Įkraunama...
Įkraunama...

Sugyventinės. Savo ir nesavo noru

QUOTE(Nakviša @ 2010 04 27, 18:55)
Kokiai visuomenei? CMB darbuotojai, kambariuke? Ji tik įregistravo faktą, kad mes su vyru sudarėm sutartį. Viskas. Vyras žymiai viešiau prieš 10 metų pareiškė visiems, kad aš esu jo moteris ir ja liksiu visą gyvenimą.
Suprantate, pirmu atveju tai yra daugiau sandorinis faktas, antruoju atveju aš gavau pažadą, kad aš jam esu svarbi ir užimu labai svarbią vietą jo gyvenime. Ir man tai labai daug ką reiškia (-ė).
Labai suprantu, pritariu ir nesiginčiju apie antrojo atvejo svarbumą.
Bet. Tas "viešas" aktas yra ne CMB darbuotojai ar mažas kambariukas. Tai yra dokumentas, kuris jūsų svarbumą tam vyrui patvirtina bet kuriuo gyvenimo atveju. Tarkim, reikia operuoti jūsų vyrą ir pasirašyti dokumentus. Gydytojas klausia: "jūs kas pacientui?", o jūs labai dalykiškai atsakote: "aš moteris, apie kurią prieš 10 metų šis pacientas atsakė, kad esu jo moteris ir ja liksiu visą gyvenimą".
Buvimas žmona yra oficiali "pozicija".
Net santuokai iširus yra "buvusi žmona", bet nėra "moters, kurią prieš 10 metų ketino mylėti iki gyvenimo pabaigos".
Jokiu būdu nepranašauju ir nekarksiu jums nieko. Tiesiog panaudojau (gal ir nereikėjo) jūsų paminėtus faktus paprastose buitinėse situacijose.
Jūsų minėtas (labai gražus viešas jūsų vyro pareiškimas) yra emocijų išraiška. Santuoja - juridinis veiksmas.

QUOTE(Nakviša @ 2010 04 27, 18:55)
Taip, tai antroji santuoka. Pirmoji truko net visus 10 mėn., bėje pirmąjai aš irgi priešinausi, tik pasidaviau tėvų ir ex-vyro tėvų spaudimui. Čia, kad nesakytumėt, jog sugyventinės statusą renkasi tik išsiskyrusios moterys. Ne, man ir pirmos santuokos nereikėjo ir aš jos nenorėjau, bet TADA susimetus gyventi buvo negražu prieš kaimynus.  cool.gif  cool.gif
Aš nieko nesakysiu, tiesiog tai suteikia kitokių atspalvių jūsų nenorui.
Be to, tas iš jūsų pasisakymo labai aišku. Tik norėjau pasitikrinti, ar neklystu.
Žinot, aš irgi santuokos nenorėjau. Bet nežinau, kaip jausčiausi dabar, jeigu tebebūčiau sugyventinė ar gyvenimo draugė. Tikrai nežinau. Viena yra nenorėt, kai turi, kita yra nenorėt, kai tau ir nesiūlo. Palyginsiu su kvietimu į vakarėlį: viena, kai tave kviečia, o tu nenori ir pasirenki pabūt viena namuose, kita, kai tavęs net nekviečia. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mititėja: 27 balandžio 2010 - 19:12
QUOTE(mititėja @ 2010 04 27, 19:09)
<...>Tarkim, reikia operuoti jūsų vyrą ir pasirašyti dokumentus. Gydytojas klausia: "jūs kas pacientui?", o jūs labai dalykiškai atsakote: "aš moteris, apie kurią prieš 10 metų šis pacientas atsakė, kad esu jo moteris ir ja liksiu visą gyvenimą".
Buvimas žmona yra oficiali "pozicija".<...>

