Siaubingas prisipažinimas

Aš turbūt paskutinė šioje temoje, kuri buvo neskaičius
Kristinos Sabaliauskaitės "Silva Rerum". Tuo pačiu jau reikia prisipažinti ir tai, kad šios knygos nepirkau 'iš principo'. Daug panegirikos, daug atsiliepimų, daug reklamos, metų knygos titulas ir kažkodėl vidinė stagnacija pasiduoti tai visuotinio skaitymo bangai..o ir kaina leidžianti palaikyti 'principus', nes autorė lietuvė, vertėjai darbo neįdėję, o knygos kainuojančios vos ne visą pusšimtį litukų
Taigi pasisekė, kai bibliotekoje manęs pasigailėjo gera teta bibliotekininkė ir atnešė šią knygą iš savo 'atsargų' rezervavusiems piliečiams

Dabar jau ir aš perskaičiau!

Nereikia net sakyti, kad tikėjausi mažų mažiausiai šedevro. Bet nutiko taip, kad knyga man tikrai labai patiko ir jau noriu perskaityti antrąją dalį, bet kažko ypatingo aš joje neradau (kažkodėl vis prisiminiau ir galvojau apie istorinio romano Silva rerum įkvėptąją ekskursiją

Ir dabar atrodo, kad tai tik pavadinimas, reklaminis triukas, nes maršruto sudarytoja knygos autorė

Panašiai kaip nutiko su vaikų pamėgtuoju Pixar filmuku "Ratai"..
Makvynas sportbačiai, Makvynas pižama, Makvynas trumpikės, Makvynas sumuštinių dėželė ir t.t. 
Pagal knygos motyvus bent jau aš nelabai turėčiau kur tuos turistus pavedžioti..minimi vos keli objektai ir mano nuomone - tik prabėgomis, per daug nesileidžiant į detales. Tačiau nenustebsiu, jei atsiras Silva Rerum atributika

).
Apie pačią knygą. Nepasakyčiau, kad veiksmo daug, bet knyga, pripažinsiu, tikrai įtraukianti. Patiko, kad saikingai tekste pasipainioja lotynų kalba, kad istorijoje džiaugsmo neatradusiam skaitytojui pateikiami išsamesni paaiškinimai išnašose ir savaime aišku, kad paperka 'šeimos sagos' stilius. Pats knygos siužetas ir idėja - neįmantrūs ir tai irgi savotiškas mano pagyrimas. Ne kiekvienas autorius sugebėtų rodos kasdienes istorijas supinti į įdomų romaną. Tikrai verta perskaityti ir tai rekomenduočiau padaryti kiekvienam, kas dar neskaitė, bet tuo pačiu kažkodėl tikiuosi, kad Silva Rerum II bus įspūdingesnė (nepaisant girdėtų atsiliepimų, kad antroji dalis labai 'pritempta'

).
Tačiau "Silva Rerum" man nublanko po nesenai perskaitytos J. Melniko knygos ("Rojalio kambarys")