Įkraunama...
Įkraunama...

Ar apsipirkinėjate turguje?

Va turguj del apsverimo tai tikrai problema, visada taip buna , kad perki daugiau sveria maziau. Viena kart kai su drauge bananus pirkom, jinai priejo prie paradvejos, ta pasvere, ir taip staigiai is kazkusr policininkas priejo ciupo bananus ir klausia kiek jums panele banabai svere, ji pasake, tada jis atverte svarstykliu lekstute, o ten padetas mazas svarstis, teko paradvejai persvert, tai ji taip apie 200g. nusukinejo. o viena kart gatvej vaisius perkant tai pati spejau suziuret, kad graza per mazai atidave, paprasiau tai dar nenorejo, as sakau ponia paskaiciuokit kiek turit man atiduot ir kiek atidavet. gerai, kad tada dar pinigeliu nebuvau i pinigine sudejus, kazkaip parupo paskaiciuot kiek atidave. o turguj perku pati kiausinius, zinau viena kioskeli ten visada zmoniu daug buna, bet ten berods Vievio paukstyno kaiusiniai, kolkas neteko nusivilt. O mesa mano kaimynu vaikai tai taip daro, susitari kaime, kad nusipirks versiuka, kaiule, papjauna isidalina visi tarpusavyje ir garantija, kad sviezia mesa, o ne pasvinkus, bet jei bijai kazkuo uzsikrest irgi pavojinga, nes kaime tikrai labai retas kuris veza mesa patikrint.
Atize, tu matyt kaime niekada nebuvus, gera bajeri suskeliai. karves girdo antibiotikais, kaime augus bet tokio bajerio negirdejau thumbup.gif Kad karve tu zmoniu galejo sirgt ir jai antibiotikus leido tai tikiu, bet kad antibiotikais girdo, nu nepatikesiu net jei pamatysiu, matai karves is tiesu isrankus gyvuliai, jei vanduo nesvarus jos liks negere, bet nesvaraus vandens negers, cia mano teveliu karvutes tokio kaip pas kitus nezinau. O jei karve serga tai teveliai nei patys pieno geria, nei i pienine nesa. o kai paradvinejo mieste zmonems ir karve susirgo, tai pasake, kad tegu susiranda kita pardaveja, nes karve serga ir pieno neatves. ir jei apie piena tai tas naminis karves pienas buna daug riebesnis nei pirktinis, jau nugriebtas. Direktorius mano miesto zmogu, tai kai isgirdo, kad gali karves pieno riebumas but 4,8-5, tai blink.gif , jis visada galvojo, kad karve toki duoda koki pardej paradvineja. o tai kad kai ne kurie ir kaimieciai kiaules tai as irgi neustoju, pas teveliu kaime budavo toks zmogelis kuris atnesdavo piena su makaronai i pienine, o paskui is tokio pieno valgoma grietine, sviesta, piena geriam ir t.t as kol bus galimybe tai piena pirksiu is kaimo zmogaus bet bus natural produkt, o ne is pieniskos sriubos padarytas. tuo labaiu, kad vienas kaimietis atnesa auksciausios rusies piena kitas nerusini ir viskas i bendra katila eina, bet parduotuvej jau tampa auksciausios rusies pienu, nors tikrai is bendro katilo, kur sumaisoma visos rusys pieno tikrai ne auksciausia rusis buna.
o jei rimciau poradetum ziuret tai jau sakaiu, kad ir valgyt butu pavojinga.
Atsakyti
Labai labai labai noreciau, bet Chikagoje nerandu turgaus, ta prasme neieskojau, bet reiketu... O lietuvoje labai daznai lankydavau . As kabu apie maisto turgu, darzoviou, vaisiu ir t.d clap.gif
Atsakyti
kaimiečiai tokie geri visi, tik kodėl mes po to po kaimus gaudom juos, niekaip nesuprantu..nuvažiuoji pas biobytę ir klausi "jūsų piene chloramfenikolis nustatytas, karvutę gydot?" Bobulė "ne, sveika karvutė"..Sakai "ar duodat kokių vaistų ar pan". kai bobutė atneša, griūk aukštielninkas - antibiotikai kaip turi būt wink.gif