Aš jus nuvilsiu, be prieš tai pasirašyto vyro lapuko, niekas jums neturi teisės net suteikti žinių apie paciento būklę. Teoriškai santuokos liudijimu galite mojuoti palei gydytojų nosis - kiek norit, bet jei paciento kortelėje bus įrašyta kita pavardė - nieko nepadarysit.
Nebent turėsite notarinį patvirtinimą, kad vyras jus įgalina imtis tam tikrų veiksmų. smile.gif
Santuoka yra daugiau sutartis, rašytinė, sudaryta dviejų šalių susitarimu ir galioja iki sutarties galiojimo pabaigos.
Kaip ir minėjau, būtent todėl ir sudarėm santuoką, nes LR įstatymai, tam tikrais atvejais reikalauja "sutuoktinių" statuso.
Ir, bent jau mano atveju, tai nėra ir nebuvo toks nežinau kaip čia išsireiškus, troškimas ar saugumo poreikis ištekėti. Nebuvo. Jo ir nėra po šiai dienai ir netgi abejoju ar kada nors jis atsiras. Šeima, bent jau mano suvokimu, yra kuriama visai kitais pagrindais. Mes šeimoje gyvename jau labai seniai ir čia yra mano nuomonė, o ne praplautos smegenys, kaip kažkas bando įteigti.
Papildyta:
QUOTE(mititėja @ 2010 04 27, 19:09)
<...> Žinot, aš irgi santuokos nenorėjau. Bet nežinau, kaip jausčiausi dabar, jeigu tebebūčiau sugyventinė ar gyvenimo draugė. Tikrai nežinau. Viena yra nenorėt, kai turi, kita yra nenorėt, kai tau ir nesiūlo. Palyginsiu su kvietimu į vakarėlį: viena, kai tave kviečia, o tu nenori ir pasirenki pabūt viena namuose, kita, kai tavęs net nekviečia.  smile.gif

Čia matyt, kaip kam. Realiai aš suprantu kodėl moterys nori ištekėti, lygiai taip pat suprantu, kad kitoms irgi gyvenasi gerai nesusituokus. Kiekviena renkasi savo gyvenimo kelią ir jį nugyvena taip, kaip jai norisi.

Vat ko nesuprantu, tai jei moteris ištiesų nori ištekėti, įformintį tą saugumo jausmą, kodėl ji renkasi sugyventinės statusą? Pažaist? Pažiūrėt kas gausis? Tai jei esi tradicinių pažiūrų - gyvenk pagal tradicijas, o ne šokinėk iš lovos į lovą, jei nesi - nu tai ir rinkis tą kelią, be didesnių bambėjimų apie kažkam veltui atiduotas savo jaunas dieneles. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Nakviša @ 2010 04 27, 19:24)
Aš jus nuvilsiu, be prieš tai pasirašyto vyro lapuko, niekas jums neturi teisės net suteikti žinių apie paciento būklę. Teoriškai santuokos liudijimu galite mojuoti palei gydytojų nosis - kiek norit, bet jei paciento kortelėje bus įrašyta kita pavardė - nieko nepadarysit.
Nebent turėsite notarinį patvirtinimą, kad vyras jus įgalina imtis tam tikrų veiksmų. smile.gif
Santuoka yra daugiau sutartis, rašytinė, sudaryta dviejų šalių susitarimu ir galioja iki sutarties galiojimo pabaigos.
Kaip ir minėjau, būtent todėl ir sudarėm santuoką, nes LR įstatymai, tam tikrais atvejais reikalauja "sutuoktinių" statuso.
Ir, bent jau mano atveju, tai nėra ir nebuvo toks nežinau kaip čia išsireiškus, troškimas ar saugumo poreikis ištekėti. Nebuvo. Jo ir nėra po šiai dienai ir netgi abejoju ar kada nors jis atsiras. Šeima, bent jau mano suvokimu, yra kuriama visai kitais pagrindais. Mes šeimoje gyvename jau labai seniai ir čia yra mano nuomonė, o ne praplautos smegenys, kaip kažkas bando įteigti. 
Norit pasakyti, kad gydytojai jokiais klausimais nesikreipia į artimiausius gimines? bigsmile.gif O artimiausi giminės nustatomi "pagal popieriukus", o ne remiantis emocijomis.
Be to, gyvenime yra ir kur kas liūdnesnių situacijų, kai "tvarkingi popieriai" biggrin.gif tiesiog išvaduoja iš nereikalingų rūpesčių, o gal net apsaugo nuo praradimų.

