Įkraunama...
Įkraunama...

Paskutinė mano kelionė į Turkiją

As stebejau, kaip ta kareivi i paradine poza pastato lotuliukas.gif Zodziu, kareivis jau kaip ir sustingsta, o jo virsininkas ar kas ten vaiksto aplinkui dar ir pataiso jo pedos krypti, ranku sulenkimo kampa ir pan. Kaip dailininkas, nueina is toliau pasiziuri, prieina arciau vel kazka pataiso.
Man tik baisu i juos vasara ziureti. Kaip jie ten islaiko nenugriuve. Aprangos trumpom rankovem nera biggrin.gif
Jei neklystu, tai Atatiurkas savo dienas tuose Dolmabahce rumuose pabaige. Bet as irgi taip ir nebuvau ten nuejus blush2.gif Vis galvojau, kada nors, kai uzdirbsiu normaliai, tai galesiu tiek uz bilieta sumoketi smile.gif
O apie tuos sultonu rumus, tai kiek i ta puse eidavom, tai tiek man draugas pasakodavo apie ta ju didziausiaji sultona (ta prasme, kad Osmanu imperija tada auksinius laikus isgyveno) Suleimana ir jo meile rusaitei. Vede jis ta rusaite, jo zmona Nr. 1 buvo. Ir kai ana mire, sultonui gyvenimas buvo nebemielas ir jokiu kitu moteru jam nebereikejo. Zodziu cia nuo seno turkai i ruses dairosi (na daugumos turku nuomone lietuvaites taip pat rusiu atmaina, kaip kad ukrainietes ar baltaruses biggrin.gif )
Atsakyti
QUOTE(vedeja @ 2006 02 20, 22:57)
Architektura Stambulo man patiko.

Konstantinopolyje, senaiestyje, taip, kur seniena atsiduoda, ten didinga. O kitur... Nieko ypatingo
Atsakyti
QUOTE(Smurka @ 2006 02 20, 22:36)
honkute, o tu irgi perki už turistines kainas?

Nu taip, o ka daryti. Studentams nuolaidu nera, tik pilieciams. O kad as ne piliete tai itarimas jau kyla i mano akiu spalva paziurejus. Nu o kai prasizioju, tai abejoniu nelieka.
Ir negali paaiskinti, kad pasa namie palikai ar pan. Jie ten visi tas asmens korteles nesiojasi, kaip kad ta mergina, sedejusi autobuse salia saves. Jiems ten atseit privaloma ir jie taip isdresiruoti, kad negalejo suprasti, kaip as jokio dokumento su savim nesinesioju.
Atsakyti
bandau iterpti cia nuotrauka su Bosforu, be kurio Stambulas neisivaizduojamas.

[attachmentid=49862]
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Aurėja: 01 kovo 2006 - 09:16
mamulia, nebuvo dar bernų, bet bus mirksiukas.gif

Tai va, kur mes ten baigėm?
Aha, ties rūmais, už įėjimą į kuriuos pagailėjau 52 litų. Kadangi nesu nei turkė, nei gidė, niekaip kitaip išspręsti šio klausimo nebuvo įmanoma.

Bet buvau tą dieną po naktinės kelionės iš Mersino, tad pusiau leisgyvė. Su Pinokiu nuėjom pavalgyti ir aš kaip tyčia "užsiroviau" ant gana prabangaus baro. Pinokis dar išvakarėse buvo mane įspėjęs, kad neturi daug pinigų, bet nebuvo įspėjęs, jog neturi net tiek, kad nesugebėtų susimokėti už sriubą, tortą ir arbatą (na, už save, jei jau konkrečiai kalbėsim) . Todėl man pietūs dviems kainavo 40 litų, teko susimokėti Pinokiui už gido paslaugas laugh.gif Tas tik pažiūrėjo į sąskaitą, išlemeno "expensive" ir net nesiruošė traukti piniginės.

