Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita

QUOTE(stelos-mama @ 2009 02 23, 09:46)
Siaubas kaip baisu su tais darbais... unsure.gif darbdaviai kaip suzvereja....man ir buvo padarytas spaudimas ir turejau parasyti pareiskima kad iseinu,buvo bandomasis laikotarpis nepasibaiges... verysad.gif na stiprybes mamytes,laikykites! 4u.gif

bandomojo laikotarpio metu darbdavys savo iniciatyva gali atleisti bet kada, turi tik įspėti prieš tris dienas ir gali nemokėti išeitinės išmokos.
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2009 02 23, 14:26)
bandomojo laikotarpio metu darbdavys savo iniciatyva gali atleisti bet kada, turi tik įspėti prieš tris dienas ir gali nemokėti išeitinės išmokos.

pristacius pazyma manau gal negali nescios??
Atsakyti
QUOTE(Smilte @ 2009 02 23, 15:41)
pristacius pazyma manau gal negali nescios??

Ar darbdavys gali atleisti nėščią darbuotoją, jei dar nepasibaigęs bandomasis laikotarpis?

Darbo kodeksas nustato didesnes garantijas nėščioms moterims. Darbo kodekso 132 straipsnis nustato, kad darbo sutartis su nėščia moterimi negali būti nutraukta nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms. Ši nuostata yra taikoma visoms darbo sutarties rūšims išskyrus laikinąsias darbo sutartis pasibaigus jų terminui.

Vadinasi, jeigu darbuotoja pateikia darbdaviui medicininę pažymą iš sveikatos priežiūros įstaigos pavirtinančią jos nėštumą, darbdavys nuo to momento netenka teisės atleisti darbuotoją iš darbo, išskyrus laikinosios darbo sutarties pasibaigimo atvejį.

Tuo atveju, kai darbuotoja dirbdama pagal darbo sutartį, kai jai yra nustatytas bandomasis laikotarpis ir jis dar nėra pasibaigęs, darbdaviui pateikia pažymą iš sveikatos priežiūros įstaigos apie nėštumą, darbdavys nuo to momento netenka teisės atleisti darbuotoją iš darbo. Taigi, net ir tuo atveju, jeigu darbdavys pripažįsta, jog išbandymo norint patikrinti ar darbuotoja tinka pavestam darbui, rezultatai yra nepatenkinami, jis neturi teisės atleisti darbuotojos iš darbo, kai jam pateikiama sveikatos priežiūros įstaigos pažyma apie darbuotojos nėštumą.

Advokatų kontoros J.Judickienė ir partneriai JUREX teisininkai
Papildyta:
Klausimas. Aš laukiuosi jau 9 savaitė, darbdaviui pažymą padaviau, kai buvo 5 savaitės, turiu kopiją, ant kurios pasirašyta, kad jie gavo. Dabar pradėjo atleidinėti darbuotojus iš darbo ir girdėjau, kad nori atleisti mane... Po 10 dienų man baigiasi bandomasis laikotarpis. Ar gali mane atleisti, ar ne? Ačiū už atsakymą.

Atsakymas. Lietuvos Respublikos darbo kodekso (toliau – DK) 132 straipsnis numato tam tikras garantijas nėščioms moterims bei darbuotojams, auginantiems vaikus iki trejų metų.

Šio straipsnio 1 dalyje nustatyta, jog „darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui“.

Atsižvelgiant į tai, kad skaitytoja yra pateikusi darbdaviui pažymą apie nėštumą, vienareikšmiškai darbo sutartis su ja negali būti nutraukta minėtu DK nustatytu laikotarpiu, išskyrus DK 136 str. 1 ir 2 dalyje numatytus atvejus, t.y.:

1) įsiteisėjusiu teismo sprendimu arba kai įsiteisėja teismo nuosprendis, pagal kurį darbuotojas nuteisiamas bausme, dėl kurios jis negali tęsti darbo;

2) kai darbuotojui įstatymų nustatyta tvarka atimamos specialios teisės dirbti tam tikrą darbą;

3) įstatymų įgaliotų organų ar pareigūnų reikalavimu;

4) kai darbuotojas pagal medicinos ar Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išvadą negali eiti šių pareigų ar dirbti šio darbo;