QUOTE(Nakviša @ 2010 04 27, 19:24)
Čia matyt, kaip kam. Realiai aš suprantu kodėl moterys nori ištekėti, lygiai taip pat suprantu, kad kitoms irgi gyvenasi gerai nesusituokus. Kiekviena renkasi savo gyvenimo kelią ir jį nugyvena taip, kaip jai norisi.

Vat ko nesuprantu, tai jei moteris ištiesų nori ištekėti, įformintį tą saugumo jausmą, kodėl ji renkasi sugyventinės statusą? Pažaist? Pažiūrėt kas gausis? Tai jei esi tradicinių pažiūrų - gyvenk pagal tradicijas, o ne šokinėk iš lovos į lovą, jei nesi - nu tai ir rinkis tą kelią, be didesnių bambėjimų apie kažkam veltui atiduotas savo jaunas dieneles.  g.gif
Mąstau iš kitos pusės. Jeigu mergina/moteris mirtinai nori ištekėti, gauti tą oficialų statusą, kodėl vaikinas/vyras tam priešinasi. Vadinasi, jam būti nevedusiam yra labai svarbu. Nes jeigu jam nesvarbu, tai kodėl gi ne?
Mano supratimu, spyriotis dėl to, kas tau nesvarbu yra beprasmiška. Jeigu spyriojiesi, vadinasi tau tai yra svarbu. Todėl ir kyla klausimas: kodėl sakoma, kad "mes ir taip esam vyras ir žmona", oficiali santuoka nieko nekeičia, bet to oficialumo vengiama, kaip maro?
Jūs pati minėjote, kad jeigu būtų prirėmęs prie sienos ir sakęs, kad jam labai labai labai reikia, tai būtumėt tekėjusi.
Kodėl sutinka būti sugyventinėmis? Priežasčių, spėčiau, daug. Tikisi, kad tai "priartins" santuoką, kad tai yra tarpinis variantas tarp "draugaujam" ir "esam susituokę". Gal ir galimybė kontroliuoti: grįžta į vienus namus, bendras ūkis, bendras laisvalaikis. Nebepriklauso nuo "kvietimų į pasimatymą".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mititėja: 27 balandžio 2010 - 19:34
QUOTE(mititėja @ 2010 04 27, 19:33)
Norit pasakyti, kad gydytojai jokiais klausimais nesikreipia į artimiausius gimines?  bigsmile.gif O artimiausi giminės nustatomi "pagal popieriukus", o ne remiantis emocijomis.
Be to, gyvenime yra ir kur kas liūdnesnių situacijų, kai "tvarkingi popieriai"  biggrin.gif tiesiog išvaduoja iš nereikalingų rūpesčių, o gal net apsaugo nuo praradimų.

Tai yra tik gydytojų geranoriškumo išraiška. Bėje, net kai maniškis neturėjo oficialaus vyro statuso, o aš voliojausi anam pasauly po operacijos, vyras gavo visą išsamią informaciją apie tai kokia mano būklė, ką reikia daryti, kaip reikia daryti ir t.t.
Ir jū vėl tą patį per tą patį, jau ne kartą minėjau, kad yra situacijų kada būtent reikalaujama būti sutuoktiniais, kitaip procedūros nebus atliekamos. faktas kaip blynas, nes tokis dalykas, kaip partneriai yra apibrėžti kaip objektas CK, realiai jis negalioja, nes nėra paibrėžta subjektyvioji šio dalyko pusė.
Taigi, kvaksime mes jau kelintą postą iš eilės, kad jausmai čia ne prie ko, visiškai.

