Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita

QUOTE(Marija5 @ 2009 03 19, 14:11)
1. Neturėjo teisės naikinti jūsų etatą.
2. Na galima ir pagal 129 str. atleisti, jeigu jus sutinkate. Tada tik įspėjimo terminas būtų 4 mėn. Jeigu sutinkate su 125 str, tai jūsų valia. Sumoka jums priklausantį DU+kompensaciją už nepanaudotas atostogas+išeitinė išmoka (140 str.)
3. http://www.ldb.lt/In...ai/default.aspx
4. Nesupratau klausimo.

Taip, neturejo, ta zinau, ir darbdavys zino. Bet situacija tokia, nera man darbo verysad.gif Susitrauke imones veikla, darbai isskirstyti ir tt. Na, bunant jo vietoj nelieka ka daryt daugiau.
Ar as galiu is to spaust nauda ir dar prasyt kazko . blush2.gif

Kadangi po mot atostogu grizus nebuvau, atostogos isnaudotos, tai belieka sudet kruvoj 4 DU (uz 4 ispejimo menesius) ir dar iseitine uz darbo staza... Teisingai??

Skirtumas butu, jog atleidziant pagal 129 str. - butina 4 men isdirbti, gavus ispejima, o pagal 125 str - tuos 4 DU prisumuot prie iseitines ir atleist ta pacia diena??

O del 4 klausimo .. Na, noriu isitikint, kad pagal 125 str nebutu kokiu abipusiu susitarimu, lenkianciu i mano nenauda. Nzn, ar aiskiai issireiskiu.

Dekoju mirksiukas.gif

Papildyta:
QUOTE(grivita @ 2009 03 17, 19:47)
O kaip kompensacijos dydis paskaiciuojama?
Imamas vidurkis is 3 men pries iseinant i dekreta, ar galimas ir kitox scenarijus?

Dar ir sita klausima liko issiaiskint...
Atsakyti
QUOTE(grivita @ 2009 03 19, 14:25)
1. Taip, neturejo, ta zinau, ir darbdavys zino. Bet situacija tokia, nera man darbo  verysad.gif Susitrauke imones veikla, darbai isskirstyti ir tt. Na, bunant jo vietoj nelieka ka daryt daugiau.
Ar as galiu is to spaust nauda ir dar prasyt kazko .  blush2.gif

2. Kadangi po mot atostogu grizus nebuvau, atostogos isnaudotos, tai belieka sudet kruvoj 4 DU  (uz 4 ispejimo menesius) ir dar iseitine uz darbo staza... Teisingai??

3. Skirtumas butu, jog atleidziant pagal 129 str. - butina 4 men isdirbti, gavus ispejima,
4. o pagal 125 str - tuos 4 DU prisumuot prie iseitines ir atleist ta pacia diena??

5. O del 4 klausimo .. Na, noriu isitikint, kad pagal 125 str nebutu kokiu abipusiu susitarimu, lenkianciu i mano nenauda. Nzn, ar aiskiai issireiskiu.
Dekoju  mirksiukas.gif
Papildyta:

1. Jeigu atleidimas vyksta pagal LR DK 125 str. Galite prašyti ko tik norite. Tik susitarimas turi būti raštiškas.

2. Jums priklauso DU + kompensacija už nepanaudotas atostogas + ko tik norite pagal LR DK 125 str. biggrin.gif Teikite pasiūlymą darbdaviui.

3. Na jeigu viską daryti pagal įstatymą, tada taip.
4. Skaitykite LR DK 125 str. Darbdavys/darbuotojas teikia pasilūmą, kita šalis tyru pateikti atsakymą per 7 dienas. Jeigu norite, aišku galite susitarti ir greičiau. Galite nutraukti DS tą pačiau dieną. Pet nutraukiant pagal LR DK 125 str. galite pliusuoti ką tik norite, jeigu darbdavys sutinka.

5. Yra skaičiuoklė darbo biržos puslapyje. mirksiukas.gif
Atsakyti

Taip gerai skamba tas "galite pliusuoti ką tik norite" ... thumbup.gif
Juk noretusi siltai ir saugiai pragyventi krize... doh.gif

Tik realiai, nemanau, kad imanoma ka daugiau ispest... kad ir teises mano pusej...
Kartais godumas prazudo hihihi.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo grivita: 19 kovo 2009 - 13:39

Papildyta:
[/quote]

turiu omeny, kaip paskaiciuojamas vidutinio DU dydis.
Vidurkis is 3 men pries mot atostogas ar kaip kitaip?
Atsakyti
QUOTE(grivita @ 2009 03 19, 14:38)
Taip gerai skamba tas "galite pliusuoti ką tik norite" ...  thumbup.gif
Juk noretusi siltai ir saugiai pragyventi krize...  doh.gif

Tik realiai, nemanau, kad imanoma ka daugiau ispest... kad ir teises mano pusej...
Kartais godumas prazudo  hihihi.gif

Jeigu įmonė gali, tai kodėl gi nepridėjus dar vieno DU už etato panaikinimą? hihihi.gif

QUOTE(grivita @ 2009 03 19, 14:54)
turiu omeny, kaip paskaiciuojamas vidutinio DU dydis.
Vidurkis is 3 men pries mot atostogas ar kaip kitaip?

