aš dirbu su mažais vaikais jau ne vienerius metus ir pastebiu, kad kairiarankių sparčiai daugėja. pvz. prieš 5 metus kairiarankių grupėse būdavo dešimtadalis ar išvis nebūdavo, o dabar vidutiniškai yra trečdalis... įdomu kodėl?
kas įtakoja tokį kairiarankiškumo plitimą? gal turite kas nors minčių?
QUOTE(Basha @ 2008 06 01, 17:57)
Sveikutės,
mano dukrytė kairiarankė, jau nuo kūdikystės pastebėjom, kad visus žaisliukus ima labiau kairia rankyte. Dabar jai virš 3m. Man pačiai tai problemų nesukelia, bet močiūtės reaguoja kaip į kažką baisaus
sako, kad visi įrankiai, pvz. žirklės ir kt. pritaikyti dešiniarankiams. Dukrytė valgo, piešia kairia ranka, bet dabar mokomes karpyti, tai žirkles duodu į dešinią, nes atrodo kažkaip patogiau.
Gal kas susidurė su panašia situacija? Ar lavinot ir dešinią rankytę?
mano dukrytė kairiarankė, jau nuo kūdikystės pastebėjom, kad visus žaisliukus ima labiau kairia rankyte. Dabar jai virš 3m. Man pačiai tai problemų nesukelia, bet močiūtės reaguoja kaip į kažką baisaus

O mano mazylis ir va net nesuprantu su kuria ji ska ir daro,atrodo ir su ta ir su kita ji skazka daro,o jam jau 3metai 3men,bet as nei kiek nesibaiminu lai jam tik paciam patogu....O kas liecia zirkles tai zinok ko puikiausiai karpo ir su kaire rankyte,ispradziu sako man neina sakau tad pabandyk su desine i ,su desine sako eina,po 10 min ziuriu jau ir su kaire karpo puikiai.Tad nesijaudink manau viskas tik i gera

pirmas sunus irgi nuo mazens su kaire ranka viska darydavo , bet kai pradejo eiti i mokykla tai pradejo su desne rasyti . o jei zaidzia su kamuoliu ar siaip ka daro tai su kaire ranka , netgi mokykloj kaip buvo sporto svente tai reikejo mesti kamuoliuka i taikyni toki tai pirma vieta uzeme ( su kaire ranka )
. o maziukas irgi viska su kaire daro , bet bus matyti kaip bus veliau . siaip tai tikrai nekontoliuojam ir nemokinam kad imtu i desne .

Mano abi mergaites kairiarankes. Kai suzinojo mano mociute apie tai, tai liepe neleisti valgyti kaire ranka.
As atsakiau: mano vaikai ir kaip noresiu taip ir auklesiu.
gal ir per griestai pasakiau, bet nuo to karto nebeaiskino. Vaikai patys pasirenka, kas jiems patogiau.

QUOTE(Basha @ 2008 06 01, 15:57)
Sveikutės,
sako, kad visi įrankiai, pvz. žirklės ir kt. pritaikyti dešiniarankiams. Dukrytė valgo, piešia kairia ranka, bet dabar mokomes karpyti, tai žirkles duodu į dešinią, nes atrodo kažkaip patogiau.

as ir pati kairiaranke ir labia nusistebiu kai zmones toki dalyka isskiria kaip kazkoki trukuma, nesuoprantu kodel, as didziuojuosi tuo ir nesurandu nieko blogo tame, kas man trugdytu, na nebent tai kad bulviu skustukai buna isgalasti tik desiniarankiam o kaire buka, del zirkliu irgi neturejau bedos, kazkaip man paciai ir i galva neatejo kad reikia kazkokiu kitokiu, kitaip tariant galvojau kad visiems jos taip pat patogios, ai dar beda kad neprisimenu su kuria ranka reik zegnotis (gal dar ir del to kad retai tai darau

o del lavinimo, tai be abejo galima kazkiek jei vaikas pats nori lavint, nes jug desiniarankiu vaiku tevam nekyla klausimas ar lavint vaika ir su kaire atlikt darbus, as gyvenau nedekingu laiku, kuomet gaudavau per nagus mokykloj, tai prievartinis mokymas man jau giliai istriges, juolab kad niekad ir nesupratau ka blogai darau.