Mąstau iš kitos pusės. Jeigu mergina/moteris mirtinai nori ištekėti, gauti tą oficialų statusą, kodėl vaikinas/vyras tam priešinasi. Vadinasi, jam būti nevedusiam yra labai svarbu. Nes jeigu jam nesvarbu, tai kodėl gi ne?

Nežinau, aš ne vyras. Aš galiu tik pasakyti, kodėl man tai buvo neįdomu: nes prasmės tame nemačiau jokios. Man nebuvo svarbu būti ištekėjusiai, o taip pat nebuvo svarbu būti netekėjusiai. Man vienodai rodė, man buvo/yra/bus gerai su žmogumi, o ne su žmogumi + popieriumi.

Mano supratimu, spyriotis dėl to, kas tau nesvarbu yra beprasmiška. Jeigu spyriojiesi, vadinasi tau tai yra svarbu. Todėl ir kyla klausimas: kodėl sakoma, kad "mes ir taip esam vyras ir žmona", oficiali santuoka nieko nekeičia, bet to oficialumo vengiama, kaip maro? Jūs pati minėjote, kad jeigu būtų prirėmęs prie sienos ir sakęs, kad jam labai labai labai reikia, tai būtumėt tekėjusi.

Nu jei jam jau tap baisiai reikėtų, būtų svarbu ir žmogus būdamas sugyventinio pozicijoje jaustusi nepatogiai, neapibrėžtai ar dar kažkaip, o man nuo to nei šilta, nei šalta, o jis nuo to pasidarytų laimingesnis - why not? Tuo labiau, kad man nuo to neskaudės ir blogiau nebus, niekas juk nesikeičia nuo to.
Atsakyti
QUOTE(mititėja @ 2010 04 27, 20:33)
Norit pasakyti, kad gydytojai jokiais klausimais nesikreipia į artimiausius gimines?  bigsmile.gif O artimiausi giminės nustatomi "pagal popieriukus", o ne remiantis emocijomis.
Be to, gyvenime yra ir kur kas liūdnesnių situacijų, kai "tvarkingi popieriai"  biggrin.gif tiesiog išvaduoja iš nereikalingų rūpesčių, o gal net apsaugo nuo praradimų.

Kodėl sutinka būti sugyventinėmis? Priežasčių, spėčiau, daug. Tikisi, kad tai "priartins" santuoką, kad tai yra tarpinis variantas tarp "draugaujam" ir "esam susituokę". Gal ir galimybė kontroliuoti: grįžta į vienus namus, bendras ūkis, bendras laisvalaikis. Nebepriklauso nuo "kvietimų į pasimatymą".

nustebinsiu pagal dabartine tavrka,neturetu niekam suteikti info apie pacianta/klienta, bet seni kurmiai daktarai seseles nepaiso kartais to...as su tuo jau susiduriau, kai teko paimti vaiko dokumentus,dave tik del to,kad esu mama(pasirodo net seneliams negali duoti, su tevu irgi keblu).
Pas ex buvau irasyta kaip igaliotas asmuo spresti apie jo gerove,jei jam pablogetu sveikata(ne tevai, o as,net ne zmona tada budama)

doh.gif jusu isvardintos priezastys orginalios...o kodel sugyventine negali gyventi kartu, nes tiesiog nori buti kartu,nori pabusti ir uzmigti kartu?
Atsakyti
QUOTE(Nakviša @ 2010 04 27, 19:47)
Ir jū vėl tą patį per tą patį...
...
Taigi, kvaksime mes jau kelintą postą iš eilės...
Ok, nebekvaksėsiu. biggrin.gif