5) kai darbuotojas nuo keturiolikos iki šešiolikos metų, vienas iš tėvų arba vaiko atstovas pagal įstatymą, arba vaiko sveikatą prižiūrintis gydytojas, arba mokykla, kurioje vaikas mokosi, reikalauja nutraukti darbo sutartį;

6) likvidavus darbdavį, jeigu pagal įstatymus jo darbo prievoles nebuvo įpareigotas vykdyti kitas asmuo;

7) darbdaviui mirus, jei darbo sutartis buvo sudaryta patarnavimo darbams asmeniškai jam atlikti, taip pat kai nėra darbdavio teisių perėmėjo.

DK 180 straipsnis numato atostogų vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai, suteikimo tvarką. Pagal šio straipsnio 3 dalį per šį atostogų laikotarpį paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama, kitaip tariant, darbo sutarties šių atostogų metu nutraukti taip pat negalima (nebent paties darbuotojo prašymu).

Pažymėtina, jog apie ketinimą pasinaudoti šiomis atostogomis darbdavį reikia laiku informuoti raštiškai (ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų).

Taigi, darbo sutartis su skaitytoja negali būti nutraukta nėštumo ir gimdymo atostogų metu, taip pat vaiko priežiūros atostogų metu (jei darbuotoja paprašys jas suteikti), išskyrus aukščiau minėtus atvejus.

Šioje situacijoje bandomasis laikotarpis neturi reikšmės. Tik reiktų pažymėti, kad DK 106 str. 3 dalis numato, kad į išbandymo terminą neįskaitomi laikotarpiai, kai darbuotojas nebuvo darbe.

Taigi, tokiu atveju skaitytojai tiek nėštumo ir gimdymo atostogų metu, tiek vaiko priežiūros atostogų metu bandomasis laikotarpis būtų „sustabdytas“ ir būtų tęsiamas toliau darbuotojai grįžus į darbą.

Atsakyti
Marija5 ,labai dekoju uz issamia informaciaj...ilga laika skaitinejausi,atsisvieciau tai,kas butina,beliko tik nusiraminti ir save itikinti,kad man nepakenks niekaip.valdiska masina perrase jau kito asmens vardu,nors as dar biuletenyje,sake man atves perdavimo masinos akta pasirasyti,tai va iskilo klausymas,ar po biuletenio gryzusi nebus taip,kad nesiskaitysiu darbuotoja,nes darbo irankius visus perdave kitam asmeniui net manes neperspeja doh.gif aisku as dar parasu neuzdejau.
aciu
Atsakyti
QUOTE(Smilte @ 2009 02 23, 16:02)
Marija5 ,labai dekoju uz issamia informaciaj...ilga laika skaitinejausi,atsisvieciau tai,kas butina,beliko tik nusiraminti ir save itikinti,kad man nepakenks niekaip.valdiska masina perrase jau kito asmens vardu,nors as dar biuletenyje,sake man atves perdavimo masinos akta pasirasyti,tai va iskilo klausymas,ar po biuletenio gryzusi nebus taip,kad nesiskaitysiu darbuotoja,nes darbo irankius visus perdave kitam asmeniui net manes neperspeja doh.gif aisku as dar parasu neuzdejau.
aciu

Pagal LR DK jums privalo išsaugoti jūsų darbo vietą. Taigi užimsite tas pačias pareigas kaip ir iki atostogų.
Jeigu darbui reikalingi tam tikri įrankiai, darbdavys privalės jus jais aprūpinti.

Dabar įsivaizduoju grįžtu po atostogų nei kompiuterio, nei printerio hihihi.gif Nesąmonė.
Atsakyti
kiek žinau kai sutartis terminuota, jos pasibaigimo terminas tiesios nukeliamas iki kol pasibaigs vaiko priežiūros atostogos. manau kad kai i6bandymas netenkina darbdavio lygiai tas pats g.gif
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2009 02 23, 16:12)
kiek žinau kai sutartis terminuota, jos pasibaigimo terminas tiesios nukeliamas iki kol pasibaigs vaiko priežiūros atostogos. manau kad kai i6bandymas netenkina darbdavio lygiai tas pats g.gif

Iki kol pasibaigs + 1 mėnuo. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 02 23, 15:06)
Pagal LR DK jums privalo išsaugoti jūsų darbo vietą. Taigi užimsite tas pačias pareigas kaip ir iki atostogų.
Jeigu darbui reikalingi tam tikri įrankiai, darbdavys privalės jus jais aprūpinti.

