QUOTE(alfija @ 2011 11 14, 19:14)
Kaimynas atėjo, sako tai jei tu nežinai ką su tuo pasiimtu vaiku daryti, tai aš žinau. Nusibraukė vaikas ašaras, sėdo ruošt pamokų. Vakare pasivaikščiojom< guldau- jis man sako, jei kaimynas nebūtų atėjęs aš dar būčiau visai parėkęs ir neklausęs, bet gerai kad atėjo, nes dabar aš jau toks pavargęs, kad net geras noriu būti
Aš tai galvoju - įsimaišė į vaiko aplinką rimta grėsmė
QUOTE(Andro @ 2011 11 14, 20:05)

O Dieve, dieve kai paskaitai, kažin kaip aš daryčiau tokioj situacijoj
Mano bendradarbės biloginė dukra pirmaklasė tai vaikas su kažkokiom panašiom isterijom ir bėdom. Atsiveda į darbą, tai man taip smagu ją pakalbinti- pirmas dienas nežiūrėjo man į akis, nėjo žvilgsnio pagauti, dabar jau šypsosi. Nors nervų kamuoliukas .
Man tai jau daug metų šitie klausimai yra vieni esminių. Vidumi suvokiu, kad biologiniai ir globojami ar įvaikinti vaikai kaip ir skiriasi, bet dar kažkas viduje sako dar kažką kita... Pati nežinau - ką. Kiekvienu konkrečiu atveju pasakyčiau vis kitaip.
Apie išskirtinumą... Labai seniai nešiojuosi a.a. Mstislavo Rostropovičiaus mintis. Kodėl jos manyje - nežinau, jeigu tiek laiko išliko, vadinas turėjo man jos likt. Ne dėl autoriteto, aišku, bet negaliu jų savintis, todėl su pagarba miniu tą žmogų.
Jo paklausė ką jis mano apie gabius vaikus - apie pagalbą jiems. Rostropovičius susimąstė ir pasakė, kad jis norėtų atsakyt dvejopai.
Viena vertus, reikia padėt gabiesiems "prasimušt". Jeigu jie neturi pinigų, galimybių ir pan...
Kita vertus - kas gimdo kūrybą? Kūrybą gimdo išgyvenimai. Kurie nėra iš dyko buvimo, gero gyvenimo, visų gerų gyvenimo sąlygų. Kūryba gimsta iš kita ko...
Taigi šiuo momentu mes irgi išgyvenam. Tiksliau išgyvenu aš. Vyras jau gal man duos į kailį (nu, sapnuose gal

)
Mūsų vaikis aštuntokas. Kitais metais eis į gimnaziją. Prieš kelias dienas abu su vyru apsilankėm susirinkime. Tiesa, čia prie progos noriu užduot retorinį klausimą: ar kam nors iš jūsų kyla klausimai dėl dalyvavimo susirinkimuose ar bendravimo su mokytojais??? Klausiu todėl, kad statistiškai į susirinkimus beigi tėvų dienas eina tie tėvai, kurie galėtų ir neiti (statistiškai - aboliuti dauguma mokinių - yra biologiniai savo tėvų vaikai

). Aš tai kaskart tai girdžiu, žinau viską iš vidaus, bet vis viena einam

. Galėtumėm ir neiti, nes didesnių problemų kaip ir nėra, bet labai rūpi pasikalbėt su mokytojais... Nes tikrai išgirstu ko nesitikėjusi...
Štai pvz praeitą savaitę vykęs susirinkimas. Tiek išgirdom, kad mano galvoj viskas susimaišė, iki šiol sunkiai atrenku. Vaikis totaliai ginčijasi su kai kuriais mokytojais. gina savo tiesas (tai girdėdama, šalia manęs sėdinti mama, kužda man į ausį, kad mūsų vaikis nerealus, bet aš klausausi toliau, nepeniu savęs migdolais).
Toliau auklėtoja (ačiū jai už įvairiapusiškumą), išdėsto, kad mūsų vaikis yra išskirtinių gebėjimų. Klasėje vyrauja griežta nuomonė: "kažko nežinom? Palaukim, ateis V... ir viską pasakys". Vaikis gali ginčytis apie politiką (pareiškė, kad gal studijuos politologiją), geografiją, tropinius augalus ir pan. Mokykloje vyrauja nuomonė, kad jis labai apsiskaitęs. O jis... Nu nieko neskaitęs, bet labai gerai apsižiūrėjęs Diskavery

ir kitų mokslo populiarinimo kanalų, kurie jam labai patinka.
O, bet, tačiau - tas mūsų "vunderkindas" yra totalus tinginys. Aš nuolat kaltinu save, kad kažko nesugebėjau, negalėjau, nepajudėjau ir jo nepajudinau. Aišku, gulėjimas prie teliko ir žiūrėdamas Diskavery, vis tiek parodė savo gebėjimus. Bet... Ko aš nepadariau, kad vaikis toks totalus tinginys? Jeigu tik mokytoja ramesnė - tai ir veja virveles... Ir iš manęs paskutinius syvus sunkia tingėdamas... Nuolat turiu jį dubasint, kad eitų dirbt... nueina penkioms minutėms ir vėl mano syvus sunkia... Kaskart ginčijasi, kodėl jis turi mokytis, jis jau penkias minutes! pasimokė, jis nori miego, žaist su kate, valgyt ir visko, ką tik gali sugalvot...
Taigis. Dabar aš turiu visų klasės tėvų prašymą dėl mokytojų gimnazijoje. Aš pati joje dirbau ir pažįstu viską iš vidaus. Ir... Aš, visa šlapia, skambinu buvusiems kolegoms, kalbuosi, prašau ir galvoju: ar gerai darau, ar reikia taip, jeigu vaikis guli ant sofos su smirdančių kojinių pora palovėj? Ko aš nesugebėjau, kad gabus vaikas šitaip nenori judintis? Kas jam negerai? Kas su manim negerai? Bet nenoriu praleist galimybės praskint tą kelią, kurį žinau. Kurio nežinau, nemoku, to ir neskinsiu... gal gyvenimas man davė galimybę suvokt, kad šitoj vietoj ir aš kažką galiu? Kad pažįstu aplinką iš vidaus, žinau ir turiu galimybę rinktis? Nors ta galimybė nėra tokia jau lengva ypač dabar...
Tai va kaip. Tai čia kol vaikis jaunas ir dar tikrai labai geras. Suaugus būna ir kitokių problemų. Nors mūsų vaikinukas atrodytų, sudėtingesnio charakterio, bet su juo tikrai mums paprasčiau ir aiškiau, nei su vaikystėje geriete buvusia dukra dabar...