Dar apie kainas.
Pirmą kartą mes su savo draugu "gyvai" susitikome Marmaryje ir praleidome kartu beveik savaitę atostogų. Paskutinę dieną jis jau buvo išleidęs beveik visus pinigus, bet buvo pažadėjęs mane nusivesti pavalgyti tikrojo turkiško maisto, nes viešbutyje, anot jo, nėra net užuominos paie tikrąją turkišką virtuvę.
Na, nuėjom, pavalgėm kažkokių kebabų, lachmandžos ir vaikštom sau gatvėmis. Jis pasakė, kad jam dar liko šiek tiek pinigų ir jis man dar gali nupirkti turkiškų tatli (saldumynų). Bet aš buvau soti ir pasakiau, kad saldumynus mielai pakeisčiau vaisiais. Tai jis už paskutinius pinigus man pripirko visokių vaisių po truputį: porą kekių vynuogių, saujelę slyvų, figų, po du obuolius ir kriaušes. Ir... išvažiavo namo. Po to, kai mes jau rašydavomės laiškus ar bendraudavome per pasikalbėjimų programėles, tai jis man pažadėjo, jog jei kada nors pas jį atvažiuosiu, tai vaisius valgysiu ne po vieną, o kilogramais.
Ir savo pažadą išpildė. O ko neišpildyti, kai viskas pigiai kainuoja. Apelsinai ir mandarinai po litą už kg, o greipfrutai iš viso po vieną lirą (apie du litus) už tris kg. Todėl kai atvežiau aš jam "Trejas devynerias" ir pasakiau, kad labai skanūs kokteiliai su raudonųjų greipfrutų sultimis, tai mes tuos kokteilius plakėm su natūraliomis sultimis. Valgiau ir persimonus, jie mūsų pinigais kainuoja po 2,5 už kg, bet skonis nei iš tolo nepanašus į tuos, kurių teko ragauti Lietuvoje. Turkiškų kai atsikandi, tai sultys per barzdą varva
Pomidorų kg irgi tik litą kainuoja, brokoliai - 1,5, o ir šiaip ten daug visokių žalumynų už centus.
Interneto kavinės - 3 litai už valandą. Stambule (bet čia greičiausiai tik turistų lankomuose regionuose) dvigubai brangiau. Manęs niekur neišleisdavo vienos, labai saugojo. Bet aš pasiprašiau, kad bent porai valandų išleistų, pasakiau, kad noriu pajusti tikrąjį požiūrį į save kaip turistę. Ir ką - ogi nieko. Ramu. Niekas nepuldinėjo iš parduotuvių, dantų neužkalbinėjo ir vidun netempė. Interneto kavinėse už tą pačią kainą dar gaudavau ir kavos išgerti

žinoma, kartais nužvelgdavo, pastebėję, kad akių spalva ne tokia (blondinių dažytų ten irgi galima sutikti, tik mėlynakę - jau įvykis), bet jokių įkyrių veiksmų ar replikų nesulaukiau.
Parduotuvėse galima derėtis (jei tai ne prekybos centras). Tuo metu buvo labai daug nukainavimų, tad apsirengti naujais drabužiais buvo galima už Humanos kainas. Na, pavyzdžiui, palaidinės kainavo po 18 litų, labai gražų ir kokybišką velvetinį švarką buvau radusi už 40 litų.
Maistas. Šiaip nepasakyčiau, kad labai pigus. Mėsa ypatingai brangi, išskyrus, aišku savaime, vištieną

Dėl to kušgripio vištienos kaina buvo nukritusi iki trijų litų už kg. Tai aš savo palydovui ir sakau, davai, nusiperkam, negi jautieną už 26 litus valgysim. Tai jis pasakė, jog aš galiu valgyti, jei taip jau noriu, o jis nei į burną neįsidės. Labai brangi žuvis, kas mane labai nustebino, juk miestas prie jūros. o ten žuveliokai kainuoja dvigubai daugiau, nei pas mus Lietuvoje. Silkės nėra jokiame pavidale
Pieno produktų kainos panašios, tik grietinės nėra. Nes vieną vakarą nusprendžiau pagaminti studentišką kugelį, o grietinės niekur neradau. Teko jį valgyti su natūraliu jogurtu, irgi labai skanu, skoniu jis primena kaimišką rūgpienį.
Alkoholio kainos nerealios, importiniai gėrimai praktiškai neįperkami. Kartą nusipirkau alaus keturis butelius ir sumokėjau už juos kaip bare - 16 litų