Dabar įsivaizduoju grįžtu po atostogų nei kompiuterio, nei printerio hihihi.gif Nesąmonė.

va va,as pora savaitliu ant biuletenio pabuvau ir se kad nori,is visai kitu zmoniu suzinojau kad jau masina ne mano,kompas ne mano,telefonas ne mano,kazin ka as veiksiu pirmadieni g.gif doh.gif
Atsakyti
Gal galėtumėte patarti 4u.gif
Šiuo metu esu vaiko priežiūros atostogose.
Į darbą (dirbu mokykloje) grįšiu mokslo metų pabaigoje - balandį. Išeidama turėjau visą darbo krūvį... Dabar man administracija siūlo mažiau pamokų, teigdama, kad mokslo metų pabaiga ir t.t. Kol vaikas nelanko darželio (pradės tik birželį), man šis krūvis tinka... Tačiau ar sutikdama dirbti mažesniu krūviu dabar, rugsėjį (mokslo metų pradžioje) negausiu tokio paties. Kaip apsidrausti? Be to, vasarą mokytojai atostogauja, vadinasi, būsiu išleista nemokamų atostogų???
Atsakyti
Prieš porą dienų sužinojau, kad laukiuosi (4sav.), dabar- vasario pab., o nuo kovo visiems darbuotojams Valdybos sprendimu bus keičiamos darbo sutartys.
Pvz. jei dabar "į rankas" gaunu 2000 Lt, tai nuo kovo 1d. padarys taip, kad darbo sutartyje bus įrašyta fiksuota suma (50proc. buvusios sumos). Darbdavys kalba, kad bendra suma nesikeis, o kita dalis bus išmokėta kaip premija.
Pagal naująją sutartį gausiu 1000 Lt "į rankas", o dėl kitos dalies turiu tikėtis, kad išmokės, kaip premiją.
Bet..............
Neturiu pasitikėjimo darbdaviai, plius, pardavimai mažėja ir t.t. Tikrai labai abejoju ar išmokės 100proc. atlyginimo sumos kaip premiją.
O šefas sako-reikia pasitikėti.

Geriausiu atveju gausiu viską, bet tik vokelyje, bet man esant nestuke.gif tai neguodžia.

Net nežinau, ką šiuo atveju daryti? Ar pasakyti šefui, kad laukiuosi, kad nekeistų sutarties (bet tada nežinau kaip bus, jei tai Valdybos sprendimas) - nes nestuke.gif laikas dar labai mažas

QUOTE(Marija5 @ 2009 02 20, 16:20)
Dėl darbo užmokesčio mažinimo:
203 straipsnis. Pranešimas apie naujas darbo apmokėjimo sąlygas
Kad nustatomos naujos darbo apmokėjimo sąlygos (Kodekso 120 straipsnio 3 dalis), darbdavys turi raštu pranešti darbuotojams ne vėliau kaip prieš vieną mėnesį iki jų įsigaliojimo.

120 straipsnis. Darbo sutarties sąlygų pakeitimas
3. Darbo apmokėjimo sąlygas be darbuotojo raštiško sutikimo darbdavys gali keisti tik tuo atveju, kai įstatymais, Vyriausybės nutarimais ar pagal kolektyvinę sutartį yra keičiamas tam tikros ūkio šakos, įmonės ar darbuotojų kategorijos darbo apmokėjimas. Keičiant darbo apmokėjimo sąlygas, sumažinti darbo užmokestį be darbuotojo raštiško sutikimo negalima.

Na gali pakenkti tik psichologiškai.
Darbo užmokesčio sumažinti be jūsų sutikimo negali, atleisti iš darbo jus taip pat negali. Nuobaudas skirti gali, bet iš pradžių turi būti priežastis.

