Bet sakykim asmeniškai aš pati, gyvenus UK ir gyvenu dabar Belgijoj, tai tiek UK tiek čia,BE, turėdama minimalias pajamas galiu sau leisti daugiau, nei turėdama minimalias pajamas lt.(imu tik maisto, namų apyvokos produktus, ne nuomą, mokesčius ar transportą) nes algos ir maisto produktų/paslaugų santykis lt yra gerokai perdėtas. blogąja prasme.
angelinka, tai gal tavo vyras italas žiūrėjo kainas apskritai,lygindamas su tai, ką turi italijoj, nežinodamas lt atlyginimų?
tai tada ir man kainos atrodo geros. bet kai pagalvoji kokią algą gauna vidutinis statistinis lietuvis, ir kokios kainos viso kito parduotuvėj, tai ne saldu pasidaro.. o kur dar būsto nuoma, mokesčiai...

pvz. dar kas, sakykim dėl tų pačių mokesčių, tiek jau imant vienas prie vieno, ar pavertus į litus, palyginimui, sakykim mes dabar dviese už elektrą plius dujas kas mėn. mokam apie 80 eur (šildymas buto dujos ir elektra,vanduo šildomas elektra, orkaitė dujinė, tv eina beveik visą dieną, jei kuris namie, kaip bebūtų vakare apie 7 val iš vis visada įjungtas,du kompai, na kambaryje šviesa irgi visą laik kai reikia). vanduo įeina į nuomą (bet realiai apie 20eur kažkur ima, jaučiu, kad 17, na bet čia ir dar priklauso nuo sutarties, kitur moki atskirai).
(čia BE sistema šiek tiek kitokia nei lt, moki kas mėn pastovų mokestį, paskaičiuotą pagal pernai metų sunaudojimą, o daugiau metų gale ateina sąsk. arba dar primokėt reikia, arba tau grąžina, jei per metus permokėjai, ir pagal tai paskaičiuoja kitiems metams kiek vėl mokėti kas mėn.
tai imkim vidurkį 80 eur. litais būtų 276 lt. už dujas ir elektrą
plius 20 eur vanduo - 69 lt.
VISO litais:345 lt. (arba 100 eur).per mėn už dujas, elektrą ir vandenį.
tai sakyčiau tai nėra daug, tiek jau imant viens prie vieno, tuo labiau pavertus, kas kitu atveju būna brangiau. Bet kaip už mokesčius, neskaitau kad yra daug (vėlgi, priklauso nuo išnaudojimo, bet asmeniškai žinau ne vieną dviejų asmenų šeimą, kurie už mokesčius moka tikrai daugiau nei 400 lt.... ).
tai dabar imkim minimalią algą litais lietuvoje ir mokesčius iš vis, ir imkim min. algą eur kažlkur svetur ir mokesčius eur. tai ta proporcija atrodo "padoresnė", normalesnė ir tikrai ne tokia skaudi, kaip kad susiduriama šiuo metu Lietuvoje.
panašu ir su transportu, imu tik autobusus, metinis bilietas >26 m. kainuoja 216 eur metams. dabar padauginkim mėn. bilietą kiek kainuoja lt (dar kaip žinia skirtinguose miestuose kainos skirias) iš 12... gausim paprastą aritmetiką, kad ir transportas žiauriai brangus lt

be to, aš su bilietu galiu važiuot iš vieno miesto į kitą su tam tikros rūšies autobusais, jei aš randu. lt nekalbant jau kad galioja tik vienam mieste...
tiesiog tokie paprasti kasdieniniai dalykai pasirodo kad deja deja nėra viskas taip pigu ir gera gyvent kaip kad gali atrodyti "užsieniečio" akimis žiūrint...