Džino butelis 0,3 l talpos - 22 litai, tiek panašiai kainuoja ir rakė, ir paprasta Turkijoje pagaminta degtinė.
Na, apie kainas, rodos, tiek. Jei ką prisiminsiu, pridėsiu

Šiuo metu ten turi būti lietaus sezonas. Turi prilyti tiek, kad visai vasarai užteltų. Bet visos viešnagės metu tik vieną kartą truputėlį pakrapnojo, net sušlapt nespėjau. Nelyja. O tai yra blogai. Bus sausa vasara, jei nelis. Va, šis kanalas per žiemą turi prisipildyti pilas vandens, per vasarą jis išdžiūva. O to vandens kol kas ten vos vos.

Paradoksas, bet viskas, kas gražu ir gera vieną dieną baigiasi

Taip ir mano viešnagė. Laukė varginanti kelionė autobusu visą naktį. Bandžiau nufotografuoti tą komfortabilų autobusą, bet nelabai koks vaizdelis gavosi. Sunku buvo pagaut kadrą, nes atostogų savaitė ėjo į pabaigą, labai daug žmonių soty buvo.

Trumpai apie kelionę autobusu. Kaip minėjau, keleivių pervežimo paslaugas ten teikia labai daug firmų, todėl konkurencija didžiulė. Firmos kaip įmanydamos stengiasi įtikti savo klientui ir kas įdomiausia, bilietų galima įsigyti ne tik stotyje, bet ir tų firmų ofisuose kur nors mieste. Jei iki stoties yra tolokai, nuo to ofiso galima važiuoti firmos autobusu, papildomai už nuvežimą mokėti nieko nereikia.
Pačiame autobuse reikia lyg kokiam lėktuve išsijungti mobiliuosius. Iki šiol nesupratau kodėl, bet esą mobiliųjų signalai trukdo autobuso technikai. Na, mačiau, kad ten prie vairo pilna mygtukų visokių, bet vis tiek tas reikalavimas išsijungti mobiliuosius skambėjo neįtikinamai kažkaip.
Važiuojant parodo du filmus. Jei nenori jų žiūrėti, užsidedi ausines ir gali klausytis muzikos, duoda net keturis kanalus pasirinkimui. Miegui prie kiekvienos sėdynės yra po pagalvėlę, tad galvos nereikia daužyt į langą, pagalvėlė apsaugo. Visos kelionės metu keleiviai vaišinami kava, arbata, gaiviaisiais gėrimais, paryčiui keksiuką duoda užkąsti (keista, bet man atrodo, kad aš tai jau rašiau

)
Geria įmigus atsitiko dar vienas keistas dalykas. Autobusas sustojo ir šalia sėdėjusi mergina mane pažadino, sako, atsibusk, kontrolė įlipo. Na, aš puolu ieškoti autobuso bilieto, o jinai man rodo kažkokį asmens dokumentą ir sako, kad čia "pasport control"

Nu akurat, įlipo kažkokis tai vyras ir visų asmens korteles patikrino. O aš savo pasą buvau giliai bagažan nugrūdusi. Autobuso personalo atstovas tam pareigūnui (jie apsirengę civiliais drabužiais, tad taip ir nesupratau, kas jie tokie ir kurių velnių jiems tuos pasus prireikė tikrinti) pranešė, kad aš turistė iš Litvanijos ir mano pasas bagaže, tai jis, pažvelgęs į mano mėlynas akis, iš karto tuo patikėjo ir neliepė man to paso iš bagažo išgraibyti.
Va, o ryte, kai jau buvom Stambule, irgi keleivius firmos autobusas iš stoties paveža iki Aksarajaus. O man kaip tik ten ir reikėjo, nes iš Aksarajaus tramvajumi galiu nuvažiuoti beveik iki pat savo viešbučio.
Praleidau Stambule dar dvi naktis. Su ypatingais nuotykiais. Sekite