QUOTE(alfija @ 2009 01 06, 17:49)
tai tu tuos skirtumus imk ir išdėstyk- aš matau. Aš nematau, iš esmės to nemato nei Seimas, nei SRD, o tu matai. Būtų įdomu išgirsti. Ypač nuo kurio laiko tie skirtumai taip ėmė ir atsirado. Lig šiol nebuvo.
Aš apie šeimynas nedaug težinau, bet iš to, ką esu girdėjusi, tam tikrų skirtumų įžvelgčiau. Tik susilaikau nuo kažkokių išvadų, ar dėl tų skirtumų turėtų būti skirtingi pinigai, nes jie gal ir neturėtų skirtis, gal turėtų skirtis pvz. kokia nors pedagoginė ar psichologinė pagalba, VTAT dėmesys ir pan.
Apie kokius skirtumus kalbu? Esu mačiusi 2 "gyvas" šeimynų globėjas, ir iš jų pasakojimų susidariau vaizdą, kad bent jau jų atveju tai tam tikra prasme yra labai panašu į darbą ar į privačius globos namus. Ta prasme, kad vaikus, kuriems reikalinga globa, pas juos tiesiog atveža, kartais be jokio perspėjimo, kartais tai būna netgi vidury nakties (jei viduryje nakties juos atima iš tėvų), dažnai atveža po 3-5 iš karto, jei tai didelė šeima, ir įduoda globai. Aišku, gal juridiškai jei ir gali tų vaikų nepriimti, sakyti, kad mums jau per daug, arba būtent šitų kažkodėl nenorim, gal taip ir būna, kad kažkas atsisako, na bet man yra susidarė vaizdas, kad būtent šeimynų atveju labiau galioja tas principas, kad vaikui ieškomi globėjai, o ne globėjams vaikui. O globos šeimoje atveju gal dažnai pas mus yra labiau panašu į ivaikinimą, kai kažkas nori būti tėvais, ir renkasi konkretų vaiką pagal konkrečius pageidavimus ir t.t. Net ir pati asmeniškai pažįstu tokią šeimą, jie netgi yra patys sakę, kad nesivaikina, nes nenori prarasti pašalpos. Bet iš esmės jų atvejis tikrai labiau panašus į įvaikinimo negu į globos šeimynoje.
Tikiuosi nieko neįžeidžiau, kaip minėjau, nedarau jokių išvadų apie piniginius klausimus, o norėjau tiesiog šiaip pasidalinti mintimis dėl tų skirtumų, kurios gal irgi diskutuotinos ir netgi neteisingos, nes ne viską žinau kaip kas yra. Alfijai linkiu sėkmės pradėtuose žygiuose, tik nesupraskit iš šio posto, kad jiems nepritariu

Tiesiog galvojau, kokie galėjo būti įstatymo rengėjų argumentai, ir pagalvojau, kad gal galėjo būti tokie, kaip surašiau, tipo, kad išsirinktam globėjų vaikui gali globėjai skirti ir savo pinigų, o įduotam šeimynei nesirenkant reikia pilno valstybės išlaikymo (į tokius argumentus ir pati tikrai surasčiau kontraargumentų), bet kaip buvo, pažiūrėkim, ką jie patys pasakys...
Sėkmės dar kartą