Įkraunama...
Įkraunama...

1-1,5 metų vaiko kalbos raida

Mūsiškiam metai ir trys mėn. Burbuliuoti sava kalba (kaip aš sakau biggrin.gif ) pradėjo seniai. Šia prasme yra tikrai "šnekus" vaikas. Nuolat pasakoja, kas ir kaip. Ir be galo emocingai, vis pašūkauja, rankytėmis pamosuoja, kojytėmis patrepsi.
Vat tuos "tikruosius", prasmingus žodelius tarti pradėjo visai neseniai ir visi jie buvo iš a raidės. hihihi.gif Be įprastinių mama, tete, buvo itin pamėgęs šią abėcėlės raidę: aty(katytė), apa(kai nori, kad pakeltum), atiū(ačiū), ate ate, au au(šuniukas), alia (tipo lelia) ir t.t.
O vos prieš kelias dienas mums staiga atsirišo liežuvėlis. bigsmile.gif Atsirado tokie žodeliai, jei juos galima vadinti žodeliais, kaip ba(batai), lia(lempa), nėja(nėra), tiap(taip), da(dar), te(ten), niau(miau) ir dar niekam nepritaikomi skiemenys ba, ga ir ka (juos kartoja nuolat ir visur biggrin.gif ). Apskritai, jis taip įdomiai kalba, visų žodžių vieną skiemenį pasirinktinai taria. Pvz. mesti - me, nešti - nee. g.gif
Kas įdomiausia, kad kuo uoliau jį mokai, tuo labiau jis priešinasi tam. Nenori nei knygučių skaityti, jei baksnoji ir rodai kas jose, nei pieštukais piešti, jei bandai taisyklingai į rankytę įdėti... O geriausia "mokytoja" yra tokio pat amžiaus draugų mergytė. wub.gif Pabendravę, ypač ilgesnį laiką, jiedu tuojau pat apsikeičia žiniomis apie aplinkinį pasaulį, pasidalina tariamais žodeliais, garsais ir kitomis gudrybėmis. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Isida: 10 sausio 2008 - 13:55
QUOTE(Kaliopė @ 2007 11 27, 13:42)
Sveikos, mamytės. Skelbiu tokią temą, nes ji man aktuali  4u.gif Turiu 1,5 metų dukrytę, ir ji kalba dar tikrai labai nedaug - vartoja tuos pačius elementarius žodelius - mama, tete, kate, labai, dėdė, baba, ačiū ir panašiai. Kai tuo tarpu pažįstu keletą jos bendraamžių, kurių žodynas žavi - moliūgas, varna, nenoriu, senelis, balionas, kamuoliukas ir t.t.  blink.gif  Net nežinau..,  g.gif ar čia mes taip atsiliekam, ar čia kiti taip sparčiai tobulėja... mirksiukas.gif
Pasidalinkit savo patirtimi ir žiniomis, ką sugeba kalbėti tokio amžiaus vaikai  smile.gif  smile.gif

Mano dukryte ir panasiai sneka irgi mama,tetia,kur tu,aciu,buli buli,pasako kai i tuoleta nori,auga vaikuciai ir mokosi smile.gif smile.gif
Atsakyti
QUOTE(juraga @ 2008 01 09, 14:53)
nu man tai čia skamba kažkaip nerealiai... Manau, kad truputi perlenkta lazda su tuo kalbėjimu nuo 6 mėnesių. Netikiu šituo straipsneliu  megalol.gif

o as visiskai tikiu! maniskis irgi pradejo sneketi nuo 6.5men ir nesustoja. dabar jam metai ir 5 men, bet sneka absoliuciai viska ir linksnius teisingus sako: pvz. mamai, mamos ir kt. ir rusiskai sneka. na bet apie tai esu kitoj temelej rasiusi, todel nesikartosiu.
Todel nereikia iskarto itarti melagyste ar dar kazkuo tai. vaikuciai labai individualus: vienas greit pradeda sneketi, kitas vaikscioti, dar kitas i puoduka sysiuka daryti thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(laukinukė @ 2008 01 10, 12:42)
Oi, tokių "žodžių" tai ir aš daug pririnkčiau. Mano galva, tai normaliu šnekėjimu derėtų vadinti daugumai suprantamus žodžius (na, gali būti nukąsta pradžia ar galūnė, sukeisti garsai, bet iš esmės tai tikras žodis). O tai, kad jūsų vaikas kojines vadina fui, tai be jūsų niekas ir nesupras. Mums fui - reiškia nešvaru. O kamuolį pvz. vadina dede, bet man tai čia ne žodis, kai pavadins bent kažkiek į tą pusę, tada jau užskaitysiu  biggrin.gif . O va "batai" sako visiškai taisyklingai  thumbup.gif , supras kiekvienas išgirdęs.
Kiekvienai mūsų vaikai patys pačiausi, na bet šiek tiek kritiškai į tuos mūsų akso grynuolius irgi reikia pažvelgti, nes taip ir gaunasi, kad jau 6 mėn. pradeda "šnekėti" doh.gif

