Kilogramas turguje pirktų lietuviškų pomidorų - kiekvienas su įtartinomis skylutėmis. ĮTARIAMA, KAD TURGAVIETĖSE PARDAVINĖJAMI ŠLAPIMU "PASKIEPYTI" POMIDORAI Į redakciją užsukusi šiaulietė Vanda ant stalo sudėjo kilogramą pomidorų. Didelių, sveikų ir gražiai išsirpusių pomidorų, šeštadienį pirktų Šiaulių "Senojo dvaro" turgavietėje. Jų ponios Vandos šeima nevalgė, nes pastebėjo skylutes.Šiaulietės įsitikinimu, kad greičiau sunoktų, lietuviški pomidorai "paskiepijami" šlapimu.
"Tai nuo seno žinomas pomidorų nokinimo būdas. Sunku patikėti, kad tokiu šaltu oru pomidorai Lietuvoje sirpsta savaime. O šiltnamiuose, taupant elektrą, irgi noksta lėtai. Užtat seniai žinomas pigesnis nokinimo būdas: švirkštu suleidus šlapimo, šios daržovės parausta labai greitai."
Moteris pasakojo girdėjusi, kad pomidorai nokinami ir kitu būdu: tereikia virš šlapimo dubens nakčiai palikti ant sietelio sudėtus pomidorus, ir rytą jie bus gražiai raudoni.
Ponia Vanda nuo šiol nebepaisys vaikų ir vyro raginimo pirkti tik lietuviškas daržoves. Ji sakė labiau pasitikėsianti Ispanijos saulėje natūraliai išsirpusiais, be jokių įtartinų skylučių pomidorais.
Ar tikrai rausta šlapimu "skiepijami" pomidorai?Epidemiologams ne naujiena
Rita Švambarienė, Šiaulių apskrities visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė, teigia girdėjusi apie šlapimu nokinamus pomidorus, bet konkrečių nusiskundimų Visuomenės sveikatos centras iki šiol nesulaukė.
"Jokių oficialių raštų ar dokumentų apie tokį nokinimo būdą nėra. Neturime ir specialios metodikos amoniako, azoto junginiams ar susikaupusiai šlapimo rūgščiai daržovėje ištirti."
Specialistė tarėsi su Cheminių tyrimų laboratorijos specialistais, bet niekas negalėjo tiksliau komentuoti apie šlapimo poveikį pomidorams.
R. Švambarienė neneigia, kad azoto junginiai, nokinant pomidorus, gali turėti tam tikrą poveikį: "Trąšos visada skatina augimą, nokimą, bet šiuo atveju nieko konkretaus negaliu pasakyti".
Vakar neatsirado nė vieno specialisto, kuris nebūtų girdėjęs apie šlapimu "nokinamus" pomidorus. Bet tyrimų metodikos nėra.
Galbūt prekeiviai, žinodami, kad niekas negalės jų produkcijos ištirti, seniai naudojasi pigia ir greita pomidorų "nokinimo" metodika?
o taip vat