Dėja, kompensacijų neskaičiuoju, tai patarti nieko negaliu. verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 03 19, 14:57)
Jeigu įmonė gali, tai kodėl gi nepridėjus dar vieno DU už etato panaikinimą? hihihi.gif
Dėja, kompensacijų neskaičiuoju, tai patarti nieko negaliu.  verysad.gif

Supratau. Uz atsakus - labai aciu 4u.gif
Atsakyti
na ir aš paklausiu.
dabar tik ir šneka apie etatų mažinimus, tai jau spirgu, nes tik 1 metus čia dirbu.
vyras nedirba, 2 mažamečiai vaikai, ar man yra didesnės galimybės likt darbe, nei neturimčiom vaikų, ar yra kokie saugikliai. kiek skaičiau pati-tai ne blush2.gif o maž yra g.gif
Atsakyti
QUOTE(furyy @ 2009 03 19, 21:08)
na ir aš paklausiu.
dabar tik ir šneka apie etatų mažinimus, tai jau spirgu, nes tik 1 metus čia dirbu.
vyras nedirba, 2 mažamečiai vaikai, ar man yra didesnės galimybės likt darbe, nei neturimčiom vaikų, ar yra kokie saugikliai. kiek skaičiau pati-tai ne  blush2.gif o maž yra g.gif

Tiesą sakant niekam nerūpi ar jūsų vyras dirba, ar ne. verysad.gif

132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.
2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).

135 straipsnis. Pirmenybės teisė būti paliktam dirbti, kai mažinamas darbuotojų skaičius
1. Kai dėl ekonominių ar technologinių priežasčių arba dėl darbovietės struktūrinių pertvarkymų mažinamas darbuotojų skaičius, pirmenybės teisę būti palikti dirbti turi darbuotojai:
1) kurie toje darbovietėje buvo sužaloti arba susirgo profesine liga;
2) kurie vieni augina vaikus (įvaikius) iki šešiolikos metų arba prižiūri kitus šeimos narius, kuriems nustatytas sunkaus ar vidutinio neįgalumo lygis arba mažesnio negu 55 procentai darbingumo lygis, arba šeimos narius, sukakusius senatvės pensijos amžių, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis;
3) kurie turi ne mažiau kaip dešimties metų nepertraukiamąjį darbo stažą toje darbovietėje, išskyrus darbuotojus, įgijusius teisę į visą senatvės pensiją arba ją gaunančius;
4) kuriems iki senatvės pensijos liko ne daugiau kaip treji metai;
5) kuriems tokia teisė nustatyta kolektyvinėje sutartyje;
6) kurie yra išrinkti į darbuotojų atstovaujamuosius organus (Kodekso 19 straipsnis).
2. Šio straipsnio 1 dalies 2, 3, 4 ir 5 punktuose nustatyta pirmenybė likti darbe taikoma tik tiems darbuotojams, kurių kvalifikacija nėra žemesnė už kitų tos pačios specialybės darbuotojų, dirbančių toje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje, kvalifikaciją.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 03 19, 23:26)
2) kurie vieni augina vaikus (įvaikius) iki šešiolikos metų

viskas aišku, verysad.gif
su kolegėmis kartais pajuokaunam, kad kogero norint išsaugoti darbą reikia skirtis, tada tampi viena auginanti vaiką, išloši nemažai blush2.gif nes papuoli į Pirmenybės teisė būti paliktam dirbti, kai mažinamas darbuotojų skaičius + einant atostogų priklauso ne 28 d., o 35 mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(furyy @ 2009 03 20, 10:08)
viskas aišku,  verysad.gif
su kolegėmis kartais pajuokaunam, kad kogero norint išsaugoti darbą reikia skirtis, tada tampi viena auginanti vaiką, išloši nemažai blush2.gif nes papuoli į Pirmenybės teisė būti paliktam dirbti, kai mažinamas darbuotojų skaičius + einant atostogų priklauso ne 28 d., o 35 mirksiukas.gif

Nu jooo mastau.gif Mintis gal ir nebloga, tik kažin ar MB sutiktų g.gif
Atsakyti
Turiu klausimeli: jei vykstant deryboms su vadovu del iseitines, paaiskeja, jog pagal istatyma iseitines jis sumoket nesiruosia... ir finale savo sprendima keicia i sarkastiska "tuomet eik ir dirbk, kodel turiu tau moket uz dyka"...ir tampa aiskiau negu aisku, kad tai kvepia moraliniu susidorojimu?! . Nes pats rastu nurode,jog darbo man neturi.
Kaip elgtis? g.gif

Situacija ta, kad dar liko metai iki vaikui sueis 3 m, panaikinus etata, i darba po mot atostogu priimti nebenori, o iseitines sumoketi tik dali...
Dirbdama neturejau jokiu prazangu/pazeidimu, buvo skirtos premijos uz gera darba ir tt.

Derybos vyko rastu. Ar laiskai gali buti kaip irodymas prireikus?! blink.gif

Net nebezinau, ka jam atsakyt... Kai teises mano pusej, nesinoretu but nuskiaustaja....
O kokie darbdaviai tironai ir kaip elgiasi nudienoj moraliskai terorizuodami ir "isgrauzdami" darbuotoja - kone kasdienybe..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gurmano: 24 kovo 2009 - 13:10
kreipkitės į darbo inspekciją. raštiniai įrodimai visada geriau už žodinius
Atsakyti