Nuo seno yra tradicija, kad kūma turi savo pyragą, net ir vadinamas "Kūmos pyragas".
Ne kokios tetos, močiutės, o būtent kūmos.
Ir auka bažnyčiai nuo seno yra nuo kūmų pusės.
Suprantu, kai į krikšto tėvus eina jauni žmonės ( mokiniai pvz. , gali nežinoti tų visų plonybių, bet yra jų tėvai, paaiškina ).
Mes irgi uz viska susimokejom patys
Kriksto tevelis tik baznycioje paaukojo, o kriksto mamyte zadejo uz rubelius sumoketi, bet po sventes kazkaip pamirso
bet mes del to nesukame galvos, nes patys pasidarem viska kaip norejom ir neliko nepatenkintu, kad norejom brangesniu rubeliu, kitokio torto ar pan.
turejom svente tokia, kokios patys norejom
Manau, kad viską reiktų aptarti su krikštavaikio tėveliais iš anksto. Smulkiai išsiaiškinti, kur, kokios bus krikštynos, kaip jie patys ruošiasi ir t.t.
Antraip gausis kaip mano pažįstamiems- su džiaugsmu sutiko pakrikštyti draugų vaiką, nes patys vaikų neturi.. Ruošėsi tam. Ne tik krikšto rūbą ir žvakę pirko, bet ir tortą didžiausią užsakė, ir žaidimus, ir siurprizus, ir dovanėlės, ir šviečiančius žibintus pirko...
o rezultate....
susitiko su krikštavaikio tėvais bažnyčioje, pakrikštijo mažiuką... Ir vaiko tėvai pasiūlė eiti pasėdėti artimiausią kavinę... Radus laisvą staliuką, vaiko tėvas pasakė: "Rinkitės, ko norit, aš sumokėsiu"...
Po poros valandų abi šeimos pasuko skirtingais keliais....
Nebūtų šoko ir nusivylimo, jei būtų viską išsiaiškinę iki galo.. O vaiko tėvai, paklausti apie krikštynas, iki pat šventės kartojo, jog dar nežino, kur švęs- ar namuose, ar pas tėvus, ar kavinėje... Žmonių skaičiaus taip pat nežinojo
Tai jau pagal tokias šnekas aišku, kad neverta dėti dūšios ir investuoti į krikštynas.
Antraip gausis kaip mano pažįstamiems- su džiaugsmu sutiko pakrikštyti draugų vaiką, nes patys vaikų neturi.. Ruošėsi tam. Ne tik krikšto rūbą ir žvakę pirko, bet ir tortą didžiausią užsakė, ir žaidimus, ir siurprizus, ir dovanėlės, ir šviečiančius žibintus pirko...
o rezultate....
Nebūtų šoko ir nusivylimo, jei būtų viską išsiaiškinę iki galo.. O vaiko tėvai, paklausti apie krikštynas, iki pat šventės kartojo, jog dar nežino, kur švęs- ar namuose, ar pas tėvus, ar kavinėje... Žmonių skaičiaus taip pat nežinojo
Mes tai viskuo rupinames patys - rubeliais, zvake, tortu, auka baznyciai, vakariene restorane, ir kt. nes is krikstateviu nesulaukiam pasisiulymu kazkuo padeti
kai krikstamote man pasake, kad jai pasakyciau ka jai reik daryt, nes ji neturi laiko dometis ka per kirkstynas ji turetu daryt, tai man dingo visas noras jai kazka ir besakyt, tad viska susiruosem patys.. krikstatevis irgi tylus, nors labai norejo krikstateviu but. Truputeli nusivyliau jais, nes tikejausi bent siek tiek didesnes inicatyvos ir domejimosi, o atrodo, kad jiems visai nerupi, bet tikekimes tures laiko bent i krikstynas atvaziuot
QUOTE(medi @ 2010 08 07, 21:37)
Mes tai viskuo rupinames patys - rubeliais, zvake, tortu, auka baznyciai, vakariene restorane, ir kt. nes is krikstateviu nesulaukiam pasisiulymu kazkuo padeti
kai krikstamote man pasake, kad jai pasakyciau ka jai reik daryt, nes ji neturi laiko dometis ka per kirkstynas ji turetu daryt, tai man dingo visas noras jai kazka ir besakyt, tad viska susiruosem patys.. krikstatevis irgi tylus, nors labai norejo krikstateviu but. Truputeli nusivyliau jais, nes tikejausi bent siek tiek didesnes inicatyvos ir domejimosi, o atrodo, kad jiems visai nerupi, bet tikekimes tures laiko bent i krikstynas atvaziuot 
Mums tas pats buvo is kriksto tevo puses. Dabar isvis i uzsieny isvare, net neuzejo pries isvaziavima
cia individualiai pagal susitarima manau, musu krikstateviai mokejo uz vaiko apranga skraiste zvakutes papuosima, mes patys mokejomes uz baznycia, restorana mes su krikstateviais dalinomes per puse, nes krikstateviai konkreciai pageidavima pareiske kokiam restorane buti noretu , todel ir apsieme moketi dali islaidu nes mums tai buvo ne pagal kisene
per dukros krikstynas kriksto mama pirko visus drabuzelius ir torta,okriksto tetis mokejo baznycioj ir uz nuotraukas.
