Pasiėmusi žemėlapį, lekiu aš link to grand bazaro. Kad nereikėtų klaidžioti gatvėmis, nusprendžiau porą stotelių pavažiuot tramvajum, o iš ten jau visai nebetoli.
Išlipu iš tramvajaus, išskleidžiu žemėlapį ir žvalgausi. Staiga prie manęs prišoka batlaižys su savo paslaugiuoju klausimu "can i help you". Sakau, nieko nereikia. Tada jis klausia, ar grand bazaro ieškai, sakau, taip. Jis pasisūlė man parodyt, nors jau iš viso keli metrai iki jo bebuvo likę. Kai padėkojau už paslaugumą, jis pasišovė mano batus išlaižyti. Visaip spyriojausi, sakau nereikia, o aš ir nemėgstu, kai man kas nors batus valo. Bet jis užsispyrė ir viskas, sakė 'for free" man tuos batus nuvalys.
Tai va, valo jis tuos batus, klausia, iš kur aš, ar ištekėjusi, kiek vaikų turiu. Sakau, du turiu. Jis prisipažino irgi du turįs. Ir plepa" one child - no problem, two childs - big problem, because they hungry hungry"

Atspėjau. Nuvalė man batus, tiesia ranką ir sako: "russian money-no money, turkish, dolars and euro-yes money". Kai puoliau gintis, kad taip mes nesitarėme, kad batai man veltui turėjo būt išlaižyti, jis ramiai ir sako, jog ne jam tų pinigų reikia, o alkaniems vaikams pamaitinti

Einu į grand bazarą su blizgančiais batais, bet žiauriai sugadinta nuotaika, jog kažkoks turkpalaikis mane išdūrė vidury baltos dienos

Naivuolė

Iš to pykčio išalkau kaip laukinis vilkas tris paras grobio neturėjęs. Tad nusprendžiau kulniuot į viešojo maitinimo įstaigą prašmatnių kebabų porcijikės susišluot į savo iškankintą skrandį. Kelią pastojo dar Vienas batlaižys. Aš jam vos ne panosėn pakišau savo išblizgintą batą ir jam daugiau nieko aiškinti nereikėjo

Dar keli metrai ir kelią užkerta štai šitas vaikinas

Aš jam vėl rėžiu, kad man nieko nereikia, aš pati savo pasivaikščiojimo tikslą žinau ir apsieisiu be pagalbos. Klausia, o kur eini. Sakau, į interneto kavinę. Jis pasišovė palydėt. Ir kiūtina iš paskos. Įėjau į kavinę, atsisėdau prie kompo ir tas šalia sėdi. Pažiūrėjau į jį klausiančiu žvilgsniu, jis suprato

Išeinu aš iš kavinės. Mano tikslas, kaip minėjau - kebabai

Eini einu tokia nuošalia gatvele ir žiūriu, turkas į mane vėpso. Na jau neeee, galvoju, tu manęs neužkalbinsi. Pereinu į kitą gatvės pusę ir kai tik piartėjau prie jo, jis irgi į kitą gatvę perbėgo. einu nosį pakėlusi ir sakau, kad man nieko nereikia, o jis ryžtingai mane susitabdo, sako, nieko man ir neketina siūlyti, tik šiaip norėjo keliais sakiniais persimesti, nes mat liūdna jam

Aišku, jis prekybininkas, aišku, turi savo parduotuvėlę kilimų ir turkiškų suvenyrų. Aišku, kviečia mane užsukti. Sakau, neisiu, nes vis tiek nieko nepirksiu, biznio iš manęs nepadarysi. Jis pažada, jog tikrai nesiūlys man nieko pirkti, nori tik su manimi arbatos išgerti ir pabendrauti. Patikiu ir užeinu.
Na, bet parduotuvėlę vis tiek apžiūriu. Paplepam apie kaljanų kainas, turkų santykius su turkistais. Jis klausia, ar labai kabinėjasi turkai prie manęs. Net nepuoliau ginti jo tautiečių ir atvirai išrėžiau, kaip jie mane užkniso

Sėdim, plepam, Pasirodo, visai malonus pašnekovas, netuščias, turi ką papasakoti. Pats nemažai keliavęs, daug pasakojo apie savo kelionę po PAR, sakė, labai Ispaniją nori aplankyti, todėl, pasiėmęs turkų-ispanų pasikalbėjimų knygelę savarankiškai mokosi ispaniškų frazių.
Kai pasakiau, jog ėjau kur nors pavalgyti kebabų, jis pasiūlė mane pavaišinti. Tiesiai į parduotuvę atkeliavo užsakyti kebabai su airanu :valgau Niam niam.
Susitarėm susitikti su juo vakare. Atsisveikinant jis man padovanojo sidabrinę apyrankę su žydrom Fatimos akytėm

Čia jis

Iki vakaro dar liko laiko, tad aš, mažumėlę pasivaikščiojusi, grįžau į viešbutį. Kitos dienos pavakarę manęs laukė skrydis namo, tad nusprendžiau užmesti akį į bilietą ir pasižiūrėti tikslų skrydžiolaiką. Atsidarau vokelį... o ten... bielieto nei kvapo.
Net kojas pakirto

O siaube, vos ne isterija apėmė. Bet suimu save į nagą ir leidžiuosi į registratūrą. Ten psakau, jog prieš savaitę irgi buvau čia pasistojusi, tik kitam kambary, tad visai tikėtina, jog galėjau bilietą savo palikt. Bet mane patikina, jog bilietą galėjo rasti tik valytojas ir jis, greičiausia pamanęs, kad tai paprasčiausia šiukšlė, jį tiesiog išmetė

Išeinu į gatvę kaip žemę pardavusi, į galvą nelenda nei viena protinga mintis. Tokią supanikavusią mane pasitinka kavinės kvieslys (na, tas, kuris gatvėje priekabiauja prie turistų, kviesdamas juos užeiti vidun) ir kalusia, kad nutiko, nes atrodau nekaip. Teko iškloti visą tiesą apie bilietus, o jis mane nuramino, pasakė, jog jam Maskvoj taip buvo nutikę ir jam dublikatą išdavė.
Dėl viso pikto aš dar paskambinu savo draugui ir pasakau, kad pamečiau bilietą, paklausiu, ar kartais namie neplikau. Pasirodo, ne. Tai jis man pasiūlo po valandos susisiekti internetu ir kartu apmąstyti mano grįžimo namo taktiką.