Sveikos mamos ir supermamos.
Gal čia tėvams ne vieta pasisakinėti, tačiau aš visgi jaučiu pareigą apginti Vilniaus Valdorfo mokyklos reputaciją, nes kaip pastebėjau, daugelis čia pasisakiusių arba perpasakoja nuogirdas, arba išlieja savo širdgėlą, kad iš jos vaiko nepadarė vunderkindo.
Turiu dvi dukras ir su R.Štainerio filosofija pažystamas jau 17 metų. Abi dukros pradėjo nuo valdorfo darželio ir mokėsi valdorfo mokykloje, tiksliau viena dar vis mokosi (šeštokė), o kita baigė prieš du metus ir studijuoja Olandijoj. Beje vyresnioji dažnai dėkoja, kad mes ją leidom būtent į šią mokyklą. Tai tikrai džiugina.
Esu tikras, kad ir anūkai mokysis Valdorfo mokykloj.
Jaučiuosi patyręs šiuo klausimu, ir turintis ką pasakyti stovinčioms ant pasirinkimo slenksčio.
Nereikėtų rinktis šios mokyklos, jei bent į vieną iš žemiau pateiktų teiginių atsakėte teigiamai.
1.Esu visiškai nesusipažinęs, su šios sistemos įpatumais ir privalumais, ir nesirengu tam skirti laiko.
2. Mane visiškai tenkina ir patenkina valstybinė mokykla.
3. Noriu, kad mano vaikas būtų kaip visi ir niekuo neišsiskirtų nuo kaimynų ar draugų bendraamžių.
Tai mokykla, kurioje vaikai nori mokytis ir jiems gera ten. Vaikai yra vaikai, tad ir valdorfo mokykloj jie krečia šunybes ir išdaigas. Jiems mokytojai leidžia taip elgtis, bet tik tol, kol tai nepažeidžia kitų vaikų interesų, ir nekelia pavojaus pačiam vaikui. Mokytojai LEIDŽIA jiems būti vaikais.
Mokytojai svarbų vaidmenį vaidina vaiko vystymesi ir ugdyme, todėl svarbu, kad jie būtų nuoširdūs, sąžiningi ir pasišventę mokyklai. Būtent tokių dauguma ir yra. Mano akimis tai žymiai svarbesnės savybės, nei universiteto profilis.
Kaip ir kiekviename visuomenės organizme, taip ir šioje mokykloje būna visko. Juk visi mes ne angelai ir iš tos pačios košės lipdyti; mokytojai iš tos pačios visuomenės kaip ir mes.
Dar nereikėtų lyginti mokyklų su panašiais pavadinimais kitose šalyse. Visos Valdorfo mokyklos remiasi Štainerio filosofija, bet visose dirba skirtingi mokytojai, skirtingi tėvai bendruomenėse ir todėl jos savaip unikalios. Čia kaip su bažnyčia. Visos parapijos yra krikščioniškos, bet ir savitos. Mąstantis žmogus renkasi tą bažnyčią ir tą kunigą, kuris jam labiau prie širdies. Deja Valdorfo mokyklų Lietuvoje taip laisvai pasirinkti negalime, o viena esanti ji tikrai negali patenkinti visų žmonių lųkesčių. Ši mokykla yra tokia, kokią ją padarę ten esantys tėvai, kartu su kokytojais. Mūsų netenkino valstybinė mokykla, tai mes ir kūrėme savo vaikams mokyklą kokios norėtume. Tai gali daryti visi, kurių netenkina nei valstybinė nei valdorfo, nei kitokia mokykla. Pasaulyje alternatyvių pedagogikų apstu, dviračio išradinėti nereikia, tik reikia suburti bendraminčius ir padaryti, nedrabstant purvais aplink esančių.
Dar vienas patarimas besirenkantiems: nepasitikėkit nuogirdomis ir šio forumo pasisakymais. Ateikit į mokyklą ir pamatysit viską savo akimis. Ko nepamatysit - pajausit. Vyksta įvairios mugės, spektakliai ir šventės. jos atviros visiems. Informaciją galima rasti mokyklos internetinėje svetainėje:
[SIZE=7]
www. vivamokykla.lt
p.s.Lituanistų atsiprašau už klaidas