Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumas ir gimdymas Anglijoje

QUOTE(mildukse @ 2010 05 01, 14:33)
Sveikos nestukes!!
...Beje, rupi ir man kaip cia su tom ismokom, nes jau kazkas klause. Mano sitaucijo tokia, kad as dirbu nuo sausio 26, tai neseniai baigesi trial. Bet musu kompanija mazyte, tai neaisku, kaip viskas ten srendziasi, man atrodo daugiau "patinka-nepatinka" budu, negu atsizvelgiant i istatymus... Gal kuri zinote, nuo kada cia galia eiti nestumo ir gimdymo atostogu? Tai as paskaiciauvau, kad jei mano gimdymas mazdauga pie sausio pradzia, tai tada jau koki lapkriti turetu isleist. Tai tada jau busiu apie 9 menesiu pradirbusi, tai gal gausiu kokias ismokeles, kaip manot? Butu neprastai, nes kitaip bus sunku... Mano draugas dirba, bet kol kas nedaug valandu, nes kazkaip muilina jam, tame bare, kur jis dirba, kad nera klientu, kad reikia daugiau valandu uzsitarnauti ir t.t. Taip kad bus sunku, bet bandysime auginti leliu!
...

4u.gif
Kaip supratau - isidarbinai dar ne nestuke?
Jei baigesi trial - (turint omeny 26 sav) - tai jau uzsidirbai valstybines dekretines (apie 124.00 svaru i sav.). I dekretines atostogas galima iseiti likus 11 sav iki leliuko gimimo T.y. nuo nustatytos gimdymo datos (pagal scana,o ne pagal paskut menesiniu pirma diena!) atsiskaiciuosi 11 sav - zinosi kada tiksliai anksciausiai gali iseiti oficialiai i dekretines. Beje, jei sveikatele leis ir jei noro bus - patarciau dirbti kad ir iki 1 men iki gimdymo - galesi ilgiau pabuti su vaikuciu! wink.gif Vis tiek po 39 savaiciu dekretiniu (apmokamu) kogero grysi i darbeli...

Ka turi omeny: ,,patinka - nepatinka" budu?
Siaip nestukes cia gina istatymai ir gan stiprus... Tik vistik geriau kogero kuo anksciau prasinesti RASTU darbelyje kad patapai nestuke - darboviete privalo suteikti TINKAMAS darbo salygas nestukei. Ir negali niekaip ismesti is darbo tada.

Dar bunant nestuke, 24 nestumo savaite galesi pildyti forma del ,,Sveikata nestume" 190.00 svaru - vienkartine ismoka vaisiams, darzovems nestukei nusipirkti (tai ne pasalpa). Ja gauna visos nestukes. thumbup.gif
Dvi kitos ismokos - gimus vaikuciui - vaikucio pinigeliai. Ir dar viena vienkartine ismoka tik jau vaikiukui gimus - jei atitiksite reikalavimus - 500.00 svariuku - susipirkti vaikiukui butiniausius daiktelius.

Man tai is viso juokingai viskas susikloste - 1,5 metu daug dirbau, o patapusi nestuke - isviso nebegalejau dirbti. Va taip ir prasirgau visa nestuma iki dekretiniu. Tai absurdas - darboviete net dekretiniu negali man moketi - valstybe mokes! doh.gif
As irgi labai pergyvenau pradzioj. kad mano pajamos zenkliai sumazejo: vietoj mazdaug 230.00 pradejau gauti ligos pinigelius 79.00. unsure.gif MB dirba, poreikius susimzinom, daugiau namie gaminu. Carbootai, ebay ir parduotuveles (kai kainas apsiziuri ir tik paskui perki), ,,papigiai" parduotuveles,... Ir dabar likus 1 men iki gimdymo - galiu drasiai sakyti - musu vaikiukas tures daugiau nei is tikruju jam reiketu. Ir kokybisku, geru daiktu. Ir sau dar kai kuriu nauju daiktu papildomu (,,vdrug atvejui") isigijau: Tommy Pee pientrauki elektrini, tos pacios firmos mikrobangini sterilizatoriu ir buteliuku ir termosiukus du.

