QUOTE(KaZantipA @ 2011 03 21, 20:52)
o kaip jus ar perkant produktus ziurit kad juose nebudu
modifikuoto krakmolo ir E 621? as ziurejau kad nebudu krakmolo modifikuoto, tai kad daugiau nei pusiu produktuose jis yra ...
per iseigines dariau skania trinta sriuba:
na modifikuotas, kiek as suprantu nieko blogo. kudikiu misineliuose yra modifikuotu produktu. blogai yra genetiskai modifikuotas.
pacituosiu:
Įvairių pieno, konditerijos, kulinarijos produktų, padažų, kisielių ir kt. gamybai naudojamas modifikuotas krakmolas chemiškai, o ne genetiškai
modifikuotas (pakeistas).odifikuotas krakmolas yra toks krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys, dėl ko krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuojant krakmolą,
pakeičiama jo technologinės savybės, nekeičiant jo, kaip produkto, esmės.
Modifikuotas gali būti kukurūzų, bulvių, ryžių krakmolas.
Modifikuotas krakmolas yra pripažintas kaip fiziologinis maisto priedas, kuris maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko tam tikrą jo konsistenciją.
Lietuvos higienos normoje HN 53:2003 ,,Leidžiami vartoti maisto priedai modifikuotas krakmolas apibrėžtas kaip medžiaga, gauta vieną ar kelis kartus chemiškai apdorojant valgomąjį krakmolą, kuris gali būti paveiktas fizikiniu būdu ar fermentais, praskiestas ar balintas rūgštimis arba šarmais.
Modifikuotas krakmolas maisto produktų ženklinimo etiketėse žymimas , E raide su atitinkamu skaičiumi 1404 1451. E 1404 oksiduotasis krakmolas,
E 1410 - monokrakmolo fosfatas,
E 1412 dikrakmolo fosfatas,
E 1413 fosfatuotas dikrakmolo fosfatas,
E 1414 acetilintas dikrakmolo fosfatas,
E 1420 acetilintas krakmolas,
E 1422 acetilintas dikrakmolo adipatas,
E 1440 Hidroksipropilkrakmolas,
E 1442 Hidroksipropilkrakmolo fosfatas,
E 1450 krakmolo natrio oktenilsukcinatas,
E 1451 acetilintas oksiduotasis krakmolas.
Visos šios išvardintos chemiškai modifikuoto krakmolo rūšys yra saugios, gali būti naudojamos maisto produktų gamyboje.
gal kuri geriau pakomentuos.