Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam duoną orkaitėje

QUOTE(@asta @ 2011 05 08, 22:59)
O aš pradėjau dėt į neįkaitintą orkaitę. Temperatūrą nustatau 230 laipsnių ir taip  vadinamą 3D kaitinimą- karšto oro pūtimą. Taip kokias 10-15 min. Tada sumažinu kaitrą iki 180 laipsnių ir dar valandėlę kepu.


kiekvienas atranda sau tinkamiausią variantą atsižvekgiant į orkaitė ypatumus.
Bandžiau ir aš kelis kart dėt į šaltą orkaitę, man nepasiteisino.
O įjungus ventiliatorių realiai temperatūra būna aukštesnė nei be jo.
Atsakyti
QUOTE(marmari @ 2011 05 08, 17:27)
Jau kaip savimi nusivyliau, nepavyksta man ruginės duonos iškepti verysad.gif  cray.gif


Parašysiu receptą iš rusų kalbos verstą. Man pavyko iš pirmo karto, visiems buvo skani, tik man rūgštoka. Gal ir jums pravers

600 g raugo
600 g ruginių miltų
3 a.š. druskos
3 v.š. aliejaus
3 v.š. medaus
210 ml vandens

Į miltus sudedame raugą, druską, aliejų, medų, pamažu pilame vandenį ir išmaišom minkštą tešlą. Pastaba - tešla bus labai lipni ir miltų pridėjimas nieko nepakeis. Todėl geriau jų nepridėti ir kepti duoną formoje.

Išminkytą tešlą dedame į indą, pabarstome miltais ir uždengę plėvele statome į šaldytuvą maždaug parai.

Po paros dedame į formą (aš kloju popieriumi) ir kildiname jau šiltai 2-3 val. (per tą laiką tešla turi padidėti 2-3 kartus.

Tada kišam į įkaitintą iki 250 laipsnių orkaitę su skarda vandens apačioje. Ir aš kepu pagal Terrą - 10 min. - 250 laipsnių, 15 min. 180 laipsnių, paskui išimu vandenį ir dar kepu apie 20 min. Pluta nepridega, vidus iškepa.

Pabandykite tokį variantą, gal pavyks ir patiks mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo laukinukė: 09 gegužės 2011 - 15:13
QUOTE(marmari @ 2011 05 08, 17:27)
Jau kaip savimi nusivyliau, nepavyksta man ruginės duonos iškepti verysad.gif 

man irgi pasirode kepimo temperatura kiek per zema g.gif ir siaip, manau kad gera rugine duona issikepti yra menas 4u.gif mano akimis tokios duonos tesla turi buti 3-4 dienas barndinama.

QUOTE(@asta @ 2011 05 08, 21:59)
O aš pradėjau dėt į neįkaitintą orkaitę.

visoms duonoms tikrai netinka toks varijantas blush2.gif bet jei Jums pasitvirtino tai puiku thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2011 05 09, 22:01)

visoms duonoms tikrai netinka toks varijantas 

Sutinku,tikrai visoms netinka. Ypač jei naudota mielinė tešla.
Atsakyti
O as siulyciau issikepti pagal malsenos pasiulyta recepta, gaunasi skani rugine duona, as tik cukraus daugiau dedu ir kepu 1:15 (duona dedu i neikaitinta orkaite) 200 C temperaturoje. Viskas gaunasi kuo puikiausiai mirksiukas.gif duona
Atsakyti
QUOTE(rasiukas_spinduliukas @ 2011 05 10, 10:32)
O as siulyciau issikepti pagal malsenos pasiulyta recepta, gaunasi skani rugine duona, as tik cukraus daugiau dedu ir kepu 1:15 (duona dedu i neikaitinta orkaite)  200 C temperaturoje. Viskas gaunasi kuo puikiausiai mirksiukas.gif duona

Pagal šį receptą prasidėjo mano duonos kepimo istorija,bet kažkas jame ne taip,nes duona praktiškai nekildavo.... Ir ne vienai man... Girdėjau ne vieną tokį atsiliepimą. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(@asta @ 2011 05 10, 14:01)
Pagal šį receptą prasidėjo mano duonos kepimo istorija,bet kažkas jame ne taip,nes duona praktiškai nekildavo....  Ir ne vienai man... Girdėjau ne vieną tokį atsiliepimą.  ax.gif

Lygiai tas pats ir man pagal šį receptą duona nekildavo. g.gif
Atsakyti
Kepiau šiandien vėl, verysad.gif
aukštesnėje temperatūroje,pradėjau nuo 220 baigiau 180,
šlapia doh.gif doh.gif doh.gif
Kepu be karšto oro pūtimo,ventiliatoriaus,gal jis turi kokią įtaką doh.gif
prarandu viltį išsikeppti duoną namie
kiek galiu į konteinerį mesti doh.gif doh.gif
duona graži atrodė,kai prappjoviau verkti norėjosi
kur čia paslaptis? g.gif
Atsakyti
QUOTE(marmari @ 2011 05 10, 22:42)
Kepiau šiandien vėl,  verysad.gif
aukštesnėje temperatūroje,pradėjau nuo 220 baigiau 180,
šlapia  doh.gif  doh.gif  doh.gif
Kepu be karšto oro pūtimo,ventiliatoriaus,gal jis turi kokią įtaką doh.gif
prarandu viltį išsikeppti duoną namie
kiek galiu į konteinerį mesti doh.gif  doh.gif
duona graži atrodė,kai prappjoviau verkti norėjosi
kur čia paslaptis? g.gif


o leidot jai atvėst, ar karštą pjovėt?
Kepat vis pagal tą patį receptą?
Ar prieš kepant jums ji būna iškilus (daugmaž padvigubėjus)?
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2011 05 11, 00:14)
o leidot jai atvėst, ar karštą pjovėt?
Kepat vis pagal tą patį receptą?
Ar prieš kepant jums ji būna iškilus (daugmaž padvigubėjus)?

