Buna ir tu stebuklingu darzeliu, nesigincinu, buna. Bet reti jie. As kazkaip pesimistiskai ziuriu i darzelio lavinima. Nezinau kaip pas vyresnius vaikus, bet pas mazylius nieko nuostabaus. Maniskis zino zymiai zymiai daugiau, negu jo draugelis darzelinukas, o turejo eit i ta pacia grupe. Pvz. kai darzelis pradejo mokint spalvas, maniskis jau zinojo visas pagrindines 3 kalbom. Darzelis dar net nemoko raidziu ir skaiciu, mes mokomes ( akmenukus skaiciuojam). Darze yra 15 min. muzikos pamokeles, o mes vaiksciojom i 45 min, ir tt. Vietoj ligu varom i lauka, i baseina, i parkus, miskus. Stebim skruzdes ir tt. O kas darzely?
QUOTE(pelkių Monas @ 2010 04 29, 20:45)
Buna ir tu stebuklingu darzeliu, nesigincinu, buna. Bet reti jie. As kazkaip pesimistiskai ziuriu i darzelio lavinima. Nezinau kaip pas vyresnius vaikus, bet pas mazylius nieko nuostabaus. Maniskis zino zymiai zymiai daugiau, negu jo draugelis darzelinukas, o turejo eit i ta pacia grupe. Pvz. kai darzelis pradejo mokint spalvas, maniskis jau zinojo visas pagrindines 3 kalbom. Darzelis dar net nemoko raidziu ir skaiciu, mes mokomes ( akmenukus skaiciuojam). Darze yra 15 min. muzikos pamokeles, o mes vaiksciojom i 45 min, ir tt. Vietoj ligu varom i lauka, i baseina, i parkus, miskus. Stebim skruzdes ir tt. O kas darzely?
Darželyje fabrikas, konvejeris. Liūdniausia yra, kaip juos į lauką veda. Paskirtas gabalėlis darželio teritorijos ir mažiukai stovi ten susigūžę, tik jau didesni pradeda bėgioti, žaisti. O ir kaip ten žaisti? Gi nieko nėra? Vienas namelis ir vienas nučiuožimo takelis...
Buvau pries darzeli,bet kai nebuvo kitos iseities - teko vyresnele vis delto leist... Ir esame labai patenkinti!Svarbiausia-vaikas mokosi bendraut su kitais vaikais, buna kolektyve. Abidvi dukrytes pradejo lankyt darzeli(lopseli) budamos 2 m. Dabar sakau - darzelis yra gerai!

Lygiai tokia pati dilema buvo iškilusi ir man
Buvau atidariusi temą: Darželis ar namai, gal padės jums apsispręsti.
Finale, mano dičkis išėjo į darželį, nes mes persikraustėm gyventi į UK, ir jau mokykla jam grėsė. Ir, šiandien, kaip galvoju, darželis yra gerai
Mažiuką, jau be kalbų, leidžiu į darželis. Bet.... aš kalbu, apie UK darželius, jei tektų gyventi Lietuvoje, turbūt abejočiau

Finale, mano dičkis išėjo į darželį, nes mes persikraustėm gyventi į UK, ir jau mokykla jam grėsė. Ir, šiandien, kaip galvoju, darželis yra gerai

QUOTE(Limcamca @ 2010 04 30, 10:20)
Lygiai tokia pati dilema buvo iškilusi ir man
Mažiuką, jau be kalbų, leidžiu į darželis. Bet.... aš kalbu, apie UK darželius, jei tektų gyventi Lietuvoje, turbūt abejočiau 

