Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita

QUOTE(grivita @ 2009 03 12, 15:19)
Stai tau ir "darbuotojo teises" .. kai moraliskai stumia i kampą  ...

Kadangi pati esu iš dviejų barikadų pusių, tai ir vertinu viską šiek tiek kitaip. biggrin.gif
Jus turite savo teises, nesutikti dėl darbo sutarties sąlygų keitimo. Jums PRIVALO palikti jūsų darbo vietą, jos naikinti negalima.
Tai ir pasinaudokite savo teisėmis.
Be to ir atleisti jus dabar bus labai sudėtinga.
Tai LR DK dabar yra jūsų pusėje. biggrin.gif

Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 03 12, 15:27)
Kadangi pati esu iš dviejų barikadų pusių, tai ir vertinu viską šiek tiek kitaip. biggrin.gif
Jus turite savo teises, nesutikti dėl darbo sutarties sąlygų keitimo. Jums PRIVALO palikti jūsų darbo vietą, jos naikinti negalima.
Tai ir pasinaudokite savo teisėmis.
Be to ir atleisti jus dabar bus labai sudėtinga.
Tai LR DK dabar yra jūsų pusėje.  biggrin.gif

As irgi megau pasvarstyti is abieju pusiu, kai liesdavo kt darbuotojus, bet kai paliete mane doh.gif
Baisine dilema...

O kuo sudetinga atleisti? Gali naikinti etata ir 129 str. su iseitine.
Atsakyti
Kaip supratau jus turite vaiką iki 3 metų.
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus

2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).

Atsakyti
Laba diena. gal man kas ,,apšviesti protą" galėtų. Susidūriau su šiokia tokia problema grižusi į seną darbovietę iš po vaikiuko auginimo atostogų. Grįžau į tą pačią darbovietę, tačiau buvau priimta kiek į kitas pareigas, kas buvo mažumėlę staigmena. Dirbu biudžetinėje įstaigoje, socialinių paslaugų sferoje. Direktorė parašė įsakymą nesuderinusi su manim, kad reikalui esant ateiti į darbą ne darbo metu, ar išeiginėmis dienomis t.y. vakare nuo 19 val ir buti tiek kiek prireiks. Esu išsituokusi, auginu du mažamečius vaikus,gyvenu su draugu, tačiau jis dirba neribotą darbo dieną bei nėra vieno iš vaikų tėtis, todėl vakare nėra kur juos palikti, tačiau administracija prieš išleisdama įsakymą, net nepasidomėjo ar aš galiu ateiti vakarais du kartus per savaitę į darbą. Teigia jog vis vien žino kad rasiu kam palikti. Ar aš galiu nesutikti su jais, ar privalau besąlygiškai paklusti išleistam įstaigos direktorės įsakymui? Labai dėkoju už atsakymą
Atsakyti
Atsiprašau, kad pasikartosiu blush2.gif Rytoj laukia gynyba doh.gif

Dar norėjau paklausti... ax.gif Jei turiu du vaikus iš kurių vienam nėra 3 metų, tai prieš kiek mėnesių turėtų darbdavys įspėti mane dėl etatų mažinimo? daugiau atleidimo priežasčių sau nesurandu lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Agonija @ 2009 03 12, 18:14)
Atsiprašau, kad pasikartosiu  blush2.gif  Rytoj laukia gynyba  doh.gif

Dar norėjau paklausti... ax.gif Jei turiu du vaikus iš kurių vienam nėra 3 metų, tai prieš kiek mėnesių turėtų darbdavys įspėti mane dėl etatų mažinimo? daugiau atleidimo priežasčių sau nesurandu  lotuliukas.gif

130 straipsnis. Įspėjimas apie darbo sutarties nutraukimą
1. Darbdavys turi teisę nutraukti darbo sutartį raštu pasirašytinai įspėjęs darbuotoją prieš du mėnesius. Darbuotojai, nurodyti šio Kodekso 129 straipsnio 4 dalyje, apie atleidimą iš darbo turi būti įspėti ne vėliau kaip prieš keturis mėnesius.

