Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių kalbos redaktorės

QUOTE(Vitalija @ 2010 09 14, 10:08)
šauksmininkinių nusivylusių nustebtukų tuštumai nusakyti formą.

Oho! Kelis kartus perskaičiau, kol supratau biggrin.gif .
Atsakyti
QUOTE(akebija @ 2010 09 14, 10:00)
Na, nežinau. blush2.gif Net nedrįsčiau suabejoti, kad VLKK žino blogiau už mane. Maniau, ten pasitikrinusi, galiu būti rami. g.gif

Čia ne žinojimo, o požiūrio reikalas. Kalba - ne matematika, čia dažnai gali būti ne vienas teisingas atsakymas. Jei jus įtikina tos rekomendacijos, tai valio - manęs kartais neįtikina ir aš negaliu daryti taip, kuo pati netikiu blush2.gif Pvz., vaizduokliai, daugiaryžiai, skreitinukai ir pan. hihihi.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sophi: 14 rugsėjo 2010 - 09:15
QUOTE(Sophi @ 2010 09 14, 11:13)
Čia ne žinojimo, o požiūrio reikalas. Kalba - ne matematika, čia dažnai gali būti ne vienas teisingas atsakymas. Jei jus įtikina tos rekomendacijos, tai valio - manęs kartais neįtikina ir aš negaliu daryti taip, kuo pati netikiu blush2.gif Pvz., vaizduokliai, daugiaryžiai, skreitinukai ir pan. hihihi.gif

O kaip tada vertinti tuos parašymus: ,,neteiktina", ,,vengtina"? Kaip suprantu, tokie tekstuose palikti žodžiai būtų klaida? Ar čia neprivaloma taisyti? ax.gif
Man, pvz., visai patinka žodis ,,žingeidus". Bet atsiverčiu žodyną - ,,neteiktina". blink.gif Vietoj jo - ,,smalsus". O man žmogus, ,,geidžiantis žinių", visai ne tas pats, kas tiesiog ,,smalsus". unsure.gif Tik nežinau, ar šiuo atveju užtektų mano nuomonės, kad man šie žodžiai atrodo visiškai skirtingi.
Atsakyti
QUOTE(akebija @ 2010 09 14, 10:44)
O kaip tada vertinti tuos parašymus: ,,neteiktina", ,,vengtina"? Kaip suprantu, tokie tekstuose palikti žodžiai būtų klaida? Ar čia neprivaloma taisyti? ax.gif

ntk. = vertinamasis reiškinys yra kalbos klaida ir bendrinei kalbai neteiktinas (nevartotinas).
vngt. – vertinamasis reiškinys bendrinėje kalboje vengtinas kaip jau ne norminis ir neturintis perspektyvos arba dar nenorminis, nepakankamai ištirtas ir pan.
Man, pvz., visai patinka žodis ,,žingeidus". Bet atsiverčiu žodyną - ,,neteiktina". blink.gif Vietoj jo - ,,smalsus". O man žmogus, ,,geidžiantis žinių", visai ne tas pats, kas tiesiog ,,smalsus". unsure.gif Tik nežinau, ar šiuo atveju užtektų mano nuomonės, kad man šie žodžiai atrodo visiškai skirtingi.

Žingeidus - vertinys (plg. rus. любознательный).
Kodėl jums nepatinka smalsus? DLKŽ: kuris labai viskuo domisi, viską nori žinoti.
Pasakyti, kad man žmogus, ,,geidžiantis žinių", visai ne tas pats, kas tiesiog ,,smalsus"
nepakanka - reikia argumentų. O jei dar įrodytumėt ir kad ne vertinys - 10 balų su pliusu 4u.gif Paikartosiu: nuomonė turi būti pagrįsta argumentais, o ne man atrodo. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2010 09 14, 12:00)
ntk. = vertinamasis reiškinys yra kalbos klaida ir bendrinei kalbai neteiktinas (nevartotinas).
vngt. – vertinamasis reiškinys bendrinėje kalboje vengtinas kaip jau ne norminis ir neturintis perspektyvos arba dar nenorminis, nepakankamai ištirtas ir pan.

