Man atrodo, ekologiško produkto standartai draudžia naudoti tik tam tikras trąšas, tam tikras priemones nuo kenkėjų, bet ne visas, galima naudoti ekologiškas trąšas, ekologiškom priemonėm purkšti laukus ir pan., tai jei laukas purškiamas ar tręšiamas, tai nereiškia, kad daržovės auginamos neekologiškai, tik naudojamos leidžiamos ekologiškos priemonės nuo kenkėjų. Todėl ir tokios daržovės ir vaisiai gali būti dideli, gražūs, nes trąšos vistiek naudojamos. Jei norite daržovių visai be trąšų ir niekuo nepurkštų, reiktų ieškoti biodinaminių ūkių produkcijos, tik nežinau, ar Lietuvoje tokie yra sertifikuojami ir kur nors pardavinejama produkcija. Kai gyvenau užsienyje, pirkdavau biodinaminių ūkių daržoves, vaisius, jie dažniausiai būdavo maži ir neišvaizdūs, na kaip pas močiutę iš kaimo
, nes visai jokios trąšos nenaudojamos ir nepurškiama.

QUOTE(waja28 @ 2011 01 15, 12:06)
nu negaliu patiketi,kaip tik perskaicius dabar puoliau tikrint savo miltus,nu zinokit nieko neradau,nu nebent jie tokie mazi kad be padidinimo stiklo neiziuresi.
Man nesvarbu, galite patikėti ar ne. Aš juos mačiau, nes rupius ruginius miltus sijojau per sietą.
Be to, aš juk nesakau, kad visiškai visoje jų produkcijoje tie gyviai yra. Miltus buvau pirkusi p/c IKI.
QUOTE(saulyte33 @ 2011 01 14, 20:13)
na gandais pasitikėt 100 % gal ir nereikėtų...
Bet kaip pačiam patikrinti ar miltai tikrai ekologiški, ko gero nėra šansų. Belieka pasitikėt tuo, ką rašo etiketėje arba ne.
Kaip jūs manote ar ne tiesa? 

tiesiog man jau pradejo darytis juokinga, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turi bent po viena drauga, kurio giminaitis gyvena salia ekologisko ukio ir mato kaip naktimis i ta uki furom keliauja lenkiski agurkai. Arba kaip siuo atveju, gyvena salia ustukiu maluno tvoros ir jau viska zino. Tiesiog labiau pasitikiu kad ir ekoagros zenklu, nei neaiskios kilmes gandais. As pati kaip ir jus negaliu patinkrinti ekologiskumo... taciau esu linkusi pastiketi kai kuriais ukininkais ir kai kuriomis firmomis

QUOTE(chemistry @ 2011 01 15, 16:04)
tiesiog man jau pradejo darytis juokinga, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turi bent po viena drauga, kurio giminaitis gyvena salia ekologisko ukio ir mato kaip naktimis i ta uki furom keliauja lenkiski agurkai. Arba kaip siuo atveju, gyvena salia ustukiu maluno tvoros ir jau viska zino. Tiesiog labiau pasitikiu kad ir ekoagros zenklu, nei neaiskios kilmes gandais. As pati kaip ir jus negaliu patinkrinti ekologiskumo... taciau esu linkusi pastiketi kai kuriais ukininkais ir kai kuriomis firmomis 

Labai teisingai pasakyta

Nepaisant "visko" apie Ustukius, labai dziaugiuosi, kad susitvarke ir labai tikiu, kad antra karta ant to pacio greblio nelips... Dabar manykime, jog viskas bus gerai. O ka daryt- kazkuom reikia tiketi...
Del paskalu tai manau kiekvienas atsirenka pagal savo suvokimo laipsni. Ir vel man akyse stoja TV laidos, po kuriu atsirado daug panikos ir soko istiktuju. Atrodo, kad jie visi urve iki tu TV laidu gyveno ir jiems buvo uzdrausta dometis...
Nu su tais kandimis maiselyje tai
- gerai, kad niekad neradau pas save, o tai jau buciau rekus
Del paskalu tai manau kiekvienas atsirenka pagal savo suvokimo laipsni. Ir vel man akyse stoja TV laidos, po kuriu atsirado daug panikos ir soko istiktuju. Atrodo, kad jie visi urve iki tu TV laidu gyveno ir jiems buvo uzdrausta dometis...

QUOTE(egliuke @ 2011 01 15, 14:23)
Man atrodo, ekologiško produkto standartai draudžia naudoti tik tam tikras trąšas, tam tikras priemones nuo kenkėjų, bet ne visas, galima naudoti ekologiškas trąšas, ekologiškom priemonėm purkšti laukus ir pan., tai jei laukas purškiamas ar tręšiamas, tai nereiškia, kad daržovės auginamos neekologiškai, tik naudojamos leidžiamos ekologiškos priemonės nuo kenkėjų. Todėl ir tokios daržovės ir vaisiai gali būti dideli, gražūs, nes trąšos vistiek naudojamos. Jei norite daržovių visai be trąšų ir niekuo nepurkštų, reiktų ieškoti biodinaminių ūkių produkcijos, tik nežinau, ar Lietuvoje tokie yra sertifikuojami ir kur nors pardavinejama produkcija. Kai gyvenau užsienyje, pirkdavau biodinaminių ūkių daržoves, vaisius, jie dažniausiai būdavo maži ir neišvaizdūs, na kaip pas močiutę iš kaimo
, nes visai jokios trąšos nenaudojamos ir nepurškiama.

