QUOTE(Alexia @ 2010 08 29, 23:01)
Skaiciau kai ka. Ir Klarka, ir Bredberi. Tik tiek, kad perskaiciau. Bet fantastika fantastikai nelygu. Jei fantazijai tenka antraeilis vaidmuo kaip pvz. pas Voneguta, Capeka, Bulgakova ar kitus, tada man idomu. Gryna "fantasy", ar tai butu koks kosmosas ar Trolis mumis man neidomu. O Harris argi fantastika ? Gal greiciau mistikos siek tiek. Tai tada ir Markesui galima fantastika pripaisyt jei taip
Markesas

irgi fantastika

Na, o man Harris.. na, gerai, mistika, magija

.. bet man taip patinka jos kuriamas pasaulis, kuriame yra vietos stebuklui
QUOTE(Jurzole @ 2010 08 29, 23:04)
1. Idomus sutapimas - tokia diskusija kaip tik vyko toje temoje, kurios nuoroda neseniai imeciau (apie fentezi kalbejome keliais puslapiais veliau po Dorifores saraso). Ir SOFIJA5 kaip tik toje temoje prie musu prisijunge
2. As jau eilini karta pasikartosiu - bet siulyciau nesuplakti i viena kruva fantastikos ir fentezi (magine fantastika).
3. Ray Bradbury ir Joanne Harris as, beje, nestatyciau i viena greta. Bradbury isgarsejo savo fantastiniais romanais (nors darbuojasi ir kituose zanruose), o Harris - nei nezinau, kaip jos knygu zanra apibudinti, bet tai tikrai nera nei fantastika, nei fentezi. Jei taip laisvai plesime zanro ribas, tai galu gale paaiskes, kad beveik visi megsta fantastika - bet ar tai bus teisybe?
4. Ai, bet klausimas taigi buvo apie poziuri i zanra... Man is esmes patinka tiek moksline fantastika, tiek fentezi. Fantastikos esu perskaiciusi gerokai daugiau negu fentezi, nes pradejau dar paauglysteje - visa Zenita suskaiciau turbut, ir dar grauzdavau rusiskus serijinius zurnaliukus "Iskatelj". Is tu laiku istrigo Lemas, Strugackiai, Pavlovas... Paskui dar angliskai skaiciau Azimova, Clarkes, May ir kitus. Tik Simako kazkaip sugebejau nieko neperskaityti... reiktu kada uzlopyti sia spraga. O fentezi atradau pries kokius 10 metu, ir pradejau nuo meistru - Tolkien ir le Guin. Ka paskui skaiciau, jau nei is tolo neprilygo siems pirmiesiems atradimams, nors buvo neblogu knygu.
5. Dabar mastau, kad fantastika man gal visgi artimesne negu fentezi. Nors abieju zanru, atrodo, jau esu pasisotinusi, nes pastaruoju metu mazai teskaitau. Tiesa, dabar kaip tik baigineju Fraju...
6. Ups, ir vel paklode isejo...
1. Neatkreipiau dėmesio - eisiu pasitikslinsiu
2. Man ir fantastika ir fentezi patinka
3. Jau prisipažinau, nereikia jų į vieną gretą statyti

Harris knygos tiesiog magiškos, kaip ir Bulgakovo

Nors mintis, kad taip labai galima išplėsti žanro ribas man baisiai patinka
4. Mano fantastinė patirtis taip pat nuo Zenito prasidėjo

O Simak - vienas mėgstamiausių mano rašytojų

Reikėtų tą spragą užlopyti

Tas gražiai iliustruotas "Žemjūrės burtininkas" ko gero buvo mano pirmoji fentezi knyga

O paskui Tolkinas ir Narnijos kronikos
5. Man asmeniškai fentezi artimesnė. Labai laukiu tavo atsiliepimo apie Frajų
6. Paklodė - jėga
QUOTE(klopedija @ 2010 08 29, 23:16)
Sakai, visus?..
Kodėl? Labai subjektyvu

. Tikriausiai todėl, kad kelia kažkokias gaivališkas emocijas, balansuojančas tarp "čia" ir "anapus"...
O Valentinovą ypatingai myliu už gražią, turtingą kalbą, daugiasluoksnius, dramatiškus siužetus, savitą pasaulį, pereinantį iš archajiškos slaviškos kultūros į paralelinius pasaulius.
Aha, visus

Sapkovskio Raganiaus serijos visas knygas turiu. Cook juodosios gvardijos ciklas

O ir seklys Garetas man labai patiko. Valentinovo tik "Dezertyrą" teskaičiau, bet pasitaisysiu. Na, o Hauffo pasakos nuo vaikystės su manimi

Man matyt Semionova, kaip kad tau Valentinovas dėl to paties patinka
Papildyta:
QUOTE(klopedija @ 2010 08 29, 23:35)
SOFIJA5, viena iš mano hipotezių apie polinkį į fantastiką: emocingi, lakios vaizduotės žmonės ją mėgsta labiau, nei užkietėję realistai, kokia aš save laikau. Realistams reikia, kad "pervažiuotų volas" - štai tada jie pajunta efektą

. Gal dėl to ir nemėgstu "paprastų stebuklų", man turi kažkas trinktelt makaulėn.

Aš emocinga ir lakios vaizduotės - tiesa

Įdomi ta tavo teorija ir mano atveju teisinga. Dabar reikia laukti, kad Jūržolė prisipažintų esanti emocinga ir lakios vaizduotės, juk ji irgi fantastiką mėgsta