129 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės
4. Darbo sutartis su darbuotojais, kuriems iki teisės gauti visą senatvės pensiją liko ne daugiau kaip penkeri metai, asmenimis iki aštuoniolikos metų, neįgaliaisiais, darbuotojais, auginančiais vaikų iki keturiolikos metų, gali būti nutraukta tik ypatingais atvejais, jeigu darbuotojo palikimas darbe iš esmės pažeistų darbdavio interesus.

Atsakyti
QUOTE(linda7 @ 2009 03 12, 16:18)
Laba diena. gal man kas ,,apšviesti protą" galėtų. Susidūriau su šiokia tokia problema
1. grižusi į seną darbovietę  iš po vaikiuko auginimo atostogų. Grįžau į tą pačią darbovietę, tačiau buvau priimta kiek į kitas pareigas, kas buvo mažumėlę staigmena. Dirbu biudžetinėje įstaigoje, socialinių paslaugų sferoje.
2. Direktorė parašė įsakymą nesuderinusi su manim, kad  reikalui esant ateiti į darbą ne darbo metu, ar išeiginėmis dienomis t.y. vakare nuo 19 val ir buti tiek kiek prireiks.
3. Esu išsituokusi, auginu du mažamečius vaikus,gyvenu su draugu, tačiau jis dirba neribotą darbo dieną bei nėra vieno iš vaikų tėtis, todėl vakare nėra kur juos palikti, tačiau administracija prieš išleisdama įsakymą, net nepasidomėjo ar aš galiu ateiti vakarais du kartus per savaitę į darbą. Teigia jog  vis vien žino kad rasiu kam palikti.
4. Ar aš galiu nesutikti su jais, ar privalau besąlygiškai paklusti išleistam įstaigos direktorės įsakymui? Labai dėkoju už atsakymą

Na biudžetinėse įstaigose galioja tas pat LR Darbo kodeksas kaip ir pravačiame sektoriuje.
Visiška nesąmonė.
1. 180 straipsnis. Atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai
3. Per šį atostogų laikotarpį paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama.
Darbo vietą jums privalėjo palikti. Keisti DS galima, bet jus turėjo apie tai informuoti. Beje kaip suprasti buvote priimta į kitas pareigas?

2. Reikia žiūrėti darbo sutartį. Kaip ten nurodytas darbo laikas? Kiek jus turite dirbti per savaitę. Jus privalo supažindinti su darbo grafiku prieš 14 dienų iki jo įsigaliojimo.
Kokį darbą turėsite atlikti per išeigines nuo 19 val.? Gal čia koks budėjimas.
Tiesą sakant mažai informacijos, kad galėčiau atsakyti į šį klausimą.

3. Reikia žiūrėti darbo sutartį. nematydama jos nežinau ką ir pasakyti dėl darbo laiko. jeigu pasikeitė darbo laiko režimas, tada be abėjo jus turėjos įspėti. Čia jau yra darbo sąlygų keitimas. Jus turėjote teisę sutikti arba ne.