Jis žmogelis paprastas. Kai pasakiau, jog esu pavargusi ir turiu eiti pamiegoti, jis sako, gerai, kol tu miegosi, aš teliką kambaryje pažiūrėsiu laugh.gif Trumpam netekau amo, bet atsipeikėjau greitai ir pasiūliau jam vyniotis namo. Vėliau paaiškėjo, kad teliką jam būtų tekę žiūrėti labai ilgai, nes aš nuo trečios valandos išparpiau iki pat devintos smile.gif

Aišku, vakare nelabai ką viena ir paveiksi, tad atsikėlusi aš dar nuėjau į interneto kavinę. Ten sutikau mamulią (ne kavinėje, o online, aišku savaime biggrin.gif) ir jinai man prisuko savo internetinį draugą, kad šis kitą dieną mane pavedžiotų ir geras vieteles parodytų.

Susitarusi su tuo vaikinu, kad po darbo pas mane užlėks (pavakary kažkur), nuėjau atgal į viešbutį. Sklaidydama Stambulo žemėlapį iki to pavakario nutariau dar aplankyti Grand bazarą. Ten po vienu stogu ištisas šopų pasaulis, net kelios mečetės veikia.

Kol pratęsiu tolesnius savo nuotykius su iliustracijomis, įmetu žadėtuosius straipsnius apie moters padėtį šeimoje ir visuomenėje

Turkės nebenori būti tik namų šeimininkėmis

Artimiausiu metu Europos Sąjunga turėtų pradėti realias derybas su Turkija dėl jos priėmimo į bendriją. Manoma, kad realiai Turkija galėtų tapti ES nare ne anksčiau, nei po 10-15 metų. Per šį laikotarpį šalis turi išspręsti nemažai su žmogaus teisėmis, lyčių lygybe ir lygiomis galimybėmis susijusių problemų, priimti galybę eurointegracinių įstatymų.

