QUOTE(Monteverte @ 2023 02 21, 19:54)
nu taip, bet faktiškai ta Saulė niekada tada dar negrįžta, o va vasarį, ypač jo gale - laisvai. Jau nemažai Saulės matėm. Aš už Saulę šiuo atveju, tikiu, kad blynas yra tai
Kaip tai niekad: jei imam Saulės sistemą, tai grįžta ir tolsta - čia astronomija.
O visa kita yra simbolika ir liaudies žaidimai: na, pavargot nuo žiemos (kurios būdavo šaltos ir ilgos, nuo nuo Kūčių laiko jau praėjo), tai va, šventė. Viskas būtų gerai, bet kai pasigilini - ne, man nepatinka. Mat tai sociumo ir jo baimių, neapykantų (pradedant nuo to, kad išvarom atsibodusią žiemą ir Morės pavidalu ją sudeginam visų akivaizdoj, bet tada ir ne tik ją... ) šventė. Nesakau, kad negalima švęst ar čia kažkas blogai, bet aš jos jau daug metų, kai supratau jos esmę, sąmoningai nešvenčiu ir tame maskarde nedalyvauju.
Papildyta:
QUOTE(Amadėja* @ 2023 02 21, 20:03)
<p></p><blockquote class="ipsBlockquote" data-author="paštininkė" data-cid="73047815" data-time="1677000836"><div><p>Na, nebent ketvirčio ketvirčio.
Žiemos saulėgrįžos simbolis yra Kūčios/Kalėdos.</p></div></blockquote><p>Astronominės - taip, o realiai ta saulė atsiranda maždaug nuo vasario antros pusės, tai ir švenčiama

</p>
Oi, čia nuo metų meteo situacijos priklauso: gali atsirast vasario pabaigoj, gali tik kovo viduryje. Ne, čia kiti, ne cikliški, o kintantys dalykai. Šventės žymi cikliškumą.