Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(linamask @ 2011 03 19, 09:55)
Nesigincinu, gal ir nemoku skaityti, bet jei jus mokate-paaiskinkite  man-busiu dekinga.  4u.gif
Tai dabar reikia suprasti, kad jei renkuosi 2metus, tai antrais metais gaunu 40%, bet negaliu dirbti?

taigi kiek visur aiskinta ir rasoma kad antrus metus galesit dirbti ir gauti 40% uz vaika,as kai buvau del vyro seses man patvirtino tai,o cia pilstoma is tuscio i kiaura jai neaisku skambink ar nueik i sodra pasiklausk ir gausi toki atsakyma
Papildyta:
QUOTE(linamask @ 2011 03 19, 09:55)
Nesigincinu, gal ir nemoku skaityti, bet jei jus mokate-paaiskinkite  man-busiu dekinga.  4u.gif
Tai dabar reikia suprasti, kad jei renkuosi 2metus, tai antrais metais gaunu 40%, bet negaliu dirbti?

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Seimo priimtus įstatymus, kuriais mažinamos motinystės ir tėvystės pašalpos, paliekamas sumažintas ligos pašalpos mokėjimas ir „įšaldomi" sumažinti politikų, teisėjų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų atlyginimai.

Pasirašytiems įstatymams įsigaliojus, nuo 2011 m. liepos tėvams, susilaukusiems vaikų, bus galima pasirinkti, kiek laiko jie norės auginti vaiką, gaudami paramą iš valstybės - dvejus ar vienerius metus.

Jeigu šeima nutars išmokas rinktis dvejus metus, tada pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka sudarytų 70 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, antraisiais - 40 proc., bet tuomet jau būtų neribojama vaiko priežiūros atostogų išėjusių tėvų galimybė dirbti - dėl papildomų pajamų nemažėtų motinystės ir tėvystės išmoka.

Tiems, kas nutars vaiką auginti tik metus, iš „Sodros" bus mokama 100 proc. gauto atlyginimo pašalpa, bet ne daugiau nei numatytos išmokų „lubos”.

www.delfi.lt

BNS
Atsakyti
kokia delfio straipsnio data? nes naujausioje įstatymo redakcijoje šios nuostatos nebėra, pakeitimai gruodžio pabaigos.
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2011 03 19, 10:35)
kokia delfio straipsnio data? nes naujausioje įstatymo redakcijoje šios nuostatos nebėra, pakeitimai gruodžio pabaigos.

a gerai kad pasakei 210-07 cia bet ka tai keicia as buvau prie menesi sodroj man patvirtino kad galima bus dirbti ir gauti pasalpa? g.gif
Atsakyti
QUOTE(mama-zmona 2in1 @ 2011 03 19, 09:38)
a gerai kad pasakei 210-07 cia bet ka tai keicia as buvau prie menesi sodroj man patvirtino kad galima bus dirbti ir gauti pasalpa? g.gif

Bet klausimas daugumai iškyla toks - ar galima bus dirbti savo pagrindiniame darbe ir tuo pačiu gauti pašalpą ar tik turėti kažkokių papildomų pajamų iš šalutinių darbelių ir gauti pašalpą. Tai vat tokio išaiškinimo niekur kol kas nėra.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Enita: 19 kovo 2011 - 09:56
QUOTE(Enita @ 2011 03 19, 10:55)
Bet klausimas daugumai iškyla toks - ar galima bus dirbti savo pagrindiniame darbe ir tuo pačiu gauti pašalpą ar tik turėti kažkokių papildomų pajamų iš šalutinių darbelių ir gauti pašalpą. Tai vat tokio išaiškinimo niekur kol kas nėra.

niu tai jai sako galesit antrus metus dirbti ir gauti pasalpa tai mano supratimu savo darbovieteje,o siaip juk pacioms butu ramiau jai nueitumete ar pasiskambitumete mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mama-zmona 2in1 @ 2011 03 19, 10:00)
niu tai jai sako galesit antrus metus dirbti ir gauti pasalpa tai mano supratimu savo darbovieteje,o siaip juk pacioms butu ramiau jai nueitumete ar pasiskambitumete mirksiukas.gif

maža ką sako. įstatyme tokios nuostatos nebėra. ar sodroj nurodė kokį šaltinį?
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2011 03 18, 21:11)
todėl kad ir nėra parašyta

O kodel neparasyta?:

21 straipsnis. Motinystės (tėvystės) pašalpos dydis
...
1 dalies redakcija nuo 2011 m. liepos 1 d.:

1. Motinystės (tėvystės) pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieni metai, yra 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, jeigu apdraustasis pasirenka gauti šią pašalpą, kol vaikui sueis vieni metai. Jeigu apdraustasis pasirenka gauti motinystės (tėvystės) pašalpą, kol vaikui sueis dveji metai, šios pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieni metai, yra 70 procentų, o kol vaikui sueis dveji metai, – 40 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.
.....
3 ir 4 dalių redakcija nuo 2011 m. liepos 1 d.:
...
4. Jeigu apdraustasis, kuris buvo ar yra išleistas vaiko priežiūros atostogų, kol vaikui sueis vieni metai, turi draudžiamųjų pajamų, kurių dydis mažesnis už motinystės (tėvystės) pašalpą (bendrą šių pašalpų sumą), jam mokamas šios pašalpos (bendros šių pašalpų sumos) ir jo atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas Vyriausybės tvirtinamų Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatų nustatyta tvarka. .....