Dėl Turkijos narystės bendrijoje kyla įvairiausių diskusijų, kai kurios ES narės atvirai prieštarauja šios šalies integracijai. Jei Turkija taptų ES nare, tai būtų pati didžiausia bendrijos nare tiek savo apimtimi, tiek gyventojų skaičiumi. Be to, tai būtų vienintelė šalis, kurioje 99 proc. gyventyojų išpažįsta islamą. Taip pat baiminamasi ir dėl ES nepalankių Turkijos kaimynių Irako, Irano ir Sirijos.
Integracija į ES yra valstybinė Turkijos politika, tačiau eiliniai šalies gyventyojai iš esmės yra euroskeptikai. Jie mano, kad eurointegraciniai procesai iškreips šalies kultūrą ir papročius, o pinigų reforma turės neigiamos įtakos šalies ekonomikai. Tačiau vyriškoji šalies pusė labiausiai nerimauja dėl to, kad smarkiai pasikeis moters padėtis visuomenėje. Šiuo metu moterų padėtis yra gana kontrastinga. Gatvėje galima išvysti ir šiuolaikiškai apsirengusią, ir skarele apsigobusią, ir aklinai nuo galvos iki kojų juodai apsitaisiusią moterį, veidą prisidengusią čadra.
Pagal moterų apsirengimo stilių galima spręsti, koks gilus yra jos tikėjimas. Juodai apsirengusios moterys laikosi Hidžabo tradicijų. Žodis „hidžab“ yra kilęs iš arabiško žodžio „hadžaba“, kuris reiškia „pasislėpti nuo žvilgsnių“. Teigiama, kad savo kūno linijų nedemonstruojanti moteris susilaukia daugiau pagarbos, nes taip esą yra vertinama ne jos išvaizda, o į asmenybė ir protas. Tačiau savo protą ji gali pademonstruoti nebent patiems artimiausiems vyrams – šeimos nariams ir artimiems giminaičiams, nes su kitais vyrais jos tiesiog nebendrauja. Tokios moterys niekur nedirba, yra atsakingos tik už buitį ir vaikų priežiūrą, gatvėje gali pasirodyti tik su savo sutuoktiniais. kitais artimais giminaičiais ar keliomis draugėmis. Tačiau juodai nuo galvos apsitaisiusių moterų yra mažuma, jų daugiau galima išvysti nebent atokesniuose Turkijos kampeliuose ar kaimuose.
Skarele apsigobusios galvą Turkijos musulmonės gali jaustis laisviau. Dažniausiai jos irgi yra namų šeimininkės, o jei dirba, tai žemės ūkyje, kambarinėmis viešbučiuose ar tekstilės parduotuvėse. Nors pagal savąją islamo religijos interpretaciją jos gali rodyti veidą, tačiau turi slėpti plaukus, rengtis nepermatomais ir laisvais drabužiais, kad šie neišryškintų jos figūros.
Turkijoje beveik niekur nepamatysite moters, dirbančios padavėja kavinėje ar bare. Tai moteriai yra pats neprestižiškiausias darbas. Kai vienoje kavinėje paklausiau, kodėl yra ignoruojamos ir nepriimamos dirbti moterys, sulaukiau atsakymo, jog tai yra neįmanoma, nes klientai prie tokių moterų pradėtų seksualiai priekabiauti.
Šiuolaikiškai, moderniai apsirengusi moteris pastaruoju metu Turkijos miestų gatvėse sutinkama dažnai. Tai reiškia, kad tokia moteris nėra giliai praktikuojanti musulmonė. Liberalesnis požiūris į religiją joms atveria platesnes galimybes. Baigusios vidurines mokyklas, merginos neretai renkasi tolesnes studijas aukštosiose mokyklose, o po to sėkmingai darbinasi tarnautojomis valstybės institucijose, bankuose, privačiuose biuruose, viešbučiuose, medicinos įstaigose ir pan. Tačiau laisvu stiliumi apsirengusi moteris dažniausiai yra jauna. Jei gatvėje sutiksite jauną moterį, apsigobusią skarele, tai, išskyrus retas išimtis, galite manyti, jog ji geriausiu atveju turi tik vidurinį išsilavinimą ir yra namų šeimininkė.
Turkijoje kas dešimtas šalies pilietis neturi darbo. Ir didžiąją dalį bedarbių sudaro moterys. Be abejo, kai kurios iš jų nedirba ne todėl, kad neranda darbo, o todėl, kad privalo laikytis nuo seno susiklosčiusių tradicijų – moteris turi būti namų šeimininkė. Tačiau jaunos merginos pamažu vaduojasi iš religijos primestų apribojimų, siekia išsilavinimo ir geros tarnybos. Todėl nenuostabu, kad vyrai, jausdami didėsiančią konkurenciją darbo rinkoje, yra nelabai patenkinti.
Moterims susirasti darbo trukdo dar vienas faktas – jos neturi kur palikti savo vaikų, nes Turkijoje nėra vaikų darželių. Į lavinimo įstaigas vaikai priimami nuo penkerių metų, kur yra ruošiami mokyklai. O iki tol moteris turi arba pati prižiūrėti vaiką namuose, arba, jei šalia nėra niekur nedirbančios mamos ar anytos, samdytis auklę.
Tačiau padėtis smarkiai keičiasi. Patys turkai, nors ir nenoriai, bet pripažįsta faktą, kad dirbančios moterys po penkerių metų bus jau ne išimtis, o taisyklė.

Papildyta:
Turkės nebenori būti tik namų šeimininkėmis

Artimiausiu metu Europos Sąjunga turėtų pradėti realias derybas su Turkija dėl jos priėmimo į bendriją. Manoma, kad realiai Turkija galėtų tapti ES nare ne anksčiau, nei po 10-15 metų. Per šį laikotarpį šalis turi išspręsti nemažai su žmogaus teisėmis, lyčių lygybe ir lygiomis galimybėmis susijusių problemų, priimti galybę eurointegracinių įstatymų.