Karvės geria nešvarų vandenį, karvės ne arkliai..Karvės ir vinis ėst gali, nes jų skonio receptoriai ir liežuvio sandara tokia..Karvė nieko negali išspjauti wink.gif
Atsakyti
Rasma, as nesakiau, kad visi kaimieciai geri, bet zinau, kad mano tevai niekada nenesa pieno i pienine, jei karve serga. velniai griebtu nuo vaikystes kaime augus as savo tevu nepazistu ar ka. kad yra tokiu kurie nesa taip zinau, as jau sakiau, kad yra netgi tokiu kuris pieniska makaronu sriuba i pienine atnesa. galu gale kaip be butu keista, nezinau jau is tikro pagal ka rusi pieno nustatineja ar pagal kokybe ar pagal atnesamo pieno kieki, bet yra viena seima kuri piena nesa i pienine toki kuris puse dienos ant saules prastovi ir pas juos pienas visada auksciausios rusies. nors jau ir durnam aisku, kad palaikius piena saulutej jis kaip mat pragyzta, tai is kur ta auksciausia rusis? o gi is ten kad tevai pieno daugaiu uz juos nesa, tai tevam gali ir nerusini uzrasyt, jei per daug nes ir nesvarbu, kad ta piena jie 10 kartu perkosia, is kart pagal reikalavimsu atsaldo, su specialiom priemones bitonelius plauna, nes zino jei isplaus su paprastu plovikliu arba milteliais tai is kart bus pilna chemikalu. Netgi tam tikras kempines naudoja. perka brangias tik pieno tarai plaut skirtas plovimo medziagas. O mano teveliu karves matyt labai islepintos blink.gif , nes jei joms kvapas nepatiks tai jos vandens negers, ot kokios padlos, o galetu is balos gert labai paranku butu. Tevai nenesa sergancios karves pieno, nes patys parduotuvej sviesta ir grietine perka ir gerai zino ka gali nusipirkt.

p.s. aisku karve isspjaut negali, bet gali issykt biggrin.gif atsiprasau uz isireiskima.

Papildyta @ [mergetime]1086762746[/mergetime]
Galu gale mes dabar visos raudam, kad turguj nehigieniska, mociutes karves antibiotikais matina, o dar po keliu metu visos gersim sintetini piena, valgysim sintetini maista ir is tos pacios bobutes pirksim piena su antibiotikais ir mokesim 10 kart daugaiu nei jis vertas, vien tik todel, kad tai bus visgi naturalus produktas, o ne sintetika. sad.gif galu gale mes tai dar ant naturaliu produktu uzauge, na gal kai augom tai nezinojom, kad tas alergija sukelia, anas vezi, bet musu vaikai ir anukai tai jau bus vis sintetiniai.
Atsakyti
Pieno rūšis priklauso tik nuo pieno kokybės smile.gif ir tikrai ne nuo kiekio..Tiriamas ir riebumas, ir sausos medžiagos ir somatinių ląstelių kiekis piene ir tiriama dėl chloramfenikolio..
Toja, ne apie tavo tėvelius šnekėjau, tikiu, kad su jais viskas tvarkoje, kalbu išvis apie pieno ūkį LT wink.gif
Čia ne į temą, bet šiaip papasakosiu: smile.gif
O karvės tikrai nėra išrankios vandeniui ar pašarui..Aišku, jos gali mėgti ar nemėgti kaip bet kuris gyvas padaras tam tikrų dalykų, bet bendrai paėmus - neišrankios..Kartais karvės ir išš*** negali, juk žinai wink.gif Nes jie gi atrajotojai, turi prieskrandžius, vien ko vertas vienas tinklainis wink.gif Na, kaimo žmonės žino visas tas karvių bėdas pradedant išputimu, baigiant kokia pareze ar dar specifine kokia bėda..
Karvių pieningumą ir kokybę vien "meile" pagerinti galima..Minkščiau guldyt, kakavos miltelių retsykiais duot, Bach'o muziką ir karvė bus laiminga. Yra tekę matyt vieną dalyką svečioj šalyje..Karvė kasdien prausiama (tai natūralu, jei nenori jog su uodega mėšlina pieną maišytų), guli ant čiužinio, o fermoje visą dieną transliuoja kamerinę muziką. Kartą į savaitę gauna kakavos gerti smile.gif Dabar gi jau plinta tendencija nupjaustyt ragus ir nukapot uodegas (ypač stambiuose pienininkystės ūkiuose, netgi LT), tai jau man antihumaniška atrodo.
Bet žinok, kad pieno riebumas 5 proc. tai jau gana retas dalykas, įprasta, kad 4,6 neviršija.. O kiek litrų duoda pieno tada tokia karvė, man tiesiog įdomu ir kokia čia veislė? Tikrai šaunu, jei karvė labai pieninga ir dar labai geros kokybės pienas smile.gif
O kas yra sintetinis pienas? Separuotas, su priedais? Žinok, net neįsivaizduoju kas yra sintetinis pienas..Jau ir dabar tada galima laikyti 12 proc. grietinę, tepų riebalų mišinį, pieną su laktoze ar padidintu kalcio kiekiu sintetika..bet juk taip nėra. Šalia viso to pilnos parduotuvės natūralaus pieno, ne mažiau 3,4 - 4,3 proc. riebumo, pilnos parduotuvės 30 - 40 proc grietinės, 72,5-82,5 proc. riebumo saldžios grietinėlės sviesto ir t.t., ir pan. ir nemanau, jog vėliau situacija turėtų blogėti, pasiūla tik didės, o jau ką rinksis žmonės jiems spręsti..Asmeniškai aš pirksiu tada sintetiką, o ne bobutės primelžtą pieną su antibuiotikų likučiais.
Kažkaip viskas pesimistiškai čia..
Atsakyti
QUOTE (toja @ 2004 06 09, 08:23)
O mano teveliu karves matyt labai islepintos blink.gif , nes jei joms kvapas nepatiks tai jos vandens negers, ot kokios padlos, o galetu is balos gert labai paranku butu. Tevai nenesa sergancios karves pieno, nes patys parduotuvej sviesta ir grietine perka ir gerai zino ka gali nusipirkt.

