Narsydama radau info.. gal kam bus idomi
Didelę reikšmę gastrito gydymui turi dieta. Ūminio gastrito atveju, ligoniui plaunamas skrandis ir duodama tik gerti saldytos šiltos arbatos. Vėliau kurį laiką patartinas skystas šiltas maistas (kisielius, klijinga perkošta sriuba, košė, troškinta liesa mėsa, žuvis, minkšti virti kiaušiniai, baltos duonos džiūvėsiai).
Sergant šia liga REKOMENDUOJAMA:
· Neriebi mėsa ir žuvis, paukštiena. Produktai vartojami sumalti. Patiekalai virti arba lengvai pakepinti, bet be džiūvėsėlių ar miltų.
· Sriubos mėsiškos, žuvies, grybų, daržovių, kruopų.
· Natūralus pienas tik patiekaluose, rūgštūs pieno produktai, varškė, skystai virti kiaušiniai, omletas.
· Ilgai virtų kruopų košės, virti makaronų patiekalai.
· Virtas šviežias jautienos kumpis, neaštrus sūris, išmirkyta kapota silkė.
· Žalios ir virtos daržovės, kepti ir virti obuoliai, apelsinai, mandarinai, vynuogės, braškės, avietės, minkštos kriaušės.
Cia tik idomiai grybu

, apelsinai, mandarinai galvojau ju negalima
http://comeniuslt.bl...ritas_4254.htmlNaudingos medžiagos cia kaip jusu jau kalbeta apie linus, alijosiu ir kita..
Dažniausiai tikslios stemplės rauko atsipalaidavimo sutrikimo priežastys nėra žinomos, bet yra daugelis veiksnių, turinčių įtakos refliukso atsiradimui:
Tarpinė išvarža. Jos metu skrandis išlenda per diafragmą, neleisdamas diafragmos raumenims uždaryti apatinio stemplės galo. Stemplė lieka atvira ir skrandžio rūgštis gali patekti į ją;
Antsvoris. Nutukusiam žmogui didelis riebalinio audinio kiekis didina spaudimą į skrandį ir taip palengvina rūgštaus turinio patekimą atgal į stemplę;
Nėštumas. Jo metu padidėjusi ir pakilusi gimda spaudžia skrandį, sudarydama didesnį slėgį viduje, kas padidina refliukso tikimybę. Be to, hormonų pokyčiai nėštumo metu sukelia dažną stemplės sfinkterio atsipalaidavimą;
Valgymas. Įrodyta, kad kuo labiau skrandis yra išsiplėtęs ir pilnas maisto likučių, tuo yra didesnė rūgštaus turinio patekimo atgal į stemplę tikimybė. Valgant riebų maistą ir vartojant alkoholį, refliuksas kartojasi itin dažnai, kadangi tiek riebalai, tiek alkoholis slopina medžiagų apykaitą ir taip lėtėja skrandžio ištuštėjimas. Rėmens atsiradimą gali skatinti ir aštrių maisto produktų, šokolado, mėtos, gausus kavos vartojimas, persivalgymas ar užkandžiavimas nakties metu;
Tabakas. Tabake esančios medžiagos sutrikdo stemplės sfinkterio veikimą, sulėtina maisto pasišalinimą iš skrandžio ir padidina skrandžio rūgšties gamybą;
Vidurių užkietėjimas ir dujų kaupimasis. Šie virškinimo sistemos funkcijų sutrikimai didindami spaudimą pilve skatina refliukso atsiradimą;
Netinkama miegojimo ar gulėjimo poza. Norint išvengti refliukso pasikartojimo, rekomenduojama 10-15 cm pakelti galvūgalį ir nemiegoti iškart pavalgius, staigiai nesilenkti ir nesikelti.
Sveiko maisto avantiūra
Turbut jau visoms viskas skaityta ir zinoma
Laimė - tai gera sveikata ir bloga atmintis. Ingrid Bergman