Tik nepergyvenkit - jus nestukes!!! Mums LABAI svarbu vidine ramybe ir geros emocijos - vaikiukas tikrai jaucia viska - pacios tai pajausit. mirksiukas.gif O kiekvienas vaikiukas ateidamas i si pasauli atsinesa ir savo sekme - kad ir pinigeliu nelabai bus, bet atsiras ir lovyte, ir drabuziukai, ir vezimelis,... 4u.gif

Papildyta:
QUOTE(Mazgea @ 2010 05 01, 18:36)
... ai raminu save jei vertejo nebus nesiuosi savo laptopa ir per verteja as pasikalbesiu  lotuliukas.gif  google visagalis  thumbup.gif

Tikrai nesigedyk kad nemoki kalbeti graziai angliskai! Cia tikrai daug ir tokiu, kurie sunkiai kalba angliskai, ir dalis tokiu kurie is viso nekalba angliskai. Poliklinikos jau daug kartu susidure su tokiais atvejais. Tai, kaip viena mamyciuke jau patare - paprasyk kad pakartotu ka pasake, jei ka - paprasyk kad truputi leciau kalbetu - dauguma darbuotoju iskart ,,pagauna kampa" ir paprastesniais aiskesniais zodziais ir aiskiau pradeda kalbeti. mirksiukas.gif

Prisiminiau atveja lotuliukas.gif Pasiskyrus apointmentui (prisiiregistravimui poliklinikoje) - man reception moteriske padave buteliuka ir paaiskino ir rankom parode - sysiuka rytoj atsinest reiks ateinant. As susimeciau - man menesines... Tu specifiniu zodziu su medicina nemoku - nesusiduriau niekada... doh.gif Tai as ir meginu aiskinti: Sorry, I am bleeding". Ta moteriske tik akis ispute ir issiziojo... As: ,,dont worry - it is normal - monthly...". doh.gif lotuliukas.gif Kogero buvau raudonesne uz raudonaji burokeli. lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif Tada moteriske placiai nusisypsojo ir ranka numojo: ,,Its ok.". lotuliukas.gif Va kaip buna. Svarbu - issiaiskinti!!! mirksiukas.gif

Oho kokiais romanais pradejau rasyti... Itariu - laikas uzvalgyt... lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo p Raganyte: 01 gegužės 2010 - 21:29
QUOTE(mirrra @ 2010 05 01, 20:17)
SVEIKA.sveikinu ir tave. deja as net ne Londone...as vidurio Anglijoje esu smile.gif

Aciu aciu smile.gif Gaila, kad ne Londone verysad.gif
Atsakyti
Raganyte, be galo dekoju uz tokia issamia info!! Dabar truputi nusirito akmuo nuo sirdies. Nors is tiesu tu esi teisi, sakydama, kad reikia maziau jaudintis del pinigeliu, nes viskas, ko is tikruju reikes, atsiras, o jei ne, vadinasi ne taip jau ir reikalinga cool.gif
Is tiesu, tai jau kaip tau viskas suskloste, tai nepavydetina... Turbut stresiuko apturejai gerokai... Ir vistiek tiek daug pozityvumo thumbup.gif Saunuole!
Tai jei as teisingai supratau, tai jei isdirbai tas 26 savaites, tai uzsidirbai valstybine pasalpa? Cia turi omeny iki nestumo, ar iki isejimo i dekretines? Nes as siuo metu esu isdirbusi 3 menesiukus, isidarbinau tai dar ne nescia, cia tik dabar nestuke.gif Bet kai jau reikes i dekretines, tai tikrai busiu isdirbus puse metu. Nes kazkaip pas mus tas trial tik trys menesiai, o ne 6...
Siaip ar taip, as labai pritariu, kad reikia nepergyventi, saugoti vidine ramybe ir viskas bus gerai thumbup.gif
O kaip del gimdymo, Raganyte? Jau juk taip arti... Nebaisu? mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mildukse @ 2010 05 02, 15:08)
...

Tai jei as teisingai supratau, tai jei isdirbai tas 26 savaites, tai uzsidirbai valstybine pasalpa? Cia turi omeny iki nestumo, ar iki isejimo i dekretines? Nes as siuo metu esu isdirbusi 3 menesiukus, isidarbinau tai dar ne nescia, cia tik dabar  nestuke.gif  Bet kai jau reikes i dekretines, tai tikrai busiu isdirbus puse metu. Nes kazkaip pas mus tas trial tik trys menesiai, o ne 6...
Siaip ar taip, as labai pritariu, kad reikia nepergyventi, saugoti vidine ramybe ir viskas bus gerai  thumbup.gif
O kaip del gimdymo, Raganyte? Jau juk taip arti... Nebaisu? mirksiukas.gif