Toja> vyro tevai laike karves, vienu metu net 3, bet veliau sveikata smarkiai suslubavo, pardave. Vyro mama yra labai "britki" moteriske, tai yra, jei melziamas pienas i prastai isplauta melztuve, nepriversi tokio pieno isgert net su automatu. Ir ji islepino savo karves, pvz, jei duona atrieksi sviestuotu peiliu - karve nebees. Ji i laukus vaziuodavo su karsto vandens bidoneliu, kad galetu kokybiskai melztuve isplaut, kostuvius tik namie plaudavo, daznai juos virindavo. Kaip uzknisdavo su tais savo kartais nepagristais reikalavimais, zvengdavo visi kaimynai, kad pas ja tvarte svariau negu baznycioj.
Taigi ne vien Tojos tevukai del svaros ir tvarkos kelia sau grieztus reikalavimus. Be to, tos karves duodavo nedaug pieno, bet riebumas buvo virs 5%. O auksciausios kokybes pienas budavo ne po tyrimu, bet pagal grafika, Rasma gali priestaraut, kad veza i laboratorijas tirti meginius - tas tiesa, bet ka reiskia pieno priemejai sukeisti meginius, ar pasemti is svaraus zmogau atnesto kokybisko pieno? Ypac jei priemejas - artimas giminaitis arba siaip geras draugas? Visas kaimas ta zino, zino ir tai, kad neverta su pieno priemeja pyktis, kad pienas netaptu amzinu nerusiniu...
Taigi, piena pirkau ir pirksiu is parduotuves, o kaime galima "imti" is konkretaus zmogaus, kuris zinai kokio tvarkingumo, kaip gyvuli priziuri ir pan. Tik ne visi turi tokia galimybe.
Atsakyti
mano nuomone, geriausias produktas - kaimiskas produktas, bet is turgaus vargu, ar neapsinuodysi... geriausiai tureti koki pazistama, kuris kaime gyvena ir zinai, kad yra tikrai svarus zmogus, tada ir mesyte ir pieniukas kokybiskiausias smile.gif
o siaip i turgu neinu, na nebent vaisiu, darzoviu...
Papildyta @ [mergetime]1086766173[/mergetime]
va net nemaciau viva ta pati parase smile.gif
Atsakyti
Rasma, as nepasakysiu karves veisle, reik mamos paklaust, tos karves zinau is rusijos yra atkeliave ir juodmarges, zalu karviu riebumas visada mazesnis. bet tokios karves kur pienas riebus labai mazai pieno duoda. teta turejo karve kur pienas buvo beveik visada 6, tai ta karve neilgai gyveno ir pieno nedaug dave. dar zinau, kaip kaimieciai kai kurie tam, kad pienas riebesnis butu deda ozkos pieno. Zinai, o cai tikriausia tik pas musu kraste pieno perdirbejai taip elgiasi, nes ne vieniems teveliams taip yra, kaime kuo daugiau zmogus nunes tuo pas ji prastesne rusis. O galu gale jei piena palaikai ant saules tai ju rukstingumas padideja, zinau kad ir i tai atsizvelgia. tai kaip nepykta, jei laiko saulej, o visteik auksciausia, ar rukstingumas nera vienas is pieno kokybes kriteriju? ir dar zinau kad tie kaimiecia net nekosia pieno, o juk buna kad ir siaudas i piena ikrenta( apie kitka jau nesakysiu).

