QUOTE(Oskute @ 2008 04 18, 18:13)
Gerai, kad nors pas jus galiu išsiliet ir būsiu suprasta. Deja, pas maniškę ne Alzheimeris, o šizofrenija (bent jau aš taip manau), su visom garso ir vaizdo haliucinacijom. Taigi tuos kliedesius girdžiu daugybę metų. Džiaugiuosi, kad labai neblogėja ir sugeba apsitvarkyti ir išgyventi pati. Vienas iš didžiausių mano siaubų buvo, kad neįsigudrintų kaip nors prarasti savo buto. Bet gal Dievas ją ir mus nuo to apsaugos
Gal pabandyk pati pasikalbėti su psichiatru? Psichiatrą, kaip tavo draugą, galima atsivest ir į jos namus (kai jai paūmėjimo periodas). Jis tau galėtų padėti susigaudyti, kas ir kaip. Jei nežinai, kad šizofrenija, o tik spėji, tai liga turbūt nediagnozuota, todėl ir kenčiat abi. Aišku, jai jos liga gal ir liks, tik pritaikius vaistus gal palengvės.
Apskritai tai reikėtų labiau pasidomėti tomis psichinėmis ligomis ir kaip padėti tokiam savo artimajam. Nes jeigu išmoksi apeiti aštrius kampus pati, tai ir tau, ir jai, ir tavo šeimynai bus geriau.
Apskritai, turėdamas arti psichikos ligonį labai nusigaluoji pats, jei nežinai, kaip slaugyt. Ypač ima pyktis, kuris labai alina patį.

Bet kai supranti, kad tai liga, ir kaip elgtis paūmėjimo atvejais, pasidaro lengviau ištvert.
Aš, pavyzdžiui, tik per ilgą laiką susigaudžiau, kad mamos nervinis priepuolis trunka apie dvi valandas. Ir jokie bandymai perkalbėti ar keisti galbūt sujaudinusią temą nepadėdavo. Vienintelis būdas, pasakius kažką švelniai, išeit iš kambario ir duot jai išsikalbėt.
Apskritai su tokiu ligoniu geriau mažiau aiškintis santykius. Dirbt darbus, kuriuos priklauso padaryti (mintimis koncentruotis į juos), nusišypsot, ką nors malonaus pasakyt ir vėl eit dirbt. Arba tyloje pasėdėt.

Tiesa, galima dar dainuot, kartu šokt, klausytis muzikos, jeigu tai patinka ligoniui.
O juridinius dalykus reikia, pasirodo, pabandyt tvarkyt pirmiausia. Gal kaip užuolankomis, gal pasikalbėt su juristais, kokios įmanomos galimybės neprarasti buto. Nes ateity nežinot dar kaip bus. Gal iš tiesų ateity jos bute bus galima pasamdyt išsisai gyvenantį slaugytoją, negu ją perkelt į savo namus. Jūs bent turėsite pasirinkimą, kaip jums ir jai geriau.