QUOTE(Žanetyte @ 2009 02 03, 19:47)
as ir pati kairiaranke ir labia nusistebiu kai zmones toki dalyka isskiria kaip kazkoki trukuma, nesuoprantu kodel, as didziuojuosi tuo ir nesurandu nieko blogo tame, kas man trugdytu, na nebent tai kad bulviu skustukai buna isgalasti tik desiniarankiam o kaire buka, del zirkliu irgi neturejau bedos, kazkaip man paciai ir i galva neatejo kad reikia kazkokiu kitokiu, kitaip tariant galvojau kad visiems jos taip pat patogios, ai dar beda kad neprisimenu su kuria ranka reik zegnotis (gal dar ir del to kad retai tai darau
) per pirmaja komunija mama net zieda parupino ant tos rankos, kad "gedos neprisidaryciau", nors man tai kaip ir jokio skirtumo, zegnotis tai zegnotis, o praktikuojantiems katalikams tai kaip kryzius aukstielnikas
dar nevisad skiriu kuri puse kaire, kuri desine, na kai reik kelia nupasakot, visad pagalvoju kuri tiksliai, bet cia taip visiems kairiarankiam, argi cia bedos, juokas cia, o vat kaip smagu uz tai kai pamatai kad kai kurie ypac garbus pasaulio veikejai irgi kairiarankiai, kazkuo ipatingas pasijauti
o del lavinimo, tai be abejo galima kazkiek jei vaikas pats nori lavint, nes jug desiniarankiu vaiku tevam nekyla klausimas ar lavint vaika ir su kaire atlikt darbus, as gyvenau nedekingu laiku, kuomet gaudavau per nagus mokykloj, tai prievartinis mokymas man jau giliai istriges, juolab kad niekad ir nesupratau ka blogai darau.

As ir visai nematau skirtumo, ar vaikas kairiarankis ar desiniarankis

yra toks dalykas, kad kairiarankiu labiau issivystes desinysis smegenu pusrutulis, o desiniarankiu kairysis. todel bandydami vaika peraukleti jau einame pries prigimti, taip daznai blokuojami gabumai, kurie butu islavinti, jei vaikas dirbtu ta ranka, kuria priklauso, naturaliai lavindamas savo sugebejimus. mano vaikas taip pat kairiarankis, beje, kaip ir beveik visi amerikos prezidentai, dabartinis taip pat

Mano dukriukas irgi kairiaranke,taip par pastebejom dar kudikystej
Kazkur nuo 2m pradejo abiem rankytem viska daryti,tai ir dabar jei valgo ar piesia,vienai rankytei pavargus ja pakeicia kita
Mociute irgi ne kaip reaguoja,o tuolabiau,kad mokytoja
na,bet jau baigia priprasti,o kas belieka

Sveikutes mamytes
Musu sunus irgi kairiarankis. Ta as pati pastebejau jau senai, tiksliau nuo pat tada, kai pradejo zaisti zaisliukais, paskui, imti sauksta, spalvas ir pan. Vyras ir mociutes sakydavo, kad isaugs, o as kazkaip jau buvau isitikinusi, kad jis bus kairiarankis ir nei kiek to nemeginau nei slepti, nei iduoti sauksta i desine ranka ir pan. Jei jam patogu, prasau, rasyk ir valgyt kaire ranka, nieko as tame bloga nematau. Juk kai pagalvojus, kaip butu mums, desiniarankiams sunku, jei sakytu, imk ir rasyk, valgyk ir visa kita daryk kaire ranka...manau nelabai kas gautusi, o ir be to, juk is dalies nuvertinamas zmogus, neva tai "tu" kitoks, nei "as". Jokio skirtumo nera, ar tas zmogus kairiarankis, ar desiniarankis, tai nieko nekeicia. As kaip tik sunui visad sakydavau, nes kartais budavo, kad lyg tais kompleksuodavo del savo kairiarankiskumo, tai as visada ji uztardavau ir netgi paskatindavau sakydama, kad jei tau patogu kaire ranka rasyti, piesti, valgyti...tai taip ir daryk, nes tu esi tu, esi mylimas ir saunus musu vaikiukas...Tai tie paskatinimai ji tik padrasino ir dabar jis visai nebekompleksuoja del to, jam 5 metukai ir pagrinde valgo, piesia, zaidzia, raso su kaire ranka.
Sekmes musu maziesiems kairiarankiukams!

Musu sunus irgi kairiarankis. Ta as pati pastebejau jau senai, tiksliau nuo pat tada, kai pradejo zaisti zaisliukais, paskui, imti sauksta, spalvas ir pan. Vyras ir mociutes sakydavo, kad isaugs, o as kazkaip jau buvau isitikinusi, kad jis bus kairiarankis ir nei kiek to nemeginau nei slepti, nei iduoti sauksta i desine ranka ir pan. Jei jam patogu, prasau, rasyk ir valgyt kaire ranka, nieko as tame bloga nematau. Juk kai pagalvojus, kaip butu mums, desiniarankiams sunku, jei sakytu, imk ir rasyk, valgyk ir visa kita daryk kaire ranka...manau nelabai kas gautusi, o ir be to, juk is dalies nuvertinamas zmogus, neva tai "tu" kitoks, nei "as". Jokio skirtumo nera, ar tas zmogus kairiarankis, ar desiniarankis, tai nieko nekeicia. As kaip tik sunui visad sakydavau, nes kartais budavo, kad lyg tais kompleksuodavo del savo kairiarankiskumo, tai as visada ji uztardavau ir netgi paskatindavau sakydama, kad jei tau patogu kaire ranka rasyti, piesti, valgyti...tai taip ir daryk, nes tu esi tu, esi mylimas ir saunus musu vaikiukas...Tai tie paskatinimai ji tik padrasino ir dabar jis visai nebekompleksuoja del to, jam 5 metukai ir pagrinde valgo, piesia, zaidzia, raso su kaire ranka.
Sekmes musu maziesiems kairiarankiukams!