Žingeidus - vertinys (plg. rus. любознательный).
Kodėl jums nepatinka smalsus? DLKŽ: kuris labai viskuo domisi, viską nori žinoti.
Pasakyti, kad man žmogus, ,,geidžiantis žinių", visai ne tas pats, kas tiesiog ,,smalsus"
nepakanka - reikia argumentų. O jei dar įrodytumėt ir kad ne vertinys - 10 balų su pliusu 4u.gif Paikartosiu: nuomonė turi būti pagrįsta argumentais, o ne man atrodo. ax.gif

Tada man dar daugiau klausimų kyla. Sakote, kad didžėjaus netaisytumėte. Bet juk tai vertinys iš anglų kalbos (kaip ir žingeidus - iš rusų). VLKK tuo ir remiamasi. Išvada - žodis neteiktinas vartoti. g.gif Be to, kaip ir žingeidų, jį galima pakeisti kitais lietuviškais žodžiais (vedėjas ir pan.). Tai kur ta riba? Abu juk vertiniai.
Atsakyti
Kaip čia su ta gimine? g.gif
... įkurta asociacija, kurios nariais 2010 metais buvo trisdešimt šalių.
Narėmis?
Atsakyti
Keletas skyrybos galvosūkių:
Žaisme (,) kaip ir šventėje (,) viskas susitelkia į <...>.
Kūrinio žaismas (,) kaip ir bet koks fizinis organizmas (,) yra <...>.
Pagal privalomųjų skyrybos taisyklių 4.1. punktą reikėtų išskirti?
<...> yra nelengvai išmokstamas menas. Šio (,) kaip ir bet kokio meno pobūdį nusakyti nėra lengva. Ar taip: Šio (,) kaip ir bet kokio (,) meno pobūdį nusakyti nėra lengva? g.gif
Viena vertus, tolstame nuo praėjusios šventės, o (,) antra vertus, vėl į ją atsimušame. Pagal pasitenkamųjų skyrybos taisyklių 7.1. punktą įterpinys antra vertus lyg ir negali būti išskiriamas kartu su jungtuku ar?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vitalija: 14 rugsėjo 2010 - 13:37
QUOTE(akebija @ 2010 09 14, 12:52)
Tada man dar daugiau klausimų kyla. Sakote, kad didžėjaus netaisytumėte. Bet juk tai vertinys iš anglų kalbos (kaip ir žingeidus - iš rusų). VLKK tuo ir remiamasi. Išvada - žodis neteiktinas vartoti.  g.gif Be to, kaip ir žingeidų, jį galima pakeisti kitais lietuviškais žodžiais (vedėjas ir pan.). Tai kur ta riba? Abu juk vertiniai.

Matot, atitikmuo turi būti tikslus ir ne 5 žodžiai vietoj 1. Smalsus pagal reikšmę tiksliai atitinka žingeidus.
O vedėjas nepasako nieko. Reikia tikslinti, o tada prašom:
diskotekos, radijo arba televizijos muzikos programų vedėjas,
diskotekų, šokių vakarų vedėjas,
šokių muzikos vakarų vedėjas,
muzikos laidų vedėjas.

Ar tai atitikmenys? Kur tikslumas - ne kiekvienas iš šių vedėjų bus didžėjas. Apie patogumą vartoti jau nekalbu...

QUOTE(Mojo @ 2010 09 14, 13:06)
Kaip čia su ta gimine? g.gif
... įkurta asociacija, kurios nariais 2010 metais buvo trisdešimt šalių.
Narėmis?

Narės 4u.gif
Atsakyti
[quote=Sophi,2010 09 14, 16:07]
Matot, atitikmuo turi būti tikslus ir ne 5 žodžiai vietoj 1. Smalsus pagal reikšmę tiksliai atitinka žingeidus.
O vedėjas nepasako nieko. Reikia tikslinti, o tada prašom:
diskotekos, radijo arba televizijos muzikos programų vedėjas,
diskotekų, šokių vakarų vedėjas,
šokių muzikos vakarų vedėjas,
muzikos laidų vedėjas.

Ar tai atitikmenys? Kur tikslumas - ne kiekvienas iš šių vedėjų bus didžėjas. Apie patogumą vartoti jau nekalbu...