Zr. paryskinta punkta - vadinasi, antrais metais galima tureti draudziamuju pajamu
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo negiedre: 19 kovo 2011 - 15:01
QUOTE(tytte... @ 2011 03 20, 00:28)
Del pasiklausimo sodroi,tai kaskart sako kitaip,vienakart kad galesim dirbti ir gauti 40 proc,ir pilna alga,kitakart,kad dar neaisku,delto ca toks ir neuztikrintumas atsiranda,asmeniskai as istiesu nemoku tu istatymu skaityti,deja,bet neturiu tokios dovanos blush2.gif delto ir kreipiuosi i cia,kad kas i mano klausymus atsakytu man suprantamesne zmoniska kalba:)

na as klausiau sodroj irgi del 40 % ir algos.. ir ar galima bus grizti dirbti i ta pacia darboviete, i ta pacia darbo vieta.. tai va, ka man vakar atsake:
"Dėl Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nuo 2011 m liepos 1 d. įsigaliosiančios naujos motinystės (tėvytės) pašalpos mokėjimo tvarkos galėsime komentuoti Lietuvos Respublikos Vyriausybei patvirtinus Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatus."

ir dar klausiau: Jei neimu NGA, o susergu kokia liga, ar gali gydytojas išrašyti biuletenį pvz. savaitei?
atsakymas: "Atsisakius nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimo susirgus dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo sprendžia Jūs gydantis gydytojas."
Atsakyti
QUOTE(orchideja99 @ 2011 03 20, 13:40)
"Dėl Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nuo 2011 m liepos 1 d. įsigaliosiančios naujos motinystės (tėvytės) pašalpos mokėjimo tvarkos galėsime komentuoti Lietuvos Respublikos Vyriausybei patvirtinus Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatus."

o tai kada patvirtins? g.gif
Atsakyti
QUOTE(linamask @ 2011 03 20, 13:09)
o tai kada patvirtins?  g.gif

Man Sodros darbuotoja minejo lyg geguzes menesi, nors sake tai turejo buti padaryta jau seniai, nes viskas atseit paruosta is ju puses, tik Vyriausybe vilkina visa reikala doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Enita @ 2011 03 19, 10:55)

Na bet aiskiai parasyta, kad tevai turi but VPA iseje :
"...pašalpa sudarys 70 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, antraisiais – 40 proc. Tačiau antraisiais metais jau būtų neribojama vaiko priežiūros atostogų išėjusių tėvų galimybė dirbti – dėl papildomų pajamų, net jei žmogus dirbs visu krūviu, pašalpa nemažėtų."
Ir jei turit vienintele darboviete (ir tas pacias pareigas), i kuria ketinat gryzt po metu (VPA nutruks, jei grysit), tai renkates vaika augint metams ir 100 pasalpa... Jei turit kelias darbovietes arba zadat antraisiais metais susirast papildomu pajamu, bet nenutraukt VPA vienintelej darbovietej, tai logiska tada su tuo darbu.
Tad liktu vienas klausimas - turint kelias darbovietes, ar imanoma gryzt i pagrindine, o VPA likt nepagrindinej ir gaut 40 proc.?
Ir namanau, kad Sodroj jums gali kas tiksliai atsakyt i klausimus del 2011 liepos istatymo... gi jie dar negavo isakymo ji pradet vykdyt ir jokiu nurodymu bei patikslinimu, isaiskinimu taip pat doh.gif . O kadangi mamkos apibere juos klausimais, i kuriuos dar niekas negali atsakyt, tai ir patvarke Sodros pasalpu puslapi, kad kuo maziau keblumu butu ir dirbt netrukdytu...
Atsakyti
Sveikos norejau pasitikslinti... Nestumo pati pradzia, 3 sav sueina rugpjucio gale, tad imtusi laikotarpis nuo 2010-07-01 iki 2011-06-31, bet iki 2010-08-31 as vis dar buvau VPA, tik dukrai jau buvo du metai ir nieko nemokejo. Nuo rugsejo pradejau dirbti puse etato. Suzinojus apie nestuma grizau pilnu ir planuoju dar ir i antra darba grizt. Pries gimstant dukrai dirbau dviejuose darbuose.

Klausimas: ar man ims dukrai skaiciuotus pinigus skaiciuodami ismokas dabartiniam nestumui, ar man is naujo reikia atidirbti 12 men, kad gauti uz sita nestuma ir vaika?

Nes is esmes, jei su nestumu viskas tvarkoj galiu pasidraskyt per dvi darbovietes ir iki 8to menesio, kad iseit spalio pradzioje, tada imtusi nuo 2010-09-01 iki 2011-08-31. Tik jei galima gauti is tu pinigu kuriuos uzdirbau pries pirma vaika, nematau prasmes draskytis 2 etatais
Atsakyti