Dėl Turkijos narystės bendrijoje kyla įvairiausių diskusijų, kai kurios ES narės atvirai prieštarauja šios šalies integracijai. Jei Turkija taptų ES nare, tai būtų pati didžiausia bendrijos nare tiek savo apimtimi, tiek gyventojų skaičiumi. Be to, tai būtų vienintelė šalis, kurioje 99 proc. gyventyojų išpažįsta islamą. Taip pat baiminamasi ir dėl ES nepalankių Turkijos kaimynių Irako, Irano ir Sirijos.
Integracija į ES yra valstybinė Turkijos politika, tačiau eiliniai šalies gyventyojai iš esmės yra euroskeptikai. Jie mano, kad eurointegraciniai procesai iškreips šalies kultūrą ir papročius, o pinigų reforma turės neigiamos įtakos šalies ekonomikai. Tačiau vyriškoji šalies pusė labiausiai nerimauja dėl to, kad smarkiai pasikeis moters padėtis visuomenėje. Šiuo metu moterų padėtis yra gana kontrastinga. Gatvėje galima išvysti ir šiuolaikiškai apsirengusią, ir skarele apsigobusią, ir aklinai nuo galvos iki kojų juodai apsitaisiusią moterį, veidą prisidengusią čadra.
Pagal moterų apsirengimo stilių galima spręsti, koks gilus yra jos tikėjimas. Juodai apsirengusios moterys laikosi Hidžabo tradicijų. Žodis „hidžab“ yra kilęs iš arabiško žodžio „hadžaba“, kuris reiškia „pasislėpti nuo žvilgsnių“. Teigiama, kad savo kūno linijų nedemonstruojanti moteris susilaukia daugiau pagarbos, nes taip esą yra vertinama ne jos išvaizda, o į asmenybė ir protas. Tačiau savo protą ji gali pademonstruoti nebent patiems artimiausiems vyrams – šeimos nariams ir artimiems giminaičiams, nes su kitais vyrais jos tiesiog nebendrauja. Tokios moterys niekur nedirba, yra atsakingos tik už buitį ir vaikų priežiūrą, gatvėje gali pasirodyti tik su savo sutuoktiniais. kitais artimais giminaičiais ar keliomis draugėmis. Tačiau juodai nuo galvos apsitaisiusių moterų yra mažuma, jų daugiau galima išvysti nebent atokesniuose Turkijos kampeliuose ar kaimuose.
Skarele apsigobusios galvą Turkijos musulmonės gali jaustis laisviau. Dažniausiai jos irgi yra namų šeimininkės, o jei dirba, tai žemės ūkyje, kambarinėmis viešbučiuose ar tekstilės parduotuvėse. Nors pagal savąją islamo religijos interpretaciją jos gali rodyti veidą, tačiau turi slėpti plaukus, rengtis nepermatomais ir laisvais drabužiais, kad šie neišryškintų jos figūros.
Turkijoje beveik niekur nepamatysite moters, dirbančios padavėja kavinėje ar bare. Tai moteriai yra pats neprestižiškiausias darbas. Kai vienoje kavinėje paklausiau, kodėl yra ignoruojamos ir nepriimamos dirbti moterys, sulaukiau atsakymo, jog tai yra neįmanoma, nes klientai prie tokių moterų pradėtų seksualiai priekabiauti.
Šiuolaikiškai, moderniai apsirengusi moteris pastaruoju metu Turkijos miestų gatvėse sutinkama dažnai. Tai reiškia, kad tokia moteris nėra giliai praktikuojanti musulmonė. Liberalesnis požiūris į religiją joms atveria platesnes galimybes. Baigusios vidurines mokyklas, merginos neretai renkasi tolesnes studijas aukštosiose mokyklose, o po to sėkmingai darbinasi tarnautojomis valstybės institucijose, bankuose, privačiuose biuruose, viešbučiuose, medicinos įstaigose ir pan. Tačiau laisvu stiliumi apsirengusi moteris dažniausiai yra jauna. Jei gatvėje sutiksite jauną moterį, apsigobusią skarele, tai, išskyrus retas išimtis, galite manyti, jog ji geriausiu atveju turi tik vidurinį išsilavinimą ir yra namų šeimininkė.
Turkijoje kas dešimtas šalies pilietis neturi darbo. Ir didžiąją dalį bedarbių sudaro moterys. Be abejo, kai kurios iš jų nedirba ne todėl, kad neranda darbo, o todėl, kad privalo laikytis nuo seno susiklosčiusių tradicijų – moteris turi būti namų šeimininkė. Tačiau jaunos merginos pamažu vaduojasi iš religijos primestų apribojimų, siekia išsilavinimo ir geros tarnybos. Todėl nenuostabu, kad vyrai, jausdami didėsiančią konkurenciją darbo rinkoje, yra nelabai patenkinti.
Moterims susirasti darbo trukdo dar vienas faktas – jos neturi kur palikti savo vaikų, nes Turkijoje nėra vaikų darželių. Į lavinimo įstaigas vaikai priimami nuo penkerių metų, kur yra ruošiami mokyklai. O iki tol moteris turi arba pati prižiūrėti vaiką namuose, arba, jei šalia nėra niekur nedirbančios mamos ar anytos, samdytis auklę.
Tačiau padėtis smarkiai keičiasi. Patys turkai, nors ir nenoriai, bet pripažįsta faktą, kad dirbančios moterys po penkerių metų bus jau ne išimtis, o taisyklė.

