Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita

QUOTE(Marija5 @ 2009 03 10, 22:10)
Na geriau žiūrėti www.registrucentras.lt dar galima pasitikrinti čia http://www.bankrotodep.lt/.
Bet man idomu, kodėl jus skambinate, o ne nueinate ir negrįžtate į savo pareigas? Jus įspėjo raštu? Ką aš žinau gal ir žymi tas pravaikštas. Kol neturite popieriaus rankose, tol jus dirbanti. Jeigu paskelbtas bankrotas, įmonę atstovaus bankroto administratorius. Bet kol bendrovės statusas nepasikeitė, tol ji veikia ir jus turite dirbti.

Siais adresais neradau jokios info apie savo darboviete unsure.gif
Nueiti i darboviete negaliu, nes ji tiesiog uzdaryta,, Pakabintas lapelis NEDIRBAME. Tai ir palaikau kontaktus tik telefonu.
Nesuprantu, ar jie gali sitaip elgtis? Ta prasme- sedek namie ir lauk.
Gal man kur kreiptis?
Atsakyti
QUOTE(Agonija @ 2009 03 11, 11:37)
Kaip gali elgtis darbdavys, man nesutikus su atlyginimo sumažinimu?Turiu du vaikus iš kurių vienam birželį 3 metai bus. Ar gali kažkokiu pagrindu mane atleisti?Kokių garantijų tikėtis, kad pasilikus darbe už minimumą aš vėliau iš jo neišlėksiu  ax.gif

Jus negali atleisti iš darbo, nes jus gina LR DK 132 str. Darbo sutartys gali buti nutraukta, jeigu jūsų buvimas įmonėje iš esmės pažeidžia darbdavio interesus.
Tai iki birželio galite būti rami.
O po to kai vaikui sukaks 3 metukai, jokių garantijų nelieka, dėja.
Dėl DU sumažinimo, LR DK 120 str, negalima sumažinti be darbuotojo sutikimo. Bet nesutikus jus gali atleisti pagal LR DK 129 str. Yra nuomonė, kad darbuotojo nesutikimas dėl DU sumažinima, nėra svarus pagrindas nutraukti DS, tai galima kreiptis į teismą dėl neteisėto DS nutraukimo. Bet teisėjų nuomonė pasiskirstė 50/50.

QUOTE(uoga83 @ 2009 03 11, 12:05)
Siais adresais neradau jokios info apie savo darboviete unsure.gif
Nueiti i darboviete negaliu, nes ji tiesiog uzdaryta,, Pakabintas lapelis NEDIRBAME. Tai ir palaikau kontaktus tik telefonu.
Nesuprantu, ar jie gali sitaip elgtis? Ta prasme- sedek namie ir lauk.
Gal man kur kreiptis?

Na juridinių asmenų regitre tikrai turi būti informacija. Gal labai imantrus pavadinimas, žiūrėkite pagal įmonės kodą.
Pandykite skambinti VDI.
Man keista, kad jie neinformavo darbuotojų raštu. Kol nesuteiktas bendrovėi joks statusas, išeina, kad yra prastova dėl darbdavio kaltės.
Galite paskambinti į teismą, gal ten ką pasakys pie bankroto bylos nagrinėjimą. Bent jau žinosite posėdžio datą, jeigu posėdis įvyko tada pasakys bankroto administratoriaus kontaktus.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 03 11, 13:23)
Jus negali atleisti iš darbo, nes jus gina LR DK 132 str. Darbo sutartys gali buti nutraukta, jeigu jūsų buvimas įmonėje iš esmės pažeidžia darbdavio interesus.
Tai iki birželio galite būti rami.
O po to kai vaikui sukaks 3 metukai, jokių garantijų nelieka, dėja.
Dėl DU sumažinimo, LR DK 120 str, negalima sumažinti be darbuotojo sutikimo. Bet nesutikus jus gali atleisti pagal LR DK 129 str. Yra nuomonė, kad darbuotojo nesutikimas dėl DU sumažinima, nėra svarus pagrindas nutraukti DS, tai galima kreiptis į teismą dėl neteisėto DS nutraukimo. Bet teisėjų nuomonė pasiskirstė 50/50.