Dėl 203 strpsn.
Kaip skaičiuojamas tas įsigaliojimas? (Jei pranešus ir man nesutikus, jie vis tiek pakeis DS)
Jei man, pvz. praneša vasario 28d., vadinasi nuo kovo 28d- įsigalioja. Ką tai reiškia? Ar tai, kad nuo kovo 28d. bus skaičiuojama pagal pakeistą DS? ar, kad jau už kovą gausiu pusę sumos?

Atsakyti
QUOTE(Calendula @ 2009 02 24, 23:21)
Prieš porą dienų sužinojau, kad laukiuosi (4sav.), dabar- vasario pab., o nuo kovo visiems darbuotojams Valdybos sprendimu bus keičiamos darbo sutartys.
Pvz. jei dabar "į rankas" gaunu 2000 Lt, tai nuo kovo 1d. padarys taip, kad darbo sutartyje bus įrašyta fiksuota suma (50proc. buvusios sumos). Darbdavys kalba, kad bendra suma nesikeis, o kita dalis bus išmokėta kaip premija.
Pagal naująją sutartį gausiu 1000 Lt "į rankas", o dėl kitos dalies turiu tikėtis, kad išmokės, kaip premiją.
Bet..............
Neturiu pasitikėjimo darbdaviai, plius, pardavimai mažėja ir t.t. Tikrai labai abejoju ar išmokės 100proc. atlyginimo sumos kaip premiją.
O šefas sako-reikia pasitikėti.

Geriausiu atveju gausiu viską, bet tik vokelyje, bet man esant  nestuke.gif  tai neguodžia.

Net nežinau, ką šiuo atveju daryti? Ar pasakyti šefui, kad laukiuosi, kad nekeistų sutarties (bet tada nežinau kaip bus, jei tai Valdybos sprendimas) - nes nestuke.gif laikas dar labai mažas
Dėl 203 strpsn.
Kaip skaičiuojamas tas įsigaliojimas? (Jei pranešus ir man nesutikus, jie vis tiek pakeis DS)
Jei man, pvz. praneša vasario 28d., vadinasi nuo kovo 28d- įsigalioja. Ką tai reiškia? Ar tai, kad nuo kovo 28d. bus skaičiuojama pagal pakeistą DS? ar, kad jau už kovą gausiu pusę sumos?

Nesuprantu kam keisti DS, jeigu darbdavys nori mokėti priedus prie DU. Kaip suprantu, jis pažadėjo, kad DU nesikeis. Bet mokesčiai nuo DU ir priedų yra vienodi, nes skaičiuojasi viską sudėjus. Tikriausiai nieko mokėti nenorės. g.gif
Dėl 203 str., o kodėl neskaitėt 120? Juk parašyta, kad DU be darbuotojo sutikimo keisti negalima.
Būtinai pristatykite pažymą apie nėštumą. Tada jus busite garantuota dėl darbo.
Dėl įsigaliojimo. Joks dokumentas negali įsigalioti atbuline data. Jeigu parašyta nuo kovo 28, reiškia DU bus sumažintas už balandžio mėn.

Bet reikia suprasti ir darbdavius. Suprantu, kad nesinori buti atleistam ar kad būtų sumažintas atlyginimas, bet o ką jiems daryti? Aišku kai kurie tik pasinaudoja šia situacija, nors įmonėje jokios krizės nesijaučia. O kiti bando sumažinti išlaidas, kad išsilaikytu bei visiems paliktu darbo vietas.
Atsakyti
QUOTE(Cioca @ 2009 02 19, 18:35)
Sveikos.. Gal galit man padėt susigaudyt? Atostgavau nuo gruodžio 22d. iki sausio 07d. Sausio 02d. darbo diena buvo perkelta į vasario 21d.Darbdavys man liepia ateiti ryt į darbą, atidirbti už sausio 02d., bet juk man buvo atostogos??? g.gif

Aš nuo gruodžio iki sausio 15 turėjau nedarbingumo lapelį (sirgau), taigi sausio 2 nedirbau 4u.gif . Ar aš turėjau vasario 21 eiti į darbą g.gif ? Prisipažinsiu, neįšėjau į darbą ax.gif , bet darbdavys apie nieko nežino, o man reikės pildyti tabelį, tai ką man rašyti? g.gif Prašau padėkite išspresti dilemą? ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Di8: 25 vasario 2009 - 09:50