muzika karvems cai tai geras thumbup.gif o del kakavos tu cai rimtai ar juokauni? parvaziavus tevams pasakysiu, kad karves kakava girdyt reikia, jei aisku jie mane durna nepalaikys, sakys stogas pavaziavo musu miestietei g.gif o kad prausia tai cia manau normalu, nes karve uodega tai labai gerai dirba thumbup.gif , tada geriau nuplauta dirbs.
grietine ir sviestas pas mane saldytuve ir be priedu isilaiko 2 sav. netgi piena viena kart islaikiau 2 sav ir neapgyzo, bet laikiau gerai uzsukta plastikiniam butely ir po kamera, pas mane saldytuvas dar senas, tarybinis tai saldo tolka piesnia. o piena sintetini, jei taip galima pavadint, buvau nusipirkus, bet jau senokai, atrodo marijampoles buvo, tai galiojo 3 men. ir skonis buvo labai panasus i naturalu, bet dabar jau neberandu tokio, kaip be butu man tas pienas labai patiko. o parduotuvinis pienas man primena vaikyste, kai darzeli reikdavo gert virinta. uz tai parduotuvej ir labai retai perku.

Papildyta @ [mergetime]1086767158[/mergetime]
Viva, nemaciau kad parasiai. pritariu is kaimo jei imi piena irgi reik labai ziuret arba is gero pazystamo, arba jei jau ieskaisi zmogaus, tai ne tik paziurek kaip namai atrodo, bet ir tvartas, netgi kaip karves melzia. tik tada gali imt is zmogau, aisku dar pries tai gali jei nori issitirt ar geras pienas. pati as piena atsivezu is mamos, o kai mama nebelaikus karviu tai nezinau gal visai nepirksiu arba retkarciais, parduotuves labai nemegstu, neskanus man jsi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo toja: 09 birželio 2004 - 09:38
QUOTE (toja @ 2004 06 09, 07:38)

muzika karvems cai tai geras thumbup.gif o del kakavos tu cai rimtai ar juokauni? parvaziavus tevams pasakysiu, kad karves kakava girdyt reikia, jei aisku jie mane durna nepalaikys, sakys stogas pavaziavo musu miestietei g.gif o kad prausia tai cia manau normalu, nes karve uodega tai labai gerai dirba thumbup.gif , tada geriau nuplauta dirbs.
grietine ir sviestas pas mane saldytuve ir be priedu isilaiko 2 sav. netgi piena viena kart islaikiau 2 sav ir neapgyzo, bet laikiau gerai uzsukta plastikiniam butely ir po kamera, pas mane saldytuvas dar senas, tarybinis tai saldo tolka piesnia. o piena sintetini, jei taip galima pavadint, buvau nusipirkus, bet jau senokai, atrodo marijampoles buvo, tai galiojo 3 men. ir skonis buvo labai panasus i naturalu, bet dabar jau neberandu tokio, kaip be butu man tas pienas labai patiko. o parduotuvinis pienas man primena vaikyste, kai darzeli reikdavo gert virinta. uz tai parduotuvej ir labai retai perku.[/color]

