QUOTE(Fijona @ 2008 11 01, 14:20)
Visada maniau, kad su amziumi isminties, o ir pakantumo visam kam tik daugeja. Juk net posakis yra - "jaunas - kvailas..." Del senatviniu ligu - reiktu tuomet susitart, apie ligonius snekame, ar visgi ne. O siluma seimoje - zinoma, vertybe. Bet - tik tuomet, jei ji naturaliai sklinda is visu. Antraip tai tik iliuzija. O kas, jei ne tevai, ta siluma turi skleist?
Jei sakysit - atverk savo sirdi - ir tau bus atlyginta simteriopai, as atsakysiu - is savo klaidu mokausi...
O yra kitos patarles. "Bo senas kaip mazas", arba "Senyn durnyn".
Suprantat. Senantveje zmones praranda gebejima kritiskai vertinti situacija, jie negali ivertini visu pliusu ir minusu. Todel sukciai daznai apgauna pagyvenusius zmones, ypac tuos kurie yra vienisi, meiliai pabendrauja ir daro su jais ka nori. Ismintis ateina su laiku, bet ateina ir tas laikas, kai nesugeba ta isminti pritaikyti.
Sakot koks yra amzius. Va mano motule 77 metu, protas kaip britva, ko stebetis, ji iki siol dirba, mokosi, skaito, dalyvauja saviveikloj. O kaimyne tokiu pat metu yra it "salieras", ziuri i viena taska. Margaret Techer serga psihine liga, o kokio astraus proto moteris buvo. Mano gera prietelka jai 36 metai jau serga skleroze, liga pakeite jos charakteri, ji pasidare irzli. Tad amziaus ribos nusakyti negali. Kiekvienas nusidevime individualiai.
Sakot reikia buti gerom ir tau bus atlyginta. As jau buvau rasiusi merginom tik kitoj temoj, tad niekas mane neapkaltins, kad grazinu situacija.
Siuo metu jau metai, kaip pas mus namuose gyvena mano kriksto mama. Ji keliais metais yra vyresne uz mano mama. Tai va merginos, iprase jos mieli vaikeliai parduoti savo dveiju kambariu buta didmiestyje ir pirkti kartu su jais nama. Sunui taip reikejo garazo, nes verciasi masinomis. O ir marti visai miela tokia buvo. Pasakojo kaip jiems visiem bus geriai ir moketi reikes maziau ir jei kas su sveikata pades t.t. Pardave.
Jau po dvieju men. pasirode visame grazume. Ta mano kriksto mamyte yra ramut ramutele, mano mama palyginus vijurkas. Taigi. Paeme visus pinigus uz buta, is mociutytes pareikalavo 250 lt neva uz elektra ir vandeni, dujas. Juos reikejo moketi kiekviena menesi. Tarp kitko, jos net nepriregistravo tame name, nedeklaravo jos gyvenamos vietos.
Iskart Martele pareiske, kad ji ne tarnaite, susitvarkyti, valgyti kieviena gaminsis pati ir maista pirksis atskirai, tiesa, isskyre jai lentyna saldytuve. Manoji krikstamote nepasake nie puses zodelio, na jei taip geriau, gerai. Bet tuo nesibaige, jei martelei nusikalsdavo sunus, ji nesikalbedavo su anyta, mat suprask, tavo sunus blogai isaukletas, o pati su juo gyvena daugiau kaip 30 metu, tad peraukleti spejo ji pati. Ir su tuo moteriske susitaike, viska tyliai kentejo.
Mano mama su ja kartas nuo karto kalbejosi telefonu, jos vena kitai paskambindavo, viena diena susizgribo, kad kazkodel sena drauguze neskambino, skambina pati, o toji serga - spaudimas, negali kojos is lovos iskisti, galva svaigsta, krenta. Taip jau tris paras guli, o vaikeliai net nosies i jos apartamentus neikiska (apartamentai irengti po stogu, kur yra isstumiami laiptai stogo darbams atlikti, pro ten visa siluma iseidavo, bet mes ne apie tai, o gal geri ir nuostabus vaikeliai mociutyte grudino, geas gi darbas). Skambina sunui, tas neatsiliepia, marciai - toji irgi. Mama visus mus, savo seiminykscius sustate ant ausu, as begu pas seimos gydytoja, aciu dievui ji gydo taip pat ir mano krikstamote, nusakiau situacija, toji man dave nemokamai vaisu, nors as isgaliu ju nupirkti, matyt buvo pakraupusi, vaiku meiles israiskos forma. Ta pati vakara lekiu i priemesti, vezu vaistus. Radau visa seimyna vakarieniaujant. Klausiu: - kur krikstamote, sako:- ilsisi, neistverusi klausiu: - Ir kaip ilgai ilisis, ar nebijo, kad lavonas pasvinks. Tad suzgribo, nuleke ziureti... Nerasysiu kaip pries mane buvo demonstruojama meile motinai. Rodos aprimo. Praejo puse matu, skambina krikstamote ir verkia, vaikai jau 2 dienos isvaziavo ir paliko ja viena, nepalikdami jai raktu nuo namo, paliko pirmam aukste ijunta signalizacija, ji negali nueiti i virtuve pavalgyti, vaikai telefonu neatsiliepia, toji dabar susinervavusi pakilo spaudimas, blogai jauciasi nezino ka daryti. Mano mama liepe kviesti greitaja. Savaime suprantama ir mane uz ciuprynos ir varom abi i priemesti. Atvaziavom, o greitoji negali patekti i namus, babunia verkia pro langa ziuredama, nu cirkas, jei verkti nesinoretu. Vaikai pakankamai greitai atvaziavo, mat apsaugos tarnyba pranese apie isilauzima i namus. Kas toliau buvo net nepasakosiu. Po to ivykio marti pareiske, kad anytos negali pakesti, nesikalbejo su ja, demonstratyviai ignoravo. Atmosfera name buvo slogi. Anyta tyliai be skandalu isejo is namu, nieko nepasieme. Mama ja surado prisiglaudusia pas buvusius kaimynus, jau ten gyveno daugiau kaip savaite. Parsivede namo. Mane vel delegavo pas sunu, ka jie ketina daryti. Atvaziavau, labai ramiai prieme ir kava pagirde. Sedim, kalbam. As jam pasakoju ka papasakojo jo mama, ko pati buvau liudinike. O jis man atsako: - As su zmona nenoriu pyktis, mamai yra skirtas kambarys, jei kas nepatinka, lai eina tenai ir sedi, uz save reikia kovoti, jei ji to nedaro, tai jos problemos, as uz ja su zmona nepakovosiu.
Taigi, daug isejo rasliavos, bet tai tikra tiesa. Dabar metus gyvena ta moteriske pas mane. Rami, tyli, kartais net nejauti, kad kambaryje yra zmogus, sedi ir ziuri pro langa, gal atvaziuos sunus. Sunus per visa ta laika nebuvo atvaziaves, jau nekalbu apie marcia, su juo ne viena karta kalbejomes, bet kokiu nors veiksmu niekas nenori imtis. Gal laukia, kada as neapsikesiu ir isvarysiu, bet man problemu nera, namai aciu dievui erdvus, viesiem vietos uzteks. Greiciausiai mama man uztaise "kraiteli" ir turesi karsinti zmogu, kuris nera reikalingas artimiems, nes yra viskas kas imanoma isvyliota.