Visiskai pritariu ,
Dauleis mamyciu supranta savo lelius is puses zodzio ar garso, joms ir atrodo, kad ju vaikas vos ne nuo 6 men sneket pradeda. Mano sesers mergaite irgi is tu kur nuo 6 men "sneka". Su mama,kad bendrauja, jos kalbasi, mama giriasi, kad vaikas ir ta ir ta sako, jau beveik kaip suaugus zodzius artikuliuoja , o aplinkiniai sedi ir nieko nesupranta, burbuliuoja vaikas savo kalba ir tiek.
O dar ,kad ir linksnius teisingus sakytu , tai is viso fantastika lotuliukas.gif lotuliukas.gif ... arba mamytes gera fantazija mirksiukas.gif mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(lukrecijal @ 2008 01 14, 21:06)
Visiskai pritariu ,
Dauleis mamyciu supranta savo lelius is puses zodzio ar garso, joms ir atrodo, kad ju vaikas vos ne nuo 6 men sneket pradeda. Mano sesers mergaite irgi is tu kur nuo 6 men "sneka". Su mama,kad bendrauja, jos kalbasi, mama giriasi, kad vaikas ir ta ir ta sako, jau beveik kaip suaugus zodzius artikuliuoja , o aplinkiniai sedi ir nieko nesupranta, burbuliuoja vaikas savo kalba ir tiek.
O  dar ,kad ir linksnius teisingus sakytu , tai is viso fantastika  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif ... arba mamytes gera fantazija  mirksiukas.gif  mirksiukas.gif

Na jeigu jau mazasis rodydamas pirstu vadina kad ir savu vardu kazkoki tai daikta manau jau galima prideti prie pazengusios vaiko kalbos raidos, juk nuo to ir prasideda vaiko kalba. O jei kuri mamyte ir nelaiko tai reiksmingu pasiekimu, ar zodziu, tai jau jos bedeles smile.gif Juk buna kad tokio amziaus mazyliai aplamai jokio garselio nesako, o tokie "perleliai" kaip vaikas pats bandydamas sneket savaip daikta pavadina manau galima priskirti prie mazojo snekos. Vot taip thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(gintuks @ 2008 01 14, 22:32)
Na jeigu jau mazasis rodydamas pirstu vadina kad ir savu vardu kazkoki tai daikta manau jau galima prideti prie pazengusios vaiko kalbos raidos, juk nuo to ir prasideda vaiko kalba. O jei kuri mamyte ir nelaiko tai reiksmingu pasiekimu, ar zodziu, tai jau jos bedeles  smile.gif Juk buna kad tokio amziaus mazyliai aplamai jokio garselio nesako, o tokie "perleliai" kaip vaikas pats bandydamas sneket savaip daikta pavadina manau galima priskirti prie mazojo snekos. Vot taip  thumbup.gif

as irgi ta pati galvoju drinks_cheers.gif , vaikai juk savo kalba ir sneka, pradzioj savaip daiktus vadina, po to ismoksta normaliai. Ir tuo visi dziaugiasi, tuo labiau mamytes.
Esme tame, kad kai kurios cia sklebia, kad ju 1.5 metu sneka kaip suauge, ilgais sakiniais ir net gramatiskai linksnius pasako, tuo labiau nuo 6 men "zmogiskai " kalba...tai man ir atrodo keista mirksiukas.gif
Atsakyti
Na, pasigirsim ir mes savo pasiekimais. Dukrytei 1,5 metų. Sakiniais dar tikrai nekalba, bet jau moka pasakyti mama, tėti, baba, ate, ne, tep (taip), ačiu, čia, kati (katė), kas čia?, aš čia, opapa (kai nori, kad kas nors pasuptų ant kojos), niam niam, eiti, ca ca (kai ką nors glosto), papkis (lietuviškai būtų čiulptukas smile.gif )... sunkokai istaria kai kurias raides, tai vietoj lempa gaunasi "empa", vietoj gerti - "derti"....ir t.t.
Vyras šiek tiek nervinasi, kad lyg ir per mažai šneka, bet man atrodo, kad labai normaliai... mes susišnekam ir tai svarbiausia. O visa kita išmoks su laiku smile.gif
Atsakyti
QUOTE(gintuks @ 2008 01 14, 21:32)
Na jeigu jau mazasis rodydamas pirstu vadina kad ir savu vardu kazkoki tai daikta manau jau galima prideti prie pazengusios vaiko kalbos raidos, juk nuo to ir prasideda vaiko kalba. O jei kuri mamyte ir nelaiko tai reiksmingu pasiekimu, ar zodziu, tai jau jos bedeles  smile.gif