na,ji būna tokia korėta,ar padvigubėjusi negaliu atsakyti tiksliai
kepu pagal tą ptį receptą,draugei gaunasi,jos mamai irgi
receptas toks:
1,2l šilto vandens
1kg ruginių miltų
1 stiklinė kviečių sėlenų
1stiklinė 4-5 grūdų dribsnių
1 stiklinė linų sėmenų
1 stiklinė saulėgrąžų
1 stiklinė cukraus
3arb.š druskos
o raugą laikau šaldytuve,taip gavau pirmą,dabar kaskart atsidedu rolleyes.gif
pjoviau po geros valandos,bet kad lipo peilis prie duonos doh.gif jau man aišku buvo
bet mano nuostabai,po nakties ji kažkiek apdžiūvo,tai gal suvalgysiu doh.gif doh.gif
nes jau taip mesti gaila verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(marmari @ 2011 05 11, 14:25)
na,ji būna tokia korėta,ar padvigubėjusi negaliu atsakyti tiksliai
kepu pagal tą ptį receptą,draugei gaunasi,jos mamai irgi
receptas toks:
1,2l šilto vandens
1kg ruginių miltų
1 stiklinė kviečių sėlenų
1stiklinė 4-5 grūdų dribsnių
1 stiklinė linų sėmenų
1 stiklinė saulėgrąžų
1 stiklinė cukraus
3arb.š druskos
o raugą laikau šaldytuve,taip gavau pirmą,dabar kaskart atsidedu rolleyes.gif
pjoviau po geros valandos,bet kad lipo peilis prie duonos doh.gif jau man aišku buvo
bet mano nuostabai,po nakties ji kažkiek apdžiūvo,tai gal suvalgysiu doh.gif  doh.gif
nes jau taip mesti gaila verysad.gif


Čia ir turėtų būti šlapoka turbūt, kiek įsivaizduoju, tokia kaip sveikuolių duona. Ruginė visada limpa prie peilio, jei karštą pjaunu. pabandykite truputį daugiau miltų įdėti. Arba galiu duoti kitokio raugo smile.gif Tik nežinau, kuriam mieste. Tada pagal kitokį receptą (arba visai be recepto galima kepti. smile.gif O šiaip nepasiduokite, pabandykite kitokių receptų, turi pavykti. Raugą aš dariausi iš čia: Raugas. Kepu pagal įvairius receptus. Sėkmės.

Papildyta:
QUOTE(saulyte33 @ 2011 05 06, 10:52)
Kaip iškepti ruginę duoną, kad jos vidus būtų nešlapias, o viršus neapdegęs?

Man labai pasiteisino dėti į gerai įkaitintą orkaitę (apie 20 min. pakaitinu ant 240 laipsnių, įdedu 10 min., po to 200). Dar reikia atitaikyti tešlą, su tuo vargau gal pirmą pusmetį, kol kepiau duoną, vis sukrisdavo... Pradėjau kietesnę minkyti. Reikia sulaukti, kad gerai iškiltų, taip pat raugą turėti stiprų, galima pridėti ir kvietinių miltų - geriau kyla.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo letuciux: 11 gegužės 2011 - 15:38
QUOTE(marmari @ 2011 05 11, 14:25)
na,ji būna tokia korėta,ar padvigubėjusi negaliu atsakyti tiksliai
kepu pagal tą ptį receptą,draugei gaunasi,jos mamai irgi
receptas toks:
1,2l šilto vandens
1kg ruginių miltų
1 stiklinė kviečių sėlenų
1stiklinė 4-5 grūdų dribsnių
1 stiklinė linų sėmenų
1 stiklinė saulėgrąžų
1 stiklinė cukraus
3arb.š druskos
o raugą laikau šaldytuve,taip gavau pirmą,dabar kaskart atsidedu rolleyes.gif
pjoviau po geros valandos,bet kad lipo peilis prie duonos doh.gif jau man aišku buvo
bet mano nuostabai,po nakties ji kažkiek apdžiūvo,tai gal suvalgysiu doh.gif  doh.gif
nes jau taip mesti gaila verysad.gif


pabandykit pamažint šiek tiek vandens, dalį ruginių miltų pakeist kvietiniais (pvz kokius 200 g), neperkildinkit, nes čia gaunas gan skysta tešla ir kuo labiau ji rūgsta, tuo labiau skystėja.
Pjaukit kai visiškai atšąla.
Atsakyti