Įkraunama...
Įkraunama...

Agurkai

QUOTE(viktner @ 2009 07 05, 14:34)
Aš tik  raugintus darau agurkėlius.O darau štai taip: agurkus nuplaunu, nupjaunu galiukus.Į švarų stiklainį pridedu krapų, krienų lapų, česnako skiltelių, pipirų, dedu agurkus.Paskui užpilu nevirintu vandeniu ir dedu druską (maždaug 1ltr. vandens 1 šaukštas druskos).Uždengiu dangteliu, pavartau stiklainį, kad druska ištirptų, paskui pastatau atidengta stiklainį 2dienom.Agurkėliai parūgsta  thumbup.gif  Tada iš stiklainio esantį skystį užvirinu, užpilu agurkus, palaikus apie 30min. ir vėl nupilu, užverdu ir užsuku dangteliu.Atšalus nešu į rūsį ir laukiu žiemos......

drinks_cheers.gif ir aš taip darau - thumbup.gif agurkėliai gaunasi, o ir sveikiau tokius valgyti nei marinuotus ax.gif
Atsakyti
QUOTE(*saulašarė* @ 2009 07 05, 18:07)
drinks_cheers.gif ir aš taip darau -  thumbup.gif agurkėliai gaunasi, o ir sveikiau tokius valgyti nei marinuotus ax.gif

Jetau, bet marinuoti gi tooookie skanūs... Aš iš močiutės trilitriaką parsivežu ir patvarkau per dvi dienas. Šiemet sakiau pati marinuosiu, reiks tik iš močiutės receptą pasiimt.
Atsakyti
QUOTE(žostautė @ 2009 07 05, 18:23)
Jetau, bet marinuoti gi tooookie skanūs... Aš iš močiutės trilitriaką parsivežu ir patvarkau per dvi dienas. Šiemet sakiau pati marinuosiu, reiks tik iš močiutės receptą pasiimt.

patikėk, jei gerai parauginti agurkiukai (neperrūgę, kieti, saldžiarūgščio skonio mirksiukas.gif ), tai jie žyyymiai skanesni tongue.gif Ai, bet dėl skonio nesiginčijama ax.gif 4u.gif Tik tiek kad marinuotų agurkėlių ne visi gali valgyt verysad.gif pvz jei kam skrandžiai jautresni ar vaikai, o paraugintus kerta tiktai taip biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(*saulašarė* @ 2009 07 05, 19:53)
patikėk, jei gerai parauginti agurkiukai (neperrūgę, kieti, saldžiarūgščio skonio mirksiukas.gif ), tai jie žyyymiai skanesni  tongue.gif  Ai, bet dėl skonio nesiginčijama ax.gif  4u.gif Tik tiek kad marinuotų agurkėlių ne visi gali valgyt verysad.gif pvz jei kam skrandžiai jautresni ar vaikai, o paraugintus kerta tiktai taip biggrin.gif

Man nei marinuotų, nei raugintų negalima doh.gif Bet nepradėsi gi žmogus čia kankintis dėl visko, ko negalima rolleyes.gif
Atsakyti
Zostaute,tau agurku negalima,o man rukytu mesos gaminiu. doh.gif o taip kvepia.As tai agurkus tik marinuoju,nes tikrai kaip sakoma del skonio nesigincijama.Maniskiai visi megejai astriu patiekalu,kaip gruzinai.
todel marinuoju,trilitriniam stiklainiui 2saukstai druskos,3 saukstai cukraus,5 saukstai acto.
Atsakyti
QUOTE(AveM @ 2009 07 06, 08:35)
Zostaute,tau agurku negalima,o man rukytu mesos gaminiu. doh.gif o taip kvepia.As tai agurkus tik marinuoju,nes tikrai kaip sakoma del skonio nesigincijama.Maniskiai visi megejai astriu patiekalu,kaip gruzinai.
todel marinuoju,trilitriniam stiklainiui 2saukstai druskos,3 saukstai cukraus,5 saukstai acto.

Taip ir aš marinuoju,tik paskui kaitinu agurkus slovikuose įstačius i puodą su vandeniu ,nėra nušovę nei vienas slovikas thumbup.gif
Atsakyti
Mano receptas: 1šaukštas druskos, 1 šaukštelis cukraus, 1šaukštelis citrinos rūgšties-1litrui vandens. Vieną kartą užpilu marinatu be citrinos rūgšties, po kiek laiko nupilu į puodą. Kai vėl užverda sudedu atsargiai rūgštį, užpilu agurkus ir uždarau.
Kiti receptai, kuriais darau agurkus-su svogūnais ir actu. Taip pat su garstyčiomis. Tik šiais receptais juos jau reikia stiklainiuose kaitinti.Agurkai pjaustyti (su svogūnais-agurkai išilgai į 4 dalis pjaustyti, su garstyčiomis - storesnėmis riekelėmis).
Atsakyti
Dar kitam forume radau patarimu, imesiu, gal kam pravers.
Naudingi patarimai apie agurkus ir agurkų auginimą bei trešimą:

*Tinkami sodinti agurkų daigai turi 3-4 tikruosius lapelius.