Šiaip tai jokios čia bėdelės realiai vertinti vaiko pasiekimus mirksiukas.gif . Aišku, džiaugiuosi kiekvienu nauju išmoktu garsu, skiemenuku, bet pripažįstu, kad tai dar tik kodinė šneka - artimiausi suprantame, o svetimi gali pagalvoti, kad girdi kokį suomių dialektą lotuliukas.gif
Atsakyti
Sweiki,
Prasau nesupykt moderatoriu ir neistrint mano zinutes, siunciu jums viena laiska, kuris gali pakeist mazo zmogucio gyvenima. Si laiska man atsiunte reniaus mamyte, prasydama pagalbos...
Ar kada girdejot kad daug lengviau noreti gerio ir taikos pasaulyje, nei padet vienam konkreciam zmogui?
Su didžiule MEILE ir PAGARBA kreipiuosi į VISUS, kurių kraujo grupė 0 (I) RH+ (teigiama).
Prašau, padovanokite afereziniu trombocitu Reniui. Visi Jūsų duoti kraujo lašeliai taps jo gyvenimu, jo viltimi…

Jei šiuo metu esate sveikas, nesirgote gelta, Jūsų venos stiprios ir ryškios - paskambinkite į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Kraujo centrą tel. nr.: 8 5 2365160 arba 8 688 62707, užsiregistruokite, susitarkite dėl Jums patogaus atvykimo laiko ir suteikite stiprybės lašelį Reniui. Nepamirškite pasakyti, kad aferezinius trombocitus skiriate Reniui Arbačiauskui, gydomam vaiku kaulu ciulpu transplantacijos poskyrio gydytojos Ramunes Pasaulienes. Is Jusu kraujo bus atskirti tik afereziniai trombocitai,visas kitas kraujas bus supiltas jums atgal. Taigi hemoglobinas nesumazes. Gydytojos zodziais, geriausias yra vyru, arba negimdziusiu moteru kraujas, nes nestumo metu, esant vaiko kitai kraujo grupei, mamos organizmas isiaudrina ir tada tokie donoro trombocitai ligoniukui prigyja sunkiau, bet jei nera geriausio varianto( vyru donoru), tinka ir moterys. Afereziniai trombocitai yra nesaldomi, jie galioja tik 5 dienas, Reniui jie bus pilami kasdien, apie 2 savaites, cia, zinoma, geriausiu atveju. Kraujo centras gali priimti per diena tik keleta donoru,todel registruotis reikia is anksto, mazdaug pries 4 dienas.Tai, manau, jau mazdaug apie sausio 18 diena reiktu registruotis. Kol nepakliuvau ten, i kaulu ciulpu transplantacijos poskyri, negaliu tiksliai ir nuspeti situacijos, galbut donoru reikes ir keliom dienom anksciau.Labai prasau- padekite mano Reniukui nugalet liga. Kiekvienas mums esat GYVYBISKAI svarbus. ACIU

As pati su vaiku gulesiu ligoninej, todel palieku Reniaus mociutes telefona 864131095.

placiau apie reniu galit pasiskaityt: http://www.rugute.lt...jos/renius.html
Atsakyti
manoji irgi kaip daugelio pasako paprastus zodelius ir gana ne daug,bet supranta viska labai gerai,ir jei as kalbu su kuo nors pvz kad reiks eiti valgyt daryti jin sako niam niam.o jei sakau kad eisim miegoti purto galva ir sako ne doh.gif .
turim tokia knygute kur nupiesta ka vaikai daro.tai jau budama 1,3 menesiu pasakydavo kur vaikas sedi ant puoduko,sako pssssss,o kur vaikas geria nupiesta,sako teteeeee(gerti),kur vaziuoja triratuku sako dzi dzi....
o siaip tai ji daugiau parodo negu sako doh.gif ,sakau eisim dantukus valytis,ji kisa pirsta i burna,vaizduoja atseit valo dantis,kai rankos nesvarios buna nuo maisto rodo ten kur serveteles padetos,kad nuvalyciau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vilma_klp @ 2008 01 18, 22:38)
manoji irgi kaip daugelio pasako paprastus zodelius ir gana ne daug,bet supranta viska labai gerai,ir jei as kalbu su kuo nors pvz kad reiks eiti valgyt daryti jin sako niam niam.o jei sakau kad eisim miegoti purto galva ir sako ne  doh.gif .
turim tokia knygute kur nupiesta ka vaikai daro.tai jau budama 1,3 menesiu pasakydavo kur vaikas sedi ant puoduko,sako pssssss,o kur vaikas geria nupiesta,sako teteeeee(gerti),kur vaziuoja triratuku sako dzi dzi....
o siaip tai ji daugiau parodo negu sako  doh.gif ,sakau eisim dantukus valytis,ji kisa pirsta i burna,vaizduoja atseit valo dantis,kai rankos nesvarios buna nuo maisto rodo ten kur serveteles padetos,kad nuvalyciau  smile.gif

