygute varto tai begale batia, utia, yjaijai ir t.t. o kai prašau pasakyt ką nors kad ir paprasčiausiai aaa, nesako ir viskas. purto galvą, verkia, išsižada net megstamiausių dalykų, jei žadu juos duoti už žodį. Šiaip tai supranta viską ir yra paklusni. tik kalbos moksluose uzsispyrusi. kodel? ar teko susidurt? ką daryt?

Mama visada pergyvena dėl vaiko, jei ne dėl vieno tai dėl kito dalyko. Bet manau svarbiausia nespausk vaiko, tiesiog priimk ją tokią kokia yra bigsmile.gif turiu keletą pvz kai vaikai tik penkių metų pradeda aiškiau kalbėt tongue.gif mano pusbrolis pvz iki septyniu kalbėjo taip, kad suprato tik tėvai bigsmile.gif
Manau daug mamų supanikuoja kai perskaito tokius pasisakymus kaip pvz lily jei neklystu bigsmile.gif man net seilė nutyso skaitant (juk mano mergina panašaus amžiaus o kalba labai mažai) taip ir supanikuoja mamkos. Juk visos mamos nori kad jos vaikas būtų pats pats pats.....
parašiau aš čia... bigsmile.gif ax.gif
Atsakyti