QUOTE(:-)as @ 2010 03 12, 16:23)
gal butu galima isamiau...
Tas metodas turi ir pavadinimą, kurio aš sėkmingai niekaip negaliu prisiminti.
Paprastai alkoholikas su skirtingais žmonėmis bendrauja skirtingai.
Vienas ratas yra tie, su kuriais jis geria, su kuriais jis leidžia sau būti pakankamai atviras(nebūtinai tik su kartu geriančiais), jiems jis mažai meluoja, arba visai nemeluoja apie savo gėrimą.
Kitas ratas, tai žmonės, kuriems jis aiškina, kad dėl tokios ar kitokios priežasties gėrė, bet jei tik norėtų arba būtų reikalas- negertų. Arba kuria kiekvienam skirtingas istorijas.
Dar būna ratas žmonių, nuo kurių alkoholikas slepia, maskuoja patį gėrimo faktą. Dažniausia tai būna darbdavys, juk nepasakys, kad nebuvo darbe, nes užgėrė, bet nebūtinai tik darbdavys, gali būti tokių žmonių, prieš kuriuos alkoholikas dedasi visai negeriančiu.
To metodo esmė yra įvaryti alkoholiką į kampą. Paprastai suorganizuojamas toks susiėjimas, kur dalyvauja žmonės iš visų jo bendravimo ratų. Alkoholikas būna priverstas kiekvieno iš jų išklausyti, bet tik ne moralų, o tiesiog garsiai ir prie visų pasako kiekvienas iš savo varpinės: "aš žinau, kad tu esi priklausomas nuo alkoholio. Suprantu, kai tu ieškai pasiteisinimo sau, dėl savo negalėjimo kontroliuoti gėrimą, perkeli priežastis ir atsakomybę ant kitų. Žinau, kai tu bandai išsigalvoti kokią priežastį ir taip paslėpti savo priklausomybę...." na tipo panašiai.
Visi kartu paprašo alkoholiko jiems nemeluoti ir nekurti istorijų ar prieš juos nebebandyti kažkaip save pateisinti. Visi patvirtina, kad supranta, jog tai liga, bet už savo poelgius alkoholikas turi atsakyti pats ir tik pats.Visi patvirtina, kad palaikys alkoholiką, jei jis nuspręstų gydytis. Niekas nenurodinės kaip jis turėtų tai padaryti, būdą jis turi pasirinkti pats.
Tuo susiėjimas ir baigiasi, be jokių debatų, be jokio alkoholiko pasiaiškinimo, ar pažadų dalijimo. Tiesiog susirinko, pasisakė ir išsiskirstė. Tik darbdavys gali duoti terminą "arba arba" ir pareikalauti ataskaitų apie alkoholiko gydymąsi.
Po tokio susirinkimo labai svarbu, kad visi laikytųsi neutralios pozicijos, jokių moralų, jokių priekaištų, jokių išvedžiojimų apie gėrimo priežastis "tu negali valdyti gėrimo, bet turi atsakyti už savo poelgius ir jų pasekmes" taškas.
Amerikoje tai labai paplitęs būdas, žinau keletą tokių bandymų ir Lietuvoje, bet jiems pasisekė, nes darbdaviai buvo patys AA, jie suprato kas ir kodėl daroma.
QUOTE(:-)as @ 2010 03 12, 16:39)
kaip kalbeti su zmogumi kad jis visa sita suprastu.....?????????????kad sugebetu buti blaivus........?
isvaziavau i svecius ir sake pabus su vaiku,tik nesijaudink....vaziavau nakvynei....velus vakaras(vakar)jis jau girtas,vaikas sake miega...siandien kaip akis isdegusi lekiu namo,per puse lietuvos,ziureti kaip mano vaikas,o gi namie vyriokas su broliu girti lovoj guli,mazius kompiuteriu zaidzia,vyrui mano is ranku telefonas neiskrenta(rasinejas sms)o skype randu naujos"drauges"duomenis ir ju pokalbi...iseina brolis is mano namu iseina ir jis...maciau kad masinoj budamas pasitikrino pinigine ir rasinejo sms ir isvaziavo...oas kaip visada su vaiku namie...kuo toliau tuo labaiu isitikinu kad ateina laikas......
PAKILK,ZMOGAU, IS DULKIU IR PUVESIU.
PAKILK,ZMOGAU, IR ZMOGUI RANKA DUOK....
nebera jegu nei kovoti,nei stengtis.....pavargau...
Niekaip. Deja, artimiausius žmones sunkiausia išgirsti. Visą tai, ką jie sako turi išanksitinį tikslą- kad alkoholikas negertų, o ne- kad alkoholiką suprastų. Taip gaunasi natūraliai, alkoholikas negirdi ką jūs sakote, jūs negirdite ką sako alkoholikas. Nėra jokios prasmės burną aušinti, reikia tiesiog leisti alkoholikui ant savo užpakalio patirti gėrimo pasekmes, neprisiimant sau nei atsakomybės, nei kaltės.
Tu gali tik realiai įvertinti riziką, tarkim, dėl vaiko palikimo. Pvz. jei žinai, kad vyras nekontroliuoja gėrimo, tai jam palikti vaiką per didelė rizika.
Tau reikia sau atsakyti "ar aš noriu/galiu gyventi su alkoholiku", nes kitaip jau nebus, net jei vyras ir susiims, išmoks blaiviai gyventi, rizika atkristi išliks kas dien.
"Prieš kažką smerkiant,užsidėk jo batus ir praeik jo kelią, paragauk jo ašarų, pajusk jo skausmą...Užkliūk už kekvieno akmens, už kurio jis buvo užkliuvęs...Ir tik po to kalbėk,kad tu žinai kaip reikia teisingai gyventi..."
Gyvenime 10 procentų priklauso nuo to, ką darote, ir 90 procentų - kaip į viską reaguojate. (Irving Berlin)