Dėžutėje yra tris pakeliai su salyklu ir tris pakeliai su alaus mielėmis. Pasigaminti šią girą labai lengva: vakare užvirinti 3 litrus vandens, supylti į trilitrinį stiklainį, vandenį atvėsinti iki kambario temperatūros, po to supylti vieną pakelį salyklo, įdėti pagal skonį cukraus. Aš dedu apie stiklinę. Kambario temperatūroj palaikau apie parą, o paskui laikau šaldytuve. Galima dėti pagal skoni razinų, kmynų..Nors skaniausia man be jokių papildomų priedų
Aš tai pastaruoju metu vis pasidarau giros iš UAB "Klingai" gaminamo giros koncentrato "Gera gira". Na gal iš tikros duonos gautusi ir kitokia, bet man kaip neperdidžiausiai kulinarei ši pats tas, nes labai greitai ir lengvai pasigamina.
Dėžutėje yra tris pakeliai su salyklu ir tris pakeliai su alaus mielėmis. Pasigaminti šią girą labai lengva: vakare užvirinti 3 litrus vandens, supylti į trilitrinį stiklainį, vandenį atvėsinti iki kambario temperatūros, po to supylti vieną pakelį salyklo, įdėti pagal skonį cukraus. Aš dedu apie stiklinę. Kambario temperatūroj palaikau apie parą, o paskui laikau šaldytuve. Galima dėti pagal skoni razinų, kmynų..Nors skaniausia man be jokių papildomų priedų
Dėžutėje yra tris pakeliai su salyklu ir tris pakeliai su alaus mielėmis. Pasigaminti šią girą labai lengva: vakare užvirinti 3 litrus vandens, supylti į trilitrinį stiklainį, vandenį atvėsinti iki kambario temperatūros, po to supylti vieną pakelį salyklo, įdėti pagal skonį cukraus. Aš dedu apie stiklinę. Kambario temperatūroj palaikau apie parą, o paskui laikau šaldytuve. Galima dėti pagal skoni razinų, kmynų..Nors skaniausia man be jokių papildomų priedų
Na, savo girą vakar užraugiau, šiandien argausiu
O as visad atsidedu i stiklainiuka duonos isspaudu (kurios lieka nukosus gira) ir pasidedu i saldytuva. Kai vel giros uzsinoriu, pasiskrudinu rugines duonos, dedu cukraus, kmynu ir uzplikau verdanciu vandeniu. Kai viskas atausta, sukreciu ta atsideta rauga ir palieku rugti. Kai jau gera gira
gaunasi, nukosiu, isspaudu vel atsidedu kitam kartui. Saldytuve tas raugas gerai laikosi, ziema du menesius laikiau - ir nieko, nenumire bakterijos. Ir ant mieliu sutaupau
Gira darausi pati.
Mane to ismoke mama.
Mane to ismoke mama.
QUOTE(Gabimik @ 2006 08 25, 20:58)
Gabimik,jei skani gira gaunasi,gal gali receptuka parasyt? Aciu.
O as gira gaminu namuose
Jau metai kaip gaminu duonos girą - ranką taip atmušiau, kad be didelio vargo sukurpiau savo technologiją pagal Receptainėje rastą receptą.
- pirmiausia iš IKI sukaupiau užkemšamų litrinių butelių (pas mane puodas girai 6l, tad pradžiai užteko 6) nuo Gurmanų alaus ir giros. Kadangi apsilankiusies svečiams duodu parsinešti namo 1-2 butelius, tai jie laikui bėgant papildomai prirenka man tų butelių
- perku 2 pakelius raikytos Vilniaus arba Bočių juodos duonos (labai keista, kad niekad nerandu atpigintos ir iš termino išeinančios). Ją suraikau šiaudeliais kaip kepta duona kavinėse ir ~4 val. su truputį praverta orkaite pašildau ~60 laipsnių (turiu naktinė režimą). Gaunasi 2 skardos džiūvesėlių - iš vienos iš karto gaminu, o kita pabūna orkaitėje iki kito karto
- 1 skardą grilio režimu pakaitinu 2 kartus po 5 min. ~ 220, kad džiūvėsėliai pajuostų iš abiejų pusių
- dedu į mažesnį puodą džiūvesėlius ir užpilu verdančiu vandeniu ir nupilu į didelį puodą kas kelias valandas (kai trinuosi virtuvėje)
- kai didysis puodas artypilnis įpilu ~ 1,5 stiklinės cukraus (ant 6 litrų) ir padrožiu mielių 1-2 gramus (jei mažai dedi, gaunasi mežiau laipsnių ir ilgiau stovi)
- per marlę nugręžiu likusius džiūvėsėlius ir palieku puodą iki 1 paros kambario temp. (supilstau priklausomai kada trinuosi virtuvėje). Galima pridėti razinų, citrinos žievelių, kmynų antpilo - ką tik fantazija leidžia (nors su imbieru nepatiko)
- supilstau į butelius ir laikau šaldytuve
Kadangi mielių ir cukraus dedu mažai, laipsnių būna nedaug ir putoja normaliai. Jei padauginti, gali tekti plauti virtuvę, nes putos duoda labiau nei sukratyto šampano.