Ner uz ka wink.gif Nestukes kogero visos turi milijonus klausimu galvelese...
Dabar tik pamaciau tavo liniuote. 4u.gif uj, jus dar maziukai.. wub.gif Niekis, laikas greit eina... wink.gif 4u.gif
Taip, pas mus irgi 3 men bandomasis laikotarpis darbe. smile.gif A, as is pradziu nesupratau ka turejai omeny trial. doh.gif
Taip,tavo atveju, kai pradirbsi 26 savaiteles - busi uzsidirbusi valstybines dekretines (nors ir del nestumo ar dar del konors pradetum imti bilioteni). Jei mestum darbeli - nezinau ar gautum dekretines - tikriausiai taip, nes butum pradirbus tas 26 sav. Tik maziausiai i sav turi uzdirbti lygtai 30 svaru!!!
Jei dirbsi ir toliau iki pat isejimo i dekretines - tada gausi truputi daugiau pirmus tris dekretiniu menesius po 90 proc. savo algos, o likusius menesius - tokia pat sumele kaip ir valstybiniu dekretiniu. Darbovietes dekretinems gauti - reikia uzdirbti i savaite ne maziau 95 svarus!
Nezinau tavo pajamu, bet jei ir apie 200.00 per savaitele - tikrai sakyciau jau vienas is geriausiu variantu svieciasi del dekretiniu (jei dirbtum kad ir beveik iki pat gimdymo). 4u.gif Bet svarbiausia - tavo ir leliuko sveikatele!!! mirksiukas.gif

Del mano gimdymo... A ko bijot? biggrin.gif Kaip bus lemta - taip bus...
Be to, paskutine gimdymo minute gali vaikutis netinkamai pasisukti - ir daryk ka tu nori su savo planais - isves Cezari daryti... lotuliukas.gif Daug kas prognozavo kad gimdysiu tikrai anksciau - labai sunki nestumo pradzia buvo - tik guledavau ir dziaugdavausi kad kvepuoju (net pasishopinti nebreikedavo eiti lotuliukas.gif )... Bet vaikiukas gan draugiskas - labai ,,netobulina" mano sonkauliu - lyg ir su patogumais ten isikures... wub.gif

Del gimdymo namu - tikrai visokiu gimdymo istoriju prisiklausyti galima. Bet vis tiek - kad ir ,,auksiniuose gimdymo namuose" gali pasitaikyti nekokiu gydytoju... wink.gif
Svarbu koki sutiksi... Ir maximuma padaryti, kad imanoma savo jegomis (atsipalaidavimas, koncentracija, kvepavimas - naturaliu oxigenu gamyba, laiku stumimas - kad plysimo sansus sumazinti,...). 4u.gif
Turi dar daug nuostabaus laiko - spesi apsisviesti ir pasiruosti. nestuke.gif thumbup.gif

Atsakyti
del dekretiniu tai pasiziurekit direct.gov.uk puslapy(nemoku tiesioginio linko idet).
dar galima eit i citizen advice bureu-jie yra prie kiekvieno counsilo ir teikia nemokama pagalba,informacija
Atsakyti
Merginos, ar zinota kada nestukes siunciamos nekomamam tikrinimui pas okulista ir dantista?
Atsakyti
QUOTE(Selva @ 2010 05 03, 17:24)
Merginos, ar zinota kada nestukes siunciamos nekomamam tikrinimui pas okulista ir dantista?

na specialiai nieks nesiuncia(cia mano ligoninej),bet gavus nhs kortele,vaistai,dantistas nemokamai nestuke.gif ir mamom kol vaikui sueis 1 metai.
Atsakyti
na va, prisijungsiu ir as prie UK nestukiu nestuke.gif ax.gif blush2.gif 4u.gif bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(js. @ 2010 05 03, 18:15)
na specialiai nieks nesiuncia(cia mano ligoninej),bet gavus nhs kortele,vaistai,dantistas nemokamai  nestuke.gif  ir mamom kol vaikui sueis 1 metai.

o ta kortele gauna kiekviena nescioji? ar kaip? smile.gif
Papildyta:
QUOTE(mirrra @ 2010 05 04, 08:02)

ir kaip ja galima gauti , kur kreiptis?
Atsakyti
QUOTE(mirrra @ 2010 05 04, 10:03)
Papildyta:

ir kaip ja galima gauti , kur kreiptis?