QUOTE(Reika @ 2010 04 27, 19:55)
  doh.gif  jusu isvardintos priezastys orginalios...o kodel sugyventine negali gyventi kartu, nes tiesiog nori buti kartu,nori pabusti ir uzmigti kartu?
Kadangi tingite paskaityti, į kokį klausimą atsakinėjau, jums asmeniškai pakartosiu: "jei moteris ištiesų nori ištekėti, įforminti tą saugumo jausmą, kodėl ji renkasi sugyventinės statusą?"
Taigi tekėk ir gulk/kelkis kartu. Kokios problemos?
Atsakyti
iformint saugumo jausma?
wtf? sorry,nuo kada popieriukas sauguma suteikia? ok ,kai kuriems zmonems reik ne zodziu ar veiksmu, o materialaus daikto, tai ir nori tureti ZIEDA kaip antkakli tongue.gif popieriuka kaip skyda smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Reika @ 2010 04 27, 20:47)
iformint saugumo jausma?
wtf? sorry,nuo kada popieriukas sauguma suteikia? ok ,kai kuriems zmonems reik ne zodziu ar veiksmu, o materialaus daikto, tai ir nori tureti ZIEDA kaip antkakli tongue.gif popieriuka kaip skyda smile.gif

Na bent jau man santuokos priesaika atrodo kaip pats patikimiausias žodis ir veiksmas.
Atsakyti
Man kiekvieną dieną džiaugsmo teikia mintis, kad šitas žmogus yra su manimi, todėl, kad jis šiandien nori būti su manimi smile.gif o ne todėl, kad kažkada įsimylėjęs pasirašė popieriuką pasirašė ir įsipareigojo saugoti santykius...

TAČIAU aš dar jaučiuosi labai jauna (man 24), mokausi, vaikų neplanuoju, o MB neleidžia nė trumpam suabejoti tuo, kad esu jo princesė smile.gif bet va vaikus gimdyti norėčiau santuokoje, man gražu, kai šeima yra oficiali smile.gif ir jau turiu keršto planą... 4u.gif jei vaikas gims ne santuokoje, tai vaikas gaus mano, o ne tėvelio pavardę ir pilietybę.
Atsakyti
QUOTE(Drąsi mergaitė @ 2010 04 28, 00:43)
Man kiekvieną dieną džiaugsmo teikia mintis, kad šitas žmogus yra su manimi, todėl, kad jis šiandien nori būti su manimi smile.gif o ne todėl, kad kažkada įsimylėjęs pasirašė popieriuką pasirašė ir įsipareigojo saugoti santykius...

TAČIAU aš dar jaučiuosi labai jauna (man 24), mokausi, vaikų neplanuoju, o MB neleidžia nė trumpam suabejoti tuo, kad esu jo princesė smile.gif bet va vaikus gimdyti norėčiau santuokoje, man gražu, kai šeima yra oficiali smile.gif ir jau turiu keršto planą... 4u.gif jei vaikas gims ne santuokoje, tai vaikas gaus mano, o ne tėvelio pavardę ir pilietybę.

Na ir ką - ir ištekėjus vaikas gali gauti tavo pavardę ir pilietybę. Ne visos ir ištekėjusios pavardę ar pilietybę (nors ir už užsieniečio) keičia. Ir man džiaugsmą teikia tai, kad mano žmogus yra su manim ir nori su manim būti ne tik šiandien, bet kiekvieną dieną nuo šiandien. O tai, kad jis įsipareigojo saugoti santykius yra tik privalumas, nes vieną dieną įsimylimas trumpam dings... saugoti santykius reiškia juso puoselėti, stengtis įsimylėti iš naujo ir spręsti konfliktus, ne nuo jų bėgti. Nematau čia nieko nagatyvaus, net atvirščiai!?
Atsakyti
Bet ka is esmes keicia isipareigojimai, jei isipareigoje zmones ju nesilaiko, o santuoka nera garantas, kad ju laikomasi. Pvz. "Kai isimaiso trecias". Ir vel kabinimasis prie iliuzijos mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Balta balta @ 2010 04 28, 01:18)
Na bent jau man santuokos priesaika atrodo kaip pats patikimiausias žodis ir veiksmas.

kuo patikimiausias? kad viena idena pazada myleti visa gyvenima, o paskui susirades kita iseina? kame patikimumas?
Atsakyti