*Daigai sodinami į dirvą, įšilusią iki 16 laipsnių. Šaltesnėje jie sunkiai prigyja, lėtai vystosi, stiebai dažnai būna trumpi. Nešildomuose šiltnamiuose geriausia auginti tas veisles, kurios mezga vaisius neapdulkintos.

*Šioms daržovėms tinka durpės, kurių pH ne mažesnis kaip 6,0, o dirvos - apie 6,5.

*Geriausia temperatūra dieną - 25-27 laipsniai, naktį - 18-20 laipsnių, o santykinė oro drėgmė - 70-80 proc.

*Per tankiai į lysvę pasėti agurkai tarpusavyje konkuruoja, derėti pradeda 1-2 savaitėmis vėliau. Vaisių užauga mažiau. Jie būna nelabai skanūs, mat sukaupia mažiau cukraus ir kitų medžiagų.

*Agurkus iki žydėjimo reikia laistyti retai, bet gausiai šiltu (22-25 laipsniai) vandeniu pirmoje dienos pusėje. Tuomet jie auga lėčiau, bet suformuoja daugiau žiedų. Žydėjimo ir vaisių mezgimo fazėse laistoma dažniau, bet mažiau.

*Paviršiuje esančioms šaknims reikia drėgno oro ir tokios pat dirvos. Pastaroji turėtų būti pora laipsnių vėsesnė nei oras. Dirvos temperatūrai nukritus žemiau 16 laipsnių, šaknys nustoja siurbti vandenį ir maisto medžiagas.

*Svarbu, kur pirmiau susidaro žiedai. Jei skleidžiantis pirmam tikram lapeliui oras buvo šaltesnis, jie formuojasi prie trečio, o paskui prie pirmo ir antro lapelių. Vadinasi, derlių skinsime mažesnį. Ilgiau besilaikanti žemesnė nei 10 laipsnių temperatūra sutrikdo agurkų vystymąsi.

*Jei darže žydi vien piesteliniai žiedai ir mezgasi mažai vaisių, reikia nugnybti pagrindinių virkščių viršūnes. Tuomet sparčiau augs šoniniai stiebai, bus daugiau užuomazgų. Silpnai derančių agurkų patartina kelias dienas nelaistyti, tuomet jie gausiau derės.

*Agurkai nepakenčia skersvėjo. Šiltnamį, kai labai įkaista, geriausia vėdinti per viršutines orlaides iš ryto. Neprošal palaistyti tarplysvius, takus.

*Vegetacijos pradžioje, kad augtų šaknys ir žiedai, daugiau reikia fosforo.

*Derėjimo metu gausiau tręšiama azoto ir kalio trąšomis. Kalis skatina agurkus auginti atžalas, vaisių užuomazgas.

*Šios daržovės nepakenčia druskingos žemės, todėl tręšiamos dažnai, bet saikingai, ypač per žydėjimą. Vienakartinė trąšų norma augalui ne didesnė kaip 10 g.

*Pasibaigus pirmajai derėjimo bangai, išskynus dalį nudžiūvusių lapų, agurkus neprošal atjauninti.

*Papildomai galima patręšti karbamidu (50 g / m2) ar kompleksinėmis trąšomis (0,2 proc). Didesnis derlius užauga tada, kai vaisiai derėjimo pradžioje skinami 3 kartus per savaitę. Juos geriau pjauti peiliu. Tai daroma anksti rytą. Nepaliekama peraugusių ar netaisyklingos formos vaisių. Tą dieną jie nelaistomi ir netręšiami.

*Pradėjusios kristi užuomazgos primena, kad dirvoje per mažai arba per daug drėgmės, trūksta maisto medžiagų, per vėsus oras ir žemė, laistoma šaltu vandeniu.

*Jei lapai tarsi apdegę, per daug azoto trąšų, per karšta. Reikia dažniau vėdinti šiltnamį, mažiau tręšti.

*Kai lapų pakraščiai šviesėja, atsiradę geltoni apvadai paruduoja, kraštai sukasi į viršų, džiūsta derančių augalų užuomazgos, trūksta kalio. Agurkus būtina tręšti kalio trąšomis.

*Kai lapai sukasi į apačią, augalams reikia kalcio. Reikia naudoti kalcio salietrą.

*Jei ūglių viršūnėse pasirodę jauni lapeliai tamsesniais žaliais kraštais sukasi žemyn, trumpėja tarpubambliai, stipriau auga šoninės atžalos, lapai storesni nei įprasta, agurkams trūksta boro.
Atsakyti
As palaisciau saviskius dilgelemis ir kiek suprantu jiems patiko,jau astuoni agurkai yra. ax.gif
Atsakyti
Regila, parašyk plačiau, kaip tu ten su tom garstyčiom darai? O su citrinos rūgštim, jaučiu, tikrai pamėginsiu thumbup.gif

uoga3, ačiū už info 4u.gif užsiseivinau - juk negali žinot, kada kokios info prireiks thumbup.gif

Atsakyti
Gal ir negerai bus ,išnešiau ir pasodinau lauke agurkų daigus ,jau su nemažais agurkėliais,lie augo šiltnamyje indeliuose,kaip tik atvėso orai ,ar nesustresuos jie man schmoll.gif
Atsakyti
Persodinti,gali numesti esamus ziedus. ax.gif
Atsakyti