Dėkui už paaiškinimą. Tiesiog man asmeniškai žodis žingeidus atrodo labiau susijęs su žiniomis, mokslu. Na, toks turintis tik teigiamą reikšmę. O žodis smalsus - gali turėti ir neigiamą atspalvį (pvz., toks landus, visur nosį bekišantis žmogus, o ne trokštantis ką nors išmokti). Užtat ir parašiau, kad man jie skirtingi. unsure.gif
Įdomu, kaip tada pasirenkami šalutiniai normų variantai. Tarkim, prezentacija yra šalutinis pristatymo variantas. Reikšmę turbūt tiksliai atitinka? Bet galima juk abu vartoti. g.gif
Atsakyti
Nesu skyrybos specė - galiu nugrybaut...
QUOTE(Vitalija @ 2010 09 14, 14:35)
Keletas skyrybos galvosūkių:
Žaisme (,) kaip ir šventėje (,) viskas susitelkia į <...>.
Kūrinio žaismas (,) kaip ir bet koks fizinis organizmas (,) yra <...>.
Pagal privalomųjų skyrybos taisyklių 4.1. punktą reikėtų išskirti?

Matyt, kad taip.
<...> yra nelengvai išmokstamas menas. Šio (,) kaip ir bet kokio meno pobūdį nusakyti nėra lengva. Ar taip: Šio (,) kaip ir bet kokio (,) meno pobūdį nusakyti nėra lengva?

o čia ne tiesiog lyginamais posakis? Tada būtų pasirenkamųjų 5.4 punktas unsure.gif
Viena vertus, tolstame nuo praėjusios šventės, o (,) antra vertus, vėl į ją atsimušame. Pagal pasitenkamųjų skyrybos taisyklių 7.1. punktą įterpinys antra vertus lyg ir negali būti išskiriamas kartu su jungtuku ar?

Bet ar antra vertus įmanomas pasakymas?

Papildyta:
QUOTE(akebija @ 2010 09 14, 15:48)
Dėkui už paaiškinimą. Tiesiog man asmeniškai žodis žingeidus atrodo labiau susijęs su žiniomis, mokslu. Na, toks turintis tik teigiamą reikšmę. O žodis smalsus - gali turėti ir neigiamą atspalvį (pvz., toks landus, visur nosį bekišantis žmogus, o ne trokštantis ką nors išmokti). Užtat ir parašiau, kad man jie skirtingi. unsure.gif 

Abejočiau - čia gal daugiau subjektyvus pojūtis unsure.gif
LKŽ - 1. kuris labai viskuo domisi, viską nori žinoti, smalsus: Mūso visi vaikai yr žingeidì Pln. Žingeidžios moterys Tlž. Mano boba baisiai žingeidì Kair. Drąsesnės ar žingeidesnės mergaitės ėmė prie Marės artinties Žem. | Į jį buvo subestos žingeidžios tarnautojų akys ir ištįsusios nosys, kurios tarsi apuostinėjo kiekvieną jo žingsnį rš.
Įdomu, kaip tada pasirenkami šalutiniai normų variantai. Tarkim, prezentacija yra šalutinis pristatymo variantas. Reikšmę turbūt tiksliai atitinka? Bet galima juk abu vartoti. g.gif

Šalutinis normos variantas prireikus (pavyzdžiui, atsižvelgiant į funkcinių stilių ypatumus) gali būti vartojamas bendrinėje kalboje, bet pirmenybė teiktina pagrindiniam (neutraliajam) normos variantui, – ypač prestižinėje bendrinėje kalboje.

Atsakyti
QUOTE(Vitalija @ 2010 09 14, 13:35)
Viena vertus, tolstame nuo praėjusios šventės, o (,) antra vertus, vėl į ją atsimušame. Pagal pasirenkamųjų skyrybos taisyklių 7.1. punktą įterpinys antra vertus gali būti išskiriamas kartu su jungtuku o, jei norima pabrėžti jų prasminę ir intonacinę vienumą.

Turėjo būti ne jungtukas ar, bet o blush2.gif Tas ar atklydo 7.1. punktą beskaitant ax.gif
Šiaip ar taip, kablelis po o prieš antra vertus alternatyvus, ar ne? Bent jau 7.1. punkte net keli panašūs pavyzdžiai.
Atsakyti
QUOTE(Vitalija @ 2010 09 14, 16:58)
Turėjo būti ne jungtukas ar, bet o blush2.gif Tas ar atklydo 7.1. punktą beskaitant ax.gif
Šiaip ar taip, kablelis po o prieš antra vertus alternatyvus, ar ne? Bent jau 7.1. punkte net keli panašūs pavyzdžiai.

taip, ir taisyklė taip sako : gali būti išskiriamas kartu su jungtuku smile.gif
Atsakyti