QUOTE(mamulia @ 2006 02 28, 22:57)
Dėl darželių tai netiesa. Yra jų wink.gif

Nevalstybiniai mirksiukas.gif honkute apie juos jau rašė. O Mersine darželių tai tikrai nėra. Pasitikslinau. O jei jau pusę milijono gyventojų turinčiame mieste jo nėra, vadinasi, jo nėra niekur (išskyrus didmiesčius, kur kuriasi privatūs už kosmines kainas).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Smurka: 24 vasario 2006 - 13:47
Mano informatorius tai sakė, kad jų mieste yra smile.gif Jis dirba valstybės tarnautoju švietimo srity, ruošia mokyklas ir kitas ugdymo įstaigas stojimui į ES wink.gif Tai va smile.gif
Atsakyti
Pas mumis Bodrume, tai yra tik privatus vaiku darzeliai (apskritai mano ziniomis Turkijoje valstybiniu vaiku darzeliu nera, arba bent jau niekas apie tokius nera girdejes blink.gif biggrin.gif ). O kainos tai nerealios - 1 vaikui i men apie 350 USD blink.gif . Bet uztat vaika is namu paima ir i namus parveza darzelio transportas, vaikuciai mokinami anglu kalbos ir kiekviena diena teveliams laisko forma yra duodama ataskaita, kaip ju vaikutis elgesi, kaip valge, kaip miegojo, kaip jam sekesi piesti ir pan.... bet vakarienes tai neduoda!!! - kad vaikas galetu vakarieniauti namie kartu su tevais ir kitais savo seimos nariais biggrin.gif
Atsakyti
Tikra tiesa... Amerika ir net Europa yra patys didžiausi priešai, nes ten visi laisvamaniai, besilinksminintys, moterys nesėdinčios namie ir pan. O kadangi jie yra namisėdos( didelė šalies sindromas) ir nėra niekur nosies iškišę, tai neįsivaizduoja kai sunkiai tie pinigai atostogoms yra uždirbami.. tik pas mus yra noras pamatyti, keliauti ir sužinoti.
Mano manymu apskritai- visos šalys buvo/yra nacionalistės.. bet pinigai visagaliai, jų valdžios struktūros siekia europos sąjungų, nes tai padėtų kurt infrastruktūra, po truputį laisvėja šalis, vis daugiau atitrūksta nuo religijos konstitucijos ir tada pasaulis tampa daugiau mažiau kapitalistiniu.. Turkija labai greit žengia į priekį.. o dar ta istorija apie mersiną- skaičiau nesustodama, galvojau kad toliau nuo Stambulo, tikrai griežtas "hidzabas"..
smagu sužinoti nauja, juolab kad ir pati istorija labai įdomi ax.gif ačiū už nuostabius įspūdžius 4u.gif thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Smurka @ 2006 03 03, 11:24)
Pabandyk tongue.gif Paskui galėsi spaudai straipsnių ciklą parengti apie tai "Kaip man Turkijoje nepavyko verslo kurti".
Juokas juokais, bet tai tik tuščios svajonės. Visų pirma, tu, kaip užsienietė, leidomo dirbti negausi, antra - turkai yra baisūs nacionalistai ir auklei iš supuvusio vakarų pasaulio už jokius pinigus vaiko nepatikės