Mums tai tevai nieko net nesake isvis ir nesitare kas kaip tai bandem viska pagal tas tradicijas daryt, tai patys pasakem kad rubelius nupirksim ir uz baznycia sumokesim.
As kaip kriksto mama nupirkau rubelius, skraiste leliukui, zvake, skraiste sau ant rankos, padariau krikstynu laikrastuka. krikstatevis uz bazncia sumkejo, dovanas nupirkom bendrai. Zinau, kad dar kuma turetu torta ar pyraga atnesti, bet as nenesiau, kazkaip isgaravo visai, bet ir taip ten pora jau uzsakytu buvo, tai ir tai per daug buvo. O krikstatevis dar pora buteliu atveze ant stalo pastate.
Bet man taip nepatinka, nes tikslai net nezinojom ko reikia ko ne, gal ka patys turi, nes kai per krikstynas atvaziavau leliaus aprengt tai mociute vos ne savo kazkokius ten nupirktus dovanoms rubus pradejo kist, nes jai tie kur ji pirko(paprasti sliauztinukai) ale geresni, patogesni ir pan, bet grieztai pasakiau, kad tikrai ne, o jei taip norejo pries tai pasakyt reikojo.
Vienu zodziu patarimas ir tevams ir kriksto tevams- aiskiai susitarkite pries svente, kas kuo pasirupins, kad poto nekiltu kazkokiu problemu kai kazkas kazka pamirs o kazko bus dvigubai.
As kaip kriksto mama nupirkau rubelius, skraiste leliukui, zvake, skraiste sau ant rankos, padariau krikstynu laikrastuka. krikstatevis uz bazncia sumkejo, dovanas nupirkom bendrai. Zinau, kad dar kuma turetu torta ar pyraga atnesti, bet as nenesiau, kazkaip isgaravo visai, bet ir taip ten pora jau uzsakytu buvo, tai ir tai per daug buvo. O krikstatevis dar pora buteliu atveze ant stalo pastate.
Bet man taip nepatinka, nes tikslai net nezinojom ko reikia ko ne, gal ka patys turi, nes kai per krikstynas atvaziavau leliaus aprengt tai mociute vos ne savo kazkokius ten nupirktus dovanoms rubus pradejo kist, nes jai tie kur ji pirko(paprasti sliauztinukai) ale geresni, patogesni ir pan, bet grieztai pasakiau, kad tikrai ne, o jei taip norejo pries tai pasakyt reikojo.
Vienu zodziu patarimas ir tevams ir kriksto tevams- aiskiai susitarkite pries svente, kas kuo pasirupins, kad poto nekiltu kazkokiu problemu kai kazkas kazka pamirs o kazko bus dvigubai.
QUOTE(atele @ 2011 01 17, 17:30)
Siais laikis 100 dauguma duoda
Krikstyjamo vaikiuko tevai turetu tartis su kriksto tevais, kas uz ka mokes ir pan. Negalima visko uzkrauti tik kriksto tevams, arba tik tevams. Bet siaip manyciau, kad pagrinde uz viska vistiek turetu moketi patys tevai, juk tai ju vaikelio krikstynos, jie rengia, jiems to reikia ir t.t. Aisku, neskaitant aukos baznycioje, dovanos vaikeliui (kas jau be ko), dali kazkokiu smulkmeneliu...
Žinoma, kad viską pirksimės patys
Nesuprantu, kodėl kažkas kitas (t.y. krikšto tėveliai) tą turėtų daryti