Na, šiaip tai nėra naujiena, kad tokio amžiaus (ir dar mažesnis) vaikas viską supranta. Tą patvirtins visos mamos mirksiukas.gif drinks_cheers.gif

O kitos mamytės, kurios čia sakosi netikinčios, kad tokie (ir mažesni) vaikai jau kalba ir ne sava, o tikrai normalia kalba, tegu užeina į svečius ir pasiklauso lotuliukas.gif
Čia nėra nieko neįtikėtino. Aš jau rašiau, kad mano mergytė iki pusantrų metukų kalbėji kaip eilinis vaikas - garsažodžiais ir žinojo kelis normalius, dviskiemenius žodžius, bet po to prapliupo taip, kad dabar praėjus vos 2 mėnesiams žino gal 200 žodžių bigsmile.gif Galite tikėti, galite ne, bet ji visiškai aiškiai, tik minkštindama kai kurias raides taria žodžius piniginė, kalakutas, šuniukas, senelis, močiutė, kamoliukas, balionėlis, knygutė, kalėdos, kaladėlės, kortelė ir daugelį kitų sudėtingų keturskiemenių žodžių. O dviskiemenius turbūt visus pakartoja. Be to, puikiai žodžiuose sako raides Š, Č, netaria tik R. Tai negi dabar, anot kai kurių iš jūsų, dėl tų raidžių minkštinimo, ar netariamos r raidės turiu sakyti, kad mano vaikas šneka sava kalba? unsure.gif Ir ją suprantu ne tik aš, bet ir kiti žmonės, kurie su mumis negyvena smile.gif
Aš manau taip - kam skirta, tam skirta pradėti kalbėti anksčiau, o kam ne, tam ne mirksiukas.gif Tiesiog pritariu čia rašiusei mamytei, kad vaiko kalbą galime spartinti, tobulinti - mes irgi su vaiku be proto daug vartome knygų su paveiksliukais (mano nemėgsta, kai skaitau, schmoll.gif tad aš šneku ir pasakoju apie tai, kas nupiešta), tad jau metukų ji atkartodavo visų gyvių garsus (nuo šunų iki bičių ir gyvačių smile.gif ), taip pat daug turime veiklos už namų ribų (einame į baseiną, lankome dailę, muzikuojame, sportuojame ugdymo centre), aš daug su ja bendrauju, įtraukiu į namų ūkio darbus (aišku, žaidimo formoje) ir pan. Be to, maniškė mėgsta plastiliną, piešti (keverzoti smile.gif )- per tai ji susipažino su pagrindinėmis spalvomis ir jas kuo puikiausiai skiria, bei jau ištaria kai kurių spalvų pavadinimus. Atpažįsta ir pasako maniškė ir beveik visas abėcėlės raides rolleyes.gif , daiktų formas (kaip kvadratas, trikampis, ovalas ir pan.). Ir tai nėra stebuklas, pačios pabandykite pamokyti - juk šitame amžiuje tokia puiki ir imli vaiko atmintis, kad tik spėk duoti biggrin.gif
Tad tiesiog duokite, mamytės, kuo daugiau tiems savo vaikučiam, ir tada tikriausiai neteks stebėtis, kodėl mano dvimetis nešneka, o tavo šneka mirksiukas.gif Aišku, tai nėra taisyklė, bet ir ne išimtis mirksiukas.gif
Atsakyti
[mano mergytei jau 1.5m tai kasdien vis po nauja zodi isgirstu, ypac kai pareina is darzelio labai daug sneka., mama,tete, baba, neno-nenoriu, ate- aciu, kaka, sise, auau-suo ir daug tokiu paprastu zodeliu jau nuo metuku sako. cia kiekvienam vaikui invidualiai bigsmile.gif
Atsakyti