Būtų labai įdomu, jei galėtum trumpai papasakoti apie darželių skirtumus.
Mano pažįstama leidžia dukrą į darželį Belgijoje, tai sakė, kad grupėje 5 vaikai ir juos prižiūri dvi auklėtojos. Kai atsiuntė nuotraukas, akys apraibo nuo aplinkos grožio, žaislų kiekio ir t.t.
QUOTE(pelkių Monas @ 2010 04 29, 21:45)
Na, nereikia palikti visko darzeliui, as pries leisama dar iki 2 metuku daug su juo uzsiemiau, budamas 2m jau gerai kalbejo, ir spalvas pazinojo, tad jei mama nori, ji juk paraleliai lavina savo vaika, o ne tik tikisi, kad kai jau eis i darzeli, tai viska mokes. Toli grazu. Musu grupej yra vaiku, kurie dar ir kalbet nemoka, o maniskis jau kaip 5metis tauskia, bet tai as nurasau genams, gal musu tarpusavio bendravimui, bet ne darzeliui.
Tikrai visokių darželių būna. Mano dukros grupėje max būna 15 vaikų (sąraše 22) ir tai labai retai, vid vaikučių būna apie 10. Darželio aplinka gražiai sutvarkyta, žaidimų aikštelių daug ir vaikai tikrai nėra juose suspausti, nes gi grupes veda skirtingu laiku į lauką
Dėl lavinimo tai sakyčiau labai individualiai. Vis tik ne visos mamos būna tokios "meniškos sielos", kad sugebėtų visapusiškai užimti vaiką namie. Kažkada paprašiau darželio auklėtojos parodyti lavinimo programą 4-5m vaikams, aš asmeniškai neturėčiau tiek fantazijos, o ir LAIKO mokinti vaiką įvairių dalykų. Be to kas, man patinka, kad darželyje vistiek yra šiokia tokia disciplina-rutina, kas mažiems vaikams ypač svarbu. Namie mums rutinos nepavyksta išlaikyti, nes yra mažas brolis, kuris ją "išjaukia".
Dėl ligų, tai žinoma, serga tie vaikai ir daug, bet čia dažniausiai pirmais metasi. Kaip jau minėjau šiais metasi dukra sirgo berods 1k. Ir apskritai, viskas priklauso nuo vaiko imuniteto.

Dėl lavinimo tai sakyčiau labai individualiai. Vis tik ne visos mamos būna tokios "meniškos sielos", kad sugebėtų visapusiškai užimti vaiką namie. Kažkada paprašiau darželio auklėtojos parodyti lavinimo programą 4-5m vaikams, aš asmeniškai neturėčiau tiek fantazijos, o ir LAIKO mokinti vaiką įvairių dalykų. Be to kas, man patinka, kad darželyje vistiek yra šiokia tokia disciplina-rutina, kas mažiems vaikams ypač svarbu. Namie mums rutinos nepavyksta išlaikyti, nes yra mažas brolis, kuris ją "išjaukia".
Dėl ligų, tai žinoma, serga tie vaikai ir daug, bet čia dažniausiai pirmais metasi. Kaip jau minėjau šiais metasi dukra sirgo berods 1k. Ir apskritai, viskas priklauso nuo vaiko imuniteto.
QUOTE(vaižgantė @ 2010 04 30, 14:13)
Būtų labai įdomu, jei galėtum trumpai papasakoti apie darželių skirtumus.
Mano pažįstama leidžia dukrą į darželį Belgijoje, tai sakė, kad grupėje 5 vaikai ir juos prižiūri dvi auklėtojos. Kai atsiuntė nuotraukas, akys apraibo nuo aplinkos grožio, žaislų kiekio ir t.t.
Oi, skirtumą gal nelabai galėčiau parašyti, nes maniškiai niekada nelankė lietuviško darželio. Tik, atsimenu, kaip širdim drebėdama ėjau abu į darželį užrašyti, nes žinojau, kad ten su vieta sunku, beeet....

O, kas nustebino labiausiai UK darželyje tai žaislai: čia nėra mandrių Fisher price ir pan. Visi labai natūralus, ir skatinantys kažką: tai skaičių, tai raidė, tai formą, tai sinonimą, tai antonimą pažinti.
Pvz. dažniausiai žaislai mediniai. Labai daug piešti, įvairiomis formomis: dažais, teptukais, rankomis ir t.t. ir pan. , karpyti, klijuoti.
Play dough labai populiaru minkyti, skirtumas, kad jis nepirktinis, su vaikais auklėtojos jį kartu pagamina.
Man labai patinka, o maniškis dievina: pripurškia skutimosi putų ant stalo, užkloja paprasta plėvele ir užspaudžia. Vaikas gali piešti, braižyti formas stumdydamas tas putas. Jos susilieja ir pan.
Į krakmolą įpila šiek tiek vandens, ir leidžia vaikui žaisti. Nugi patenkinti tie mažiukai, bile tik makliavotis, dar dažų įdeda, nusidažo, tai laimės daug

Tarp ryžių ir makaronų prideda kokių gyvūnų formų, lauke arba viduje smėlis būna su kokiais dinozaurais ir pan.

Per daug jau išsiplėčiau

ne, neperdaug
Visa tai ir dar visokius daikciukus is molio, slapio popieriaus ir tt maniskis daro kurybos pamokeles. Tikrai labai liuks. Bet ar yra tokie tepus uzsiemimai darzely. Abejoju...

As tai savo mergisios neleizdavau y darzeli nes vergdavo ir nenoredavo megoti verkdavo tiesiog gaila mergaites o berniukas dabr tai labai nori net sestadieniais verkia noriu y darzeli bet sio noru negalima ispildyti