o as manau, kad visai realu. Nedirbancios ir neissilavinusios mamos ir taip neveztu vaiku i darzeli, o dirbancios (ir labiau europietiskos) manau kaip tik leistu vaika i uzsienietiska darzeli... ypac jei kokia lavinimo programa tam darzely gera sukurpus.
del leidimo dirbti... man pavyzdziui jo nereikia biggrin.gif
o kodel uzsienietei neduotu? Manau, kad duotu. o be to kai noriu viskas imanoma wink.gif
Atsakyti
Yurgita, tikiu, kad viskas yra įmanoma, bet kokius kelius tektų praeit blink.gif

Šią info pateikiau ne iš debesų nuleidusi, o išklausiusi įsidarbint bandžiusių lietuvaičių ir kitų šalių merginų patirtį. Viena ukrainietė, dirbanti masažuotoja, niekaip negauna legalaus leidimo, tad važinėja kas mėnesį už Turkijos sienos, o po to vėl grįžta
Atsakyti
Pilis
user posted image

Maistas pajūrio restoranėly
user posted image

Panorama
user posted image

Ortodoksų bažnytėlė
user posted image

Stalaktitų (rodos, gerai parašiau blush2.gif ) požemyje
user posted image

Suraskit falą biggrin.gif
user posted image
Papildyta:
Kalnų akis (fotografuota iš aukštai)
user posted image

Mersino gatvė su dekoratyviniu mandarinmedžiu
user posted image

Prieplauka
user posted image

Kupranugaris
user posted image

Vaizdelis iš buto balkono (matosi rūke paskendusi jūra )
user posted image

user posted image
Atsakyti
QUOTE(Flowwer @ 2006 07 31, 13:06)
Na tada papasakok kokiam kurorte buvai, kokiam viešbuty ir t.t. biggrin.gif  Įdomu, nes rudeniop planuoju į Turkiją  thumbup.gif

buvau marmaryje,keliavau su novaturu.apsigyvenom 2* viesbutyje kivilcim.nors viesbutis ir 2* bet viskas ciki,jokiu priekaistu neturiu.personalas super,labai paslaugus ir draugiskas.kambari tvarkydavo kiekviena diena,ranksluoscius po tris kiekvienai(as buvau su drauge) palikdavo,ir taip kiekviena diena smile.gif nors arbatpinigiu tai ne karto nepalikom smile.gif
oi kaip as tau pavydziu,kad leksi i turkija smile.gif
ir istikruju ten reik vaziuoti be antru pusiu smile.gif nes jei nori pajusti kas yra turkija tai reik vaziuot be vyru biggrin.gif
ten toooooooooooooooki nerealu demesi gauni is turkiuku,kad ojojoi smile.gif
mes su drauge,net namo nenorejom vaziuoti smile.gif
patariu:jei apsipirkinesi,tai tik ne centriniame turguje,nes ten kainos uzkeltos nerealiai,kuo toliau nuo centro tuo pigiau.
Atsakyti