Ką reiškia pažeidžia interesus?Paaiškinkit šnekamąja kalba blush2.gif Nu nesuprantu ax.gif
Na jei nesutinku sumažintam atlyginimui, tai darbdavys ir toliau man mokėtų tą patį atlyginimą ar paprasčiausiai atleis dėl to kad neturi pinigų sumokėt? Kokių galiu tikėtis garantijų, kad manęs neapgaus, t.y. sumažins atlyginimą o paskui išmes kaip musę iš barščių?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agonija: 11 kovo 2009 - 20:37
QUOTE(Agonija @ 2009 03 11, 21:33)
1. Ką reiškia pažeidžia interesus?Paaiškinkit šnekamąja kalba  blush2.gif Nu nesuprantu  ax.gif
2. Na jei nesutinku sumažintam atlyginimui, tai darbdavys ir toliau man mokėtų tą patį atlyginimą ar paprasčiausiai atleis dėl to kad neturi pinigų sumokėt?
3. Kokių galiu tikėtis garantijų, kad manęs neapgaus, t.y. sumažins atlyginimą o paskui išmes kaip musę iš barščių?

1. Net LR DK neišaiškina šios sąvokos. doh.gif Tačiau jei Jūs kreiptumėtės į teismą dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu, darbdaviui tektų įrodinėti aplinkybę, kad Jūsų palikimas darbe ypatingai pažeidė jo interesus.
Na, manau, tai yra darbuotojo kvalifikacija, profesiniai gebėjimai, jo elgesis darbe.

2. 132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
...Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).
Galite nesutikti su DU mažinimu. Atleisti jūsų neturi teisės kol vaikui nesukaks 3 metai arba jus šiurkščiai nepažeisite įmonės vidaus tvarką (LR DK 235 str.)
Taigi privalės mokėti tą patį DU. Bet jeigu įmonė neturės pinigų, tiesiog bus paskelbtas bankrotas.
3. Jokių garantijų. Galės atleisti pagal LR DK 129 str. Arba suras prie ko prikibti atleis pagal 136 str. Jus net pašalpos biržoje negausite ir tiek.
Jums spręsti.

Stengiuos situacijas vertinti objektyviai, kaip iš darbuotojo pusės, taip ir iš darbdavio. jeigu įmonė negali mokėti daugiau, tai kodėl nesutikus su mažesniu DU, juk daug įmonių bankruotoja. Bus geresni laikai, bus didesnis DU.
Arba ieškokite kito darbo kur gausite daugiau.
Na tiesiog dabar ne toks metas.

Radau info, kaip atleidžiami darbuotojai įmonės bankroto metu. Gal bus naudinga. mirksiukas.gif
Kaip atleidžiami darbuotojai įmonės bankroto metu?
Įmonių bankroto įstatymo 19 str.
1. Administratorius  per  3  darbo dienas nuo teismo nutarties iškelti  įmonei  bankroto  bylą  įsiteisėjimo raštu įspėja įmonės darbuotojus apie būsimą darbo sutarties nutraukimą ir po 15 darbo dienų  nuo  tokio įspėjimo nutraukia su jais darbo sutartis. Apie būsimą darbuotojų atleidimą administratorius ne vėliau kaip per 3
darbo  dienas  nuo  teismo nutarties iškelti įmonei bankroto bylą įsiteisėjimo    dienos    praneša  teritorinei  darbo  biržai, savivaldybės institucijai ir įmonės darbuotojų atstovams.
  2.  Nutraukus darbo sutartį, atleistam darbuotojui išmokama  jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.
  3.  Su  atleidžiamu  darbuotoju atsiskaitoma šio  įstatymo  35 straipsnyje nustatyta tvarka.
  4.  Darbuotojų,  su  kuriais bus sudarytos  terminuotos  darbo sutartys  dirbti  įmonės  bankroto proceso metu,  skaičių  pagal pareigybes nustato kreditorių susirinkimas. Šių darbuotojų sąrašą sudaro administratorius.

<...>

35 straipsnis. Kreditorių reikalavimų tenkinimo eilė ir tvarka
  1.  Kreditorių reikalavimai tenkinami dviem etapais.  Pirmajame etape  pagal  šio  straipsnio  nustatytą  eiliškumą    tenkinami kreditorių reikalavimai be priskaičiuotų palūkanų ir netesybų,  o antrajame  etape  ta  pačia  eile  tenkinama  likusi  kreditorių reikalavimų dalis (palūkanos ir netesybos).
  2.  Pirmąja eile yra tenkinami darbuotojų reikalavimai,  susiję su darbo santykiais; reikalavimai atlyginti žalą dėl  suluošinimo ar  kitokio  kūno sužalojimo, susirgimo profesine liga arba  dėl mirties  nuo  nelaimingo atsitikimo darbe; fizinių ir  juridinių asmenų  reikalavimai  apmokėti už perdirbti supirktą žemės  ūkio produkciją.
<...> Pilną teisės aktą galite rasti www.lrs.lt -> Teisės aktai.