QUOTE(Diva:) @ 2011 01 15, 21:05)
Nepaisant "visko" apie Ustukius, labai dziaugiuosi, kad susitvarke ir labai tikiu, kad antra karta ant to pacio greblio nelips... Dabar manykime, jog viskas bus gerai. O ka daryt- kazkuom reikia tiketi...
- gerai, kad niekad neradau pas save, o tai jau buciau rekus 

prie mano uovenes ukininkas turi didziuli zemes plota, jis ten augina darzoves, rapsus. merginos jus neisivaizduojate, kiek kartu per savaite, traktoriai vaziuoja purksti
. kai as pamaciau, man kraupu paliko, nes as taip pat didziaja dali darzoviu perku turguje. baisiasia, kad mes neturime pasirinkimo, per labiausiai nesizaviu tom ekologiskom, nes jos taip pat uzterstos nitatais.

Beje norėjau paklausti :
gal kas pirkote ekologišką rudą cukrų "Demerara" NATURATA 500g? Prekės aprašymas: "Sudėtis: nerafinuotas cukranendrių cukrus Demerara* * - iš sertifikuotų ekologinių ūkių.
Ar visgi geriausia jokio cukraus nenaudoti, bet natūralų medų?

QUOTE(saulyte33 @ 2011 01 22, 20:44)
Na, ekologiškose nitratų kiekis bent jau yra saugus vartoti.
O visose kitose pirktinėse daržovėse tikrai taip yra (ūkininkai siekia pelno). Na alternatyva yra.
Jei gyvename mieste, galime susirasti vietų, iš kur nusipirkti ekologiškų daržovių.
Na pvz., mes taipogi mieste gyvename, bet turime ne mieste sklypuką, kuriame ir auginame daržoves.
Žinoma tai darbas, laikas ir pan. Tačiau, kai pagalvoji apie savo šeimos sveikatą, tai visi vargai bemat išgaruoja. 

Jei gyvename mieste, galime susirasti vietų, iš kur nusipirkti ekologiškų daržovių.
Na pvz., mes taipogi mieste gyvename, bet turime ne mieste sklypuką, kuriame ir auginame daržoves.

na as nenoreciau sutikti, kad ekologiskuose darzovese saugus nitratu kiekis

as pati daznai galvoju, kaip butu gerai tureti doki zemes lopineli, to darbo as visai nebijau, netgi pasiilgau

QUOTE(saulyte33 @ 2011 01 22, 19:53)
Beje norėjau paklausti :
gal kas pirkote ekologišką rudą cukrų "Demerara" NATURATA 500g? Prekės aprašymas: "Sudėtis: nerafinuotas cukranendrių cukrus Demerara* * - iš sertifikuotų ekologinių ūkių.

Mitybiniu požiūriu, tai - savipaguoda, kad medus yra geriau už cukrų. Pirma jį reikia (jei naudoti arbatai saldinti) dėti į ne karštesnį nei kūno t-ros (pageidautina ne karštesnį nei 37 laipsniai) vandenį, kad jis išlaikytų savo gerąsias savybes. Antra, medus org-me skaidomas taip pat kaip cukrus ir virsta toliau tom pačiom medžiagom, t.y. monosacharidais (papr. angliavandeniais).
Taip kad čia skonio ir įpratimo reikalas

Medų sveikiausia suvalgyt šaukščiuką vietoj kokio kito deserto (šokolado, sausainių, ledų ir pan.), bet kasdienybėje (bent jau aš) rinkčiausi cukrų ir bet kokiu taveju reik stengtis naudoti kuo mažiau (ar balto, ar rudo). Yra nemažai niuansų kodėl neverta kasdien vartoti medaus, bet aš taip tingiu leistis į mokslinius išvedžiojimus

Rudas cukrus pranašesnis tuo, kad jame yra likę įvairiom gerom medžiagom turtingos melasos ir lyginant su baltuoju cukrumi jums jį pradėjus vartoti - rudas cukrus pasirodys mažiau saldus

Ir nepersistengiu su brangiuoju "Naturata"

QUOTE(wyturelis @ 2011 01 22, 22:02)
na as nenoreciau sutikti, kad ekologiskuose darzovese saugus nitratu kiekis
. Taip, jos apsaugotos nuo pesticidu ir kitu trasu, bet nuo nitratu tiktai ne. Juolab R. Janutienes laidoje tyre ekologiskas morkytes, tai patikekit, nitratu skaicius buvo atominis.
as pati daznai galvoju, kaip butu gerai tureti doki zemes lopineli, to darbo as visai nebijau, netgi pasiilgau
. Siuo metu tikrai neturim galimybiu nusipirkti sodo, gyvenam Klaipedoj, cia sodai nepigus, dar turim busto paskola, mazi vaikai. As save raminu, kad nereikia noret visko is karto, su laiku gal ir isigysime ir zinosime ka valgome

Viskas tai taip. Bet pabandykite paieškoti ekologinėmis daržovėmis prekiaujančių žmonių savam krašte. Na, bent jose nitratų tikrai mažiau bus. Mūsų šeimai ta tema taip pat labai aktuali.

Bet kaip sakoma "kas ieško, tas randa" arba "belsk ir bus atidaryta"