4. Kai turėsiu daugiau informacijos, manau, išspręsime šią situaciją. mirksiukas.gif
Atsakyti
Laba diena, Marija5. patikslinimai būtų tokie: į darbą grįžau dukrytei suejus 2 metukams. Mūsų įstaiga turi 3 padalinius, kurie atlieka tas pačias paslaugas. išeidama aš dirbau viename padalinyje, o sugrižti į jį jau nebesugrįžau-ten dirba naujai priimta darbuotoja, man buvo palikta vieta tik kitame padalinyje. darbo pobūdis iš esmės nepasikeitė.
Darbo sutartis kaip tik dabar pasiėmusi administracija, daro papildymus kažkokius tai, kokius neturiu jokios informacijos, pas mus darbe daroma mums viskas už nugarų ir sužinom viską kai jau būna post faktum. Šiaip mano darbo diena yra nuo 8 iki 17 val, penkias darbo dienas per savaitę. darbo laiko režimas tikrai nepasikeitė, tiesiog įstaigos vadovas išleido įsakymą du kartus per savaitę atvykti į darbovietę nuo 19 val. nes mūsų įstaiga teikia socialines paslaugas ir dirba 24 val. per parą, taigi privalau kartu su kitais budinčiais darbuotojais prižiūrėti ir t. t. Pasiūlyta buvo tiek, kiek būsiu valandų, neateiti rytą į darbą. mane toks variantas netenkina, nes ryta vaikai išeina kas į mokyklą, mažoji į darželį, bet kur man juos palikti po darbo, vat klausimas. Ar išleistas įsakymas gali būti traktuojamas kaip darbo sąlygų keitimas?
Atsakyti
QUOTE(linda7 @ 2009 03 13, 09:41)
1. į darbą grįžau dukrytei suejus 2 metukams. Mūsų įstaiga turi 3 padalinius, kurie atlieka tas pačias paslaugas. išeidama aš dirbau viename padalinyje, o sugrižti į jį jau nebesugrįžau-ten dirba naujai priimta darbuotoja, man buvo palikta vieta tik kitame padalinyje. darbo pobūdis iš esmės nepasikeitė.
2. Darbo sutartis kaip tik dabar pasiėmusi administracija, daro papildymus kažkokius tai, kokius neturiu jokios informacijos, pas mus darbe daroma mums viskas už nugarų ir sužinom viską kai jau būna post faktum.
3. Šiaip mano darbo diena yra nuo 8 iki 17 val, penkias darbo dienas per savaitę.
4. darbo laiko režimas tikrai nepasikeitė, tiesiog įstaigos vadovas išleido įsakymą du kartus per savaitę atvykti į darbovietę nuo 19 val. nes mūsų įstaiga teikia socialines paslaugas ir dirba 24 val. per parą, taigi privalau kartu su kitais budinčiais darbuotojais prižiūrėti ir t. t. Pasiūlyta buvo tiek, kiek būsiu valandų, neateiti rytą į darbą. mane toks variantas netenkina, nes ryta vaikai išeina kas į mokyklą, mažoji į darželį, bet kur man juos palikti po darbo, vat klausimas. Ar išleistas įsakymas gali būti traktuojamas kaip darbo sąlygų keitimas?

1. Jus turėjote grįžti ten pat iš kur ir išėjote biggrin.gif Negalėjo paimti ir perkelti. Tai yra jau darbo sutarties sąlygų keitimas.

2. Apie darbo sutarties pakeitimus būtina informuoti darbuotoją.

3. Kaip parašyta, taip ir tutite dirbti, t.y. nuo 8 iki 17.
Aišku ir man pasitaikydavo ateiti anksčiau, buti ilgiau. Čia viskas viko šalių susitarimu, be jokių pakeitimų.

4. Pasikeitė, jeigu turite ateiti dirbti po 17 val. Tada reikėtu daryti pakeitimus DS.
155 straipsnis. Budėjimas
4. Budėti įmonėje arba namuose negalima skirti asmenų iki aštuoniolikos metų. Nėščios moterys, neseniai pagimdžiusios moterys ir krūtimi maitinančios moterys, darbuotojai, auginantys vaiką iki trejų metų, bei darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, neįgalųjį slaugantys asmenys, neįgalieji, jeigu jiems nedraudžia Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išvada, budėti įmonėje arba namuose gali būti skiriami tik jų sutikimu.
Atsakyti
Vėl aš čia doh.gif

jeigu sutariu šalių susitarimu išeiti iš darbo ir pasiimu biuletenį. Ar atleidimo data nusikelia ar nea?Ar dėl vaiko ligos pasiėmusi biuletenį, gausiu už jį pinigėlius?
Atsakyti
QUOTE(Agonija @ 2009 03 13, 13:12)
Vėl aš čia  doh.gif

jeigu sutariu šalių susitarimu išeiti iš darbo ir pasiimu biuletenį. Ar atleidimo data nusikelia ar nea?Ar dėl vaiko ligos pasiėmusi biuletenį, gausiu už jį pinigėlius?

LR DK yra nustatyti apribojimai:

131 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimo apribojimai
1. Draudžiama įspėti apie darbo sutarties nutraukimą ir atleisti iš darbo:
1) darbuotoją laikino nedarbingumo laikotarpiu (Kodekso 133 straipsnis), taip pat jo atostogų metu, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 dalyje nustatytus atvejus.

VDI sako, kad DS nutraukimas įmanomas tik po nedarbingumo laikotarpio pabaigos.
Atsakyti
Yra paruošta darbo biržos skaičiuoklė 4u.gif http://www.ldb.lt/In...rbo_ismoka.aspx
Atsakyti