Atsakyti
norejau paklausti as ka tik po dekreto. turejau eiti i darba bet neejau nes vaikas susirgo. dabar turiu nedarbinguma. skambinau i darba man ten pasake kad suo metu man darbo nera kad galiu dar pratesti nedarbinguma.ir jei grisiu i darba tai savo darbo nedirbsiu o mane perkels kitur. o jeigu as pasiliosuosiu ir atsistosiu i DB ar man mokes kokius nors pinigelius?ir dar pries dekreta mane atleido is darbo ir kitam darbia as pradirbai tik 3 dienas ir isejau i dekreta. g.gif
Atsakyti
QUOTE(teta) @ 2009 03 11, 23:49)
norejau paklausti as ka tik po dekreto. turejau eiti i darba bet neejau nes vaikas susirgo. dabar turiu nedarbinguma. skambinau i darba man ten pasake kad suo metu man darbo nera kad galiu dar pratesti nedarbinguma.ir jei grisiu i darba tai savo darbo nedirbsiu o mane perkels kitur. o jeigu as pasiliosuosiu ir atsistosiu i DB ar man mokes kokius nors pinigelius?ir dar pries dekreta mane atleido is darbo ir kitam darbia as pradirbai tik 3 dienas ir isejau i dekreta. g.gif

180 straipsnis. Atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai
...
3. Per šį atostogų laikotarpį paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama.

Iš esmės perkėlimas yra imanomas. Tiesiog bus keičiamos darbo sutarties sąlygos (LR DK 120 str.)

Dėl įsiregistravimo darbo biržoje, visa informacija yra čia: http://www.ldb.lt/In...rbo_ismoka.aspx
Atsakyti
Tox klausimukas:

Iki gimd atostogu dirbau personalo vadybininkes darba, bet griztant i darboviete po vaiko priez atostogu siulo dirbti ka tik isejusios i dekreta administratores darba paraleliai kazkiek ir personalo darbus kuruojant... blush2.gif
Uzmokestis lieka buves.

Teoriskai - tai kitas darbas, as neketinu dirbti laipteliu zemiau, nei buvau.
Kaip man siulot elgtis? Reikalaut iseitines? JIe argumentuoja, kad mano eatas nepanaikintas, tik "pridedami" ir administores darbai g.gif

Savo teises as zinau... bet visgi, ekonomines krizes plotmej.. kaip visa tai veikia praktiskai? blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo grivita: 12 kovo 2009 - 12:31
QUOTE(grivita @ 2009 03 12, 13:04)
Tox klausimukas:

Iki gimd atostogu dirbau personalo vadybininkes darba, bet griztant i darboviete po vaiko priez atostogu siulo dirbti ka tik isejusios i dekreta administratores darba paraleliai kazkiek ir personalo darbus kuruojant...  blush2.gif
Uzmokestis lieka buves.

Teoriskai - tai kitas darbas, as neketinu dirbti laipteliu zemiau, nei buvau.
Kaip man siulot elgtis? Reikalaut iseitines? JIe argumentuoja, kad mano eatas nepanaikintas, tik "pridedami" ir administores darbai  g.gif

Savo teises as zinau... bet visgi, ekonomines krizes plotmej.. kaip visa tai veikia praktiskai?  blush2.gif

Kodėl neskaitote kas yra parašyta auksčiau? smile.gif
Jūsų darbo vietą privalo išsaugoti. Darbo sutarties keitimas yra imanomas, darbdavys raštiškai jums praneša, o jus arba sutinkate arba ne. Darbo sutartys su jumis gali buti nutraukta tik ypatingais atvejais, kai jūsų buvimas darbe iš esmės pažeidžia darbdavio interesus, kol vaikui sukaks 3 m.

