QUOTE(linamog @ 2009 10 16, 11:09)
Kruva terminu gudriu...
Kiekvieno gyvo organizmo statybinė medžiaga yra ne riebalai, ne angliavandeniai, o baltymai. Suvalgius, tarkime, mėsos virškinimo traktas ją suvirškina - apsistojant ties baltymais, tai atliekamas jų ilgų grandinių skaidymas į mažesnias, paprastesnes, kurios žarnyne absorbuojamos ir patenka į kraujotakos sistemą. Toliau, kraujas "supaprastintas" baltymų grandines perduoda ląstelėms, kurios jų pagalba atlieka regeneraciją, t.y., jeigu reikia, tai "susiremontuoja", taip pat formuojamos naujos ląstelės (daugiausia odos, raumeninio audinio, kt.). Tokių statybos darbų pagrindas yra organizmo sugebėjimas iš paprastų baltybų grandinių sintezuoti sudėtingas jų grandines. Ne tik kad efektyviai, bet kad ir išvis vyktų baltymų sintezė reikalingas nitro (azoto) oksidas. Ar pakankamai aiškiai paaiškinau krūvą gudrių terminų?
QUOTE(daivulka78 @ 2009 10 16, 11:12)
Tikrai taip. L-argininas yra amino rūgštis, kurios organizmas negali pats pasigaminti. Organizme jis gamina nitro oksidą, suriša laisvuosius radikalus, palaiko normalų cholesterolio kiekį, greitina riebalų metabolizmą. Didelė jo koncentracija yra lazdyno, žemės riešutuose, migdoluose, taip pat razinose.