- pirmiausia iš IKI sukaupiau užkemšamų litrinių butelių (pas mane puodas girai 6l, tad pradžiai užteko 6) nuo Gurmanų alaus ir giros. Kadangi apsilankiusies svečiams duodu parsinešti namo 1-2 butelius, tai jie laikui bėgant papildomai prirenka man tų butelių
- perku 2 pakelius raikytos Vilniaus arba Bočių juodos duonos (labai keista, kad niekad nerandu atpigintos ir iš termino išeinančios). Ją suraikau šiaudeliais kaip kepta duona kavinėse ir ~4 val. su truputį praverta orkaite pašildau ~60 laipsnių (turiu naktinė režimą). Gaunasi 2 skardos džiūvesėlių - iš vienos iš karto gaminu, o kita pabūna orkaitėje iki kito karto
- 1 skardą grilio režimu pakaitinu 2 kartus po 5 min. ~ 220, kad džiūvėsėliai pajuostų iš abiejų pusių
- dedu į mažesnį puodą džiūvesėlius ir užpilu verdančiu vandeniu ir nupilu į didelį puodą kas kelias valandas (kai trinuosi virtuvėje)
- kai didysis puodas artypilnis įpilu ~ 1,5 stiklinės cukraus (ant 6 litrų) ir padrožiu mielių 1-2 gramus (jei mažai dedi, gaunasi mežiau laipsnių ir ilgiau stovi)
- per marlę nugręžiu likusius džiūvėsėlius ir palieku puodą iki 1 paros kambario temp. (supilstau priklausomai kada trinuosi virtuvėje). Galima pridėti razinų, citrinos žievelių, kmynų antpilo - ką tik fantazija leidžia (nors su imbieru nepatiko)
- supilstau į butelius ir laikau šaldytuve
Kadangi mielių ir cukraus dedu mažai, laipsnių būna nedaug ir putoja normaliai. Jei padauginti, gali tekti plauti virtuvę, nes putos duoda labiau nei sukratyto šampano.
Man gira skaniausia rusiska Utaliajev vadinasi, ji tikrai daryta is duonos ar grudu, zodziu nesaldi ir karsta vasaros diena puikiai atgaivina
reiks nusipirkt
Dariau girą pagal 2n2x receptą. Gavosi labai gera, labai panaši į tą sovietmečio iš geltonų bačkų. Įrūgo per kelias valandas, nes vasarą kai karšta- tai daug greičiau. Aš dariau iš Strauno kepyklėlės kaimiškos juodos duonos 800 g kepalo, kuris kainavo apie 3 litus. Pyliau 300 ml cukraus. Gavosi 5 litrai giros. Tik su tų džiuvėsių darymu daug terlionės. Manyčiau, kad grilio režimu gal kaitint reikėtų kokias 2- 3 min prie 220 laipsnių, nes kai aš pakaitinau 5 min tai gerokai pajuodo antra pusė, galima sakyti suanglėjo. Buvau išsigandusi, kad reiks išmesti, bet nuėjo už gerą. Net baigiant apkepti pasklido degėsių kvapas. Gal ir nereikėtų tiek skrudinti? O nebūčiau sugalvojusi, kad tiek mažai mielių dėti. Visur rašo daugiau, bet 1-2 gramai pats tas, nenorint, kad lietųsi per kraštus ir turėtų daug laipsnių. Gaila, kad nėra pirkti duonos džiūvėsėlių (kaip pyrago)- tai procesas pagreitėtų. Mačiau yra sausas giros paruoštukas Gera gira ir Lietuviška gira- ši rodos duonos, tai reiks pabandyti. Ir pigiau turėtų išeiti. Tik skonis neaišku ar pasiteisins. Gal kas darėt? Ačiū už receptą.
QUOTE(Asta @ 2006 06 21, 20:30)
Aš tai pastaruoju metu vis pasidarau giros iš UAB "Klingai" gaminamo giros koncentrato "Gera gira". Na gal iš tikros duonos gautusi ir kitokia, bet man kaip neperdidžiausiai kulinarei ši pats tas, nes labai greitai ir lengvai pasigamina.
Dėžutėje yra tris pakeliai su salyklu ir tris pakeliai su alaus mielėmis. Pasigaminti šią girą labai lengva: vakare užvirinti 3 litrus vandens, supylti į trilitrinį stiklainį, vandenį atvėsinti iki kambario temperatūros, po to supylti vieną pakelį salyklo, įdėti pagal skonį cukraus. Aš dedu apie stiklinę. Kambario temperatūroj palaikau apie parą, o paskui laikau šaldytuve. Galima dėti pagal skoni razinų, kmynų..Nors skaniausia man be jokių papildomų priedų
Dėžutėje yra tris pakeliai su salyklu ir tris pakeliai su alaus mielėmis. Pasigaminti šią girą labai lengva: vakare užvirinti 3 litrus vandens, supylti į trilitrinį stiklainį, vandenį atvėsinti iki kambario temperatūros, po to supylti vieną pakelį salyklo, įdėti pagal skonį cukraus. Aš dedu apie stiklinę. Kambario temperatūroj palaikau apie parą, o paskui laikau šaldytuve. Galima dėti pagal skoni razinų, kmynų..Nors skaniausia man be jokių papildomų priedų