DU jums nemažina, pati sakokte, kad krizė, ar verta dėl tokio dalykio kelti triukšmą? g.gif
Jeigu išeinate savo noru, pagal LR DK 127 str. 1 d., išeitinės neturite teisės reikalauti. Ne bent pasiūlysite nutraukti DS pagal LR DK 125 str.
Arba jeigu darbdavys jus atleidžia savo iniciatyva pagal LR DK 129 str, išeitinės dyudis priklauso nuo darbo stažo ( LR DK 140 str. )

Aš tai neimačiau į galvą, tegul DS nekeičia ir palieka Personalo vadybininkė pareigas, jeigu jums tai yra svarbu, o ką sakys daryti, tą ir darysite.
Suprasčiau jeigu iš personalo vadovės perkeltu į sekretorė, kitas reikalas, būtų nesmagu, o čia g.gif
Atsakyti
Dar norėjau paklausti... ax.gif Jei turiu du vaikus iš kurių vienam nėra 3 metų, tai prieš kiek mėnesių turėtų darbdavys įspėti mane dėl etatų mažinimo? Ačiū.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 03 12, 14:23)

Suprasčiau jeigu iš personalo vadovės perkeltu į sekretorė, kitas reikalas, būtų nesmagu, o čia  g.gif

Aciu, Marija5 ... 4u.gif analogisko atvejo temoje neradau blush2.gif

Nes rageliu kilnojimas butent ir yra sekretores darbas... (nieko nenoriu izeist, ginkdie), bet mano atveju - visai nesinori to daryti, nors ir manasias pareigas paliks... bet gudriai isnaudos uz 2 zmoniu darba "prikabindami" keleta darbeliu is sono ... blush2.gif
O man rupi, ka dirbu, ne tik kaip pavadinamos pareigos...

Atleidimu str puikiai zinau, zinoma, kad beliktu tik 125 str... nes sekretoriauti nesutinku schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(grivita @ 2009 03 12, 14:56)
Aciu, Marija5 ...  4u.gif analogisko atvejo temoje neradau  blush2.gif

Nes rageliu kilnojimas butent ir yra sekretores darbas... (nieko nenoriu izeist, ginkdie), bet mano atveju - visai nesinori to daryti, nors ir manasias pareigas paliks... bet gudriai isnaudos uz 2 zmoniu darba "prikabindami" keleta darbeliu is sono ...  blush2.gif
O man rupi, ka dirbu, ne tik kaip pavadinamos pareigos...

Atleidimu str puikiai zinau, zinoma, kad beliktu tik 125 str... nes sekretoriauti nesutinku  schmoll.gif

Buvo ne analogiškas atvejis, o išaiškinimas dėl pareigų po atostogų. ax.gif
Jeigu lengvai surasite kitą darbą, tai aišku galite rašyti pranešimą pagal LR DK 125 str., o jeigu ne, tai ar verta "išsidirbinėti".
Aš buvau priimta "Juristo" pareigoms, bet turiu atlikti ir begalę kitų darbų doh.gif Aš ir sekretorė, ir paštininkė, ir personalo vadybininkė, ir vertėja, ir t.t. Bet dabar ne toks metas, kad galėčiau riesti nosį ir sakyti, kad ragelio nekilnosiu hihihi.gif
Dabar visi darbdaviai gudrūs, kam priimti dar žmogų, jeigu galima kitam šias pareigas prikabinti. Ir pinigų sutaupys.
Jus galėtumet bent jau paprašyti DU padidinimo už papildomą darbą. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 03 12, 15:10)
Buvo ne analogiškas atvejis, o išaiškinimas dėl pareigų po atostogų. ax.gif
Jeigu lengvai surasite kitą darbą, tai aišku galite rašyti pranešimą pagal LR DK 125 str., o jeigu ne, tai ar verta "išsidirbinėti".
Aš buvau priimta "Juristo" pareigoms, bet turiu atlikti ir begalę kitų darbų doh.gif Aš ir sekretorė, ir paštininkė, ir personalo vadybininkė, ir vertėja, ir t.t. Bet dabar ne toks metas, kad galėčiau riesti nosį ir sakyti, kad ragelio nekilnosiu hihihi.gif
Dabar visi darbdaviai gudrūs, kam priimti dar žmogų, jeigu galima kitam šias pareigas prikabinti. Ir pinigų sutaupys.
Jus galėtumet bent jau paprašyti DU padidinimo už papildomą darbą.  biggrin.gif

Tas tiesa.. cia kiekvienas is savo varpines...
Aisku, daugeliui gali atrodyt, kad nevalia issidirbinet krizes metu .... o man mano atveju saviverte ir tobulejimas yra svarbiau uz padidinta piniga.. kad ir kaip tai tusciai skambetu.. verysad.gif o ir klausimas, kuris is 2 pareigu bus "papildomas" darbas... doh.gif
Ar imanoma dirbt regresuojant.. zinau, kad asistavimo pozicija ne man g.gif
Stai tau ir "darbuotojo teises" .. kai moraliskai stumia i kampą ...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo grivita: 12 kovo 2009 - 14:22