Taip, ta kortele gauna kiekviena nescioji, taip pat ir mamytes (auginancios vaikiuka iki 1 metu). Isduodama nemokamai. Nestukems del jos - kreiptis pas midwife, jei ka - ir gydytojas gal gali tureti ta forma - drasiai klauskit nestumo kad ir pirma diena! 4u.gif

Dar ta kortele isduodama zmonems, gyvenantiems ,,ant pasalpu". Bet cia jau priklausomai nuo situacijos...
Kai as nuejau pas savo privacia dantiste angle Anglijoj - ji pirmiausia paklause: ar pasalpas pradejai gauti, kad nori naudotis ta kortele? Sakau - nea, nestuke patapau. unsure.gif Gaila, bet mano dantiste nedirba su ,,nhs", ji tik su privaciais klientais dirba. O kaip suprantu - su ta nemokama kortele ateinancius klientus aptarnauga daugelis gydytoju: ,,nuskausmina, israuna, paleidzia principu"... - nesicackina per daug...
Zinoma, tai vis geriau, nei sedet be pinigu ir su skaudanciu dantim! 4u.gif
P.S. Nestumo vidury buvau profilaktiskai pasitikrint dantuku, tai zygiavau pas toki dantista, kuris priima ta kortele. Man tik apnaseles nuvale, nes nebuvo ka dar daugiau nuveikt. biggrin.gif Aptarnavimas - tikrai niekuom nesiskyre nuo privataus. Dantukus krapstinejo/apziurinejo - ne ka prasciau uz privatu. Tik akmenukus/apnaseles salino taip ,,ant greicio". ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo p Raganyte: 04 gegužės 2010 - 12:08
Sveiki mamukai wink.gif na va pagaliau pavyko ir man prisiregistruoti wink.gif 4u.gif as tajp pat anglijoj smile.gif antrus metelius jau cia darbuojuosi ir va jau 14savaiteliu kaip laukiam savo pirmagimio nestuke.gif ax.gif thumbup.gif truputi baisoka ne savo salyje,bet manau kad ne as pirma ne as paskutine thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(p Raganyte @ 2010 05 04, 11:03)
Taip, ta kortele gauna kiekviena nescioji, taip pat ir mamytes (auginancios vaikiuka iki 1 metu). Isduodama nemokamai. Nestukems del jos - kreiptis pas midwife, jei ka - ir gydytojas gal gali tureti ta forma - drasiai klauskit nestumo kad ir pirma diena!  4u.gif

Dar ta kortele isduodama zmonems, gyvenantiems ,,ant pasalpu". Bet cia jau priklausomai nuo situacijos...
Kai as nuejau pas savo privacia dantiste angle Anglijoj - ji pirmiausia paklause: ar pasalpas pradejai gauti, kad nori naudotis ta kortele? Sakau - nea, nestuke patapau.  unsure.gif Gaila, bet mano dantiste nedirba su ,,nhs", ji tik su privaciais klientais dirba. O kaip suprantu - su ta nemokama kortele ateinancius klientus aptarnauga daugelis gydytoju: ,,nuskausmina, israuna, paleidzia principu"... - nesicackina per daug...
Zinoma, tai vis geriau, nei sedet be pinigu ir su skaudanciu dantim!  4u.gif
P.S. Nestumo vidury buvau profilaktiskai pasitikrint dantuku, tai zygiavau pas toki dantista, kuris priima ta kortele. Man tik apnaseles nuvale, nes nebuvo ka dar daugiau nuveikt.  biggrin.gif Aptarnavimas - tikrai niekuom nesiskyre nuo privataus. Dantukus krapstinejo/apziurinejo - ne ka prasciau uz privatu. Tik akmenukus/apnaseles salino taip ,,ant greicio".  ax.gif

Aisku, as ta kortele jau turiu. As irgi supratau, kad ne visi dantistai priima nhs ir toli grazu ne visi stengiasi taisyti dantukus. Bet man pasirodyti tikrai reiketu- itariu, akd turiu pora skyluciu, be to gerai butu ir karunele gauti ax.gif Bet as nusiteikusi, kad karunelei teks palaukti gimdymo...

Taip pat noreciau apsilankyti pas okulista, nes esu trumparege, seseriai del regejimo neleido naturaliai gimdyti, tad ir as noreciau pasitikrinti, nerizikuoti. Kaip suprantu, tiesiog reikia eiti i optikas ir klausti, ar priima su maternity kortelem g.gif
Atsakyti