QUOTE(vilma_klp @ 2008 01 18, 22:38)
manoji irgi kaip daugelio pasako paprastus zodelius ir gana ne daug,bet supranta viska labai gerai,ir jei as kalbu su kuo nors pvz kad reiks eiti valgyt daryti jin sako niam niam.o jei sakau kad eisim miegoti purto galva ir sako ne

.
turim tokia knygute kur nupiesta ka vaikai daro.tai jau budama 1,3 menesiu pasakydavo kur vaikas sedi ant puoduko,sako pssssss,o kur vaikas geria nupiesta,sako teteeeee(gerti),kur vaziuoja triratuku sako dzi dzi....
o siaip tai ji daugiau parodo negu sako

,sakau eisim dantukus valytis,ji kisa pirsta i burna,vaizduoja atseit valo dantis,kai rankos nesvarios buna nuo maisto rodo ten kur serveteles padetos,kad nuvalyciau
Na, šiaip tai nėra naujiena, kad tokio amžiaus (ir dar mažesnis) vaikas viską supranta. Tą patvirtins visos mamos
O kitos mamytės, kurios čia sakosi netikinčios, kad tokie (ir mažesni) vaikai jau kalba ir ne sava, o tikrai normalia kalba, tegu užeina į svečius ir pasiklauso
Čia nėra nieko neįtikėtino. Aš jau rašiau, kad mano mergytė iki pusantrų metukų kalbėji kaip eilinis vaikas - garsažodžiais ir žinojo kelis normalius, dviskiemenius žodžius, bet po to prapliupo taip, kad dabar praėjus vos 2 mėnesiams žino gal 200 žodžių

Galite tikėti, galite ne, bet ji visiškai aiškiai, tik minkštindama kai kurias raides taria žodžius piniginė, kalakutas, šuniukas, senelis, močiutė, kamoliukas, balionėlis, knygutė, kalėdos, kaladėlės, kortelė ir daugelį kitų sudėtingų keturskiemenių žodžių. O dviskiemenius turbūt visus pakartoja. Be to, puikiai žodžiuose sako raides Š, Č, netaria tik R. Tai negi dabar, anot kai kurių iš jūsų, dėl tų raidžių minkštinimo, ar netariamos r raidės turiu sakyti, kad mano vaikas šneka sava kalba?

Ir ją suprantu ne tik aš, bet ir kiti žmonės, kurie su mumis negyvena
Aš manau taip - kam skirta, tam skirta pradėti kalbėti anksčiau, o kam ne, tam ne

Tiesiog pritariu čia rašiusei mamytei, kad vaiko kalbą galime spartinti, tobulinti - mes irgi su vaiku be proto daug vartome knygų su paveiksliukais (mano nemėgsta, kai skaitau,

tad aš šneku ir pasakoju apie tai, kas nupiešta), tad jau metukų ji atkartodavo visų gyvių garsus (nuo šunų iki bičių ir gyvačių

), taip pat daug turime veiklos už namų ribų (einame į baseiną, lankome dailę, muzikuojame, sportuojame ugdymo centre), aš daug su ja bendrauju, įtraukiu į namų ūkio darbus (aišku, žaidimo formoje) ir pan. Be to, maniškė mėgsta plastiliną, piešti (keverzoti

)- per tai ji susipažino su pagrindinėmis spalvomis ir jas kuo puikiausiai skiria, bei jau ištaria kai kurių spalvų pavadinimus. Atpažįsta ir pasako maniškė ir beveik visas abėcėlės raides

, daiktų formas (kaip kvadratas, trikampis, ovalas ir pan.). Ir tai nėra stebuklas, pačios pabandykite pamokyti - juk šitame amžiuje tokia puiki ir imli vaiko atmintis, kad tik spėk duoti
Tad tiesiog duokite, mamytės, kuo daugiau tiems savo vaikučiam, ir tada tikriausiai neteks stebėtis, kodėl mano dvimetis nešneka, o tavo šneka

Aišku, tai nėra taisyklė, bet ir ne išimtis