Ne, dėl kakavos nejuokauju..kai kurie JAV pieno ūkiai tikrai tą praktikuoja.
Retsykiais duodami kakavos milteliai ar pati kakava, pagerina pieno kokybę wink.gif Aišku ta praktika nėra visuotinė, bet sakau, kai kurie žmonės eksperimentiniu keliu bando daug ką, ypač svečiose šalyse..JAV labai pažengusi šioje srityje..jie pirmieji ir uodegas kapot pradėjo ir ragus pjaustyt ir kakavą duot.
Ultraaukšta tremperatūra apdorotas, tai užtai 3 mėn. sintetinis pienas laiko. O paprasta virtuvinė gudrybė, kad pienas ilgiau negižtų, net jei jo galiojimas trumpas, tai jį atvirint įdėjus arb.š. cukraus vienam litrui pieno wink.gif Čia kaip šeimininkė galiu pasakyt smile.gif
Atsakyti
Is tikro tai man gaila tu karviu butu su nukapotais ragais ir uodegom, negaleciau ramiai ziuret. o kakava gal ir pas mus po kokiu 10-20 metu ateis, o gal ir anksciau, jei kazkas jau isbande.
O paprasta virtuvinė gudrybė, kad pienas ilgiau negižtų, net jei jo galiojimas trumpas, tai jį atvirint įdėjus arb.š. cukraus vienam litrui pieno  Čia kaip šeimininkė galiu pasakyt 
blink.gif Rasma, tai patikek pirma kart girdziu, niekada nesu bandziu, o tai tu ta piena uzvirini ir dedi cukraus? o skonis kaip virinto pieno nesigauna? negaliu pakest virinto pieno netgi kaimisko. man virintas pienas smirda, o dar kai prisimenu ta susidariusi graima, tai is vis blogai pasidaro.
Atsakyti
Galima ir į nevirintą pirktinį pieną įdėt vieną ar pusę arb. šaukštelio cukraus 1 litrui pieno rolleyes.gif Galiojimo laikas tikrai pailgės wink.gif Jei pastebėjot, tai berods tas saldesnis su laktoze pienas ilgesnio galiojimo be didesnių apdorojimo "fintų" smile.gif Pieno rūgimą sukelia pieno r. produkuojančios "bakterijos", o va cukrus daro gerą darbą šeimininkėms, kurios nori, kad pienukas ilgiau laikytų, ypač šiltuoju periodu smile.gif Pieno skonis..na, jautresniam žmogui pienaas bus saldesnis šiek tiek ir viskas..Nors aš išvis jokio skirtumo nejaučiu.

P.S. turbūt karvutė arba Lietuvos arba Latvijos juodmargė arba Holšteinų veislės.
O šiaip tai kas jau kas, bet apie pieno riebumą ir kitų pieno kokybės rodiklių pagerinimą/pabloginimą, primilžius galiu valandom kalbėt, kaip daug knygų pergraužęs ir patirties turintis kaimo žmogus. O karvės melžti taip ir nemoku blush-anim-cl.gif laugh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rasma: 09 birželio 2004 - 12:21
QUOTE (*kristina* @ 2004 06 04, 14:29)
QUOTE (Kite @ 2004 06 04, 14:20)
Neperku turguij, dažniausiai perku didelėse parduotuvėse, bet dėl kokybės ir ten niekas negali garantuoti.
Pažįstamas pasakojo kaip ruošia šašlykus tose parduotuvėse, tai daugiau niekada neperku. Visi šašlykai tik iš sugedusios (pradėjusios gesti) mėsos.  g.gif  Ale sakė kaip visi perka, ypač savaitgaliais...

oi cia jau seniai zinoma,kad saslykus daro is sugedusios mesos,ja uzmarinuoja ir nesijaucia nei kvapo nei skonio..dar apie desras,lydytus surius- picom viska picom..manau,net ir didziuosiuose prekybos vietose..
o kas dedama i saldytus virtinukus?irgi pasenusi mesa..
galiu dar isivaizduot is ko daromi buljonai..

KAzkada, kai buvau labai jauna biggrin.gif , birbau viena vasara prie grybu, t.y. perrinkinejau voveraites ir jas pakavau, tai nuo to laiko neperku jokiu sudytu, marinuotu, saldytu ir visokiu kitokiu grybu, kurie parduotuvese sveriami ir kibiru pardavinejami (taip kaip ir rauginti agurkai). Visus supuvusius ir supelijusius grybus sudydavo, marinuodavo ir saldydavo, o visus trupinius su zemem ir siukslem vezdavo bulijonams gaminti Tai va ir kus grybu bulijonas atsiranda mad.gif
Atsakyti